Președintele Judecătoriei Cantemir și-a cumpărat un automobil de 400 000 lei din economii și împrumuturi de la rude

Arhiva 20 iulie 2016 746
Judecătorul Tudor Berdilă și-a cumpărat un BMW de 400 de mii de lei

Președintele Judecătoriei raionului Cantemir, Tudor Berdilă, și-a achizționat anul trecut un automobil în valoare de aproape 400 de mii de lei (aproximativ 18 000 euro), sumă care îi depășește de două ori veniturile oficiale din salariul de magistrat. Solicitat de Moldova Curată, judecătorul s-a arătat indignat de faptul că ne interesăm de sursa din care a reușit să își cumpere BMW-ul fabricat în 2008, menționând că există probleme mai importante pe care ar trebui să le abordeze presa.



Judecător: ”Pot să-mi permit la vârsta de 54 de ani să am și eu un automobil ca să mă ”cătăi”?

”Câte Porshe-uri și câte BMW-uri sunt în republică, pe toți îi întrebăm de unde au bani? Uitați-vă pe site-ul instanței de judecată și o să vedeți că tot părul meu e alb, la vârsta de peste 54 de ani”, s-a indignat magistratul. Totodată, judecătorul a făcut trimitere la declarația sa de avere din anul 2014, unde avea indicat un cont deschis în 1999, cu economii pe el de 8000 de euro. Acest cont nu apare, însă, în declarația anterioară, din anul 2013, deși magistratul afirmă că acestea ar fi fost economiile sale de o viață. ”Nu mă interesează dacă apare sau nu apare, puteți să veniți la instanță, puteți să veniți și acasă, să întrebați locuitorii raionului Cantemir”, a menționat Tudor Berdilă. Referitor la automobilul proaspăt achiziționat, judecătorul a explicat că are nevoie de el, în primul rând, în interes de serviciu. ”Pot să-mi permit la vârsta de 54 de ani să am și eu un automobil ca să mă ”cătăi”? Că de 11 ani mă ”cătăi” între Cahul și Cantemir, și pe ghețuș, și pe ploaie, și pe ninsoare și nimeni nu mă întreabă cu ce mă duc și cum vin. Nu mă jelui, dar asta-i viața”, a spus cu supărare magistratul.

Ajutor bănesc de la fiică și împrumuturi de la nepoți

Președintele Judecătoriei Cantemir  a adăugat că  primește ajutor financiar din partea fiicei sale, stabilită în Statele Unite. ”Am numai un copil care lucrează în America la o firmă internațională, e bine din punct de vedere financiar, alți copii nu am, alte cheltuieli nu am, din contra, fiica mă susține pe mine, câteodată. Mă rog la Dumnezeu să îi dea sănătate, să scap de instanțele astea de judecată și, posibil, și de țara asta, să nu mai știu unde este Republica Moldova. Eu sunt sur la cap, sunt trecut prin viață și cunosc de toate. Vă doresc și dumneavoastră să aveți starea mea financiară și să aveți copii bine așezați în viață, cum am eu”, a menționat magistratul.

Potrivit declarației de venituri și proprietăți pentru anul 2015, și soția lui Tudor Berdilă a beneficiat de un cadou de 3000 de dolari, de la fiică.

În declarația pentru 2015, Tudor Berdilă indică mai multe împrumuturi fără dobândă în euro și în lei. Este vorba despre 7000 de euro împrumutați de la 3 persoane fizice și 28 000 de lei, de la o altă persoană. Magistratul a explicat că le-a luat de la nepoții săi, stabiliți în mai multe țări europene. ”Sunt cel mai mic în familie, nepoții sunt de la surorile mai mari și mă stimează”, a ținut să precizeze judecătorul.

Un venit de 2000 de euro Tudor Berdilă a obținut din vânzarea unui automobil de tip Nissan Primera, pe care îl declarase în 2014 ca fiind utilizat în comodat. Judecătorul a spus că automobilul îi aparținea fiicei, dar ea nu are nevoie de acești bani. Judecătorul mai deține în proprietate o construcție locativă cu suprafața 0,0853 ha, dobândită în anul 2009, un teren agricol cu suprafața de 0,73 ha, dobândit în anul 2004, prin decizia primăriei comunei Andrușul de Sus, raionul Cahul, și o casă de locuit cu suprafața de 144 m.p. în valoare de 238 036 lei, dobândită în anul 2009.

În final, magistratul ne-a sfătuit să abordăm subiecte mai ”serioase”. ”Scrieți niște articole ceva mai de bine, ocupați-vă de educația populației!” ne-a sugerat judecătorul.

Aflat în vizorul CNI, dar cu dosarul clasat

Anul trecut, președintele Judecătoriei Cantemir s-a aflat în vizorul Comisiei Naționale de Integritate, care a constatat, în luna iulie 2015, că judecătorul nu declarase un teren pentru construcții cu suprafața de 0,077 ha, și o casă de locuit individuală, cu suprafața de 86,9 m.p. De asemenea, nu era indicat în declarația de avere faptul că magistratul ia în chirie automobilul Nissan Primera și nici faptul că soția sa deține un mijloc de transport  de model VAZ 21091, fabricat în 1991. Din declarația judecătorului lipseau și șapte conturi bancare, cu sume nesemnificative pe ele. Cu toate acestea, CNI a dispus clasarea cauzei în legătură cu lipsa încălcării intenționate a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru perioada anului 2013. ”Comisia consideră că omisiunile admise în conținutul declarației depuse sunt neesențiale și nu s-au produs cu rea-credință”, se arată în actul de constatare al CNI.

