Profil candidat: Viorel Bologan

Arhiva 19 ianuarie 2019 352

Integritatea în activitatea politicăŞahistul Victor-Viorel Bologan este numărul 15 pe lista PSRM pentru circumscripţia naţională. Calificat drept cel mai mare şahist din Moldova, în prezent Bologan este antrenor principal la Federaţia de Şah din Qatar, şi director executiv la Federaţia Internaţională de Şah. Este doctor în ştiinţe pedagogice.

În clasamentul FIDE din iulie 2014, Bologan era cotat cu un punctaj Elo de 2654, care îl poziționa pe locul 98 în lume, fiind și cel mai bun din Republica Moldova.

Cel mai mare succes al său până în prezent îl constituie câștigarea turneului Sparkassen 2003 Tournament din Dortmund, Germania, din 2003, Bologan a câștigat în anul 2005 Canadian Open Chess Championship. El a concurat şi la câteva ediţii ale Olimpiadei de şah. 

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Potrivit declaraţiei de avere şi interese depusă la Comisia Electorală Centrală, în perioada 1 ianuarie 2017 - 26 decembrie 2018, Bologan a avut un salariu de 600.000 QAR. Alţi 14.000 de euro au intrat în bugetul familiei din contractul cu FIDE. 

Soţia lui Bologan a avut un salariu de 200.000 QAR de la un studio de balet din Qatar. Bugetul familiei a fost completat de 30.000 euro, pe care familia i-a obţinut din dreptul de autor pentru cărţi, DVD-uri şi articole.  Familia deţine un teren intravilan de 560 metri pătraţi, obţinut în 2002, cu valoarea de 100.000 euro. În declaraţie mai apare un teren agricol cu suprafaţa de 2,5 ha, cu valoarea de 3000 euro, dobândit în 2010.

În document este trecută şi o vilă, cu suprafaţa de 29,3 metri pătraţi, şi valoarea de 35.000, dobândită în 2003, dar şi o casă de locuit cu suprafaţa de 203,6 metri pătraţi, cu valoarea de 300.000 euro, dobândită în 2009.

Candidatul a mai declarat trei autoturisme: un Pajero, cu valoarea de 6.000 euro, pe care îl deţine din 2007, un alt Pajero, cumpărat în 2012, contra sumei de 33000 QAR.

Bologan are depozite în două bănci din Qatar unde păstrează respectiv, 70.000 QAR şi 232.000 QAR. În Reiffesen din Rusia şahistul păstrează trei conturi curente, de 16.248 ruble. Pe un alt cont păstrează 172.373 USD, iar în altul 89.427 Euro.

Candidatul socialiştilor a mai declarat că deţine firma Bologan Consulting, care acordă servicii de consultanţă.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Nu există informații despre încălcările admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.

„Cazier judiciar”

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Bani publici plătiţi pentru lustruirea imaginii preşedi...

Consiliul Raional Leova a plătit în luna iunie 6 mii de lei publicaţiei „Literatura şi Arta” pentru un articol în care i-au fost aduse laude preşedintei raionului, Efrosinia Greţu, membră a Partidului Democrat (PD). Unii consilieri susţin că banii nu erau planificaţi în bugetul local, de aceea o învinuiesc pe preşedintă că ar face abuz de banii publici pentru a se promova, dar şi pentru a face imagine partidului pe care îl reprezintă.

06 octombrie 2014
336
Arhiva

Experți: Ministrul Justiției a înțeles greșit legea. AN...

Presa a fost o sursă importantă de autosesizare pe tot parcursul activității Comisiei Naționale de Integritate, 20 la sută din controalele efectuate fiind pornite în baza materialelor jurnalisice. O arată datele statistice oferite de CNI, în pofida afirmațiilor făcute de către ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, care a spus că mass-media nu este o sursă credibilă de informație, de aceea noua Autoritate Națională de Integritate nu va mai fi obligată se se autosesizeze din presă. Nadejda Hriptievschi, expertă la Centrul de Resurse Juridice, spune că ministrul nu a înțeles legea, iar Ianina Spinei de la Transparency International Moldova susține că CNI „a învățat să descopere” primele cazuri de conflicte de interese și alte abateri de la lege anume datorită materialelor din presă.

12 august 2016
332
Arhiva

Profil candidat: Alexandru Slusari

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
727
Arhiva

Profil candidat: Vasile Luca

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
580