Profil candidat: Valeri Klimenco

ȘOR 20 februarie 2019 1291

Valeri Klimenco candidează pe poziția a șaptea în lista  Partidului „Șor” în circumscripța națională. Klimenko este candidatul formațiuni și în circumscripția nr. 48, din Transnistria.Integritatea în activitatea politică

Valeri Klimenko s-a născut în 1953 în regiunea Ural din Federația Rusă. A studiat jurnalismul în orașul Lvov și a susținut doctoratul în sociologie la Moscova. Apoi s-a stabilit la Chișinău, a lucrat ca jurnalist la publicații de limba rusă, și-a lansat și câteva afaceri. Valeri Klimenko este președintele de onoare al Partidului ”Șor”, formațiune constituită în baza mișcării social-politice create de el însuși, ”Ravnopravie” la data de 27 octombrie 1998. Din 1997 până în prezent el este și președintele Congresului Comunităților Ruse din Republica Moldova. În 2002–2003 a fost reprezentant al Congresului Comunităților Ruse din Republica Moldova în Consiliul Conaționalilor, pe lângă Duma de Stat a Rusiei. În perioada 1999–2011 a fost consilier în Consiliul municipal Chișinău, ales pe listele Mișcării „Ravnopravie”. Formațiunea nu a reușit să treacă niciodată pragul electoral la scrutinele parlamentare.

În toamna anului 2010,„Ravnopravie” s-a înscris în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova cu sloganul „Pentru Moldova în componența Rusiei!”. Liderul formațiunii declara atunci: „Moldova își păstrează hotarele actuale. Devine subiect al Federației Ruse, după exemplul Tatarstanului, Crimeii”. Dar pe 22 noiembrie „Ravnopravie” s-a retras din cursa electorală pentru parlamentarele din 2014. 

La alegerile locale din 2015 din Republica Moldova, „Ravnopravie” a obținut doar 0,03% din voturi în consiliile raionale și municipale și 0,57% în consiliile orășenești și sătești, în schimb candidatul din partea mișcării „Ravnopravie”, omul de afaceri Ilan Shor, a câștigat funcția de primar în orașul Orhei.

În cadrul ședinței Consiliului mișcării „Ravnopravie” din 19 iunie 2016, Ilan Șor a fost ales președinte al partidului, iar în 3 octombrie 2016, acesta și-a schimbat denumirea în Partidul „Șor”.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Potrivit declarației de avere depuse la CEC, Valeri Klimenko dispune de două apartamente în Chișinău. Unul, cu suprafața de de 65,5 metri pătrați, l-a primit de la stat împreună cu soția în 1982, în calitate de tineri specialiști. Cel de al doilea apartament, cu suprafața de 52,1 metri pătrați, a fost procurat de Klimenko în 2006, 1. 342. 000 lei. 

Președintele de onoare al Partidului „Șor” raportează acțiuni în valoare de 779, 3 mii de lei la SA Steclomont și 51 la sută din activele SRL Pâine și Tehnologii.

Candidatul mai declară și două automobile, un Mercedes E 300, produs în 2013 și procurat în 2017 cu 400. 000 de lei, și un Hyunday Elantra, produs în 2007 și procurat în același an cu 134. 670 lei.

Pentru anii 2017-2018, Klimenko raportează venituri sarariale de 2018 de la SRL Aparate exacte și venituri din pensie de 74.723 lei.

Întreprinderea Aparate exacte aparține familiei Klimenko, este administrată de Valeri Klimenko și înregistrată pe numele soției. Întreprinderea respectivă nu se regăsește în Declarația depusă la CEC.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Într-o investigație publicată de ZdG în 2008, se arăta că o instituție din Moscova, „Moscovski dom sootecestvennika”, ar fi efectuat mai multe transferuri de bani pentru etnicii ruși de la Chișinău, reuniți în Congresul Comunităților Ruse. Potrivit rapoartelor financiare, s-au oferit clase de calculatoare și utilaje pentru comunitățile rusești din Moldova, s-au oferit cursuri de recalificare pentru 10 pedagogi, a fost asigurată participarea la Forul II al școlilor pușkiniste, s-a oferit susținere universității slavone din Chișinău, s-a finanțat organizarea unei conferințe pe problema limbii ruse la Chișinău, pentru 300 de participanți, la care au participat ministrul Educației de la Chișinău și autorități din conducerea Moscovei, s-a organizat un concert la 12 iunie, de Ziua Rusiei, în Moldova, s-a acordat sprijin financiar pentru reparația monumentelor soldaților sovietici. Totodată, a fost susținută inițiativa comunităților rusești din Moldova de participare a structurilor rusești în construcția unui hipermarket la Chișinău, dar și pentru „producerea berii”. În anchetă se mai arată că unicul reperezentant al Consiliului filialei din Moldova a organizației „Moscovski dom sootecestvennika” este Valeri Klimenko.

Instituția de presă mai face referință la cinci plângeri parvenite din partea Comunității ruse. Petiționarii s-au mai plâns că Valerii Klimenko și-ar fi însușit utilajul pentru brutărie, donat comunității ruse de Armata 14-ea.

