Profil candidat: Iurie Tesa

Integritatea în activitatea politică
Iurie Tesa are 35 de ani și este originar din satul Copceac, raionul Ștefan Vodă. Este inginer de profesie, absolvent al Universității Tehnice din Moldova. A devenit membru al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (Platforma DA) în 2015, odată cu fondarea formațiunii politice. Anterior a făcut parte și din Platforma Civică „Demnitate și Adevăr”. În prezent este președintele organizației teritoriale din sectorul Buiucani, mun. Chișinău, a PPDA. În ultimii trei ani a fost implicat activ în acțiunile de protest organizate de PPDA. Candidează pe lista ACUM de pe circumscripția națională.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Din declarațiile de avere și interese personale depuse de Iurie Tesa între 2012 și 2017, rezultă că acesta a deținut, începând cu 24 octombrie 2012, funcția de inspector principal în cadrul Direcției supraveghere tehnică gaze a Inspectoratului Principal de Stat pentru Supravegherea Tehnică a Obiectelor Industriale Periculoase. Fiind în această funcție, Tesa a încasat, pe parcursul anului 2017, un salariu de 78 442 lei. Alte 14 mii de lei le-a obținut de la SRL „Centrul de Instruire și Producție”, SRL „Flacăra Albastră” și SA „Indmontaj”.â
În mai 2018 a plecat din funcția de inspector principal, iar câteva luni mai târziu, în decembrie 2018, Iurie Tesa a fondat firma „New Technolevel”. Tot el este și administratorul acestui SRL. „Am încercat să mă mai angajez undeva, am înțeles că nu este posibil și am decis să fondez această firmă. Încă are loc procedura de autorizare și așa mai departe. Întreprinderea se va ocupa de proiectarea și construcția rețelelor de apă, canalizare, încălzire, gaze”, a declarat Iurie Tesa pentru reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat.
În declarația pentru 2017, Iurie Tesa nu indică nicio locuință, în schimb, la capitolul proprietăți mobile arată că deține un automobil Opel Vectra fabricat în 2003 și cumpărat în 2010 cu 112 mii lei.
În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, care cuprinde anii 2017-2018, indică aceleași venituri și aceleași bunuri – mașina și salariile de la două locuri de muncă.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
Nu există informații despre eventuale încălcări admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.
Cazier judiciar
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Candidatul desemnat la funcţia de Prim-ministru se esch...
La 19 ianuarie 2016, reprezentanţii societăţii civile au avut o întâlnire cu candidatul desemnat la funcţia de Prim-ministru, Pavel Filip, în cadrul căreia acesta şi-a exprimat disponibilitatea de a semna, împreună cu noul Cabinet de Miniştri desemnat, Declaraţia de integritate, elaborată de societatea civilă. La câteva ore după întrevedere, juriştii lui Pavel Filip au expediat în adresa societăţii civile propria variantă a Declaraţiei de integritate care seamănă mai mult cu o promisiune, decât cu o Declaraţie de integritate.
De frica testului de integritate profesională, funcțion...
Procesul de testare a integrităţii profesionale, demarat la 14 august, i-a făcut pe funcționaii care urmează să treacă prin acest filtru să solicite instruiri pentru situațiile în care li se propune mită. Astfel, potrivit Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), judecătorii, vameşii, poliţiştii, medicii au fost printre primii care au cerut să fie învăţaţi cum să procedeze. De exemplu, în primele două săptămâni, au fost înregistrate cazuri în care funcționarii au returnat banii fără să denunțe tentativa de mituire.
Date publice, dar ascunse în declaraţiile pe venit şi d...
Mai multe declarații de venituri și proprietăți, precum și de interese personale pentru anul 2014 au fost publicate cu erori. Astfel au fost divulgate datele personale ale demnitarilor care le-au depus sau, dimpotrivă, au fost acoperite date care nu au caracter personal. De exemplu, denumirile și adresele firmelor și companiilor la care dețin acțiuni unii funcționari au fost hașurate, fapt care face inutilă publicarea declarației.
Aici așteptăm comentariul tău!