Profil candidat: Reghina Apostolova

Arhiva 20 februarie 2019 1886

Integritatea în activitatea politică



Viceprimara oraşului Orhei, Reghina Apostolova, este a șasea pe lista Partidului ”Șor” pentru circumscripța națională și candidata formațiunii pentru circumscripția uninominală nr.28 din municipiul Chișinău.

Reghina Apostolova și-a început cariera în 1968 în calitate de instructor de pionieri la Școala rusă nr.14 din Chișinău, actualmente liceul rus „Natalia Gheorghiu”. După absolvirea studiilor, este angajată în calitate de profesoară de geografie, iar în 1981 este avansată la funcția de director-adjunct al școlii.  La 8 iulie 1985, este desemnată în funcția de directoare a Liceului „Natalia Gheorghiu”, funcție pe care o deține până la 20 februarie 2007, fiind numită în funcția de pretor al sectorului Râșcani al Capitalei.

Înainte de a fi numită în funcția de pretor, Reghina Apostolova a fost timp de 8 ani consilier municipal în Chișinău, fiind aleasă pe listele Partidului Comuniștilor. În 2007, președintele Vladimir Voronin, o decorează pe Apostolova cu ordinul Gloria Muncii.

Apostolova se află în funcția de pretor timp de 8 luni, după care revine la Liceul „Natalia Gheorghiu” şi activează în calitate de  profesoară.

În 2015, când Ilan Șor câștigă funcția de primar al orașului Orhei, Reghina Apostolova este numită viceprimară a orașului Orhei, responsabilă de domeniul construcții și infrastructură. Apostolova mai deține și funcția de preşedinte al Organizaţiei de Veterani a Partidului „Șor”.

În 2018 a fost candidata Partidului „Șor” la alegerile pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, dar a fost exclusă din competiția electorală pe motiv că ar fi fost finanțată din surse externe. 

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Conform declarației depusă de Apostolova la CEC, în perioada anilor 2017-2018, candidata a avut venituri salariale de 147 mii 121 lei și 89,6 mi de lei din pensii. Totodată, în calitate de victimă a represiunilor politice ,Apostolova a beneficiat și de indemnizații în sumă de 4800 lei de la Casa Națională a Asigurărilor Sociale.  Candidata lui Șor mai raportează în proprietate și jumătate dintr-un apartament cu suprafața de 93.7 metri pătrați, valoarea căruia este de 541. 395  lei. În Declarațiile de avere pentru 2016 și 2017, Apostolova declara în proprietate un apartament de 53 metri pătrați, evaluat la 300 de mii de lei. 

Numele Reghinei Apostolova apare în primul raport Kroll în lista de persoane private care, în 2013, au cumpărat acţiuni de  la Banca Socială și Unibank, pe bani împrumutați de la off-shore-uri britanice, folosind conturi în banca letonă ABLV Bank. Banca ABLV din Riga, Letonia este considerată a fi una dintre cele trei instituții bancare care au servit drept „porți europene” pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci din R. Moldova care au ajuns să fie lichidate din cauza fraudei bancare de aproximativ un miliard  de euro.

Într-o dezbatere de la postul de televiziune PRO TV Chișinău, Reghina Apostolova a declarat că a rambursat toate creditele și că nu are probleme cu legea. „Da, cu adevărat am fost un mic acționar al Unibank. Am luat un credit. În țara noastră e permis acest lucru. Am returnat totul. Nu am probleme cu legea și justiția”, a declarat Apostolova. Fiind întrebată cum a obținut acești bani, candidata din partea Partidului „ȘOR” a evitat să răspundă.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Din 2015, Primăria Orhei nu a prezentat niciun raport de activitate şi nu a informat publicul despre rezultatele auditelor interne, nu a publicat pe pagină web nicio Declaraţie de bună guvernare. Timp de 3 ani (iulie 2015 - mai 2018), la rubrica „Achiziţii publice” pe pagina web oficială a Primăriei Orhei au fost publicate doar opt informaţii, dintre care doar șase privitor la achiziţiile publice, potrivit constatărilor raportului de monitorizare a achizițiilor publice de la Orhei, care a fost realizat în cadrul proiectului "Promovarea dezvoltării locale durabile prin utilizarea transparentă a banilor publici", implementat de IDIS-Viitorul. 

Autorii au constatat că primul plan de achiziţii a fost publicat pe pagina web a Primăriei Orhei abia pe data de 15 ma2018, după ce 80% din  achiziţiile planificate pentru anul 2018 au fost deja realizate.

