Profil candidat: Gheorghe Para

Arhiva 7 februarie 2019 1938

Integritate în activitatea politică



Gheorghe Para locuiește la Sankt-Petersburg și candidează pe circumscripția nr. 49 la Este de Republica Moldova. Este profesor, manager și președinte al Sindicatului Constructorilor din Sankt-Petersburg, Rusia. Are studii superioare și este candidat în Științe Pedagogice. În 1977 a absolvit Institutul de Cultură Fizică „П.Ф. Лесгафта” din Sankt-Petersburg, iar în 2006 - Institutul de Stat pentru Servicii și Economie din același oraș.

În 1989 a fost ales președinte al comitetului sindical de construcții nr.18 din Sankt-Petersburg. Din luna februarie 2000 a ocupat funcția de vicepreședinte și din aprilie 2001 de președinte al Organizației Sindical-Teritoriale din Sankt-Petersburg și regiunea Leningrad. Deține titlul de constructor de onoare al Rusiei și veteran al muncii.

Reieșind din declarația de avere și interese personale depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC), Gheorghe Para nu este membru al vreunui partid.

Integritatea în gestionarea averilor și intereselor personale

Întrucât nu a deținut funcții publice în R. Moldova și este stabilit cu traiul în Federația Rusă, Gheorghe Para nu a depus până acum declarații de avere la CNI/ANI.

În declarația de avere și interese personale depusă la CEC pentru ultimii doi ani, Gheorghe Para indică mai multe venituri și proprietăți. Astfel, funcția de președinte al Sindicatului Constructorilor din Sankt-Petersburg i-a adus un venit de 1,6 milioane de ruble sau 439 mii de lei. La Universitatea de Stat de Arhitectură și Construcții din Sankt-Peteresburg a obținut un venit de 600 mii ruble, echivalentul a 156 mii de lei. De asemenea, Gheorghe Para beneficiază de pensie, iar timp de doi ani a acumulat 600 mii ruble (156 mii lei).

Candidatul este proprietarul unui apartament de 50 m.p cumpărat în 2018 și care este evaluat la 5,8 milioane de ruble (1,6 milioane lei). Para mai deține o treime dintr-un apartament de 60 m.p., dobândit în 1982. Pe lângă aceasta, candidatul are în proprietate un teren de 1, 2 ha, dobândit în 2017 și estimat la 11 milioane de ruble (2,8 milioane de lei). Gheorghe Para conduce un Audi A6 în valoare de 500 mii ruble (130 mii lei). De asemenea, familia Para deține un Peugeot 206 care valorează 11 mii euro și un Nissan Tiida în valoare de 14 mii de euro.

Gheorghe Para este fondatorul a trei firme, dintre care două și-au încetat activitatea: Геоли ООО și СПБОО "МНКА". În prezent activează doar ООО "ТД "Каса Маре". Firma se ocupă de darea în arendă a spațiilor nelocative. SRL-ul a fost înregistrat relativ recent, la 25.05.2018.

Integritate în gestionarea funcției publice și de partid

Nu există informații despre încălcările admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.

Cazier juridic

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

După doi ani de procese, instanţa a decis: secretarul c...

În anul 2014, Moldova Curată relata o situaţie din comuna Grădiniţa, raionul Căuşeni, unde Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local, deţinea prin cumul şi funcţia de asistent social. Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a adoptat, acum doi ani, un act prin care constata că funcţionara a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii de funcţii, Svetlana Ivanova continuă şi astăzi să deţină cele două poziţii în cadrul primăriei Grădiniţa.

26 aprilie 2016
917
Arhiva

Deputatul Boris Golovin deține două funcții concomitent...

Revenirea în Parlament a deputatului Boris Golovin, care a lucrat, în luna ianuarie 2016, timp de 29 de zile în postul de director al Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească (CNMUP), a nemulțumit fosta sa fracțiune, a Partidului Comuniștilor, care acum îi cere demisia. Liderul partidului, Vladimir Voronin, a depus o sesizare la Comisia Națională de Integritate (CNI) în care îi solicită să se pronunțe dacă Golovin se află sau nu în incompatibilitate de funcții. La ședința de vineri, 11 martie, CNI a pornit un control. La fel, fracțiunea cere ca Parlamentul să declare demisia de drept a acestuia, făcând trimitere la Constituție și la Legea cu privire la statutul deputatului. Boris Golovin spune însă că și-a suspendat contractul de muncă la CNUMP, de aceea nu poate fi vorba despre incompatibilitate de funcții. 

14 martie 2016
1024
Arhiva

Profil candidat: Zinainda Greceanîi

Integritatea în activitatea politică

18 februarie 2019
1730
Arhiva

Ministrul Mediului și-a angajat finul de cununie în fun...

Noul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, l-a angajat în funcția de consilier al său și șef de cabinet pe finul său de cununie, Alexandru Bostan. Acesta i-a fost și asistent la Parlament, când Munteanu a fost deputat. Alexandru Bostan are 30 de ani și este profesor de drept la Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

20 august 2015
1485
Arhiva

Societatea Civilă cere partidelor de la guvernare o re...

Organizații ale societății civile au adresat marţi, 9 decembrie 2014, un apel partidelor ce negociază formarea unei coaliții de guvernare în care cer realizarea unei reforme profunde a justiției și o luptă veritabilă împotriva corupției. Semnatarii apelului subliniază că acestea sunt condiții cruciale pentru sporirea investițiilor externe, creșterea economică și dezvoltarea durabilă a țării. Apelul cere stabilirea reformei justiției și combaterii corupției ca primele două priorități a viitoarei coaliții de guvernare; excluderea din negocieri a partajării unui șir de funcții importante din cadrul instituțiilor din domeniile justiției și combaterii corupției și adoptarea de urgență a unor măsuri concrete pentru reforma justiției și combaterea corupției.

10 decembrie 2014
931
Arhiva

Doi lideri sindicali din agricultură au fost condamnați...

Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație (FNSAA) „Agroindsind”, Sergiu Bernevec, și adjunctul său Sergiu Boța au fost condamnați la 8 ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis, fiind declarați vinovați de delapidarea averii străine (art. 191 CP). Sentința motivată a fost pronunțată de Curtea Supremă de Justiție la 15 martie 2019. Cu toate acestea, condamnații nu sunt în penitenciar, iar unul dintre ei este dat în urmărire. Cea care ar fi trebuit să execute decizia de a-i trimite pe condamnați în închisoare este Judecătoria Chișinău. Instanța însă nu a răspuns la solicitarea de informații, expediată de Moldova Curată.

16 martie 2019
1108