Un document semnat de soții Grozavu de la Primăria Chișinău este verificat de către procurorii anticorupție

Arhiva 12 noiembrie 2015 87
Vice-primarul capitalei, Nistor Grozavu

Un certificat de urbanism eliberat acum un an de vice-primarul capitalei Nistor Grozavu și pregătit de soția sa, care este șefă de secție în cadrul Primăriei Chișinău, a ajuns obiect de examinare pentru procurori. Procuratura Anticorupţie a deschis o cauză penală în care examinează legalitatea certificatului acordat întreprinderii ”Paralela 47”, deținătoarea rețelei de magazine Nr.1.Pe acest caz, şi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat anterior încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, actele fiind semnate de către cei doi soţi Grozavu. Potrivit actului de constatare al CNI, Nistor Grozavu nu a declarat în termenii stabiliți conflictul de interese admis prin semnarea certificatului de urbanism, a autorizației de construcție și a planului de situație al terenului, coordonat de către șefa secției autorizări construcții individuale, Maria Grozavu.

Sesizarea la CNI a fost depusă de către deputatul socialist Grigore Novac. Tot el a depus și un demers la Procuratura Anticorupție, care, drept răspuns, a pornit o cauză penală pe fapt și acum verifică legalitatea documentului. Certificatul de urbanism pe care l-a primit SRL ”Paralela 47” (Magazinul Nr. 1) la 21 noiembrie 2014 a fost solicitat pentru construirea unui magazin în sectorul Râșcani, lângă Tipografia Centrală, în preajma străzilor Florilor și Bogdan Voievod. O anexă a documentului a fost semnat de către Maria Grozavu, deşi aceasta este angajată în cadrul secţiei responsabile de clădirile necomerciale, adică locative. “Nu are dreptul cineva din secţia care se ocupă de clădiri ne-locative să semneze un act referitor la clădiri comerciale”, a spus Grigore Novac pentru Moldova Curată. Potrivit socialistului, Nistor Grozavu ar promova interesele companiei ”Paralela 47”, în defavoarea unui agent economic din vecinătate, ”Nixon Hotel”, cu care are o dispută în legătură cu un teren. Novac este convins că acest certificat de urbanism ar fi fost emis cu încălcarea normelor legale, de aceea angajaţii din secţia clădiri comerciale nu ar fi vrut să-l semneze.

”Este o răzbunare din partea socialiștilor”

La rândul său, vice-primarul liberal spune că verificarea sa de către CNI ar fi ”o răzbunare politică din partea Partidului Socialiştilor” și susține că nicăieri nu există vreo prevedere care să-i împiedice pe cei de la secția construcții locative să semneze pentru construcții comerciale. ”Arhitectul-șef, care este șeful Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, decide cui să dea anumite lucruri. Dumneavoastră când primiți vreo indicație de la șef, n-o îndepliniți? Domnul Novac să-și vadă de treabă, el idee nu are despre ce vorbește”, a replicat Nistor Grozavu.

Cât despre planul de situație al terenului, semnat de către soția sa, vice-primarul a declarat că nu este vorba despre un document propriu-zis, ci de o copie a planului general al orașului, unde se indică locul construcției.

Posibil exces de putere

Deocamdată nu se știe la ce etapă de investigare este cauza penală deschisă de Procuratura Anticorupție (PA) ”pe faptul pretinselor acțiuni ilegale de perfectare și eliberare a certificatului de urbanism”, deoarece șeful-interimar al PA, Adrian Popenco, nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi detalii, deși anterior ne-a spus că în gestiunea instituției există un asemenea dosar. Anterior, într-un răspuns oferit socialistului Grigore Novac, PA anunța că ”organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție, (...) sub conducerea Procuraturii Anticorupție, efectuează acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație”. 

Faptele au fost calificate prin prisma articolului 328 Cod Penal, adică excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu de către o persoană publică.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Președintele raionului Ocnița a lăsat propria afacere î...

Președintele raionului Ocnița, socialistul Vasili Romaniuc, vine într-o funcție publică de la conducerea unei afaceri de milioane de lei. El deține împreună cu soția și cu un fiu întreprinderea ”Petrol Prestigiu”, care are o stație PECO și desfășoară activități în agricultură. În trecut, întreprinderea a fost implicată într-un scandal, legat de arendarea a 150 de hectare de livadă în satul Ocnița.

15 noiembrie 2015
96
Arhiva

Profil candidat: Maria Albot

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
95
Arhiva

Profil electoral: Alexandru Leșan, candidatul PDM pentr...

Alexandru Leșan este candidatul Partidului Democrat pentru funcția de primar al comunei Coșnița, raionul Dubăsari.

19 octombrie 2019
139
Arhiva

CNI nu va verifica averea de peste hotare a lui Vladimi...

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au respins solicitarea deputatului comunist Grigore Petrenco de a verifica averea lui Vladimir Plahotniuc, pe care acesta ar deţine-o în Franţa, dar nu a inclus-o în declarația de avere acum doi ani, când era deputat și vicepreședinte al Parlamentului din partea Partidului Democrat. Potrivit vicepreședintelui CNI, Victor Strătilă,  parlamentarul nu a confirmat acuzațiile cu documente. Reprezentantul Comisiei susține că Grigore Petrenco ar urmări interese electorale.

25 septembrie 2014
108
Arhiva

Judecători supăraţi pe jurnalişti

Unii judecători moldoveni răspund pe un ton agresiv atunci când sunt întrebaţi de către jurnalişti despre proprietăţile şi veniturile mari incluse în declaraţiile de avere. În timp ce unii experţi spun că magistraţii au nevoie de instruiri în domeniul comunicării, alţii sunt de părere că judecătorii sunt obligaţi prin lege să-şi declare averile şi să argumenteze provenienţa bunurilor scumpe pe care le posedă.

29 septembrie 2016
106
Arhiva

Grabă în Parlament: mâine se va examina în şedinţa ple...

Nici nu a reuşit Autoritatea Naţională (ANI) de Integritate să devină funcţională pentru a putea sancţiona funcţionarii şi demnitarii care admit falsuri intenţionate în declaraţiile de avere, că aleşii poporului se grăbesc să voteze iniţiativa legislativă de amnistiere fiscală. La numai câteva zile de la înregistrarea în Legislativ, acest proiect de lege este inclus pe agenda şedinţei Parlamentului din 16 decembrie curent. Experţii spun că aceasta ar fi o iniţiativă special gândită pentru  funcţionarii care ar fi dobândit bunuri în mod ilicit.

15 decembrie 2016
90