ANI ar putea fi lipsită de dreptul a verifica averile funcționarilor care își vor ”liberaliza capitalul”

Arhiva 14 decembrie 2016 812

Autoritatea Națională de Integritate nu îi va putea verifica și nici sancționa pe funcționarii care vor profita de eventuala lege a ”liberalizării capitalului”, chiar dacă au tăinuit până acum bunuri și averi. Proiectele de lege promovate de un grup de deputați ai Partidului Democrat, între care și președintele Parlamentului, Andrian Candu, prevăd modificarea legislației referitoare la ANI, care a intrat recent în vigoare, la 1 august 2016, și care nu a reușit să fie aplicată pe deplin.



Unul dintre proiectele propuse prevede că legea privind Autoritatea Națională de Integritate urmează a fi completată cu un articol, potrivit căruia ANI ”în cadrul efectuării controlului averii și al intereselor personale ale subiecților declarării, nu va verifica averea liberalizată de către aceștia în conformitate cu prevederile Legii privind liberalizarea capitalului și stimularea financiară”. Proiectul prevede că bunurile și capitalurile vor putea puse în circuitul legal, achitât statului 2 la sută din valoarea acestora.

Adrian Lupușor

Legea privind declararea averii și intereselor personale de asemenea urmează să fie  modificată, așa încât în declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2016 urmează să fie incluse averile liberalizate. Totodată, ANI va putea solicita de la Serviciul Fiscal de Stat informații privind liberalizarea capitalului, dar informația va putea fi utilizată doar în scopul confirmării declarării capitalului liberalizat, adică nu va putea fi făcută publică.

Vladimir Cebotari

ANI nu a fost consultată

Astfel, dacă vor fi adoptate, proiectele, practic, vor reduce esențial din atribuțiile ANI, se arată îngrijorate surse din cadrul instituției. Potrivit acestora, ANI a fost solicitată pentru un aviz, dar solicitarea a ajuns pe adresa Autorității la 7 decembrie, în timp ce răspunsul era cerut pentru data de 6 decembrie. Cu toate că Autoritatea a formulat mai multe obiecții și recomandări, acestea se pare că nu au fost luate în considerare, întrucât nu se regăsesc pe pagina web a Parlamentului, lângă alte avize formulate pe marginea proiectelor de lege.

Experții din cadrul ANI au explicat că prin aceste proiecte li se va permite persoanelor care nu și-au declarat în mod legal proprietățile până acum sau care le înregistraseră pe persoane terțe, să le declare, dar fără să fie sancționați de ANI. Astfel, aceste averi nu vor putea fi nici verificate, nici confiscate, iar proprietarii nu vor putea fi sancționați, explică reprezentanții ANI.

Consultări publice ”de ochii lumii”

Autoritățile au organizat la 14 decembrie dezbateri publice, doar cu o zi înainte de dezbaterile în Parlament pe marginea proiectului privind ”liberalizarea capitalului”. Deși mai multe organizații non-guvernamentale au cerut amânarea discuțiilor, pentru a putea analiza amănunțit proiectele, propunerea a fost ignorată. O declarație semnată de reprezentanții societății civile semnala că aceste inițiative reprezintă, de fapt, o metodă camuflată de legalizare a averilor obținute ilegal.

Experți: De lege vor beneficia funcționarii care nu sunt integri. Ministrul Justiției – în apărarea proiectului

”Amnistia capitalului și amnistia fiscală sunt în contradicție cu spiritul luptei împotriva corupției”, a remarcat Adrian Lupușor de la organizația Expert-Grup, în cadrul dezbaterilor organizate de către autorii proiectului. În opinia lui, de această lege vor beneficia mulți funcționari care nu sunt integri și care au acumulat averi în mod ilicit.

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a sărit în apărarea proiectului, menționând că asemenea amnistii se fac în mai multe țări. Totodată, el a subliniat, în contextul adoptării recente a pachetului de integritate, care impune reguli mai dure pentru funcționari și demnitari la declararea averilor și intereselor, că nu ar fi corect din partea statului să nu le ofere acestora șansa de a și le declara pe toate. El a mai menționat că această amnistie ar fi trebuit făcută până la aprobarea pachetului de integritate.

”Din 2017 vom avea 70 de mii de persoane care trebuie să prezinte declarații de averi și interese, cu indicarea valorii corecte a bunurilor, pentru a nu avea istorii cu Porshe de 11 mii de lei și ne întrebăm cum trebuie să procedăm? Pe de o parte, trebuie să cerem de la tot sectorul public să-și declare averile la valori reale, pe de altă parte îi punem într-o situație în care vor fi persecutați pentru că fac acest lucru. Astfel de acțiuni sunt contrare proceselor normale care ar trebui să se producă”, a explicat ministrul Justiției. El a mai adăugat că atunci când oamenilor li se impun noi cerințe foarte dure, trebuie să le fie create condiții pentru ca aceste cerințe să fie respectate.

