Profil candidat: Oleg Sîrbu
Integritatea în activitatea politică
Oleg Sîrbu este deputat din 2009, iar la alegerile din februarie 2019, va candida din partea PDM pentru circumscripţia nr. 3, Edineţ. Până a accede în Parlament a ocupat mai multe poziții de conducere în sectorul privat. Sîrbu este membru al PDM din 2007, iar din martie 2015 deține funcția de președinte al Organizației teritoriale Edineț a PDM.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
În declaraţia depusă la CEC (1 ianuarie 2017 – 27 decembrie 2018) în calitate de candidat electoral, Sîrbu a indicat un venit cumulativ de 312 095 lei din salariul de deputat şi 64 520 lei, salariu soţiei, care este angajată la Vlados Com, una din companiile familiei. În această perioadă, în bugetul familiei au intrat dividente de 6.622.188 lei de la Gloria Qvarc. În declaraţie este trecut şi un profit de 4 650 lei de la vânzarea Întreprinderii pentru colectarea cerealelor din satul Rediul Mare. Totodată, familia Sârbu a mai avut, între 2017-2018, un venit de 660.286 lei de la arenda Bazei de transport auto nr. 12 din Edineţ. În declaraţie sunt indicate nu mai puţin de 76 de terenuri agricole, dintre care 48 au fost achiziţionate pe parcursul anului trecut. În declaraţia depusă la CEC nu se regăsesc terenurile achiziţionate de deputat începând cu anul 2008. De remarcat că în declaraţia depusă la ANI pe 29 martie 2018, sunt indicate peste 460 de terenuri, achiziţionate între anii 2008- 2017.
Familia deţine o casă de locuit, cu suprafaţa de 57 metri pătraţi, pe care o are în proprietate din 2006, şi două apartamente – unul, cu suprafaţa de 76, 1 metri pătraţi, achiziţionat în 2006 şi altul, obţinut în 2011, prin donaţie. Deputatul declară nouă mijloace de transport, două de modelul PAZ 672, un LAZ 99, trei motociclete LIFAN LF, achiţionate în 2018. În garajurile deputatului se mai găsesc trei Mercedesuri. Două dintre aceste autoturisme (produse în 1993 şi 1991) au fost procurate în 2015, cu doar 10.000 lei fiecare. Cel de-al treilea, produs în 2002 şi achiziţionat în 2011, l-ar fi constat pe Sîrbu doar 35.000 lei. În declaraţie se regăseşte şi un credit de 500.000 lei, contractat în 2016 cu o rată a dobânzii de 7, 52 % şi scadent în 2021.
În prezent numele deputatului este asociat cu 9 companii. Astfel, acesta este fondator sau acţionar la o întreprindere specializată în reparaţii şi deţine 100 % din acţiuni la Gloria Qvarc, Vlados-Com, Maximos-Pan, Grand-Autoplus, Triumf Profit. În alte două companii – Agrodena şi SRL Restabilire, Sîrbu deţine câte 50 % din acţiuni. Acesta are acţiuni şi la Baza de transport auto nr. 12 din Edineţ. Acestea apar pentru prima dată în declaraţia de interese completată în martie 2014. Firmele familiei Sârbu au câştigat de-a lungul anilor contracte de milioane cu statul. Astfel, potrivit avere.md, Maximos Pan SRL a obţinut în perioada 2011-2017 peste 200 de contracte de achiziţii, cu valoarea totală de 10.385.851 lei. Potrivit portalul tender.gov.md, de la începutul anului curent, compania a obţinut cel puţin trei contracte de achiziţii cu direcţia de învăţământ, tineret şi sport din Briceni, pentru achiziţionarea produselor alimentare, inclusiv ecologice. O altă companie, Vlados-Com, fondată în 2006, ar fi câştigat între anii 2011 şi 2017, 1016 contracte cu statul în valoare de peste 71 milioane de lei. De la începutul anului curent (până la data de 22 ianuarie) compania a câştigat şase contracte de livrare a produselor alimentare pentru instituţii din raioanele Briceni şi Donduşeni. Suma contractelor depăşeşte 1 500 000 lei. Gloria Qvarc, o altă companie care aparţine deputatului Oleg Sîrbu are, potrivit avere.md, 37 de contracte cu statul în perioada 2011-2017. În 2018, compania a avut contracte în valoare de peste 1.500.000 lei pentru livrarea benzinei şi produselor petroliere în diferite instituţii de stat. Cel mai mare contract, în valoare de 1.170.228 lei, firma l-a încheiat cu Colegiu de medicină veterinară din Brătuşeni. Potrivit portalului avere.md, în declaraţia pentru 2011, Oleg Sârbu nu a trecut mai multe bunuri mobile și imobile, inclusiv cele cumpărate în același an. Totodată, apartamentul procurat în 2011 nu se regăsește nici în declarațiile ulterioare, din anii 2012 și 2013, deputatul declarându-l abia în anul 2014.
