Profil candidat: Chiril Moțpan

ACUM 20 ianuarie 2019 1317

Chiril Moțpan (60 de ani) este secretarul general al Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA). Până la implicarea în politică a făcut carieră în jurnalism și poliție. Este colonel în rezervă. Potrivit CV-ui său, publicat pe pagina web a partidului, Chiril Moțpan este originar din Seliște, Nisporeni, și a avut mai multe funcții de-a lungul carierei sale: lector superior la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la USM (2005-2007); redactor superior la Compania de Stat “Teleradio-Moldova" (1986 – 1992); șef al Drecției Comunicare și Relații cu Publicul din cadrul MAI (1992 – 2002) (2009-2013). Este licențiat în Filologie (1984) și în Drept (1997), a fost doctorand în Dreptul Constituțional la  Academia de Științe din Moldova (2003-2005).



Integritatea în activitatea politică

Partidul din care face parte Chiril Moțpan, s-a constituit în baza unei formațiuni deja existente, cu denumirea ”Partidul Forța Poporului”, la un congres extraordinar desfășurat pe 13 decembrie, 2015. Atunci s-a decis schimbarea denumirii formațiunii în ”Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr”. Tot de atunci Chiril Moțpan intră în politică, alături de alți activiști civici.

Începând cu constituirea partidului PPDA, Chiril Moțpan este prezentat de către formațiune în calitate de ”membru marcant” al acestuia.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Întrucât calitatea de funcționar public al lui Chiril Moțpan a încetat odată cu plecarea sa de la MAI, în anul 2013, pe pagina web a ANI (Autoritatea Națională de Integritate) nu s-au păstrat declarații de avere și interese ale sale pe anii 2009-2013. Contactat telefonic, Chiril Moțpan a spus că principala sa sursă de venit este pensia de aproximativ 5000 de lei lunar, care este și sursa de donații pentru partid: ”Afaceri nu am. Până a mă lansa în politică, am activat în cadrul UNITEM, o perioadă de timp, până în 2015, și am avut acolo un salariu. Recent am vândut apartamentul soacrei mele, de foame nu murim. Banii din vânzare i-am declarat la fisc, am achitat impozite, puteți să verificați”.  Faptul că familia a vândut un imobil a fost reflectat și în declarația de avere depusă la CEC pentru campania electorală 2019, unde se arată un venit de 230 475 de lei din înstrăinarea unui imobil. Chiril Moțpan mai indică în declarație pensia sa de militar și venitul soției din activitatea didactică.

Familia deține un apartament dobândit în anul 1984, de 47 m.p. și 2/3 din alt apartament, care are o suprafață totală de 138,2 m.p., dobândit în 2018. În declarație sunt trecute, de asemenea, trei terenuri, dobândite în anii 2008 și 2012. Chiril Moțpan conduce un Volkswagen Touran, produs în anul 2008 și cumpărat în 2011, care ar valora 125 000 de lei. Pe un cont bancar familia deține, potrivit aceleiași declarații, 165 806 lei.

Potrivit rapoartelor financiare ale PPDA, publicate pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale, Chiril Moțpan a donat partidului 10 mii lei în 2016în 2017 – 7900 de lei; în 2018 - 2400 de lei – sub formă de bunuri donate sau achitate (contract); 2018 – 7000 de lei pentru campania electorală a candidatului Andrei Năstase la alegerile pentru funcția de primar al mun. Chișinău.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În anul 2002, când ocupa funcția de șef al Direcției Comunicare și Relații cu Publicul a MAI, Chiril Moțpan și-a dat demisia, anunțând, printr-o declarație, că furnizase jurnaliștilor o știre falsă despre găsirea deputatului Vlad Cubreacov, care ar fi fost victima unei răpiri. Într-un  interviu pentru agentia de presa IPN în anul 2018, C. Moțpan a spus că a făcut-o ”pentru a nu se asocia cu minciuna și impostura ministrului Papuc și a întregului regim Voronin”, după ce și-a dat seama că a fost folosit să difuzeze o știre falsă.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

ACUM

Profil candidat: Constantin Boeștean

Constantin Boeștean (57 de ani) este colonel de poliție în rezervă și conferențiar universitar. Predă la Universitatea de Educație Fizică și Sport. Pe parcursul carierei sale, a deținut mai multe funcții în cadrul Ministerului de Interne, iar o perioadă de peste un an (2006 – 2007) a deținut funcția de rector/comandant al Academiei de Poliție ”Ștefan cel Mare”.