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Numele donatorilor partidelor rămân deocamdată ascunse

Chiar dacă partidele au depus deja de două luni rapoartele financiare la Comisia Electorală Centrală (CEC), numele persoanelor care finanțează partidele rămân necunoscute. CEC refuză să publice aceste informații, motivând că nu știe exact care date pot fi publicate și care nu, pentru că sunt protejate de Legea privind datele cu caracter personal.

31 mai 2016
813
Arhiva

Bilanţ: CNI a iniţiat 112 controale în 2013

În anul curent, Comisia Naţională de Integritate a pornit controlul pe numele a 112 persoane cu funcţii de răspundere din cadrul autorităţilor publice centrale şi locale. Datele respective au fost expuse de către Anatolie Donciu, preşedintele CNI, în cadrul evenimentului Ziua uşilor deschise, organizat la 19 decembrie în incinta instituţiei.

20 decembrie 2013
962
Arhiva

Mai grav decât bormașina. Ce SURPRIZE se mai ascund în...

Bormașinile de la Spitalul pentru copii „V. Ignatenco” nu sunt cele mai ciudate instrumente folosite în instituțiile medicale din R. Moldova. Ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, recunoaște că în multe instituții sunt utilizate chiar și burghie manuale, care se foloseau prin 1944. De asemenea, afirmă oficialul, câmpul de improvizare în domeniul traumatologie este foarte mare.  „Ei lucrează cu șuruburi, piulițe, schije. Nu există doar bormașini performante care costă foarte scump. Asta e problema, spitalele nu sunt dotate cu echipament medical sută la sută. Dar avem elaborat un proiect de reechipare a instituțiilor medicale”, a declarat oficialul într-un interviu pentru „Moldova Curată”. Referindu-se la scandalul bormașinilor, ministrul nu exclude că acesta a avut și un substrat politic, iar instrumentul care apare în scandalosul filmuleț apărut în presă a fost adus de acasă de medicul de la spitalul „V. Ignatenco”. „Când am vizitat blocul de operații al spitalului „V. Ignatenco”, nu am văzut acolo bormașini industriale, ci doar din cele acreditate medical. Mi s-a spus că mașinile folosite în filmuleț au fost aduse de acei medici care apoi le-au dus acasă. Cu toate acestea, știam despre faptul că în spitale sunt folosite astfel de instrumente”, a recunoscut Usatâi. Interviul integral îl puteţi citi aici http://moldovacurata.md/interview/ministrul-sanatatii-interviu

19 august 2013
847
Arhiva

Apartamente la preț redus pentru mama și rudele magistr...

Președintele Judecătoriei sectorului Râșcani din municipiul Chișinău, Oleg Melniciuc, și-a procurat un spațiu comercial de 82 m. p. într-un bloc de locuințe din sectorul Botanica al capitalei, construit special pentru magistrați și angajații Judecătoriei pe care o conduce. Asta în condițiile în care anterior susținea că este nevoie de construcția acestui bloc pentru a asigura judecătorii și pe copiii acestora cu locuințe. În aceeași clădire s-au ales cu apartamente mama magistratului, câteva dintre rudele sale, dar și președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu. Blocul se află pe strada Hristo Botev 6 și urmează să fie dat în folosință la începutul anului 2017. 

29 noiembrie 2016
970
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Chiar dacă am decizia definitivă a instanței de judecat...

Întrebare: Sunt locuitoare a mun. Bălți și timp de mai mulți ani am lucrat la o întreprindere locală. În anul 2012, la această întreprindere a început procesul de insolvabilitate, iar angajații au fost disponibilizați.  Din această cauză nu mi-a fost achitat salariul în sumă de 15 000 de lei.  Deși am cerut de nenumărate ori să fie achitată restanța salarială, solicitarea nu a fost satisfăcută. În situația respectivă, am acționat întreprinderea în judecată și am câștigat definitiv procesul chiar în prima instanță, deoarece partea vizată nu a contestat decizia instanței de fond. La scurt timp am prezentat executorului judecătoresc decizia instanței de judecată. Deși au trecut mai mult de doi ani de atunci, problema așa și nu a fost soluționată. Executorul judecătoresc mi-a comunicat că nu poate executa decizia, deoarece este o procedură mai complicată și necesită mai mult timp. Cum să procedez?

23 martie 2018
1070
Arhiva

Situaţie de incompatibilitate „excepţională” la Hânceşt...

Şeful Direcţiei Situaţiei Excepţionale (DSE) din Hânceşti este fondatorul unei întreprinderi de comercializare a produselor farmaceutice veterinare. Concomitent cu funcţia pe care o deţine, acesta este şi consilier local în comuna Bobeica, acelaşi raion. Experţii susţin că, în cazul respectiv, este încălcat regimul incompatibilităţii, deoarece un funcţionar public nu poate deţine în acelaşi timp două funcţii: una executivă şi alta electivă.

30 ianuarie 2014
1306