Cele mai mari două contracte de achiziție publică atribuite de  Primăria Orhei, sunt:

-1.997.721,00 lei pentru  “Servicii de deservire și întreținere a spațiilor verzi în  municipiul  anul 2018” (Pe pagina web a AC, Primăria Orhei, nu exista vreun document sau vreo informaţie privind  respectiva procedură  de achiziţie)

-3.427.679,02 lei pentru “Lucrări de extindere a iluminatului public în mun. Orhei” (fără ca publicul să aibă acces la informaţii concrete şi  relevante despre această tranzacţie, este imposibil de urmărit  cum, unde şi dacă lucrările de cca 3,5 milioane lei au fost efectuate)

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatei.      

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Victoria lui Ţuţu le va da bătăi de cap membrilor CNI

Victoria de săptămâna trecută pe ringul de kick-boxing a deputatului şi campionului mondial Constantin Ţuţu îi pune în dificultate pe membrii Comisie Naţionale de Integritate (CNI). Constantin Ţuţu este sigur că va primi o remunerare pentru munca depusă, însă nu ştie ce sumă anume. CNI însă nu are un răspuns cum poate fi calificat premiul bănesc pe care îl va primi acesta, deoarece, potrivit statutului de deputat, Ţuţu nu poate avea alte remunerări în afară de cele provenite din activitate didactică şi ştiinţifică.

10 aprilie 2015
1015
Arhiva

Datoriile de sute de mii ale judecătorilor, între riscu...

Circa 170 de judecători de la instanțele de fond şi de apel din Republica Moldova au indicat în declaraţiile lor de avere şi interese personale pentru anul 2016 împrumuturi de zeci sau sute de mii de lei, zeci de mii de euro sau lire sterline de la bănci şi rude. Împrumuturile au fost luate chiar dacă în ultimii ani salariile magistraţilor au crescut considerabil, comparativ cu cele ale altor bugetari, bunăoară medici sau profesori. Cel puţin opt dintre aceştia, cu datorii de sute de mii de lei, se angajează, spre deosebire de ceilalţi, să întoarcă banii în câțiva ani. Dacă e să raportăm la veniturile familiilor unora dintre ei, rambursarea datoriilor i-ar putea lăsa fără economiile adunate din salarii, pensii sau alte venituri legale. Au contractat credite și magistrați care dețin locuințe şi mașini scumpe. Constatările au fost făcute după ce am analizat cele 418 declaraţii de avere ale judecătorilor pentru anul trecut. Unii experţi subliniază că dependența magistraţilor de anumiți creditori trebuie privită ca factor de risc pentru sistem. Ei admit că unele din aceste împrumuturi de la persoane fizice pot fi privite ca forme quasi-legale de justificare a unor venituri ce ar fi fost obținute ilegal. Şi în cazul împrumuturilor de la persoane fizice, dar şi în cazul creditelor de la bănci, situaţia ar trebui monitorizată de Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) ca să nu existe riscul ca unii creditori să influențeze examinarea unor dosare şi luarea unor decizii în favoarea lor. 

02 octombrie 2017
1655
Arhiva

Profil candidat: Igor Grosu

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1770
Arhiva

„Declaraţiile de integritate: între declararea intenţie...

Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul web www.moldovacurata.md, vă invită la masa rotundă  „Declaraţiile de integritate: între declararea intenţiei şi confirmarea integrităţii”, care va avea loc joi, 11 februarie 2016, cu începere de la ora 14:30, în Sala de conferinţe a Hotelului "Jolly Alon" (mun. Chişinău, str. Maria Cebotari 37).

08 februarie 2016
1089
Arhiva

CSM vrea să verifice averile judecătorilor

Consiliul Superior al Magistraturii vrea să obțină dreptul de a verifica averile judecătorilor, competență pe care o are în prezent doar Comisia Națională de Integritate (CNI). Juriștii din organizațiile neguvernamentale, dar și conducerea CNI se pronunță împotriva acestei inițiative, spunând că astfel s-ar dubla competențele celor două instituții. Președintele CSM, Victor Micu, care este unul dintre autorii inițiativei, argumentează că, dimpotrivă, acest lucru va permite o reacție mai rapidă și sancționarea disciplinară a judecătorilor care nu își declară corect averile.

30 septembrie 2015
1037
Arhiva

INTERVIU// Alina Mungiu–Pippidi: ”Corupția din Republic...

Corupția sistemică, așa cum este în Republica Moldova, nu poate fi combătută doar prin adoptatea unor legi și instituirea unor structuri anticorupție, susține politologul din România Alina Mungiu-Pippidi, expertă în politici publice, buna guvernare, lupta anticorupție și democratizare, autoare a volumului ”În căutarea bunei guvernări: Cum au scăpat alte ţări de corupţie?”.

01 octombrie 2018
1023