Un document semnat de soții Grozavu de la Primăria Chișinău este verificat de către procurorii anticorupție

Arhiva 12 noiembrie 2015 823
Vice-primarul capitalei, Nistor Grozavu

Un certificat de urbanism eliberat acum un an de vice-primarul capitalei Nistor Grozavu și pregătit de soția sa, care este șefă de secție în cadrul Primăriei Chișinău, a ajuns obiect de examinare pentru procurori. Procuratura Anticorupţie a deschis o cauză penală în care examinează legalitatea certificatului acordat întreprinderii ”Paralela 47”, deținătoarea rețelei de magazine Nr.1.Pe acest caz, şi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat anterior încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, actele fiind semnate de către cei doi soţi Grozavu. Potrivit actului de constatare al CNI, Nistor Grozavu nu a declarat în termenii stabiliți conflictul de interese admis prin semnarea certificatului de urbanism, a autorizației de construcție și a planului de situație al terenului, coordonat de către șefa secției autorizări construcții individuale, Maria Grozavu.

Sesizarea la CNI a fost depusă de către deputatul socialist Grigore Novac. Tot el a depus și un demers la Procuratura Anticorupție, care, drept răspuns, a pornit o cauză penală pe fapt și acum verifică legalitatea documentului. Certificatul de urbanism pe care l-a primit SRL ”Paralela 47” (Magazinul Nr. 1) la 21 noiembrie 2014 a fost solicitat pentru construirea unui magazin în sectorul Râșcani, lângă Tipografia Centrală, în preajma străzilor Florilor și Bogdan Voievod. O anexă a documentului a fost semnat de către Maria Grozavu, deşi aceasta este angajată în cadrul secţiei responsabile de clădirile necomerciale, adică locative. “Nu are dreptul cineva din secţia care se ocupă de clădiri ne-locative să semneze un act referitor la clădiri comerciale”, a spus Grigore Novac pentru Moldova Curată. Potrivit socialistului, Nistor Grozavu ar promova interesele companiei ”Paralela 47”, în defavoarea unui agent economic din vecinătate, ”Nixon Hotel”, cu care are o dispută în legătură cu un teren. Novac este convins că acest certificat de urbanism ar fi fost emis cu încălcarea normelor legale, de aceea angajaţii din secţia clădiri comerciale nu ar fi vrut să-l semneze.

”Este o răzbunare din partea socialiștilor”

La rândul său, vice-primarul liberal spune că verificarea sa de către CNI ar fi ”o răzbunare politică din partea Partidului Socialiştilor” și susține că nicăieri nu există vreo prevedere care să-i împiedice pe cei de la secția construcții locative să semneze pentru construcții comerciale. ”Arhitectul-șef, care este șeful Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, decide cui să dea anumite lucruri. Dumneavoastră când primiți vreo indicație de la șef, n-o îndepliniți? Domnul Novac să-și vadă de treabă, el idee nu are despre ce vorbește”, a replicat Nistor Grozavu.

Cât despre planul de situație al terenului, semnat de către soția sa, vice-primarul a declarat că nu este vorba despre un document propriu-zis, ci de o copie a planului general al orașului, unde se indică locul construcției.

Posibil exces de putere

Deocamdată nu se știe la ce etapă de investigare este cauza penală deschisă de Procuratura Anticorupție (PA) ”pe faptul pretinselor acțiuni ilegale de perfectare și eliberare a certificatului de urbanism”, deoarece șeful-interimar al PA, Adrian Popenco, nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi detalii, deși anterior ne-a spus că în gestiunea instituției există un asemenea dosar. Anterior, într-un răspuns oferit socialistului Grigore Novac, PA anunța că ”organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție, (...) sub conducerea Procuraturii Anticorupție, efectuează acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație”. 

Faptele au fost calificate prin prisma articolului 328 Cod Penal, adică excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu de către o persoană publică.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Consiliera socialistă Eugenia Ceban și-a construit o ca...

Eugenia Ceban, consilieră pe lista socialiștilor, pledează în Consiliul Municipal Chișinău (CMC) pentru susținerea categoriilor sociale cu venituri mici: fie că sunt angajați în sistemul bugetar, fie că sunt persoane în etate care trăiesc din pensii mizere. Consiliera locuiește într-o casă nouă și modernă situată în localitatea Tohatin, municipiul Chișinău, care a fost ridicată în doar trei ani.

03 octombrie 2017
2740
Arhiva

Reforma procuraturii: numele şi prenumele procurorilor...

Procuratura Generală a Republicii Moldova abuzează de prevederile legii care reglementează utilizarea datelor cu caracter personal. O organizaţie neguvernamentală activă în domeniul drepturilor omului a solicitat de la PG informaţii precum numărul, numele şi prenumele procurorilor care activează în procuraturile teritoriale şi cele specializate din municipiul Chişinău, data numirii lor în funcţie. Procuratura Generală a motivat că nu poate furniza aceste date, invocând protecţia datelor cu caracter personal.

22 noiembrie 2016
901
Arhiva

Candidatura consilierului democrat de la Palanca a stâr...

La doar două zile de când Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Legislativului a anunţat că pentru funcţia de membru în Consiliul de Integritate al ANI au depus dosarele două persoane, Parlamentul și-a selectat reprezentantul în această structură. Este vorba de Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO). Unii deputați afirmă însă că celălalt candidat nu ar fi trebuit admis la concurs, deoarece ar fi membru al Partidului Democrat.

15 decembrie 2016
791
Arhiva

Bilanţ: CNI a iniţiat 112 controale în 2013

În anul curent, Comisia Naţională de Integritate a pornit controlul pe numele a 112 persoane cu funcţii de răspundere din cadrul autorităţilor publice centrale şi locale. Datele respective au fost expuse de către Anatolie Donciu, preşedintele CNI, în cadrul evenimentului Ziua uşilor deschise, organizat la 19 decembrie în incinta instituţiei.

20 decembrie 2013
990
Arhiva

Consiliul Superior al Procurorilor are o nouă conducere

Angela Motuzoc, adjunctă a procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău, a fost aleasă în funcția de președintă a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Ea a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, şi-a început cariera în Procuratură în anul 2000, deţinând pe parcurs mai multe funcţii în procuratura municipiului Chişinău.

10 ianuarie 2018
1207
Arhiva

INTERVIU: ”INTEGRITATEA ÎN SERVICIUL PUBLIC ESTE UNA DE...

Integritatea în serviciul public rămâne o valoare declarată, și nu una asigurată, este de părere Mariana Kalughin, expertă în domeniul anticorupție și integritate din cadrul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției. Ea a subliniat într-un interviu acordat portalului Moldova Curată că nu există impedimente obiective care ar putea să justifice de ce lucrurile merg atât de lent în ceea ce privește reforma Autorității Naționale de Integritate.

30 aprilie 2017
843