Profil candidat: Ivanna Koksal
Integritate în activitatea politică
Ivanna Koksal (40 de ani) s-a născut în satul Cazaclia, r-nul Ceadîr-Lunga. Potrivit informațiilor din dosarul depus la Comisia Electorală din Comrat, Koksal este filolog de profesie și a ocupat funcția de redactor șef al Teleradio Găgăuzia (GRT) din iunie până în luna noiembrie 2016. A plecat din funcție după ce a câștigat cel de-al doilea mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei pe circumscripția Cazaclia.
Koksal a câștigat mandatele de ales local în APG în calitate de candidat independent. La 24 decembrie, 2018, președintele Igor Dodon a anunțat că Ivanna Koksal va candida la funcția de deputat pe lista PSRM, fiind propusă și susținută unanim de Consiliul Bătrânilor din Găgăuzia. Numele acestei organizații a figurat recent într-un scandal, după ce liderul ei, Mihail Chendighelean, a propus ca 2018, anul în care a fost marcat Centenarul Unirii, să fie declarat, în Găgăuzia, ”anul ocupației autonomiei de către România”. Ivanna Koksal nu a făcut donații partidului.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Ivanna Koksal și-a exercitat primul mandat de deputat în APG în perioada 2008 - 2012. În 2013 a fost numită consilieră pe probleme sociale și mass-media a ex-bașcanului Mihail Formuzal. Tot atunci a început să publice ziarul în limba găgăuză ”Meydan”.
Potrivit unui articol realizat de Moldova Curată, sediul care găzduia redacția ziarului ”Meydan”, cu o suprafață de 248 m. p, de pe strada Șciorsa 1 din municipiul Comrat, a intrat în posesia Ivannei Koksal în septembrie 2013. Inițial acest imobil nu a fost inclus în declarația de avere a candidatei, depusă la Comisia Electorală Centrală de la Comrat. Solicitată atunci de Moldova Curată, Koksal a recunoscut că sediul îi aparține, dar a spus că a uitat să îl declare. Ea a declarat că l-a primit ca donație din partea surorii sale.
În declarația de avere și interese pentru anul 2017 de pe site-ul Autorității Naționale de Integritate (ANI), Ivanna Koksal indică acest imobil, estimat la suma de 213 865 lei. Deputata mai indică un apartament cu o suprafață de 37 m.p., dobândit în anul 2004, în valoare de 117 000 lei, 40 ha de teren în Cazaclia și un automobil de tip Honda SCRV, fabricat în 2009, procurat în 2013. Koksal indică un venit anual obținut în 2017 de doar 4500 de lei obținut din activitatea GȚ ”I.I.Koksal” din Cazaclia, în care deține o cotă parte de 100%.
În declarația depusă la CEC pentru campania electorală 2019, candidata indică faptul că a obținut un venit de 201 314 lei din ”comercializarea produselor agricole proprii”. Cele două imobile și autoturismul declarate în 2017 la ANI apar și în declarația depusă la CEC.
Potrivit Moldova Curată, Ivanna Koksal a implementat de-a lungul anilor mai multe proiecte finanțate de soțul său, Rafet Köksal, președinte al câtorva organizații obștești, precum Asociaţia "AJUTOR OAMENILOR", și al Asociației de prietenie turco-moldovenească. De fapt, și ea a fost membră a acestei asociații și împreună cu soțul său au donat bibliotecilor cărți în limba găgăuză, tipărite în Turcia.
De asemenea, soțul său, Rafet Koksal, a contribuit la dotarea tehnică a televiziunii publice din Găgăuzia, prin intermediul firmei sale ”İdil Prodüksiyon”. Acest lucru se întâmpla inclusiv în 2012, când Ivanna Koksal era deputat în cadrul APG, dar și când ocupa funcția de redactor șef al Teleradio Găgăuzia. Cu sprijinul financiar al soțului său, aceasta a realizat și un documentar despre găgăuzi. Bugetul filmului urma să fie de 80 de mii de dolari americani, dintre care 70 de mii urmau să fie alocați de firma ”İdil Prodüksiyon”.