”Este anormal să declarăm că avem ”zero toleranță” față de corupție și să le permitem funcționarilor corupți să rămână în funcție pentru o perioadă nedeterminată și să le interzicem autorităților publice să se atingă de ei. Este un proiect care o să ajute persoanele șmechere și o să descurajeze contribuabilii onești”, i-a răspuns, în replică, directorul Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, ministrului Justiției. El a atras atenția asupra faptului că acest proiect este promovat în mare grabă, cu încălcarea tuturor regulilor de transparență în procesul decizional și le-a cerut autorităților mai mult timp pentru analiză. 

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

(VIDEO) Ministrul Justiției: Presa nu mai este o sursă...

Presa nu mai este o sursă de informare veridică, de aceea Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu se va mai putea sesiza din materialele din mass-media, a declarat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. El a argumentat în acest mod excluderea mijloacelor de informare în masă din legea referitoare la ANI, ca surse din care inspectorii de integritate se vor putea sesiza pentru a face controale.

12 august 2016
774
Arhiva

Șeful interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: proprietăți...

Șeful interimar al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, are proprietăți a căror valoare depășește cu mult veniturile sale declarate. Cavcaliuc ridică un salariu lunar de 10 mii de lei, însă în prezent își construiește o casă impunătoare în comuna Trușeni din municipiul Chișinău. El locuiește într-un apartament trecut în acte pe numele socrilor săi, care anterior a fost cumpărat de părinții săi. Toate acestea au fost descoperite de reporterii Ziarului de Gardă, care au publicat o investigație amplă.

17 decembrie 2015
1450
Arhiva

Președintele Judecătoriei Cantemir și-a cumpărat un aut...

Președintele Judecătoriei raionului Cantemir, Tudor Berdilă, și-a achizționat anul trecut un automobil în valoare de aproape 400 de mii de lei (aproximativ 18 000 euro), sumă care îi depășește de două ori veniturile oficiale din salariul de magistrat. Solicitat de Moldova Curată, judecătorul s-a arătat indignat de faptul că ne interesăm de sursa din care a reușit să își cumpere BMW-ul fabricat în 2008, menționând că există probleme mai importante pe care ar trebui să le abordeze presa.

20 iulie 2016
769
Arhiva

Preşedintele Judecătoriei Râşcani a fost iertat de CNI...

Oleg Melniciuc, preşedintele Judecătoriei Râşcani din municipiul Chişinău, şi-a promovat rudele angajate în această instanţă. Astfel, anul trecut, când sora soţiei sale a fost angajată în funcţia de grefieră, doar cu jumătate de salariu, la scurt timp, magistratul a emis un ordin prin care i-a acordat o normă deplină. Pe nepotul său l-a angajat prin cumul în calitate de administrator al reţelei de calculatoare a instanţei. Deşi a semnat mai multe acte administrative în situaţie de conflict de interese, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat cazul lui Melniciuc. Experţi anticorupţie cred că membrii CNI nu au procedat corect.

16 februarie 2015
1390
Arhiva

Profil: Ion Ceban, consilier municipal, PSRM

Familia lui Ion Ceban a avut, în 2017, venituri cumulative de 273 de mii de lei, dar şi-a cumpărat anul trecut o maşină nouă, care valorează peste 450 de mii de lei. Cu un an mai devreme, în 2016, familia Ceban a primit, cu titlu de donaţie, un apartament de 230 m.p. de la părinţii politicianului, care au trecut cu traiul într-o casă nouă, dintr-o suburbie a Chişinăului. Deşi reprezintă un partid de orientare pro-rusă şi anti-europeană, membrii familiei Ceban, care gestionează mai multe companii în Republica Moldova și străinătate, sunt implicaţi în proiecte finanţate din bani europeni sau americani.

11 ianuarie 2019
1053
Arhiva

Președintele raionului Strășeni, care s-a dus în Români...

Comisia Națională de Integritate (CNI) s-ar putea autosesiza în cazul președintelui raionului Strășeni, Mihail Popa, care a fost văzut cu mașina de serviciu în județul Harghita din România, unde se află mai multe stațiuni de odihnă. O fotografie cu automobilul acestuia, cu numere de înmatriculare RM A 147 a apărut zilele trecute pe Facebook. Popa susține că a fost în România în interes strict de serviciu. 

11 ianuarie 2016
1198