Profil candidat: Sergiu Groza

Arhiva 5 februarie 2019 1835

Integritate în activitatea politică



Deputatul socialist Sergiu Groza (57 de ani) este fost angajat în diverse funcții în instituțiile Ministerului de Interne. Din funcția de preşedinte al Organizaţiei teritoriale Floreşti a PSRM a ajuns deputat în Parlament. La alegerile parlamentare 2019 candidează pe circumscripția nr. 8 Florești.

Începând cu anul 1987 Sergiu Groza, care este licențiat în drept, a deținut funcțiile de șef de secție urmărire penală, vicecomisar, șef al Direcției conducere și control al urmăririi penale din cadrul MAI. În anul 2000 s-a transferat în organele procuraturii, ajungând procuror al raionului Florești. După ce s-a pensionat în 2012, Groza s-a încadrat în activitatea de partid. Din acel an este preşedinte al Organizaţiei teritoriale Floreşti a PSRM. În perioada 2015–2017 a fost consilier socialist în Consiliul raional Florești.  

Sergiu Groza a fost autor și co-autor al 16 inițiative legislative. Dintre acestea, sunt în faza de examinare – 12, respinse – 3 și una – în faza de adoptare. Este membru al Comisiei parlamentare administrație publică. Groza este unul din cei 74 de parlamentari care au votat pentru schimbarea sistemului electoral, și a votat pentru votul mixt în iulie 2017.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale


Conform declaraţiilor de avere depuse la Autoritatea Națională de Integritate, Sergiu Groza și familia sa dețin șase terenuri agricole, trei dobândite în 2007 și altele trei - în 2016. Toate terenurile se află în satul Rădulenii Vechi, r-nul Floreşti (localitatea de baștină a candidatului) și au suprafaţa totală de 2.78 ha.

În anul 2017, Groza a indicat în declarația de avere o casă de 153 de metri pătrați, care ar costa 110 mii de lei (circa 5000 de euro) și un garaj de 67,8 metri pătrați, estimat la 32 de mii de lei. Casa se află în satul Rădenii Vechi și a locuit toată viața în ea, doar că nu a declarat-o până acum, a explicat Sergiu Groza pentru Campania Pentru un Parlament Curat. „Acea casă nu este procurată în 2017 și nici în 2016, pur și simplu nu a fost înregistrată la oficiul cadastral, din acest motiv eu am declarat-o în 2017, deoarece nu era necesar s-o declar. Conform legislației, persoana devine proprietar din moment ce bunul este înregistrat la oficiul cadastral”, a declarat Sergiu Groza. El a precizat că valoarea de 110 mii de lei este cea estimată de specialiștii de la Cadastru.

Potrivit declarației de avere și interese personale, Sergiu Groza, a adunat, în 2017, venituri din mai multe surse. Astfel, în calitate de deputat a obținut– 77 409 lei, din pensie – 72 mii lei, plus indemnizație pentru chiria spațiului locativ de la Parlament – 37 497 lei. Totodată, soția sa a adunat din salariul de la Spitalul raional Florești – 65 mii lei. În pofida veniturilor modeste, pe care le-a declarat Groza în 2012-2013, când ocupa funcția de preşedinte al Organizaţiei teritoriale Floreşti a PSRM, în timpul campaniei electorale din 2014 a donat Partidului Socialiștilor 87 200 de lei. Acesta a indicat în declarația pe venit depusă la Comisia Electoral Centrală un salariu de 52.500 lei și 84.000 lei, pensie. Candidatul a spus pentru Moldova Curată că a donat din economiile sale.

La alegerile din 2018 a primarului general, Sergiu Groza a donat colegului său de partid, Ion Ceban, 38.200 lei conform paginii www.parlament.md.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Nu există informații despre eventuale încălcări admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Masa rotundă: „Integritatea politică – condiție esenția...

Asociația Presei Independente (API) și portalul MoldovaCurata.md vă invită la masa rotundă „Integritatea politică – condiție esențială a unui sistem național durabil de integritate”.

24 mai 2019
841
Arhiva

Şi în acest an declaraţiile de avere şi de interese vor...

Deja ne-am obişnuit ca pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) declaraţiile de avere şi de interese personale pentru anul precedent să fie făcute publice abia la sfârşitul anului. Chiar dacă actualul cadru legislativ obligă Comisia să plaseze pe pagina sa web declaraţiile în termen de 30 de zile de la primire, de fiecare dată, această întârziere este explicată de reprezentanţii CNI prin lipsa de bani alocaţi instituţiei.

26 aprilie 2016
917
Arhiva

În atenţia jurnaliştilor de la instituţiile mass-media...

Asociaţia Presei Independente (API) anunţă înscrierea jurnaliştilor de la instituţiile mass-media locale şi naţionale la trainingul specializat la tema integrităţii persoanelor  cu funcţii publice.

06 februarie 2015
1047
Arhiva

Prins băut la volanul maşinii de serviciu în noaptea de...

Dorian Taşcă, şeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat Hânceşti, care a fost tras pe dreapta de inspectorii de patrulare în noaptea de Crăciun pe stil vechi şi care a recunoscut că a băut două pahare de vin îniante de a urca la volanul maşinii de serviciu, nu a fost sancţionat. Conducerea Cancelariei de Stat susţine că a iniţiat o anchetă, dar nu a luat încă o decizie, deşi de atunci a trecut mai bine de o lună şi jumătate. Experţi anticorupţie nu exclud că acest caz ar putea fi muşamalizat la fel ca altele.  

16 februarie 2015
866
Arhiva

Contractele de achiziţionare a pâinii semnate de primar...

Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în baza unui articol publicat în luna februarie pe www.moldovacurata.md şi a constatat că primarul oraşului Ialoveni, Gheorghe Caracuian, a încălcat regimul conflictului de interese. Moldova Curată a descoperit că Primăria a cumpărat pâine pentru grădiniţele din localitate de la firma condusă de ginerele primarului. Astfel, Gheorghe Caracuian urmează să fie sancţionat contravenţional, iar contractul de achiziţie a pâinii ar putea fi anulat.

05 iunie 2014
874
Arhiva

Președintele raionului Dubăsari – după conflictul de in...

Președintele raionului Dubăsari, funcționar cu experiență de peste 20 de ani în domeniul administrației publice locale, a fost reținut aseară de procurori, fiind bănuit de abuz în serviciu, prin care ar fi adus daune în proporţii considerabile intereselor publice, şi de depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu urmări grave. Anterior demnitarul a încălcat regimul conflictului de interese, angajându-și fiica în instituția pe care o conduce.

27 septembrie 2017
993