Riscă amendă pentru că a cărat ciment cu maşina de serviciu

Arhiva 27 octombrie 2014 1286
Valeriu Didencu a fost surprins încărcând ciment în maşina de serviciu în iunie 2014

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au decis să-l dea pe Valeriu Didencu, secretarul Consiliului Municipal Chişinău, pe mâinile ofiţerilor Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) pentru a-i aplica o amendă. Hotărârea a fost luată după ce acum câteva luni funcţionarul a fost surprins cu maşina de serviciu la un depozit al unui centru comercial, de unde a cumpărat ciment.



Membrii Comisiei s-au autosesizat după ce postul de televiziune Pro TV a difuzat în iunie 2014 nişte imagini din care se vede că Valeriu Didencu a oprit la un magazin şi a încărcat saci cu ciment în portbagaj. Automobilul de model Hunday Sonata cu numerele de înmatriculare RM A 121 i-a fost repartizat funcţionarului în iulie 2013, prin dispoziţia primarului Capitalei, Dorin Chirtoacă. Potrivit actului de constatare emis de către CNI, secretarul Consiliului nu a prezentat nicio explicaţie şi nici nu a făcut cunoştinţă cu materialele dosarului. Membrii Comisiei susţin că Valeriu Didencu a admis un conflict de interese atunci când şi-a rezolvat problemele personale cu maşina statului. Mai mult, secretarul Consiliului Municipal Chişinău nu şi-a informat şefii despre faptul că a folosit automobilul în termen de trei zile, aşa cum prevede legea.

„E mai multă vorbăraie”

La rândul său, Valeriu Didencu afirmă că s-a oprit la magazin fiind în drum spre casă. „Ce trebuia să fac? Să nu mă opresc deloc? E mai multă vorbăraie în jurul acestui caz. CNI nu mi-a cerut nicio explicaţie. Au luat de la contabilitate foile de parcurs şi atât”, susţine secretarul Consiliului.

Comisia a decis să trimită actul de constatare ofiţerilor CNA pentru a-i aplica o amendă în baza articolului 313² din Codul Contravenţional – nedeclararea conflictului de interese. Amenda variază între 2.000 şi 6.000 de lei. Angajaţii Centrului se vor întruni într-o comisie specială pentru a aplica sancţiunea. Funcţionarul va fi amendat însă doar dacă nu a fost încălcat termenul de prescripţie. Valeriu Didencu are dreptul să conteste decizia în instanţa de judecată. 

Anterior, jurnaliştii portalului Moldova Curată au scris că CNI şi CNA interpretează legislaţia diferit. În timp ce membrii Comisiei susţin că un conflict de interese trebuie sancţionat în timp de trei luni de la data constatării, angajaţii Centrul Naţional Anticorupţie, care aplică amenda în baza materialelor de la CNI, insistă că aceste trei luni trebuie numărate din ziua săvârşirii contravenţiei. Din momentul în care Pro TV a difuzat imaginile cu Valeriu Didencu au trecut mai bine de patru luni. 

Pană acum reprezentanţii CNA nu au amendat niciun funcţionar pentru că a utilizat în scopuri personale bunurile publice, în baza actelor de constatare emise de către membrii Comisiei Naţionale de Integritate.

La nuntă cu maşinile de serviciu

Secretarul Consiliului Municipal Chişinău nu este primul funcţionar surprins că foloseşte maşina de serviciu în scopuri personale. Anatol Arapu, ministrul Finanţelor, şi Eduard Bănăruc, secretarul adjunct al Guvernului, au mers acum un an la nunta lui Tudor Baliţchi, şeful Serviciului Vamal, cu automobilele statului. Mai târziu, într-o şedinţă de Guvern, premierul Iurie Leancă şi-a atenţionat colegii să nu mai folosească aceste maşini în timpul liber. Cei doi funcţionari au fost în vizorul CNI. Mai târziu, aceştia au contestat în instanţă actele de constatare emise de către membrii Comisiei.

