Lacăt codificat la primăria din Bălţi

Arhiva 12 noiembrie 2013 904
Lacătul de la primăria din Bălţi

Uşa de la etajul trei al primăriei municipiului Bălţi, etaj unde se află birourile primarului, viceprimarului şi al secretarului consiliului local, este securizată, la intrare fiind instalat un lacăt codificat. Consilierii locali din opoziţie susţin că această acţiune întreprinsă de către conducerea municipiului Bălţi îngrădeşte accesul populaţiei într-o instituţie publică. Administraţia oraşului, însă, afirmă că instalarea acestui obstacol este o metodă de prevenire a eventualelor tentative de corupere a funcţionarilor publici din partea cetăţenilor. 



Recent, în cadrul primăriei din municipiul Bălţi, la etajul unde se află birourile conducerii instituţiei, a fost instalat un lacăt cu cifru care restricţionează accesul persoanelor străine. Săptămâna trecută, ziarul regional „SP” a publicat un material în care menţiona că, pentru a intra la etajul trei al instituţiei, angajaţii vor avea nevoie de o cheie electronică sau vor trebui să sune la uşă.

Idee (ne)chibzuită

Consilierii locali afirmă că ei nu au o astfel de cheie pentru a putea avea acess în primărie şi sunt de părere că ideea conducerii de a pune un astfel de lacăt este nechibzuită. „Nu cred că cea mai arzătoare problemă a primăriei constă în acest lacăt. Conducerea ar trebui să soluţioneze întrebări mult mai importante. Funcţionarii nu au de ce se teme de cetăţeni”, afirmă Igor Savin, consilier local din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM).
De aceeaşi părere este şi Vladimir Ghiţu, consilier local din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Acesta susţine că administraţia oraşului dă dovadă de o lipsă totală de transparenţă. „Ce înseamnă ca funcţionarii să fie izolaţi de cetăţeni? Unde este acea legătură dintre alegător şi ales? În ţările dezvoltate, majoritatea pereţilor instituţiilor publice sunt din sticlă organică, la noi însă cetăţeanul va trebui să stea în faţa unei uşi blindate şi a unui lacăt”, spune consilierul PLDM.

Lacătul codificat – în faţa corupţiei

La rândul său, Octavian Mahu, viceprimarul municipiului Bălţi, spune că instalarea acestui lacăt codificat are menirea de a preveni eventualele acte de corupţie în cadrul instituţiei. „La etajul al treilea se află şi Direcţia proprietate municipală şi relaţii funciare. În aşa fel, funcţionarii publici nu vor avea posibilitatea să „negocieze” cu cetăţenii perfectarea sau reperfectarea unor acte. Prin urmare, la primul etaj este un ghişeu unde oamenii aduc actele, iar acestea sunt transmise direcţiei solicitate de persoană. După o perioadă, cetăţenii îşi vor ridica actele tot de la acest ghişeu”, explică viceprimarul. Acesta mai menţionează că ideea instalării unui astfel de lacăt a fost a adminstraţiei primăriei, iar iniţiativa nu a fost discutată în cadul Consiliului local.

Ianina Spinei, expertă la Transparency International-Moldova susţine că această iniţiativă a conducerii municipiului Bălţi nu este inspirată, iar corupţia într-o instituţie publică nu poate fi prevenită prin instalarea unui lacăt. 

Menţionăm că majoritatea consilierilor locali din Bălţi sunt din partea Partidului Comuniştilor din Moldova (PCRM), din aceeaşi fracţiune făcând parte şi cei din conducerea municipiului Bălţi: primarul Vasile Panciuc şi viceprimarii Octavian Mahu şi Alexandr Usatîi.


Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Valentin Cimpoeș

Integritatea în activitatea politică

20 februarie 2019
1304
Arhiva

Profil candidat: Nicolae Ciubuc

Integritatea în activitatea politică

27 ianuarie 2019
984
Arhiva

Instrumente de contracarare a actelor de corupţie: înt...

24 februarie 2014
783
Arhiva

Un incident școlar a scos la iveală un conflict de inte...

Un incident produs la şcoala din satul Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti, condusă de soția primarului din localitate, a scos la iveală și alte ”păcate” ale familiei funcționarului public. Astfel, directoarea Angela Comendant ar fi îmbrâncit o elevă, iar procurorii care au început să investigheze cazul au descoperit că, în școală, o firmă deţinută de primar şi soţia sa comercializa produse alimentare. Pe numele directoarei, care respinge toate acuzațiile, și, între timp, a decis să demisioneze, a fost deschis un dosar penal pentru folosirea intenționată a situației de serviciu. La rândul său, primarul spune că nu a avut loc niciun abuz sau conflict de interese, intrucât el nu a participat la selectarea firmei care urma să vândă chifle copiilor, iar totul ar fi o răfuială pusă la cale de o colegă de partid.

22 aprilie 2014
1117
Arhiva

Profil candidat: Viorel Bologan

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
969
Arhiva

Donaţii contraversate în raportul financiar al PDM

Două angajate ale primăriei comunei Mihăileni din raionul Briceni susţin că nu au dat niciun ban pentru finanțarea campaniei electorale a Partidului Democrat (PDM), chiar dacă figurează în Raportul financiar depus de PD la Comisia Electorală Centrală (CEC). Angajatele, care ar fi donat împreună 20 de mii de lei, au declarat pentru Moldova Curată că primarul a fost cel care le-a inclus în lista donatorilor. Alesul local afirmă că angajatele „spun prostii”.

07 noiembrie 2014
858