Lacăt codificat la primăria din Bălţi

Arhiva 12 noiembrie 2013 972
Lacătul de la primăria din Bălţi

Uşa de la etajul trei al primăriei municipiului Bălţi, etaj unde se află birourile primarului, viceprimarului şi al secretarului consiliului local, este securizată, la intrare fiind instalat un lacăt codificat. Consilierii locali din opoziţie susţin că această acţiune întreprinsă de către conducerea municipiului Bălţi îngrădeşte accesul populaţiei într-o instituţie publică. Administraţia oraşului, însă, afirmă că instalarea acestui obstacol este o metodă de prevenire a eventualelor tentative de corupere a funcţionarilor publici din partea cetăţenilor. Recent, în cadrul primăriei din municipiul Bălţi, la etajul unde se află birourile conducerii instituţiei, a fost instalat un lacăt cu cifru care restricţionează accesul persoanelor străine. Săptămâna trecută, ziarul regional „SP” a publicat un material în care menţiona că, pentru a intra la etajul trei al instituţiei, angajaţii vor avea nevoie de o cheie electronică sau vor trebui să sune la uşă.

Idee (ne)chibzuită

Consilierii locali afirmă că ei nu au o astfel de cheie pentru a putea avea acess în primărie şi sunt de părere că ideea conducerii de a pune un astfel de lacăt este nechibzuită. „Nu cred că cea mai arzătoare problemă a primăriei constă în acest lacăt. Conducerea ar trebui să soluţioneze întrebări mult mai importante. Funcţionarii nu au de ce se teme de cetăţeni”, afirmă Igor Savin, consilier local din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM).
De aceeaşi părere este şi Vladimir Ghiţu, consilier local din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Acesta susţine că administraţia oraşului dă dovadă de o lipsă totală de transparenţă. „Ce înseamnă ca funcţionarii să fie izolaţi de cetăţeni? Unde este acea legătură dintre alegător şi ales? În ţările dezvoltate, majoritatea pereţilor instituţiilor publice sunt din sticlă organică, la noi însă cetăţeanul va trebui să stea în faţa unei uşi blindate şi a unui lacăt”, spune consilierul PLDM.

Lacătul codificat – în faţa corupţiei

La rândul său, Octavian Mahu, viceprimarul municipiului Bălţi, spune că instalarea acestui lacăt codificat are menirea de a preveni eventualele acte de corupţie în cadrul instituţiei. „La etajul al treilea se află şi Direcţia proprietate municipală şi relaţii funciare. În aşa fel, funcţionarii publici nu vor avea posibilitatea să „negocieze” cu cetăţenii perfectarea sau reperfectarea unor acte. Prin urmare, la primul etaj este un ghişeu unde oamenii aduc actele, iar acestea sunt transmise direcţiei solicitate de persoană. După o perioadă, cetăţenii îşi vor ridica actele tot de la acest ghişeu”, explică viceprimarul. Acesta mai menţionează că ideea instalării unui astfel de lacăt a fost a adminstraţiei primăriei, iar iniţiativa nu a fost discutată în cadul Consiliului local.

Ianina Spinei, expertă la Transparency International-Moldova susţine că această iniţiativă a conducerii municipiului Bălţi nu este inspirată, iar corupţia într-o instituţie publică nu poate fi prevenită prin instalarea unui lacăt. 

Menţionăm că majoritatea consilierilor locali din Bălţi sunt din partea Partidului Comuniştilor din Moldova (PCRM), din aceeaşi fracţiune făcând parte şi cei din conducerea municipiului Bălţi: primarul Vasile Panciuc şi viceprimarii Octavian Mahu şi Alexandr Usatîi.


Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Apartamente la preț redus pentru mama și rudele magistr...

Președintele Judecătoriei sectorului Râșcani din municipiul Chișinău, Oleg Melniciuc, și-a procurat un spațiu comercial de 82 m. p. într-un bloc de locuințe din sectorul Botanica al capitalei, construit special pentru magistrați și angajații Judecătoriei pe care o conduce. Asta în condițiile în care anterior susținea că este nevoie de construcția acestui bloc pentru a asigura judecătorii și pe copiii acestora cu locuințe. În aceeași clădire s-au ales cu apartamente mama magistratului, câteva dintre rudele sale, dar și președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu. Blocul se află pe strada Hristo Botev 6 și urmează să fie dat în folosință la începutul anului 2017. 

29 noiembrie 2016
1017
Arhiva

Fostul judecător Dumitru Visterniceanu: În ultimii ani,...

Judecătorul Dumitru Visterniceanu, fost membru și fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, acum pensionat, a comentat, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, diverse aspecte ale activității din ultimii ani a sistemului de justiție. Potrivit lui, procesul de subordonare a justiției de către sfera politicului a început încă în perioaa guvernării comuniste, însă cel mai mare grad de dependență a fost înregistrat în ultimii ani, cnd la putere au fost democrații.

22 august 2019
1332
Arhiva

Două premii într-o lună, de la primar pentru primar

Primarul orașului Sângera din municipiul Chișinău și-a fixat sieși, viceprimarului și altor angajați din primărie două premii într-o lună, chiar dacă legislația prevede că premiile conducătorilor pot fi acordate doar de către un organ deliberativ. Mihail Lari, devenit primar pentru prima dată, spune că și-a acordat premiile fără decizia Consiliului Local ”din neștiință”, iar Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat i-a cerut să anuleze cele două dispoziții. 

27 decembrie 2015
961
Arhiva

Депутатство - в Гагаузии, процветающий бизнес и роскошн...

От округа № 7 города Чадыр-Лунга за место в Народном Собрании Гагаузии (НСГ) борются пять кандидатов. Наиболее серьёзные претенденты на победу оказались владельцами доходных предприятий и дорогой недвижимости в Кишиневе - там, где на самом деле проживают.

28 octombrie 2016
1575
Arhiva

INTERVIU// Avocatul poporului: ”Corupția a ajuns la un...

”În 2015, când am fost numit în funcție, m-a mirat foarte mult aprecierea dată de Departamentul de Stat al SUA, pentru că raportul începea cu Moldova. M-a mirat fraza: ”Corupția în Republica Moldova este cea mai gravă încălcare a drepturilor omului”. Prin urmare, corupția a ajuns la un așa nivel încât afectează drepturile omului”, a declarat Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. Ombudsmanul a accentuat că nu atât legislația, cât actorii din sistemul de justiție creează situații de corupție.

01 noiembrie 2018
823
Arhiva

Bani publici plătiţi pentru lustruirea imaginii preşedi...

Consiliul Raional Leova a plătit în luna iunie 6 mii de lei publicaţiei „Literatura şi Arta” pentru un articol în care i-au fost aduse laude preşedintei raionului, Efrosinia Greţu, membră a Partidului Democrat (PD). Unii consilieri susţin că banii nu erau planificaţi în bugetul local, de aceea o învinuiesc pe preşedintă că ar face abuz de banii publici pentru a se promova, dar şi pentru a face imagine partidului pe care îl reprezintă.

06 octombrie 2014
960