Tot în 2013, Ludmila Balan, soţia directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), a venit la nunta fiicei lor cu automobilul pe care Mihai Balan îl foloseşte în timpul orelor de lucru. Ulterior, şeful SIS a explicat că a închiriat automobilul contra sumei de 3.700 de lei.

Anastasia Nani



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Procurorul de la conducerea raionului Călăraşi vrea să...

După alegerile locale din acest an, raionul Călăraşi şi-a schimbat culoarea politică. Dacă timp de opt ani, adică pe parcursul a două mandate, la conducerea raionului s-a aflat democratul Ilie Rău, locul acestuia a fost luat, după alegerile din vară, de liberal-democratul Sergiu Artene. Fost procuror şi avocat, acesta şi-a pus un gând: să diminueze corupţia din administraţia publică locală.

28 noiembrie 2015
1371
Arhiva

Dacă ”pachetul de integritate” va trece de Parlament, c...

Consilierii raionali, orăşeneşti şi cei săteşti vor trebui să depună declaraţii de avere şi interese, după adoptarea de către Parlament a pachetului de legi privind sistemul de integritate. Proiectele au fost votate recent la Guvern, fiind o restanţă a implementării Planului de Acţiuni pentru aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

09 februarie 2016
1224
Arhiva

Fostul ministru Vladimir Molojen, achitat definitiv în...

Fostul ministru al Dezvoltării Informaționale (2005-2008), Vladimir Molojen, care, atunci când era în funcție, aflându-se în conflict de interese, a încheiat cu firma familiei sale contracte de milioane de lei, a fost achitat și de către Curtea Supemă de Justiție. Molojen a fost pus sub acuzare pentru abuz de putere soldat cu urmări grave și neglijență în serviciu soldată cu urmări grave, art. 327 și 329 Cod penal. Alături de el, fuseseră inculpați doi foști subalterni -  Anatolie Gumeniuc (învinuit de neglijență în serviciu soldată cu urmări grave) și Valeriu Goncearov (învinuit de exces de putere, soldată cu urmări grave). Toți au pledat nevinovat în toate instanțele și au fost achitați. Hotărârea irevocabilă a CSJ a fost pronunțată la 10 august 2017. Judecătorul Ghenadie Nicolaev a făcut opinie separată, în care a notat că inculpații ar fi trebuit condamnați, deoarece procurorii au prezentat toate probele necesare.

14 august 2017
1170
Arhiva

Aurelia Grigoriu vede o legătură între declarațiile sal...

Avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu se teme în continuare pentru viața sa și a membrilor familiei sale. Ombudsmanul susține că amenințările în adresa sa nu au contenit și că mai nou este persecutată și de autoritățile publice locale, transmite unimedia.info. 

02 august 2013
1091
Arhiva

Procurorul general a semnat ordonanța de pornire a urmă...

Procurorul general Eduard Harunjen a semnat vineri, 22 decembrie 2017, ordonanța de pornire a urmăririi penale pentru fals în declarația de venituri și interese personale pe numele judecătoarei la Judecătoria Căușeni Maria Tertea (Țugui). După ce marți, 19 decembrie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a autorizat suspendarea din funcție și pornirea urmăririi penale, aceasta va fi urmărită penal conform art. 352 prim, alineatul 2, „includerea intenționată a unor date incomplete sau false, neincluderea intenționată a unor date în declarația de avere și interese personale”. 

25 decembrie 2017
1121
Arhiva

Invitație la masa rotundă „Legea privind liberalizarea...

Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul www.moldovacurata.md vă invită la masa rotundă „Legea privind liberalizarea capitalului: efecte economice și fiscale vs pericole de subminare a eforturilor anticorupție”, care va avea loc joi, 22 decembrie 2016, în sala de conferinţe a Hotelului „Jazz”.

20 decembrie 2016
974