Lipsa de transparență în procesele de privatizare și de achiziții publice îngrijorează societatea civilă

Arhiva 24 iulie 2014 1018

”În Republica Moldova avem o situație alarmantă, inadecvată și neconformă standardelor internaționale în ce privește asigurarea transparenței în procesul de achiziții publice și privatizare a proprietății statului. Acest lucru ridică la maxim riscul de corupție, duce la lipsa încasărilor la bugetul public, stimulează dezvoltarea competiției neloiale și a tendințelor monopoliste și, în ultimă instanţă, duce şi la majorarea prețurilor pentru consumatori", a declarat astăzi, în cadrul unei dezbateri publice, președintele Consiliului Național de Participare (CNP), Sergiu Ostaf.



În opinia sa, în ultimii 5 ani nu au fost înregistrate progrese în asigurarea transparenței proceselor de achiziții publice și de privatizare a bunurilor statului, iar responsabile de acest lucru ar fi ministerele Economiei și Finanțelor, Agenția Achiziții Publice și Agenția Proprietății Publice. ”În opinia noastră, toate privatizările care au avut loc fără respectarea legii cu privire la transparența decizională pot fi lovite de nulitate, iar contractele pot fi contestate în instanța de judecată ”, a spus Sergiu Ostaf.

Membrii CNP afirmă că în prezent există o ”asimetrie informațională” în ce privește publicarea informațiilor despre concursurile de achiziții publice și cele de privatizare, datele fiind publicate dispersat și incomplet, ceea ce face imposibilă urmărirea întregului proces. Acest lucru se întâmplă, mai afirmă membrii CNP, pentru că nu toți funcționarii înțeleg să se conducă expres de Legea cu privire la transparența decizională și acţionează doar după Legea achizițiilor publice și cea referitoare la privatizare. 

”Actualmente sursa principală de informații despre achizițiile publice este portalul guvernamental tender.gov.md. Aici găsim doar informații despre procedurile inițiate și contractele încheiate. Lipsesc însă detaliile contractului sau descrierea obiectului. Nu sunt menționate la nicio etapă companiile care au participat la licitație, se indică doar câștigătorul. Nu sunt menționați fondatorii sau companiile afiliate întreprinderii câștigătoare. Și, cum această informație ulterior e mai greu de obținut, este imposibil de verificat dacă una și aceeași companie câștigă mai multe licitații la rând. În plus, pe tender.gov.md nu sunt publicate și informații despre licitațiile anunțate de administrațiile locale”, a spus Elena Terzi, membră a CNP. 

În cazul procesului de privatizare a proprietății statului, membrii CNP spun că situația e și mai dificilă, întrucât legislația prevede doar două modalități de asigurare a transparenței - livrarea informației la solicitare și aflarea ei din raportul anual al Agenției Proprietății Publice. ”Singura informație disponibilă pe saitul Agenției Proprietății Publice este lista obiectelor propuse la privatizare pe ani. Listele participanților la concurs nu sunt disponibile, lipsesc listele agenților economici câștigători, clauzele contractelor etc. Astfel, așa se întâmplă că aflăm rezultatele licitațiilor post-factum, atunci când nu mai putem influența procesul cu nimic”, a mai spus Elena Terzi.

Președintele CNP, Sergiu Ostaf, spune că Guvernul ar putea elimina aceste lacune în câteva luni, întrucât nu este nevoie de suport financiar sau de modificări legislative. ”Este nevoie doar de voință politică și de existența unui mesaj clar din partea clasei politice precum că își dorește un nivel de transparență a achizițiilor publice similar celor din țările europene”, a concluzionat Sergiu Ostaf.

La dezbaterea publică „Promovarea transparenţei licitaţiilor publice şi privatizării bunurilor publice” au fost invitați și reprezentanți ai instituțiilor de stat responsabile de achizițiile publice, însă nimeni nu a răspuns invitației. Dezbaterea, organizată de Consiliul Naţional pentru Participare, Consiliul ONG, Alianţa Anticorupţie, Coaliţia pentru Alegeri Libere şi Corecte, face parte din campania de o săptămână „Numărătoarea inversă a angajamentelor nerealizate ale Guvernării: 7 zile – 7 priorităţi”. Portalul www.moldovacurata.md este partenerul campaniei.

       Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Сын председателя Народного собрания Гагаузии и бизнесме...

От села Ферапонтьевка Центризбирком Гагаузии зарегистрировал троих кандидатов в депутаты. Это Леонид Константинов, который является сыном председателя законодательного органа Гагаузии Дмитрия Константинова, Виталий Чебану, преуспевающий бизнесмен, чье имя фигурировало в одном из уголовных дел по факту вывода денег из «Banca de Economii», и медсестра Елена Марченко, которую поддерживает Партия социалистов.

03 noiembrie 2016
2685
Arhiva

Prins băut la volanul maşinii de serviciu în noaptea de...

Dorian Taşcă, şeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat Hânceşti, care a fost tras pe dreapta de inspectorii de patrulare în noaptea de Crăciun pe stil vechi şi care a recunoscut că a băut două pahare de vin îniante de a urca la volanul maşinii de serviciu, nu a fost sancţionat. Conducerea Cancelariei de Stat susţine că a iniţiat o anchetă, dar nu a luat încă o decizie, deşi de atunci a trecut mai bine de o lună şi jumătate. Experţi anticorupţie nu exclud că acest caz ar putea fi muşamalizat la fel ca altele.  

16 februarie 2015
1177
Arhiva

Profil candidat: Tudor Golub

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1470
Arhiva

Președinta raionului Telenești este fostă șefă la FISC

Telenești a fost primul raion care și-a găsit președintele imediat după alegerile locale din 14 iunie curent. Conducerea raionului și-a păstrat cromatica politică, președinta aleasă fiind Diana Manoli, fosta șefă a Inspectoratului Fiscal de Stat Telenești. Aceasta a fost propusă de Partidul Liberal-Democrat (PLDM), anterior șefia raionului fiind deținută tot de un membru PLDM, Boris Burcă.

27 decembrie 2015
1772
Arhiva

Prima condamnare la închisoare, pentru acte de corupți...

Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație (FNSAA) „Agroindsind”, Sergiu Bernevec, a fost condamnat marți, 2 mai 2017, la 9 ani de închisoare cu executare pentru abuz de serviciu și delapidarea averii străine. Adjunctul acestuia, Sergiu Boța, a fost condamnat și el la 8 ani de închisoare cu executare, pentru un singur capăt de acuzare - delapidarea averii străine. Cei doi nu au fost însă încarcerați, deoarece sentința, dată de prima instanță, nu este executorie, urmând ca un titlu executoriu să fie emis după decizia Curții de Apel în acest proces. 

02 mai 2017
1213
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Instanța de judecată a decis comasarea dosarelor fotoju...

După mai multe amânări, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a decis comasarea dosarelor fotojurnalistului Constantin Grigoriță privind îngrădirea accesului la informație contra lui Igor Dodon și contra Aparatului Președintelui Republicii Moldova. Decizia vine după ce examinarea în fond a cauzei a fost amânată de patru ori. Conform deciziei semnată de președinta ședinței, judecătoarea Speranța Clima, posibilitatea de conexare și examinare în aceeași procedură a dosarelor este ”oportună datorită faptului că necesită aplicarea aceleiași proceduri de soluționare, implică participarea acelorași părți, au la bază aceleași probe, iar conexarea lor va contribui la examinarea rapidă și justă a litigiilor.”

12 februarie 2018
1428