Profil candidat: Nicolae Melnic

Integritatea în activitatea politică
Nicolae Melnic (56 de ani), candidează pe circumscripția nr. 3 Edineț. Din martie 2016 până în prezent este viceprimar în Primăria Cupcini, raionul Edineț. A activat din anul 1983 și până în 2001 în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, potrivit datelor biografice publicate de portalul Tribuna.md. Ulterior, din 2002 până în 2007 a activat la SA „MDV CONSTRUCT” din Edineț, din 2007 până în 2016 a fost Director la Casa de Cultură din Cupcini.
El a devenit membru al PSRM în decembrie 2015, iar din aprilie 2016 este președinte al OT PSRM Edineț.
Integritatea în gestionarea averilor și intereselor personale
În declarația de avere și interese personale pentru anul 2017, Nicolae Melnic a indicat venitul din salariul de la Primăria Cupcini, în sumă de 70 118,18 lei, salariul de la Î.C.S. „MoldovaZahăr” S.R.L. în mărime de 60 057,10 lei, pensia – 30 000 lei, din vânzarea a ½ dintr-un teren agricol – 40 000 lei și plata încasată dintr-un contract de arendă – 2 136 lei. Terenul agricol se regăsește în declarația de avere depusă de Nicolae Melnic în2016.
Candidatul a mai indicat că deține 5 terenuri agricole și unul cu o alta destinație decât agricolă, toate dobândite în intervalul 1994 – 2012. Nicolae Melnic are și un apartament, dobândit în 1994, cu suprafața de 46,2 m² și valoarea de 34 149 lei. De asemenea, a indicat deținerea altei averi imobiliare cu suprafața de 22,1 m², cu valoarea de 11 324 lei (0,5 cotă parte) și cu suprafața de 11,9 m², valoarea de 6 097 lei, ambele dobândite în 1994. Candidatul are de rambursat un împrumut bancar de 100 de mii de lei, luat în anul 2016 și scadent în 2020.
Integritatea în gestionarea funcției publice sau de partid
La alegerile prezidențiale din 2016, Nicolae Melnic a donat în fondul electoral al lui Igor Dodon de două ori: o dată 5000 de lei, potrivit raportului depus la CEC de PSRM (nr. 22 pe listă), iar a doua oară – 1800 de lei (nr. 14 în lista din raportul financiar).
Întrebat la telefon de reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat dacă într-adevăr a făcut donații pentru PSRM, Nicolae Melnic a răspuns că ”fiecare membru de partid contrbuie, doar că nu-și amintește suma pe care a donat-o”.
Cazier judiciar
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Valentin Crudu a fost repus în funcție de Curtea Suprem...
Hotărârea Curții Supreme de Justiție (CSJ) prin care fostul director al Direcției generale învățământ preșcolar a Ministerului Educației, Valentin Crudu, a fost restabilit în funcție reprezintă o reproducere în proporție de aproximativ 90 % a hotărârii Curții de Apel Chișinău, pronunțată în favoarea reclamantului. Ultima a anulat hotărârea primei instanțe, care lăsase în vigoare ordinul din decembrie 2012 prin care ministrul Maia Sandu l-a demis pe funcționar. Această situație pune problema calităţii motivării hotărârilor judecătoreşti. Unii avocaţi spun că astfel de situaţii sunt un lucru obişnuit pentru justiţia din Republica Moldova.
Membrii CNI despre averile lor verificate de deputaţi:...
Toţi cei cinci membri ai Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) deţin bunuri nedeclarate, se arată într-un raport al unei comisiei parlamentare speciale, mandatată să verifice declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale acestora. La rândul lor, membrii CNI au declarat pentru portalul „Moldova Curată” că la mijloc este doar o eroare şi că anterior au oferit deputaţilor explicaţii privind conturile bancare sau maşinile nedeclarate, care ar figura pe numele lor.
Foștii membri ai CNI au acționat în judecată ANI și ce...
Foștii membri ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari au acționat în judecată Autoritatea Națională de Integritate (ANI), cerând să le fie achitate salariile pentru perioada de după expirarea mandatelor și până în prezent. ANI își menține poziția și insistă că nu pot fi plătite salarii după expirarea mandatelor, deoarece foștii membri ai CNI nu sunt succesori de competențe în cadrul noii instituții.
Mai mulți magistrați se judecă cu CNAS pentru a obține...
După ce acum trei ani salariile judecătorilor au fost majorate substanțial, mai mulți magistrați pensionari, dar care continuă să muncească în sistem, s-au ales și cu pensii majorate, care se ridică la cel puțin 12 mii de lei. De regulă, ei obțin aceste pensii după ce dau în judecată Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Unii au obținut deja câștig de cauză, iar alții încă se judecă. În prezent CNAS are pe rol 4 cauze care vizează recalcularea pensiei de magistrat, potrivit unei note informative expediate portalului Moldova Curată.
Declarație de susținere a inițiativei Președintelui Rep...
Organizațiile societății civile susţin iniţiativa Președintelui Republicii Moldova, domnul Nicolae TIMOFTI, de a impune criterii de integritate candidatului la funcția de Prim-ministru și îi solicită, în calitate de garant al Constituției Republicii Moldova, să facă față oricăror presiuni și încercări de a aduce la guvernare persoane compromise şi de a submina legalitatea şi corectitudinea activității instituțiilor de stat.
Viorel Chetraru: în prezent la CNA se află sechestrate...
În Republica Moldova nu există o politică integrată de gestionare și recuperare a activelor, ceea ce face dificilă colectarea probelor, sechestrarea, confiscarea și recuperarea veniturilor. De asemenea, instituțiile de la Chișinău nu au experiență în identificarea, sechestrarea și confiscarea bunurilor peste hotare. Acestea sunt concluzii formulate de un expert al Institutului Basel de la Geneva, care a realizat un studiu referitor la situația pe domeniu în Republica Moldova.
Aici așteptăm comentariul tău!