În declarația sa depusă la Comisia Electorală din Comrat în 2016, Ivanna Koksal indica un venit de 16 115 lei pentru anii 2014-2015, faptul că deține un apartament în Comrat, 40 ha teren în Cazaclia și automobilul de tip Honda SCRV.
Integritatea în gestionarea funcțiilor publice și/sau de partid
În iunie 2017 numele Ivannei Koksal apare într-un scandal. Deputatul APG, Serghei Cernev a acuzat-o, în cadrul unei conferințe de presă, că 90% din echipamentul cu care au dotat televiziunea publică din Găgăuzia este învechit și că deputata remunerează cu bani oferiți în plic unii angajați ai televiziunii, transformând-o într-o instituție de buzunar.
Cei doi soți au negat acuzațiile. Rafet Koksal a declarat că echipamentul este însoțit de documente de proveniență și că ajunge în Gagauzia în forma în care îl primește din Turcia. „Toate echipamentele funcționează. Eu personal investesc în transportarea echipamentului din Turcia. Soția mea Ivanna Keksal și cu mine facem asta din respect pentru poporul găgăuz”, a declarat Rafet Koksal, citat de Gagauzinfo.md.
În 2017 presa locală a notat că Ivanna Koksal este una din deputații care au absentat cel mai des la ședințele APG. Din 10 întruniri ale deputaților din Găgăuzia organizate pe parcursul anului 2017, Koksal a absentat la șase. Site-ul Nokta.md informează că pe durata mandatului său din legislatura a VI-a, Ivanna Koksal nu a înregistrat nicio inițiativă legislativă, ea fiind membră a Comisiei pentru știință, educație, cultură, limbă și culte din cadrul APG.
La 18 mai 2018 președintele Igor Dodon i-a acordat medalia Meritul Civic, ”pentru contribuție la asigurarea statorniciei politice, economice și culturale a unității teritoriale autonome Găgăuzia (Gagauz-Yeri), merite în promovarea transformărilor sociale ale regiunii și activitate legislativă intensă”.
Cazier judiciar
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatei.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Integritatea politică în societatea moldovenească – înt...
Clasa politică moldovenească are mari deficiențe la capitolul integritate, dar nici instituțiile statului și nici societatea nu sancționează în mod eficient aceste abateri, afirmă experți, dar și politicieni, participanți la masa rotundă „Integritatea politică – condiție esențială a unui sistem național durabil de integritate”, organizată de Asociația Presei Independente și portalul Moldova Curată.
Acțiunile anticorupție – realizate cu ”deficiențe”
Din cele nouă acțiuni anticorupție menționate în Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – UE, autoritățile au reușit să realizeze cu succes doar două dintre ele. Este vorba de prelungirea de către Centrul Național Anticorupție (CNA) a termenului de implementare al Strategiei Naționale Anticorupție (SNA) pentru 2016, dar și elaborarea de către Ministerul Justiției a legislației privind incriminarea utilizării contrar destinației și delapidării fondurilor europene și internaționale. Aceste concluzii sunt incluse în ”Raportul de monitorizare a implementării Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare (martie-iunie 2016)” și au fost prezentate la 6 iulie curent de câteva organizații neguvernamentale.
Judecătoarea Camelia Bogdan: „Banii lasă urme. Produsul...
Camelia Bogdan, judecătoare la Curtea de Apel București, a vorbit în cadrul unui interviu acordat portalului Moldova Curată despre măsurile care au ajutat România să obțină rezultate răsunătoare în lupta cu flagelul corupției. Magistrata a amintit și despre instrumentele pe care le folosește atât ea, cât și colegii săi pentru a reîntoarce în folosul societății bunurile care au ajuns ilegal în posesia celor dați pe mâna Justiției.
CNI caută depozit pentru teancurile de declaraţii de av...
De la începutul acestui an şi până la 31 martie curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) recepţionează declaraţiile de avere şi de interese personale pentru anul 2015. Anual, instituţia primeşte peste o sută de mii de declaraţii. CNI spune că nu mai are spaţiu pentru a colecta documentele, deoarece camera în care acestea erau depozitate până acum deja s-a umplut.
Aici așteptăm comentariul tău!