Portalul mai menționează că în anii 2014 și 2015 Oleg Sîrbu efectuează o tranzacție cu 3 dintre autoturismele sale care se finalizează cu diminuarea valorii declarate a acestora. Astfel, cele 3 automobile (Mercedes 408, Mercedes 310 și PAZ-672 (1987)) sunt vândute în anul 2014 contra unei sume totale de 26,000 lei. În declarația din 2013 valoarea cumulativă a acestor automobile era de 139,000 lei. La un an după vânzarea automobilelor, deputatul achiziționează exact aceleași automobile vândute un an în urmă la prețul cu care le-a vândut, mai susține portalul.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
În ianuarie 2016, portalul anticoruptie.md a scris că două dintre cele nouă firme pe care le deține deputatul au fost furnizoare constante de produse alimentare și combustibil pentru trei internate psihoneurologice din nordul țării, toate fiind gestionate de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, care a fost condus, în anii 2013-2015, de un reprezentant PDM. Fosta ministră a afirmat atunci că nu a influențat licitațiile în niciun fel. De remarcat că una dintre firme avea la acel moment terenul și încăperile gajate pentru credite de milioane de lei, au scris jurnaliştii de la anticorupţie.md.
În luna martie 2018, Ziarul de Gardă scria că Oleg Sîrbu face acte de caritate politică folosind ajutoare umanitare oferite gratuit de o fundație din Olanda pentru copiii din R. Moldova. ZdG a scris despre donația făcută grădiniței din s. Hăncăuți, raionul Edineț, cu trimitere la o postare a deputatului din 26 februarie, în care apar fotografii cum alesul poporului și colegii săi cară cutii cu daruri pentru copiii din sat. Pachetele umanitare au ajuns în R. Moldova la început de 2018, fiind oferite de Fundația olandeză „Edukans” unei alte fundații din R. Moldova – Misiunea „Micul Samaritean”. La scurt timp, o parte din aceste ajutoare au ajuns, prin căi tenebre, la deputatul Oleg Sîrbu, se arată în ancheta semnată de Ziarul de Gardă.
Ulterior, după apariția articolului, Oleg Sârbu a șters fotografiile respective, dar și o altă postare care denotă acțiunile de caritate făcute de deputat și colegii săi de partid la o altă instituţie de învăţământ preşcolar.
Cazier judiciar
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale a candidatului
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Profil candidat: Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă are două dosare penale active și se află sub control judiciar. În primul caz este bănuit de trafic de influență și corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată, iar în al doilea - de depășirea atribuțiilor de serviciu. Chirtoacă respinge acuzațiile, se declară nevinovat și susține că dosarele sunt politice.
Bugetari bogați candidează la șefia ANI
Doi dintre cei patru candidați la funcția de președinte și vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate dețin proprietăți de milioane de lei. Teodor Cârnaț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii care râvnește funcții de conducere la ANI, și-a cumpărat anul trecut o casă care valorează mai mult de 2 milioane de lei. În afară de aceasta, Cârnaț deține alte câteva imobile în municipiul Chișinău, pe care spune că le-a dobândit legal. O investigație realizată de reporterii Ziarului de Gardă arată că juristul Teodor Cârnaț deţine două imobile în cartierul Malina Mică şi altele două în centrul capitalei.
Candidaţi la funcţia de procuror şi judecător, fără ave...
În acest an Consiliul Institutului Naţional al Justiţiei a decis ca persoanele care vor depune actele pentru a urma cursurile de instruire iniţială pentru funcţia de judecător şi procuror să nu mai fie obligate să prezinte declaraţia de avere. Anul trecut acest document era obligatoriu.
La ANI au ajuns primele declaraţii de avere depuse după...
Până în prezent la Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) au fost înregistrate circa şase mii de declaraţii de avere şi interese personale pentru anul 2016. Conducerea ANI a declarat pentru Moldova Curată că în acest an se aşteaptă a fi înregistrate circa 70 de mii de declaraţii de avere şi interese.
Oleg Efrim, avocat care reprezintă Guvernul în Consiliu...
Fostul ministru al Justiției, Oleg Efrim, în prezent avocat, este noul reprezentant al Guvernului în Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate. Locul tămăsese vacant după ce Victoria Iftodi a ales funcția de judecător al Curții Constituționale.
Aici așteptăm comentariul tău!