Colegii preşedintelui CNI: Anatolie Donciu a admis un conflict de interese semnând documente ce vizează un fost ofiţer de la Anticorupţie

Arhiva 17 decembrie 2014 189
Membrii CNI la o şedinţă

Patru membri ai Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) susţin într-o scrisoare adresată Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) că Anatolie Donciu, preşedintele instituţiei, a admis un conflict de interese atunci când a semnat acte ce îl vizau pe Mihail Gofman, fost ofiţer al Centrului. Angajatul CNA a fost eliberat din funcţie după ce colegii i-au monitorizat stilul de viaţă şi au ajuns la concluzia că acesta a admis mai multe încălcări. Cazul a ajuns la CNI după ce Ziarul de Gardă a publicat o investigaţie despre averile nedeclarate ale lui Mihail Gofman. Acum vrea să revină în funcţie, contestând în judecată decizia şefilor de a-l concedia şi având la îndemână actul Comisiei potrivit căruia el nu a încălcat legea atunci când şi-a declarat averea. Problema este că Anatolie Donciu a semnat documentul, deşi fiul său, Alexandru, a fost subalternul lui Mihail Gofman.Şefii Centrului Naţional Anticorupţie au cerut Parlamentului să anuleze nişte  documente pe care Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate, le-a semnat în cazul lui Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA. Acesta a fost eliberat din funcţie în aprilie 2014 pentru că a încălcat „principiile integrităţii morale, respectului şi loialităţii” din Codul de conduită al angajaţilor instituţiei. Cu puţin timp înainte, jurnaliştii Ziarului de Gardă scriau că, oficial, averea ofiţerului CNA ar fi estimată la 3,8 milioane de lei, iar în realitate aceasta ar fi de zece ori mai mare. Peste câteva luni, membrii CNI au întocmit un act de constatare ajungând la concluzia că fostul şef-adjunct nu a încălcat legea atunci când şi-a declarat averea. Mihail Gofman a contestat în instanţă decizia prin care a fost concediat, iar unul dintre argumentele pe care le invocă în favoarea sa este actul de constatare al Comisiei. Problema, după părerea şefilor Centrului, este că documentul a fost semnat de însuşi Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei, fiul lui, Alexandru, fiind subalternul lui Mihail Gofman. În solicitarea adresată Parlamentului, reprezentanţii Centrului subliniază: „Preşedintele CNI a avut posibilitatea să influenţeze mersul examinării materialelor în privinţa lui Mihail Gofman, pregătirea şi întocmirea acestora de către Aparatul Comisiei înainte ca materialele să fie prezentate membrilor CNI spre examinare în cadrul şedinţei deliberative, deoarece preşedintele CNI, conform legii, conduce activitatea Aparatului Comisiei.”

Anatolie Donciu: „Nişte aberaţii”

La rândul lor, responsabilii din Legislativ au readresat scrisoarea colegilor lui Anatolie Donciu: Victor Strătilă, Leonid Morari, Vera Lupu şi Dumitru Prijmireanu.

Recent, aceştia au ajuns la concluzia că preşedintele CNI a admis un conflict de interese. „Deşi dl Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate, s-a abţinut de la vot, el nu a informat în scris în termen de trei zile despre interesul său sau al persoanei apropiate, iar pe perioada derulării controlului nu s-a abţinut şi nu şi-a restricţionat accesul la informaţiile acumulate pe cauza respectivă”, se arată în scrisoarea adresată lui Viorel Chetraru, directorul CNA.

Potrivit celor patru membri ai Comisiei, Anatolie Donciu a semnat mai  multe scrisori ce-l vizează pe Mihail Gofman, adresate atât fostului ofiţer CNA, cât şi foştilor săi şefi.

„Nişte aberaţii. Nu ştiu nici despre ce scrisoare şi nici despre ce colegi vorbiţi, aşa că nu am ce comenta”, a spus succint Anatolie Donciu. Anterior, el ne-a explicat că legea îl obliga să semneze documentele.

Ping-pong cu demersul CNA

Totuşi, Victor Strătilă, Leonid Morari, Vera Lupu şi Dumitru Prijmireanu nu şi-au asumat responsabilitatea să întocmească un act de constatare cu privire la conflictul de interese pe care l-ar fi admis Anatolie Donciu. „Membrii Comisiei constată că din motivul lipsei împuternicirilor acordate prin lege de a soluţiona conflictele de interese admise de membrii Comisiei, nu sunt în drept de a examina acest conflict de interese şi de a întocmi un act de constatare, precum şi imposibilitatea de a contesta în instanţa de judecată a actelor adoptate cu încălcarea legii”, se mai arată în scrisoare.

