ANI ar putea fi lipsită de dreptul a verifica averile funcționarilor care își vor ”liberaliza capitalul”

Arhiva 14 decembrie 2016 885

Autoritatea Națională de Integritate nu îi va putea verifica și nici sancționa pe funcționarii care vor profita de eventuala lege a ”liberalizării capitalului”, chiar dacă au tăinuit până acum bunuri și averi. Proiectele de lege promovate de un grup de deputați ai Partidului Democrat, între care și președintele Parlamentului, Andrian Candu, prevăd modificarea legislației referitoare la ANI, care a intrat recent în vigoare, la 1 august 2016, și care nu a reușit să fie aplicată pe deplin.



Unul dintre proiectele propuse prevede că legea privind Autoritatea Națională de Integritate urmează a fi completată cu un articol, potrivit căruia ANI ”în cadrul efectuării controlului averii și al intereselor personale ale subiecților declarării, nu va verifica averea liberalizată de către aceștia în conformitate cu prevederile Legii privind liberalizarea capitalului și stimularea financiară”. Proiectul prevede că bunurile și capitalurile vor putea puse în circuitul legal, achitât statului 2 la sută din valoarea acestora.

Adrian Lupușor

Legea privind declararea averii și intereselor personale de asemenea urmează să fie  modificată, așa încât în declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2016 urmează să fie incluse averile liberalizate. Totodată, ANI va putea solicita de la Serviciul Fiscal de Stat informații privind liberalizarea capitalului, dar informația va putea fi utilizată doar în scopul confirmării declarării capitalului liberalizat, adică nu va putea fi făcută publică.

Vladimir Cebotari

ANI nu a fost consultată

Astfel, dacă vor fi adoptate, proiectele, practic, vor reduce esențial din atribuțiile ANI, se arată îngrijorate surse din cadrul instituției. Potrivit acestora, ANI a fost solicitată pentru un aviz, dar solicitarea a ajuns pe adresa Autorității la 7 decembrie, în timp ce răspunsul era cerut pentru data de 6 decembrie. Cu toate că Autoritatea a formulat mai multe obiecții și recomandări, acestea se pare că nu au fost luate în considerare, întrucât nu se regăsesc pe pagina web a Parlamentului, lângă alte avize formulate pe marginea proiectelor de lege.

Experții din cadrul ANI au explicat că prin aceste proiecte li se va permite persoanelor care nu și-au declarat în mod legal proprietățile până acum sau care le înregistraseră pe persoane terțe, să le declare, dar fără să fie sancționați de ANI. Astfel, aceste averi nu vor putea fi nici verificate, nici confiscate, iar proprietarii nu vor putea fi sancționați, explică reprezentanții ANI.

Consultări publice ”de ochii lumii”

Autoritățile au organizat la 14 decembrie dezbateri publice, doar cu o zi înainte de dezbaterile în Parlament pe marginea proiectului privind ”liberalizarea capitalului”. Deși mai multe organizații non-guvernamentale au cerut amânarea discuțiilor, pentru a putea analiza amănunțit proiectele, propunerea a fost ignorată. O declarație semnată de reprezentanții societății civile semnala că aceste inițiative reprezintă, de fapt, o metodă camuflată de legalizare a averilor obținute ilegal.

Experți: De lege vor beneficia funcționarii care nu sunt integri. Ministrul Justiției – în apărarea proiectului

”Amnistia capitalului și amnistia fiscală sunt în contradicție cu spiritul luptei împotriva corupției”, a remarcat Adrian Lupușor de la organizația Expert-Grup, în cadrul dezbaterilor organizate de către autorii proiectului. În opinia lui, de această lege vor beneficia mulți funcționari care nu sunt integri și care au acumulat averi în mod ilicit.

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a sărit în apărarea proiectului, menționând că asemenea amnistii se fac în mai multe țări. Totodată, el a subliniat, în contextul adoptării recente a pachetului de integritate, care impune reguli mai dure pentru funcționari și demnitari la declararea averilor și intereselor, că nu ar fi corect din partea statului să nu le ofere acestora șansa de a și le declara pe toate. El a mai menționat că această amnistie ar fi trebuit făcută până la aprobarea pachetului de integritate.

”Din 2017 vom avea 70 de mii de persoane care trebuie să prezinte declarații de averi și interese, cu indicarea valorii corecte a bunurilor, pentru a nu avea istorii cu Porshe de 11 mii de lei și ne întrebăm cum trebuie să procedăm? Pe de o parte, trebuie să cerem de la tot sectorul public să-și declare averile la valori reale, pe de altă parte îi punem într-o situație în care vor fi persecutați pentru că fac acest lucru. Astfel de acțiuni sunt contrare proceselor normale care ar trebui să se producă”, a explicat ministrul Justiției. El a mai adăugat că atunci când oamenilor li se impun noi cerințe foarte dure, trebuie să le fie create condiții pentru ca aceste cerințe să fie respectate.

