Profil candidat: Gheorghe Para

Integritate în activitatea politică
Gheorghe Para locuiește la Sankt-Petersburg și candidează pe circumscripția nr. 49 la Este de Republica Moldova. Este profesor, manager și președinte al Sindicatului Constructorilor din Sankt-Petersburg, Rusia. Are studii superioare și este candidat în Științe Pedagogice. În 1977 a absolvit Institutul de Cultură Fizică „П.Ф. Лесгафта” din Sankt-Petersburg, iar în 2006 - Institutul de Stat pentru Servicii și Economie din același oraș.
În 1989 a fost ales președinte al comitetului sindical de construcții nr.18 din Sankt-Petersburg. Din luna februarie 2000 a ocupat funcția de vicepreședinte și din aprilie 2001 de președinte al Organizației Sindical-Teritoriale din Sankt-Petersburg și regiunea Leningrad. Deține titlul de constructor de onoare al Rusiei și veteran al muncii.
Reieșind din declarația de avere și interese personale depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC), Gheorghe Para nu este membru al vreunui partid.
Integritatea în gestionarea averilor și intereselor personale
Întrucât nu a deținut funcții publice în R. Moldova și este stabilit cu traiul în Federația Rusă, Gheorghe Para nu a depus până acum declarații de avere la CNI/ANI.
În declarația de avere și interese personale depusă la CEC pentru ultimii doi ani, Gheorghe Para indică mai multe venituri și proprietăți. Astfel, funcția de președinte al Sindicatului Constructorilor din Sankt-Petersburg i-a adus un venit de 1,6 milioane de ruble sau 439 mii de lei. La Universitatea de Stat de Arhitectură și Construcții din Sankt-Peteresburg a obținut un venit de 600 mii ruble, echivalentul a 156 mii de lei. De asemenea, Gheorghe Para beneficiază de pensie, iar timp de doi ani a acumulat 600 mii ruble (156 mii lei).
Candidatul este proprietarul unui apartament de 50 m.p cumpărat în 2018 și care este evaluat la 5,8 milioane de ruble (1,6 milioane lei). Para mai deține o treime dintr-un apartament de 60 m.p., dobândit în 1982. Pe lângă aceasta, candidatul are în proprietate un teren de 1, 2 ha, dobândit în 2017 și estimat la 11 milioane de ruble (2,8 milioane de lei). Gheorghe Para conduce un Audi A6 în valoare de 500 mii ruble (130 mii lei). De asemenea, familia Para deține un Peugeot 206 care valorează 11 mii euro și un Nissan Tiida în valoare de 14 mii de euro.
Gheorghe Para este fondatorul a trei firme, dintre care două și-au încetat activitatea: Геоли ООО și СПБОО "МНКА". În prezent activează doar ООО "ТД "Каса Маре". Firma se ocupă de darea în arendă a spațiilor nelocative. SRL-ul a fost înregistrat relativ recent, la 25.05.2018.
Integritate în gestionarea funcției publice și de partid
Nu există informații despre încălcările admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.
Cazier juridic
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Un funcţionar din Căuşeni lucrează în două instituţii p...
Artemie Cătănoi, şeful Secţiei administraţie publică din cadrul Consiliului Raional Căuşeni, deţine, concomitent, două funcţii în două instituţii publice: cea de funcţionar în cadrul Aparatului preşedintelui raionului Căuşeni şi de jurist la Centrul de Asistenţă şi Protecţie a Victimelor Traficului de Fiinţe Umane din aceeaşi localitate. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat în acest caz incompatibilitate de funcţii.
ANC de la București confirmă că deputații socialiști nu...
Deputații socialiști cu pașaport românesc care au declarat acum jumătate de an că au depus cereri să li se retragă cetățenia română nu au făcut, de fapt, acest lucru. Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) din România anunță că nici unul dintre cei șase parlamentari socialiști din Legislativul de la Chișinău nu au depus astfel de cereri.
Funcționarii ne cer scrisori oficiale, cu semnătură și...
Întrebare: Sunt jurnalistă la un post regional de televiziune. Deseori solicităm informații de la instituțiile statului prin e-mail, iar funcționarii ne cer scrisori oficiale, cu semnătură și ștampilă, chiar dacă vrem să obținem o informație simplă, obișnuită. Cum să procedăm în astfel de situații?
Victor Strătilă despre punctajul mic obținut la proba s...
Candidatul Teodor Cîrnaț care a obținut cele mai multe puncte la proba scrisă pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), a apreciat, după test, că „proba a fost bine gândită”, în schimb, al doilea participant la concurs, Victor Strătilă, fost vicepreședinte al CNI, a refuzat să vorbească la acest subiect.
Aici așteptăm comentariul tău!