Cei patru au decis să meargă cu un demers la Parlament pentru a clarifica situaţia.

„Nu este de competenţa noastră să ne expunem. În acest caz, Parlamentul ar trebui să o facă. Noi am arătat circumstanţele, iar acum acestea ar trebui examinate de legiuitori, după care se vor expune în plenul Parlamentului”, a subliniat Victor Strătilă, vicepreşedintele Comisiei.

Am căutat să aflăm de ce cei patru membri care au analizat încălcarea admisă de Anatolie Donciu nu s-au autosesizat când acesta a semnat actul de constatare ce îl vizează pe Mihail Gofman. „Nu am ştiut că preşedintele CNI nu a respectat procedura şi nu a informat Parlamentul despre conflictul de interese timp de trei zile, aşa cum prevede legea”, a explicat Victor Strătilă.

Anastasia NaniPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Mandatul primarului din Alexandreni ar putea să încetez...

Vladimir Joian, primarul comunei Alexandreni, raionul Sângerei, este bănuit de Comisia Naţională de Integritate (CNI) că ar fi încălcat regimul conflictului de interese şi al incompatibilităţii, deoarece nu a renunţat la atribuţiile de administrator de firmă. Alesul local din Alexandreni spune însă că el nu deţine nicio altă funcţie. Dacă CNI va constata încălcarea regimului conflictului de interese şi al incompatibilităţii, mandatul de primar ar putea înceta înainte de termen.

30 mai 2014
173
Arhiva

Profil candidat: Alexandru Jizdan

Integritatea în activitatea politică

13 februarie 2019
276
Arhiva

Încă un judecător urmărit penal. Denunțat de o persoană...

Procuratura Anticorupție l-a pus sub acuzare pe judecătorul Curții de Apel Chișinău Sergiu Arnăut (58 de ani), cercetat într-un dosar de corupere pasivă și trafic de influență. Informația a fost confirmată pentru Moldova Curată de șeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari. Dosarul a fost deschis în baza unui denunț al unei persoane, care a afirmat că Arnăut ar fi pretins o sumă de câteva mii de euro pentru a anula decizia primei instanțe și a emite o sentință mai blândă într-un dosar penal. 

24 octombrie 2017
212
Arhiva

Replică la acuzația deputatului Țurcan: Andrian Candu n...

Faptul că deputatul socialist Vladimir Țurcan și-a dus copilul la grădiniță cu mașina de serviciu nu constituie conflict de interese, ci mai degrabă o contravenție. Este opinia președintelui în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Anatolie Donciu, solicitat să comenteze informația apărută în Ziarul Național, potrivit căreia deputatul a fost văzut la grădiniță cu autoturismul de serviciu. Țurcan l-a acuzat atunci și pe președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, că ar face la fel, dar că pe el „nimeni nu-l vede”. Solicitat de Moldova Curată, secretariatul Parlamentului a anunțat că „Andrian Candu nu beneficiază de mașini oferite de Parlament”. 

19 octombrie 2016
173
Arhiva

Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au manife...

„Nu legalizaţi corupţia!” „Nu legalizaţi banii furaţi!” „Nu amnistiei fiscale!”. Acesta sunt câteva mesaje care au fost transmise la un flashmob organizat în dimineaţa zilei de vineri, 16 decembrie, de către câţiva reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi reprezentanţi ai unor formaţiuni politice. Manifestanţii au protestat în faţa Parlamentului, înainte de şedinţa în plen, faţă de adoptarea unor iniţiative legislative care prevăd liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală. 

16 decembrie 2016
160
Arhiva

A fost ales ONG-ul care va expertiza politicile Guvernu...

Politicile publice în domeniile anticorupție și integritate ale Guvernului vor fi evaluate, până la mijlocul lunii iulie, de aceeași organizație neguvernamentală care a expertizat, în luna aprilie, reforma sectorului justiției. Institutului pentru Dezvoltare Moldova Cancelaria de Stat i-a încredințat recent alte două contracte pentru servicii de  evaluare – anticorupție și integritate, fiecare a câte 1, 2 milioane de lei. Din diferite motive, concursul public de achiziție a acestor servicii a fost repetate de trei ori. 

28 mai 2019
203