”Este anormal să declarăm că avem ”zero toleranță” față de corupție și să le permitem funcționarilor corupți să rămână în funcție pentru o perioadă nedeterminată și să le interzicem autorităților publice să se atingă de ei. Este un proiect care o să ajute persoanele șmechere și o să descurajeze contribuabilii onești”, i-a răspuns, în replică, directorul Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, ministrului Justiției. El a atras atenția asupra faptului că acest proiect este promovat în mare grabă, cu încălcarea tuturor regulilor de transparență în procesul decizional și le-a cerut autorităților mai mult timp pentru analiză. 

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Șefii noii Autorități Naționale de Integritate vor ridi...

Conducătorii Autorității Naționale de Integritate (ANI), structură care urmează să fie creată la Chișinău în locul actualei Comisii Naționale de Integritate (CNI), vor ridica salarii de până la 20 de mii de lei lunar, adică de aproximativ 3 ori mai mari față de retribuțiile actualilor membri ai CNI. Asta prevede pachetul de legi privind reformarea sistemului național de integritate, intrat în vigoare la 1 august 2016.

01 august 2016
896
Arhiva

A fost ales ONG-ul care va expertiza politicile Guvernu...

Politicile publice în domeniile anticorupție și integritate ale Guvernului vor fi evaluate, până la mijlocul lunii iulie, de aceeași organizație neguvernamentală care a expertizat, în luna aprilie, reforma sectorului justiției. Institutului pentru Dezvoltare Moldova Cancelaria de Stat i-a încredințat recent alte două contracte pentru servicii de  evaluare – anticorupție și integritate, fiecare a câte 1, 2 milioane de lei. Din diferite motive, concursul public de achiziție a acestor servicii a fost repetate de trei ori. 

28 mai 2019
1546
Arhiva

Pentru cine votăm la alegeri? Principiile și valorile l...

În preajma alegerilor, Ziarul NAȚIONAL a lansat un ciclu de articole de analiză semnate de Victor Ciobanu despre candidații la funcția de președinte. Inițiativa este parte a proiectului „Consolidarea statului de drept şi democratic: contribuţia societăţii civile” susţinut financiar de Ambasada Olandei prin Programul Fondului de Responsabilitate. Primul candidat analizat este liderul PDM, Marian Lupu, primul înregistrat odicial în cursa electorală.

21 septembrie 2016
1016
Arhiva

Înțelegeri de milioane la primăria municipiului Chișină...

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) urmează să examineze, astăzi, mai multe proiecte scandaloase care au fost ținute în secret până în ultimul moment. Acestea se referă la privatizarea a zeci de hectare de pământ din capitală și la darea în arendă la prețuri simbolice a mai multor spații în centrul orașului, printre care și monumente arhitecturale de importanță națională. Beneficiarii acestor proiecte sunt consilieri municipali comuniști, liberali și neafiliați, dar și mai mulți membri ai Partidului Liberal.

05 septembrie 2013
1003
Arhiva

Primele declaraţii de avere şi interese pentru anul 201...

Procesarea declaraţiilor de avere şi de interese personale pentru anul 2013 a început la 16 iunie. Astfel primele cinci mii de declaraţii ar putea fi publicate pe site-ul CNI deja săptămâna viitoare.

17 iunie 2014
870
Arhiva

Pentru cine votăm la alegeri? Dumitru Ciubașenco: candi...

Dumitru Ciubașenco este candidatul „Partidului Nostru” (PN) înregistrat de CEC cu nr. 6 în cursa prezidențială. Este ziarist, absolvent al USM și MGU (Universitatea de Stat din Moscova), activează peste 30 de ani în presă. Pe timpul URSS - la agențiile de presă ATEM/ТАСС, АПН/РИА. După 1991, este fondator și redactor-șef la publicațiile „Respublica”, „Moldavschie Vedomosti”, „Panorama”, corespondent al agenției Reuters. În alegerile din iulie 2009 a candidat pe lista PLDM, iar în noiembrie 2010 - pe lista Partidului Umanist. În 2009, a fost decorat de Mihai Ghimpu, alături de mai mulți jurnaliști, cu Ordinul Republicii, la care a renunțat ulterior.

05 octombrie 2016
931