Profil candidat: Sergiu Groza
Integritate în activitatea politică
Deputatul socialist Sergiu Groza (57 de ani) este fost angajat în diverse funcții în instituțiile Ministerului de Interne. Din funcția de preşedinte al Organizaţiei teritoriale Floreşti a PSRM a ajuns deputat în Parlament. La alegerile parlamentare 2019 candidează pe circumscripția nr. 8 Florești.
Începând cu anul 1987 Sergiu Groza, care este licențiat în drept, a deținut funcțiile de șef de secție urmărire penală, vicecomisar, șef al Direcției conducere și control al urmăririi penale din cadrul MAI. În anul 2000 s-a transferat în organele procuraturii, ajungând procuror al raionului Florești. După ce s-a pensionat în 2012, Groza s-a încadrat în activitatea de partid. Din acel an este preşedinte al Organizaţiei teritoriale Floreşti a PSRM. În perioada 2015–2017 a fost consilier socialist în Consiliul raional Florești.
Sergiu Groza a fost autor și co-autor al 16 inițiative legislative. Dintre acestea, sunt în faza de examinare – 12, respinse – 3 și una – în faza de adoptare. Este membru al Comisiei parlamentare administrație publică. Groza este unul din cei 74 de parlamentari care au votat pentru schimbarea sistemului electoral, și a votat pentru votul mixt în iulie 2017.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Conform declaraţiilor de avere depuse la Autoritatea Națională de Integritate, Sergiu Groza și familia sa dețin șase terenuri agricole, trei dobândite în 2007 și altele trei - în 2016. Toate terenurile se află în satul Rădulenii Vechi, r-nul Floreşti (localitatea de baștină a candidatului) și au suprafaţa totală de 2.78 ha.
În anul 2017, Groza a indicat în declarația de avere o casă de 153 de metri pătrați, care ar costa 110 mii de lei (circa 5000 de euro) și un garaj de 67,8 metri pătrați, estimat la 32 de mii de lei. Casa se află în satul Rădenii Vechi și a locuit toată viața în ea, doar că nu a declarat-o până acum, a explicat Sergiu Groza pentru Campania Pentru un Parlament Curat. „Acea casă nu este procurată în 2017 și nici în 2016, pur și simplu nu a fost înregistrată la oficiul cadastral, din acest motiv eu am declarat-o în 2017, deoarece nu era necesar s-o declar. Conform legislației, persoana devine proprietar din moment ce bunul este înregistrat la oficiul cadastral”, a declarat Sergiu Groza. El a precizat că valoarea de 110 mii de lei este cea estimată de specialiștii de la Cadastru.
Potrivit declarației de avere și interese personale, Sergiu Groza, a adunat, în 2017, venituri din mai multe surse. Astfel, în calitate de deputat a obținut– 77 409 lei, din pensie – 72 mii lei, plus indemnizație pentru chiria spațiului locativ de la Parlament – 37 497 lei. Totodată, soția sa a adunat din salariul de la Spitalul raional Florești – 65 mii lei. În pofida veniturilor modeste, pe care le-a declarat Groza în 2012-2013, când ocupa funcția de preşedinte al Organizaţiei teritoriale Floreşti a PSRM, în timpul campaniei electorale din 2014 a donat Partidului Socialiștilor 87 200 de lei. Acesta a indicat în declarația pe venit depusă la Comisia Electoral Centrală un salariu de 52.500 lei și 84.000 lei, pensie. Candidatul a spus pentru Moldova Curată că a donat din economiile sale.
La alegerile din 2018 a primarului general, Sergiu Groza a donat colegului său de partid, Ion Ceban, 38.200 lei conform paginii www.parlament.md.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
Nu există informații despre eventuale încălcări admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.
Cazier judiciar
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Președintele raionului Basarabeasca este verificat de A...
Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) in cadrul a trei proceduri de control: două privind eventuale incălcări ale regimului de declarare a conflictelor de interese și al restricțiilor și una referitoare la declararea veniturilor și intereselor personale.
Pensii de zeci de mii de lei. Sute de judecători și pro...
Zeci de judecători și sute de procurori au obținut în ultimii ani pensii mai mari după ce au dat în judecată Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). În unele cazuri, judecătorii nu erau mulțumiți de pensii în valoare de 19 mii de lei și solicitau recalcularea. Cei mai mulți făceau referire la un articol din Legea privind statutul judecătorului (1995), care prevede că pensia reprezintă 80% la sută din mărimea salariului judecătorului ”plătit efectiv”. Așa cum între timp fie se majorau salariile magistraților în funcție, fie intrau în vigoare noi prevederi legislative, pensionarii din justiție și-au revendicat creșterea pensiei.
Funcționarii ne cer scrisori oficiale, cu semnătură și...
Întrebare: Sunt jurnalistă la un post regional de televiziune. Deseori solicităm informații de la instituțiile statului prin e-mail, iar funcționarii ne cer scrisori oficiale, cu semnătură și ștampilă, chiar dacă vrem să obținem o informație simplă, obișnuită. Cum să procedăm în astfel de situații?
Alegerea preşedintelui raionului Glodeni este contestat...
Democratul Ion Leucă, ales în luna iulie președinte al raionului Glodeni, riscă să-şi piardă noua funcție. Consilierii socialişti îl acuză că ar fi fost ales ilegal și au acţionat Consiliul raional Glodeni în judecată. O ședință în acest dosar va avea loc pe 30 octombrie, iar Ion Leucă spune că a fost ales fără nicio încălcare de lege.
Adriana Bețișor: un milion de lei câștigat la nuntă și...
Procurora din Procuratura Anticorupție Adriana Bețișor, care a condus urmărirea penală în dosarul de trafic de influență și luare de mită al fostului premier Vlad Filat, a declarat pentru anul 2015 un venit de peste un milion de lei obținut din donațiile care i-au fost făcute la nunta sa cu actualul șef interimar al Direcției Antifraudă a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, arată o investigație a jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă, publicată joi, 7 iunie. Tot în anul 2015 ea a intrat în posesia unui autoturism Skoda Octavia nou, care valorează cel puțin 15 mii de euro. Adriana Bețișor a declarat pentru Ziarul de Gardă că acesta este un autoturism care aparține unei persoane aflate peste hotare, iar ea îl folosește prin mandat.
Aici așteptăm comentariul tău!