Profil candidat: Valeri Klimenco

Arhiva 20 februarie 2019 673

Valeri Klimenco candidează pe poziția a șaptea în lista  Partidului „Șor” în circumscripța națională. Klimenko este candidatul formațiuni și în circumscripția nr. 48, din Transnistria.Valeri Klimenko s-a născut în 1953 în regiunea Ural din Federația Rusă. A studiat jurnalismul în orașul Lvov și a susținut doctoratul în sociologie la Moscova. Apoi s-a stabilit la Chișinău, a lucrat ca jurnalist la publicații de limba rusă, și-a lansat și câteva afaceri. Valeri Klimenko este președintele de onoare al Partidului ”Șor”, formațiune constituită în baza mișcării social-politice create de el însuși, ”Ravnopravie” la data de 27 octombrie 1998. Din 1997 până în prezent el este și președintele Congresului Comunităților Ruse din Republica Moldova. În 2002–2003 a fost reprezentant al Congresului Comunităților Ruse din Republica Moldova în Consiliul Conaționalilor, pe lângă Duma de Stat a Rusiei. În perioada 1999–2011 a fost consilier în Consiliul municipal Chișinău, ales pe listele Mișcării „Ravnopravie”. Formațiunea nu a reușit să treacă niciodată pragul electoral la scrutinele parlamentare.

În toamna anului 2010,„Ravnopravie” s-a înscris în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova cu sloganul „Pentru Moldova în componența Rusiei!”. Liderul formațiunii declara atunci: „Moldova își păstrează hotarele actuale. Devine subiect al Federației Ruse, după exemplul Tatarstanului, Crimeii”. Dar pe 22 noiembrie „Ravnopravie” s-a retras din cursa electorală pentru parlamentarele din 2014. 

La alegerile locale din 2015 din Republica Moldova, „Ravnopravie” a obținut doar 0,03% din voturi în consiliile raionale și municipale și 0,57% în consiliile orășenești și sătești, în schimb candidatul din partea mișcării „Ravnopravie”, omul de afaceri Ilan Shor, a câștigat funcția de primar în orașul Orhei.

În cadrul ședinței Consiliului mișcării „Ravnopravie” din 19 iunie 2016, Ilan Șor a fost ales președinte al partidului, iar în 3 octombrie 2016, acesta și-a schimbat denumirea în Partidul „Șor”.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Potrivit declarației de avere depuse la CEC, Valeri Klimenko dispune de două apartamente în Chișinău. Unul, cu suprafața de de 65,5 metri pătrați, l-a primit de la stat împreună cu soția în 1982, în calitate de tineri specialiști. Cel de al doilea apartament, cu suprafața de 52,1 metri pătrați, a fost procurat de Klimenko în 2006, 1. 342. 000 lei. 

Președintele de onoare al Partidului „Șor” raportează acțiuni în valoare de 779, 3 mii de lei la SA Steclomont și 51 la sută din activele SRL Pâine și Tehnologii.

Candidatul mai declară și două automobile, un Mercedes E 300, produs în 2013 și procurat în 2017 cu 400. 000 de lei, și un Hyunday Elantra, produs în 2007 și procurat în același an cu 134. 670 lei.

Pentru anii 2017-2018, Klimenko raportează venituri sarariale de 2018 de la SRL Aparate exacte și venituri din pensie de 74.723 lei.

Întreprinderea Aparate exacte aparține familiei Klimenko, este administrată de Valeri Klimenko și înregistrată pe numele soției. Întreprinderea respectivă nu se regăsește în Declarația depusă la CEC.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Într-o investigație publicată de ZdG în 2008, se arăta că o instituție din Moscova, „Moscovski dom sootecestvennika”, ar fi efectuat mai multe transferuri de bani pentru etnicii ruși de la Chișinău, reuniți în Congresul Comunităților Ruse. Potrivit rapoartelor financiare, s-au oferit clase de calculatoare și utilaje pentru comunitățile rusești din Moldova, s-au oferit cursuri de recalificare pentru 10 pedagogi, a fost asigurată participarea la Forul II al școlilor pușkiniste, s-a oferit susținere universității slavone din Chișinău, s-a finanțat organizarea unei conferințe pe problema limbii ruse la Chișinău, pentru 300 de participanți, la care au participat ministrul Educației de la Chișinău și autorități din conducerea Moscovei, s-a organizat un concert la 12 iunie, de Ziua Rusiei, în Moldova, s-a acordat sprijin financiar pentru reparația monumentelor soldaților sovietici. Totodată, a fost susținută inițiativa comunităților rusești din Moldova de participare a structurilor rusești în construcția unui hipermarket la Chișinău, dar și pentru „producerea berii”. În anchetă se mai arată că unicul reperezentant al Consiliului filialei din Moldova a organizației „Moscovski dom sootecestvennika” este Valeri Klimenko.