În cadrul ședinței Consiliului municipal din 11 octombrie 2007, consilierul municipal Valerii Klimenko a făcut mai multe declarații calomnioase la adresa foștilor membri ai grupului Ilașcu, în procesul examinării a unui proiect de decizii privind conferirea titlului de „Cetățean de onoare al orașului Chișinău domnilor Ilie Ilașcu, Andrei Ivanțoc, Alexandru Leșco și Tudor Popa”, numindu-i criminali de război. După ședința respectivă, Andrei Ivanțoc l-a atacat în judecată pe Klimenko, solicitându-i dezmințirea informației și un prejudiciu moral. Instanța i-a satisfăcut cererea reclamantului, obligându-l pe consilierul municipal să dezmintă informația, să-și ceară scuze de la Ivanțoc  în cadrul ședinței CMC și să-i plătească acestuia prejudiciul moral și cheltuielile de judecată, în mărime de peste 15 mii lei.

Valeri Klimenko s-a remarcat de mai multe ori prin declarațiile românofobe. În 2017, Vitalia Pavlicenco, președinta PNL, a câștigat definitiv procesul civil intentat lui Klimenko pentru apărarea demnității și onoarei, după ce i-a numit pe unioniști extremiști.

Activistul Oleg Brega, care candidează la alegerile din 24 februarie, a declarat anterior în repetate rânduri că a fost agresat și amenințat de Valeri Klimenko.

Cazier judiciar

În ianuarie 2019, activistul Anatol Mătăsaru, a depus pe numele lui Klimenko o cerere la poliție pe motiv că l-a agresat și i-a deteriorat camera în timp ce filma un miting al Partidului ”Șor” în fața Comisiei Electorale Centrale. Cazul este investigat de către Poliția sectorului Centru al Capitalei.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

ȘOR

Profil candidat: Denis Ulanov

Denis Ulanov (42 de ani) este unul din avocații liderului Partidului Șor (PPȘ), Ilan Șor, în dosarul penal legat de furtul unui miliard de dolari din băncile din Republica Moldova. Candidatul este născut în 1976, în mun. Chișinău și are studii superioare în domeniul juridic. În 2011 a înregistrat ”Cabinetul avocatului Ulanov Denis”.

20 ianuarie 2019
1294
ȘOR

Profil candidat: Maria Albot

Maria Albot, 33 de ani, candidata cu numărul patru în lista Partidului „Șor” la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, a fost colegă de liceu cu Ilan Șor și Marina Tauber, președintele, respectiv vicepreședinta Partidului. Albot este director comercial la „DFM” SRL, companie care face parte din holdingul gestionat de familia Șor. Este secretar general al Partidului „Șor”, condus de Ilan Șor, primarul orașului Orhei și figurant în rapoartele companiei Kroll, care a investigat frauda bancară din R. Moldova, în urma căreia, din sistemul bancar (Banca de Economii, Banca Socială, Unibank) a fost sustras aproximativ 1 miliard de USD.

20 ianuarie 2019
1327
ȘOR

Profil candidat: Ghenadie Panciuc

Om de afaceri din Edineț, Ghenadie Panciuc este implicat în politică de mai mulți ani, fiind membru al Mișcării Ravnopravie. În anul 2014, Ghenadie Panciuc candida la alegerile parlamentare din 30 noiembrie pe lista Mișcării Ravnopravie, indicând că este membru al mișcării politice. În 2016, formațiunea a fost preluată de Ilan Șor și și-a schimbat denumirea în Partidul Șor, astfel Panciuc a ajuns membru al acestei formațiuni. Din iulie 2018 este reprezentant împuternicit al Partidului Șor în Edineț. La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Panciuc a fost desemnat candidat al Partidului Șor pe circumscripția nr 3, Edineț.

17 februarie 2019
1149
ȘOR

Profil candidat: Reghina Apostolova

Viceprimara oraşului Orhei, Reghina Apostolova, este a șasea pe lista Partidului ”Șor” pentru circumscripța națională și candidata formațiunii pentru circumscripția uninominală nr.28 din municipiul Chișinău.

20 februarie 2019
1101
ȘOR

Profil candidat: Maxim Melnic

Maxim Melnic (35 de ani), șef de direcție la SA Regia Apă Canal, Soroca, este candidatul Partidului Șor pe circumscripția uninominală nr. 7 din mun. Soroca. Născut în or. Soroca, Melnic a absolvit Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, obţinând licenţa în Business şi administraţie.  Până în ianuarie 2018, când a devenit membru al Partidului Şor, a figurat în câteva partide: PLDM, Partidul Forţa Poporului şi PPEM.

05 februarie 2019
1539
ȘOR

Profil candidat: Andrei Cocieru

Andrei Cocieru s-a născut la data de 16 iunie 1987. Este președinte al Organizației Teritoriale Râșcani a Partidului Șor și candidează în cirumscripția 4, raionul Râșcani. Anterior, a deținut funcția de consilier orășenesc în cadrul Primăriei orașului Râşcani. Pe parcursul anilor, Cocieru a făcut parte din mai multe formațiuni politice.

17 februarie 2019
1466