Se caută preşedinte şi vicepreşedinte la ANI

Arhiva 11 aprilie 2017 810

S-a dat start concursului pentru ocuparea funcţiilor de conducere în cadrul Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI). Deşi membrii Consiliului de Integritate (CI) sunt optimişti şi cred că în aceste poziţii vor fi alese două persoane integre şi profesioniste, unii experţi şi politicieni sunt de părere că Regulamentul de selectare a acestora conţine criterii sterile, iar candidaţii aleşi vor fi părtinitori.



ANI urma să devină funcţională încă de la începutul anului curent, însă abia acum s-a anunţat concursul pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte ai acestei instituţii. Potrivit Regulamentului privind modul de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de preşedinte şi vicepreşedinte ai Autorităţii Naţionale de Integritate, pentru aceste poziţii pot aplica doar persoanele care au studii superioare în domeniul dreptului, al economiei, al administraţiei publice sau al managementului şi au o vechime în muncă de şapte şi respectiv cinci ani. De asemenea, Regulamentul prevede că vor fi acceptate la concurs persoanele care întrunesc următoarele criterii: deţin cetăţenia Republicii Moldova; au capacitatea de exerciţiu deplină; au o reputaţie ireproşabilă; sunt apte din punct de vedere medical pentru exercitarea funcţiei conform certificatului medical de sănătate eliberat în condiţiile legii; cunosc şi posedă limba română şi  nu au fost colaboratori operativi sau agenţi sub acoperire ai serviciilor de informaţii, inclusiv informatori ai acestor servicii până în anul 1991.

Tudor Deliu: „Concurs făcut de ochii lumii”

Un criteriu pentru a fi acceptat la concurs este ca acel candidat să nu fi fost în ultimii doi ani membru al vreunui partid. Vicepreşedintele Comisiei parlamentare juridice numiri şi imunităţi, Tudor Deliu, consideră că această condiţie, cel mai probabil, nu va fi respectată. Deputatul a dat drept exemplu situaţia în care Legislativul l-a acceptat la concursul de selectare a unui membru al CI din partea Parlamentului pe Mircea Tanasov, consilier local din satul Palanca, raionul Ştefan-Vodă, ales pe lista Partidului Democrat din Moldova. „Şi atunci acel candidat nu era eligibil, deoarece avea afiliere politică, iar una din condiţiile concursului era ca membrii de partid sau persoanele care au desfăşurat activităţi politice să nu pretindă la o astfel de poziţie. În opinia mea, acest concurs este făcut de ochii lumii, deoarece ambele poziţii vor fi suplinite de membri ai Partidului Democrat din Moldova”, este de părere Tudor Deliu.

CRJM: „Criteriile de selectare îngustează cercul eventualilor candidaţi”

În opinia experţilor de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), membrii Consiliului nu au pus în dezbatere şi nu au îmbunătăţit criteriile pentru evaluarea candidaţilor la funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte ai ANI, aşa cum li s-a recomandat. „Regulamentul este conceput într-un mod care impune indirect deţinerea obligatorie a experienţei de activitate în CNI sau în sistemul de prevenire a corupţiei, condiţie care nu este prevăzută de lege şi îngustează substanţial cercul eventualilor candidaţi. De asemenea, documentul nu face delimitare pentru candidaţii la funcţia de preşedinte sau de vicepreşedinte al ANI”, se spune într-un comunicat emis de CRJM.

La rândul său, Tatiana Paşcovschi, membră a Consiliului de Integritate, menţionează că criteriile de selectare a preşedintelui şi vicepreşedintelui nu pot fi diferite, deoarece legea nu delimitează atribuţiile celor doi.

