Lacăt codificat la primăria din Bălţi

Arhiva 12 noiembrie 2013 952
Lacătul de la primăria din Bălţi

Uşa de la etajul trei al primăriei municipiului Bălţi, etaj unde se află birourile primarului, viceprimarului şi al secretarului consiliului local, este securizată, la intrare fiind instalat un lacăt codificat. Consilierii locali din opoziţie susţin că această acţiune întreprinsă de către conducerea municipiului Bălţi îngrădeşte accesul populaţiei într-o instituţie publică. Administraţia oraşului, însă, afirmă că instalarea acestui obstacol este o metodă de prevenire a eventualelor tentative de corupere a funcţionarilor publici din partea cetăţenilor. 



Recent, în cadrul primăriei din municipiul Bălţi, la etajul unde se află birourile conducerii instituţiei, a fost instalat un lacăt cu cifru care restricţionează accesul persoanelor străine. Săptămâna trecută, ziarul regional „SP” a publicat un material în care menţiona că, pentru a intra la etajul trei al instituţiei, angajaţii vor avea nevoie de o cheie electronică sau vor trebui să sune la uşă.

Idee (ne)chibzuită

Consilierii locali afirmă că ei nu au o astfel de cheie pentru a putea avea acess în primărie şi sunt de părere că ideea conducerii de a pune un astfel de lacăt este nechibzuită. „Nu cred că cea mai arzătoare problemă a primăriei constă în acest lacăt. Conducerea ar trebui să soluţioneze întrebări mult mai importante. Funcţionarii nu au de ce se teme de cetăţeni”, afirmă Igor Savin, consilier local din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM).
De aceeaşi părere este şi Vladimir Ghiţu, consilier local din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Acesta susţine că administraţia oraşului dă dovadă de o lipsă totală de transparenţă. „Ce înseamnă ca funcţionarii să fie izolaţi de cetăţeni? Unde este acea legătură dintre alegător şi ales? În ţările dezvoltate, majoritatea pereţilor instituţiilor publice sunt din sticlă organică, la noi însă cetăţeanul va trebui să stea în faţa unei uşi blindate şi a unui lacăt”, spune consilierul PLDM.

Lacătul codificat – în faţa corupţiei

La rândul său, Octavian Mahu, viceprimarul municipiului Bălţi, spune că instalarea acestui lacăt codificat are menirea de a preveni eventualele acte de corupţie în cadrul instituţiei. „La etajul al treilea se află şi Direcţia proprietate municipală şi relaţii funciare. În aşa fel, funcţionarii publici nu vor avea posibilitatea să „negocieze” cu cetăţenii perfectarea sau reperfectarea unor acte. Prin urmare, la primul etaj este un ghişeu unde oamenii aduc actele, iar acestea sunt transmise direcţiei solicitate de persoană. După o perioadă, cetăţenii îşi vor ridica actele tot de la acest ghişeu”, explică viceprimarul. Acesta mai menţionează că ideea instalării unui astfel de lacăt a fost a adminstraţiei primăriei, iar iniţiativa nu a fost discutată în cadul Consiliului local.

Ianina Spinei, expertă la Transparency International-Moldova susţine că această iniţiativă a conducerii municipiului Bălţi nu este inspirată, iar corupţia într-o instituţie publică nu poate fi prevenită prin instalarea unui lacăt. 

Menţionăm că majoritatea consilierilor locali din Bălţi sunt din partea Partidului Comuniştilor din Moldova (PCRM), din aceeaşi fracţiune făcând parte şi cei din conducerea municipiului Bălţi: primarul Vasile Panciuc şi viceprimarii Octavian Mahu şi Alexandr Usatîi.


Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Zubco scapă de amenda Comisiei Naționale de Integritate

Fostul procuror general, Valeriu Zubco, a fost absolvit de obligația de a achita amenda în valoare de 6 000 de lei pentru că s-ar fi aflat într-un conflict de interese în cazul vânătorii din Pădurea Domnească. Judecătoria sectorului Râșcani a dispus anularea hotărârii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) prin care aceasta l-a amendat pe Zubco pentru conflictul de interese depistat în cazul Pădurea Domnească. Magistrații care au examinat contestația depusă de Zubco au ajuns la concluzia că fostul procuror nu era obligat să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii despre faptul că Gheorghe Crețu este bănuit că l-ar fi omorât pe Sorin Paciu, atâta timp cât asupra judecătorului Curții de Apel Chișinău nu exista o bănuială rezonabilă. De asemenea, cred judecătorii Judecătoriei Râșcani, Zubco nu era obligat nici să anunțe Parlamentul despre incidentul de la vânătoare, întrucât Procuratura Generală este o instituție autonomă. Astfel, potrivit instanței, CNI și-a depășit atribuțiile de serviciu atunci când i-a aplicat amenda lui Zubco. Contactat de portalul Moldova Curată, Anatolie Donciu, președintele CNI, a declarat că nu poate comenta decizia instanței, chiar dacă nu este de acord cu aceasta. „Noi am contestat decizia judecătoriei Râșcani la Curtea de Apel Chișinău. În rest, nu pot comenta decizia instanței, pentru că ea are valoare de lege”, a declarat Donciu, precizând că CNI s-a condus de prevederile legale atunci când i-a aplicat amenda lui Zubco. Amintim că, la 21 martie curent, CNI a constat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către ex-procurorul general Valeriu Zubco, participant la vânătoarea din Rezervația naturală ,,Pădurea Domnească", care s-a soldat cu decesul lui Sorin Paciu. Comisia a dispus atunci amendarea lui Zubco cu 6000 de lei. Fostul demnitar a contestat însă actul în instanță.

07 august 2013
1265
Arhiva

Preşedinţia ocolește legea: Ion Ceban, aflat în incompa...

Preşedinţia a găsit o modalitate inventivă de a-l păstra pe Ion Ceban, care este și consilier municipal, în funcţia de purtător de cuvânt al preşedintelui Republicii Moldova. După ce Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) s-a expus asupra situaţiei de incompatibilitate, Ion Ceban a fost angajat în funcţia de secretar al lui Igor Dodon, îndeplinind şi atribuţiile de purtător de cuvânt. Prin această schimbare, Ion Ceban a fost scutit de declararea veniturilor şi intereselor personale în calitate de persoană cu funcţie de demnitate  publică.

09 februarie 2017
875
Arhiva

Gafă a deputaților de aproape jumătate de milion de lei

Doi directori ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Nicolae Răileanu și Leonid Belinschi, continuă să activeze în cadrul instituției, chiar dacă mandatele le-au expirat încă acum un an și jumătate. Aceștia susțin că nu se pot concedia, pentru că Parlamentul nu a decis încheierea mandatelor, în schimb a votat numirea altor doi directori la ANRE. Timp de un an și jumătate, cât au lucrat cu mandatul expirat, Răileanu și Belinschi au primit împreună peste un milion și jumătate de lei.

20 septembrie 2013
882
Arhiva

Profil candidat: Andrei Năstase

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
922
Arhiva

Profil candidat: Monica Babuc

Integritatea în activitate politică

20 ianuarie 2019
1133
Arhiva

Judecători de la CSJ cu proprietăţi au solicitat aparta...

Un regulament referitor la condiţiile de acordare a dreptului de a cumpăra apartamente mai ieftine într-un bloc nou din Chişinău permite şi magistraţilor care au proprietăţi scumpe să beneficieze de locuinţe la preţuri preferenţiale. Astfel, în lista solicitanţilor găsim o serie de judecători care au câte unul sau două bunuri imobile în apropiere de capitală - la Ialoveni sau Criuleni. Printre aceştia sunt Iuliana Oprea, Elena Covalenco şi Ghenadie Nicolaev. Ultimii doi şi-au retras de curând solicitările. Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că documentul ar fi trebuit să conţină delimitări clare în categoriile de solicitanţi, dar şi alte prevederi care ar exclude facilităţile pentru beneficiarii care au averi.

10 iulie 2015
790