Dumitru Visterniceanu despre tăierea finanțării europene pentru reformele în justiției: ”Faptul că acești bani nu au fost acordați reprezintă o apreciere negativă a situației de la noi”

Arhiva 20 octombrie 2017 717
Dumitru Visterniceanu, membru CSM

Dumitru Visterniceanu, unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii aflat la final de mandat, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre transparența concursului pentru funcțiile de membri ai CSM și despre tăierea finanțării europene pentru reformele în sectorul justiției din Republica Moldova. El susține că CV-urile candidaților ar fi putut fi publicate mai devreme și că nu a fost niciun motiv ca să nu fie făcute publice din timp.



Referitor la faptul că Uniunea Europeană a decis să nu mai acorde o tranșă de 28 de milioane de euro pentru justiția moldovenească, Dumitru Visterniceanu crede că acesta este un semn clar că autoritățile nu au fost suficient de convingătoare în realizarea reformelor.

”În viziunea mea, cei care au ajuns la asemenea concluzii, au avut, desigur, argumente solide ca să nu dea banii respectivi. Se susține că nu este o tragedie, nu este o problemă, deoarece au fost planificați banii. Nu o să vă pot explica din punct de vedere al contabilității avantajele sau dezavantajele ne-acordării acestor bani. Dar faptul că acești bani nu au fost acordați reprezintă o apreciere negativă a situației de la noi. Este un semn care spune: fiți atenți, luați măsurile necesare, pentru că nu este corect cum procedați. Nu are importanță cine, cei care au fost la guvernare sau cei care sunt în prezent la guvernare. Reformele planificate, acoperite din mijloace bănești de la donatorii străini, trebuie să fie palpabile, vizibile”, afirmă Dumitru Visterniceanu.

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Achiziții publice: Instituție nouă cu oameni ”vechi”

Fostul șef al Agenției Achiziții Publice, Viorel Moșneaga, a fost desemnat de membrii Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe în calitate de director general al Agenției Naționale pentru Soluționare a Contestațiilor. Acesta deține în prezent funcția de consultant principal în cadrul secretariatului Parlamentului și a fost ales dintre trei candidați la funcția de director al acestei noi instituții.

21 iunie 2017
852
Arhiva

Membra CNI, Vera Lupu – este sau nu este fina lui Nicol...

Deputatul neafiliat Nicolae Juravschi a ajuns recent pentru a doua oară în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI), însă membrii acesteia au decis să nu inițieze un control pe numele lui. Trei din cei 4 membri prezenți la ședință au votat pentru neinițierea controlului. Printre ei a fost și Vera Lupu, despre care un blogger a scris că ar fi fina lui Juravschi. Vera Lupu neagă acest fapt, spunând că nu a fost niciodată căsătorită. Deputatul, la rândul său, susține că o cunoaște pe membra CNI, dar că nu îi este naș.

20 februarie 2016
1188
Arhiva

Profil candidat: Domnica Manole

Integritatea în activitatea politică

31 ianuarie 2019
1372
Arhiva

Profil candidat: Sergiu Tutovan

Integritatea în activitatea politică

11 februarie 2019
1216
Arhiva

Comisia de disciplină din cadrul Judecătoriei Chișinău...

Eugeniu Garbuz, grefierul de la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) care a înlocuit numele ”Plahotniuc” cu ”Filat” în procesul-verbal de audiere a lui Veaceslav Platon nu a fost sancționat. Președintele instanței a motivat că sancțiunea disciplinară nu poate fi aplicată, deoarece de la data săvârșirii abaterii disciplinare a expirat termenul de prescripție.

27 iunie 2018
876
Arhiva

Circa 960 de declaraţii de avere şi de interese persona...

Chiar dacă termenul de depunere a declaraţiilor de avere şi de interese personale pentru anul 2013 expiră la finele lunii martie curent, la Comisia Naţională de Integritate (CNI) au început a fi aduse astfel de documente. Cei mai harnici s-au dovedit a fi colectorii de declaraţii  de la ministerele Mediului şi Apărării, dar şi din cadrul inspectoratelor de poliţie din sectoarele Centru şi Râşcani din municipiul Chişinău. Nu au rămas în urmă nici colectorii din cadrul primăriilor din localităţile raionului Drochia, de la  primăria Oneşti, Hânceşti, dar şi de la primăria oraşului Cantemir.

13 februarie 2014
853