Candidaţii care doresc să aplice la concurs pot depune dosarele pentru ambele funcţii, indicând prioritatea pentru una dintre ele. La dosar vor fi anexate următoarele acte: copia buletinului de identitate valabil; copia sau copiile diplomei de studii superioare şi postuniversitare relevante funcţiei; Curriculum Vitae; copia carnetului de muncă, în cazul candidaţilor care au carnet de muncă; cazierul judiciar valabil (certificat de cazier detaliat, valabil la momentul depunerii); certificatul medical privind starea sănătăţii (forma medicală nr.86 perfectată după data de anunţare a concursului); declaraţia pe propria răspundere privind reputaţia candidatului; declaraţia pe propria răspundere de care dovedeşte că nu face parte dintr-un partid politic; declaraţia de confirmare al acordului de prelucrare a datelor cu caracter personal; declaraţia de confirmare a acordului pentru acceptarea şi susţinerea testului de poligraf ca parte a concursului; declaraţia pe propria răspundere privind interesele personale în raport cu membrii Consiliului, comisiilor şi secretariatului concursului; declaraţia pe propria răspundere de integritate publică, conţinând informaţii cu referire la avere şi interese personale.

Dosarul va fi expediat la sediul ANI, iar termenul-limită de depunere a acestuia este 3 mai 2017.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Primarul satului Pereni: ”Ce fel de conflict de interes...

O luptă continuă cu o decizie a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) are primarul satului Pereni din raionul Rezina. Dumitru Marchitan susține că nu poate fi vorba despre un conflict de interese atunci când în țară este situație excepțională și când toți producătorii agricoli primesc ajutoare. CNI a constatat în privința lui că ar fi fost în conflict de interese atunci când a acordat propriei gospodării țărănești un ajutor material din cele oferite de Guvern în 2012 pentru diminuarea consecințelor secetei. Primarul a atacat decizia, iar recent Judecătoria Râșcani a dat câștig de cauză CNI. 

30 noiembrie 2015
1111
Arhiva

Apartamente cu discount pentru copiii judecătorilor

Judecătoria sect. Râșcani a solicitat teren de la primărie ca să-și asigure angajații cu locuință. Însă majoritatea dintre ei dețin mai multe proprietăți, iar beneficiarii finali sunt de fapt copiii acestora. „Eu cred că e normal. Am trei copii pe care să-i cresc și să le dau ceva în viață”, explică Oleg Melniciuc, președintele instanței. O astfel de situație se constată în cazul a 10 din cei 17 magistrați care au obținut dreptul de a cumpăra un apartament cu discount.

17 decembrie 2015
990
Arhiva

Victor Munteanu: Reforma justiției a eșuat. Riscăm să p...

Directorul Programului de Drept al Fundației Soros-Moldova, Victor Munteanu, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în cadrul căruia s-a arătat dezamăgit de modul de desfășurarea a reformelor în sectorul justiției. În opinia sa, Uniunea Europeană și alți parteneri externi ai Republicii Moldova nu şi-au imaginat cât de mare este nivelul de corupţie de aici atunci când au inițiat proiectele de reformare a justiției.

13 octombrie 2015
1018
Arhiva

Mandat european de arestare şi mandat de urmărire inter...

Pe numele lui Valeriu Guma va fi emis un mandat european de arestare şi un mandat de urmărire internaţioanlă. Despre aceasta ne-au anunţat reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române, într-un răspuns oficial, remis pe adresa ZdG.

16 mai 2013
930
Arhiva

Directoarea Centrului „Prietenia” din Coşniţa este bănu...

14 ianuarie 2016
761
Arhiva

БЫВШИЙ ОФИЦЕР КГБ И ДВА АГРОНОМА БУДУТ СОСТЯЗАТЬСЯ ЗА Г...

От округа № 17 коммуны Чок-Майдан муниципия Комрат за место депутата в Народном собрании Гагаузии (НСГ) борются трое претендентов, выступающих как независимые кандидаты, хотя ранее все были связаны с теми или иными политическими формированиями. При этом двое из них носят ту же фамилию, но не состоят в родстве.

08 noiembrie 2016
1414