ANI ar putea fi lipsită de dreptul a verifica averile funcționarilor care își vor ”liberaliza capitalul”

Arhiva 14 decembrie 2016 802

Autoritatea Națională de Integritate nu îi va putea verifica și nici sancționa pe funcționarii care vor profita de eventuala lege a ”liberalizării capitalului”, chiar dacă au tăinuit până acum bunuri și averi. Proiectele de lege promovate de un grup de deputați ai Partidului Democrat, între care și președintele Parlamentului, Andrian Candu, prevăd modificarea legislației referitoare la ANI, care a intrat recent în vigoare, la 1 august 2016, și care nu a reușit să fie aplicată pe deplin.Unul dintre proiectele propuse prevede că legea privind Autoritatea Națională de Integritate urmează a fi completată cu un articol, potrivit căruia ANI ”în cadrul efectuării controlului averii și al intereselor personale ale subiecților declarării, nu va verifica averea liberalizată de către aceștia în conformitate cu prevederile Legii privind liberalizarea capitalului și stimularea financiară”. Proiectul prevede că bunurile și capitalurile vor putea puse în circuitul legal, achitât statului 2 la sută din valoarea acestora.

Adrian Lupușor

Legea privind declararea averii și intereselor personale de asemenea urmează să fie  modificată, așa încât în declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2016 urmează să fie incluse averile liberalizate. Totodată, ANI va putea solicita de la Serviciul Fiscal de Stat informații privind liberalizarea capitalului, dar informația va putea fi utilizată doar în scopul confirmării declarării capitalului liberalizat, adică nu va putea fi făcută publică.

Vladimir Cebotari

ANI nu a fost consultată

Astfel, dacă vor fi adoptate, proiectele, practic, vor reduce esențial din atribuțiile ANI, se arată îngrijorate surse din cadrul instituției. Potrivit acestora, ANI a fost solicitată pentru un aviz, dar solicitarea a ajuns pe adresa Autorității la 7 decembrie, în timp ce răspunsul era cerut pentru data de 6 decembrie. Cu toate că Autoritatea a formulat mai multe obiecții și recomandări, acestea se pare că nu au fost luate în considerare, întrucât nu se regăsesc pe pagina web a Parlamentului, lângă alte avize formulate pe marginea proiectelor de lege.

Experții din cadrul ANI au explicat că prin aceste proiecte li se va permite persoanelor care nu și-au declarat în mod legal proprietățile până acum sau care le înregistraseră pe persoane terțe, să le declare, dar fără să fie sancționați de ANI. Astfel, aceste averi nu vor putea fi nici verificate, nici confiscate, iar proprietarii nu vor putea fi sancționați, explică reprezentanții ANI.

Consultări publice ”de ochii lumii”

Autoritățile au organizat la 14 decembrie dezbateri publice, doar cu o zi înainte de dezbaterile în Parlament pe marginea proiectului privind ”liberalizarea capitalului”. Deși mai multe organizații non-guvernamentale au cerut amânarea discuțiilor, pentru a putea analiza amănunțit proiectele, propunerea a fost ignorată. O declarație semnată de reprezentanții societății civile semnala că aceste inițiative reprezintă, de fapt, o metodă camuflată de legalizare a averilor obținute ilegal.

Experți: De lege vor beneficia funcționarii care nu sunt integri. Ministrul Justiției – în apărarea proiectului

”Amnistia capitalului și amnistia fiscală sunt în contradicție cu spiritul luptei împotriva corupției”, a remarcat Adrian Lupușor de la organizația Expert-Grup, în cadrul dezbaterilor organizate de către autorii proiectului. În opinia lui, de această lege vor beneficia mulți funcționari care nu sunt integri și care au acumulat averi în mod ilicit.

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a sărit în apărarea proiectului, menționând că asemenea amnistii se fac în mai multe țări. Totodată, el a subliniat, în contextul adoptării recente a pachetului de integritate, care impune reguli mai dure pentru funcționari și demnitari la declararea averilor și intereselor, că nu ar fi corect din partea statului să nu le ofere acestora șansa de a și le declara pe toate. El a mai menționat că această amnistie ar fi trebuit făcută până la aprobarea pachetului de integritate.