Instituția de presă mai face referință la cinci plângeri parvenite din partea Comunității ruse. Petiționarii s-au mai plâns că Valerii Klimenko și-ar fi însușit utilajul pentru brutărie, donat comunității ruse de Armata 14-ea.

În cadrul ședinței Consiliului municipal din 11 octombrie 2007, consilierul municipal Valerii Klimenko a făcut mai multe declarații calomnioase la adresa foștilor membri ai grupului Ilașcu, în procesul examinării a unui proiect de decizii privind conferirea titlului de „Cetățean de onoare al orașului Chișinău domnilor Ilie Ilașcu, Andrei Ivanțoc, Alexandru Leșco și Tudor Popa”, numindu-i criminali de război. După ședința respectivă, Andrei Ivanțoc l-a atacat în judecată pe Klimenko, solicitându-i dezmințirea informației și un prejudiciu moral. Instanța i-a satisfăcut cererea reclamantului, obligându-l pe consilierul municipal să dezmintă informația, să-și ceară scuze de la Ivanțoc  în cadrul ședinței CMC și să-i plătească acestuia prejudiciul moral și cheltuielile de judecată, în mărime de peste 15 mii lei.

Valeri Klimenko s-a remarcat de mai multe ori prin declarațiile românofobe. În 2017, Vitalia Pavlicenco, președinta PNL, a câștigat definitiv procesul civil intentat lui Klimenko pentru apărarea demnității și onoarei, după ce i-a numit pe unioniști extremiști.

Activistul Oleg Brega, care candidează la alegerile din 24 februarie, a declarat anterior în repetate rânduri că a fost agresat și amenințat de Valeri Klimenko.

Cazier judiciar

În ianuarie 2019, activistul Anatol Mătăsaru, a depus pe numele lui Klimenko o cerere la poliție pe motiv că l-a agresat și i-a deteriorat camera în timp ce filma un miting al Partidului ”Șor” în fața Comisiei Electorale Centrale. Cazul este investigat de către Poliția sectorului Centru al Capitalei.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Încă un judecător urmărit penal. Denunțat de o persoană...

Procuratura Anticorupție l-a pus sub acuzare pe judecătorul Curții de Apel Chișinău Sergiu Arnăut (58 de ani), cercetat într-un dosar de corupere pasivă și trafic de influență. Informația a fost confirmată pentru Moldova Curată de șeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari. Dosarul a fost deschis în baza unui denunț al unei persoane, care a afirmat că Arnăut ar fi pretins o sumă de câteva mii de euro pentru a anula decizia primei instanțe și a emite o sentință mai blândă într-un dosar penal. 

24 octombrie 2017
376
Arhiva

Profil candidat: Andrei Năstase

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
354
Arhiva

Mobilizare democrată pentru colectarea semnăturilor la...

În timp ce conducerea Partidului Democrat din Moldova anunţă că echipa a reuşit să strângă într-un timp record numărul necesar de semnături pentru susţinerea candidatului Marian Lupu în scrutinul prezidenţial, angajaţii unei instituţii publice din Cahul divulgă detalii curioase despre modul în care formaţiunea a colectat semnăturile. Câţiva angajaţi ai Fabricii de Brânzeturi din Cahul spun că în ziua în care PDM a luat listele de subscripţie de la Comisia Electorală Centrală, la Fabrică a fost convocată o adunare a lucrătorilor. Oamenilor li s-a spus să aducă, obligatoriu, buletinele de identitate.

13 septembrie 2016
689
Arhiva

Profil candidat: Leonid Nauc

Integritatea în activitatea politică

05 februarie 2019
388