31 ianuarie 2019
1429
ACUM

Profil candidat: Dan Perciun

Dan Perciun este vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate și președintele organizației de tineret a acestei formațiuni.

19 ianuarie 2019
1494
ACUM

Profil candidat: Liliana Nicolaescu-Onofrei

Liliana Nicolaescu-Onofrei, vicepreședintă a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și este originară din satul Lozova, raionul Strășeni. A absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova, iar ulterior a activat în cadrul diferitelor organizații neguvernamentale din domeniul învățământului. Între 1996 și 1998 a fost director al Programului de Modernizare a Educației în Domeniul Umanitar la Fundația „Soros Moldova”. Timp de 12 ani a fost director executiv al Centrului Educațional „Pro Didactica”. De asemenea, pe parcursul mai multor ani, a oferit servicii de consultanță și training în domeniul învățământului în România, Ungaria, Bulgaria, Georgia, Kyrgyzstan, Kazahstan, Turkmenistan.

20 ianuarie 2019
1179
ACUM

Profil candidat: Maia Sandu

Maia Sandu, 46 de ani, s-a născut la Risipeni, raionul Făleşti. Părinţii săi au activat în localitate, tatăl fiind director al complexului de porcine, iar mama – profesoară. După ce a absolvit Academia de Studii Economice, în 1994, la vârsta de 22 de ani, Maia Sandu a fost angajată în cadrul Ministerului Economiei (MEC), în calitate de consultant şi apoi specialist principal al Direcţiei colaborare şi organizaţii economice internaţionale. Ulterior, a devenit şefă adjunctă de direcţie. În 1995, fiind angajată la MEC, Sandu a fost înmatriculată la Academia de Studii în Domeniul Administrării Publice de pe lângă Guvernul R. Moldova, la secţia cu frecvenţă redusă. A studiat acolo până în 1998.

20 ianuarie 2019
1030
ACUM

Profil candidat: Corneliu Prepeliță

Corneliu Prepeliță (39 de ani), originar din satul Costuleni, r-l Ungheni, este președinte al Organizației Raionale Ungheni a Partidului Acțiune și Solidaritate, doctorand în istorie, inspector școlar în cadrul Direcției Educație Ungheni, redactor-șef al revistei „Patrimoniul istoric”. Este licențiat (2001) în Istorie și Etnopedagogie la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”. Din 2001 până în 2010 este profesor de istorie la LT ”Ion Creangă” din Ungheni. Din 2010 și până în prezent - inspector școlar responsabil de predarea istoriei și religiei. Candidează pe circumscripția națională pe lista Blocului ACUM.

17 februarie 2019
1264
ACUM

Profil candidat: Maria Ciobanu

Până în anul 2010, când a fost aleasă în Parlament pe listele PLDM, Maria Ciobanu a făcut carieră în învățământul public. Potrivit CV-ului ei, publicat pe pagina web a Parlamentului, de la profesoară începătoare în 1977, a ajuns de două ori (1992 – 1994, 2007-2010) în funcția de director general al Direcției Generale Învățământ, Tineret și Sport Nisporeni. Cariera politică a Mariei Ciobanu a început în anul 2007, potrivit aceluiași CV, an în care a devenit membră a Partidului Social-Liberal (PSL), condus de Oleg Serebrian. După ce în februarie 2008 PSL a fuzionat cu Partidul Democrat din Moldova, Maria Ciobanu a aderat la Partidul Liberal-Democrat din Moldova, la care este acum (ianuarie 2019) vicepreședintă.

19 ianuarie 2019
1509