Profil candidat: Viorel Bologan
Integritatea în activitatea politică
Şahistul Victor-Viorel Bologan este numărul 15 pe lista PSRM pentru circumscripţia naţională. Calificat drept cel mai mare şahist din Moldova, în prezent Bologan este antrenor principal la Federaţia de Şah din Qatar, şi director executiv la Federaţia Internaţională de Şah. Este doctor în ştiinţe pedagogice.
În clasamentul FIDE din iulie 2014, Bologan era cotat cu un punctaj Elo de 2654, care îl poziționa pe locul 98 în lume, fiind și cel mai bun din Republica Moldova.
Cel mai mare succes al său până în prezent îl constituie câștigarea turneului Sparkassen 2003 Tournament din Dortmund, Germania, din 2003, Bologan a câștigat în anul 2005 Canadian Open Chess Championship. El a concurat şi la câteva ediţii ale Olimpiadei de şah.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Potrivit declaraţiei de avere şi interese depusă la Comisia Electorală Centrală, în perioada 1 ianuarie 2017 - 26 decembrie 2018, Bologan a avut un salariu de 600.000 QAR. Alţi 14.000 de euro au intrat în bugetul familiei din contractul cu FIDE.
Soţia lui Bologan a avut un salariu de 200.000 QAR de la un studio de balet din Qatar. Bugetul familiei a fost completat de 30.000 euro, pe care familia i-a obţinut din dreptul de autor pentru cărţi, DVD-uri şi articole. Familia deţine un teren intravilan de 560 metri pătraţi, obţinut în 2002, cu valoarea de 100.000 euro. În declaraţie mai apare un teren agricol cu suprafaţa de 2,5 ha, cu valoarea de 3000 euro, dobândit în 2010.
În document este trecută şi o vilă, cu suprafaţa de 29,3 metri pătraţi, şi valoarea de 35.000, dobândită în 2003, dar şi o casă de locuit cu suprafaţa de 203,6 metri pătraţi, cu valoarea de 300.000 euro, dobândită în 2009.
Candidatul a mai declarat trei autoturisme: un Pajero, cu valoarea de 6.000 euro, pe care îl deţine din 2007, un alt Pajero, cumpărat în 2012, contra sumei de 33000 QAR.
Bologan are depozite în două bănci din Qatar unde păstrează respectiv, 70.000 QAR şi 232.000 QAR. În Reiffesen din Rusia şahistul păstrează trei conturi curente, de 16.248 ruble. Pe un alt cont păstrează 172.373 USD, iar în altul 89.427 Euro.
Candidatul socialiştilor a mai declarat că deţine firma Bologan Consulting, care acordă servicii de consultanţă.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
Nu există informații despre încălcările admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.
„Cazier judiciar”
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Decizie CSJ: Episcopul Marchel, obligat să-i plătească...
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pronunțat miercuri, 3 iulie 2019, o hotărâre definitivă în procesul de judecată intentat de Maia Sandu Episcopului de Bălți, Marchel. Actuala prim-ministră l-a acționat în judecată pe episcop pentru declarațiile făcute de acesta în timpul campaniei prezidențiale din 2016, atunci când Maia Sandu a concurat în turul doi al alegerilor cu Igor Dodon. Episcopul Marchel îl sprijinea atunci pe candidatul socialist.
Auditul extern, un instrument folosit de ANI, demn să f...
Eficiența activității Comisiei Naționale de Integritate (CNI) ar fi mai mare dacă nu ar exista o serie de deficiențe în cadrul legislativ care reglementează procedurile de control și dacă CNI ar aplica mecanisme și bunele practici care s-au dovedit a fi de succes în alte țări. O recunosc reprezentanții CNI, care au analizat problemele identificate în rapoartele anuale proprii, dar și modul cum funcționează Agenția Națională de Integritate (ANI) din România.
CEC nu va publica declarațiile de avere ale candidațilo...
La alegerile locale din acest an, Comisia Electorală Centrală (CEC) nu va publica declarațiile de avere și interese personale ale candidaților la funcțiile de primar și consilier local. Motivul - sunt prea mulți candidați și instituția nu are capacitatea operațională de a prelucra declarațiile și de a le plasa online. Jurnaliștii spun că lipsa declarațiilor de avere le îngreunează munca și privează alegătorii de posibilitatea de a se informa în special despre candidații puțin cunoscuți opiniei publice.
Primarul care a vândut un teren public nepotului său a...
Primarul satului Racovăț, raionul Soroca, Mihail Mitrofan, despre care Moldova Curată a scris că a vândut, prin licitație, un teren cu o suprafață de 20 de hectare nepotului său, aflându-se în conflict de interese, a fost condamnat de Judecătoria Soroca la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și fals în acte publice. Anunțul vine de la Procuratura Generală, care susține că între timp s-au descoperit și alte încălcări de lege la încheierea acelei tranzacții.
CNA: rezultatele monitorizării „stilului de viaţă” al c...
Membrii Colegiului disciplinar din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) au stabilit vineri, 4 aprilie 2014, că stilul de viaţă a trei colaboratori nu corespunde Codului de conduită a colaboratorului CNA, în privinţa acestora urmând să fie aplicate sancţiuni disciplinare. Despre această decizie a comunicat Cristina Ţărnă, Vicedirector al CNA, la şedinţa Grupului de Monitorizare a implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie.
Instanța de judecată a decis comasarea dosarelor fotoju...
După mai multe amânări, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a decis comasarea dosarelor fotojurnalistului Constantin Grigoriță privind îngrădirea accesului la informație contra lui Igor Dodon și contra Aparatului Președintelui Republicii Moldova. Decizia vine după ce examinarea în fond a cauzei a fost amânată de patru ori. Conform deciziei semnată de președinta ședinței, judecătoarea Speranța Clima, posibilitatea de conexare și examinare în aceeași procedură a dosarelor este ”oportună datorită faptului că necesită aplicarea aceleiași proceduri de soluționare, implică participarea acelorași părți, au la bază aceleași probe, iar conexarea lor va contribui la examinarea rapidă și justă a litigiilor.”
Aici așteptăm comentariul tău!