”Din 2017 vom avea 70 de mii de persoane care trebuie să prezinte declarații de averi și interese, cu indicarea valorii corecte a bunurilor, pentru a nu avea istorii cu Porshe de 11 mii de lei și ne întrebăm cum trebuie să procedăm? Pe de o parte, trebuie să cerem de la tot sectorul public să-și declare averile la valori reale, pe de altă parte îi punem într-o situație în care vor fi persecutați pentru că fac acest lucru. Astfel de acțiuni sunt contrare proceselor normale care ar trebui să se producă”, a explicat ministrul Justiției. El a mai adăugat că atunci când oamenilor li se impun noi cerințe foarte dure, trebuie să le fie create condiții pentru ca aceste cerințe să fie respectate.

”Este anormal să declarăm că avem ”zero toleranță” față de corupție și să le permitem funcționarilor corupți să rămână în funcție pentru o perioadă nedeterminată și să le interzicem autorităților publice să se atingă de ei. Este un proiect care o să ajute persoanele șmechere și o să descurajeze contribuabilii onești”, i-a răspuns, în replică, directorul Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, ministrului Justiției. El a atras atenția asupra faptului că acest proiect este promovat în mare grabă, cu încălcarea tuturor regulilor de transparență în procesul decizional și le-a cerut autorităților mai mult timp pentru analiză. 

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Gheorghe Curmei va conduce încă doi ani ASD, chiar dacă...

​Șeful Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), Gheorghe Curmei, al cărui contract de muncă pe patru ani a expirat la 14 februarie 2018, a obținut un nou contract de doi ani în această funcție, fără ca Ministerul Economiei și Infrastructurii - căruia i se subordonează ASD - să organizeze un concurs. Gheorghe Curmei a fost anterior concediat de ministrul Transporturilor Iurie Chirinciuc, care a invocat „încălcări grave” în activitatea acestuia, descoperite de Inspecția Financiară și de un audit intern. Prin decizia CSJ însă a fost restabilit în funcție.

15 martie 2018
1763
Arhiva

Ruslan Caşu, candidatul la funcţia de procuror general...

Anul trecut,  Ruslan Caşu, procuror în cadrul Procuraturii Ciocana din municipiul Chişinău,a primit de la Primăria capitalei suma de circa 878 de mii de lei, în urma unei tranzacţii de împăcare într-un litigiu legat de repartizarea unui apartament. Procurorul spune că municipalitatea îi era datoare încă din anul 2009, atunci când a câştigat procesul la Curtea Supremă de Justiţie.

10 noiembrie 2016
2201
Arhiva

Profil candidat: Oleg Savva

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1436
Arhiva

Profil candidat: Vasile Costin

Integritatea în activitatea politică

08 februarie 2019
1369
Arhiva

Viceprimarul satului Hârbovăț, moşier cu averi nedeclar...

Deține două case de locuit şi câteva zeci de terenuri agricole, însă nu a declarat acest lucru. Ivan Vrabie, viceprimarul satului Hârbovăţ din raionul Anenii-Noi, nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2013 faptul că este titularul acestor bunuri imobile, menţionând doar venitul pe care l-a obţinut în acel an. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că viceprimarul a omis din declaraţia de avere mai multe bunuri. Comisia a suspendat controlul urmând ca dosarul să fie expediat Procuraturii Generale. Ivan Vrabie ar putea fi cercetat penal pentru fals în declaraţii.

30 decembrie 2014
872
Arhiva

Găsit vinovat de fals în declarația de avere și condamn...

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, găsit vinovat de Curtea de Apel Chișinău de fals în declarația de avere și condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, a fost restabilit în funcție. Judecătoarea Tatiana Avasiloaie de la Judecătoria Chișinău a dispus marți, 23 aprilie 2019, ca Ion Vrânceanu să fie reangajat, cu plata salariului neachitat și a despăgubirilor pentru absența de la serviciu în perioada 12 martie 2018 – 23 aprilie 2019.  Solicitată timp două zile să explice cum va rezolva această situație, de vreme ce funcția este ocupată de mult timp, Direcția Educație a municipiului Chișinău a refuzat să ofere un răspuns.

24 aprilie 2019
1211