Profil candidat: Viorel Bologan

Arhiva 19 ianuarie 2019 1025

Integritatea în activitatea politică



Şahistul Victor-Viorel Bologan este numărul 15 pe lista PSRM pentru circumscripţia naţională. Calificat drept cel mai mare şahist din Moldova, în prezent Bologan este antrenor principal la Federaţia de Şah din Qatar, şi director executiv la Federaţia Internaţională de Şah. Este doctor în ştiinţe pedagogice.

În clasamentul FIDE din iulie 2014, Bologan era cotat cu un punctaj Elo de 2654, care îl poziționa pe locul 98 în lume, fiind și cel mai bun din Republica Moldova.

Cel mai mare succes al său până în prezent îl constituie câștigarea turneului Sparkassen 2003 Tournament din Dortmund, Germania, din 2003, Bologan a câștigat în anul 2005 Canadian Open Chess Championship. El a concurat şi la câteva ediţii ale Olimpiadei de şah. 

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Potrivit declaraţiei de avere şi interese depusă la Comisia Electorală Centrală, în perioada 1 ianuarie 2017 - 26 decembrie 2018, Bologan a avut un salariu de 600.000 QAR. Alţi 14.000 de euro au intrat în bugetul familiei din contractul cu FIDE. 

Soţia lui Bologan a avut un salariu de 200.000 QAR de la un studio de balet din Qatar. Bugetul familiei a fost completat de 30.000 euro, pe care familia i-a obţinut din dreptul de autor pentru cărţi, DVD-uri şi articole.  Familia deţine un teren intravilan de 560 metri pătraţi, obţinut în 2002, cu valoarea de 100.000 euro. În declaraţie mai apare un teren agricol cu suprafaţa de 2,5 ha, cu valoarea de 3000 euro, dobândit în 2010.

În document este trecută şi o vilă, cu suprafaţa de 29,3 metri pătraţi, şi valoarea de 35.000, dobândită în 2003, dar şi o casă de locuit cu suprafaţa de 203,6 metri pătraţi, cu valoarea de 300.000 euro, dobândită în 2009.

Candidatul a mai declarat trei autoturisme: un Pajero, cu valoarea de 6.000 euro, pe care îl deţine din 2007, un alt Pajero, cumpărat în 2012, contra sumei de 33000 QAR.

Bologan are depozite în două bănci din Qatar unde păstrează respectiv, 70.000 QAR şi 232.000 QAR. În Reiffesen din Rusia şahistul păstrează trei conturi curente, de 16.248 ruble. Pe un alt cont păstrează 172.373 USD, iar în altul 89.427 Euro.

Candidatul socialiştilor a mai declarat că deţine firma Bologan Consulting, care acordă servicii de consultanţă.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Nu există informații despre încălcările admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.

„Cazier judiciar”

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Plagiat într-o sesizare depusă la CC: socialiștii au pr...

Fracțiunea din Parlament a socialiștilor, în frunte cu Igor Dodon și Zinaida Greceanâi, a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) în care pasaje întregi sunt preluate din 3 hotărâri ale Curții Constituționale din România. Sesizarea se referă la articolul 153 din Codul Educației, adoptat în luna iulie 2014. Articolul prevede că directorilor instituțiilor de învățământ publice care, la data intrării în vigoare a Codului, au mai mult de 5 ani de aflare în funcție, să le fie desfăcute contractele și să fie organizate noi concursuri de angajare, la care ei să poată participa. 

10 aprilie 2015
808
Arhiva

Diferenţa vădită între voinţa declarată şi cea real ang...

Cele mai importante instrumente de prevenire a corupţiei în serviciul public sunt declararea şi controlul veniturilor şi proprietăţilor, precum şi vegherea asupra intereselor personale ale agenţilor publici.

02 iulie 2013
926
Arhiva

Cu reputația pătată, a devenit membru al Consiliului Co...

Fostul consilier municipal prins cu mită în 2009, Emil Guțu, ar fost ales vineri, 12 iulie, membru şi vicepreşedinte al Consiliului Concurenței. 

12 iulie 2013
1001
Arhiva

Victor Micu: ”Vom lua act de apelul ONG-urilor. Deja in...

Un grup de organizații neguvernamentale a adresat un apel Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care solicită investigarea urgentă și sancționarea cazurilor de manipulare a sistemului electronic de distribuire aleatorie a dosarelor în instanțele de judecată din Republica Moldova. La rândul său, președintele CSM, Victor Micu, susține că el însuși este interesat ca aceste investigații să aibă loc, iar persoanele implicate să fie pedepsite.

02 februarie 2015
817
Arhiva

Gheorghe Curmei va conduce încă doi ani ASD, chiar dacă...

​Șeful Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), Gheorghe Curmei, al cărui contract de muncă pe patru ani a expirat la 14 februarie 2018, a obținut un nou contract de doi ani în această funcție, fără ca Ministerul Economiei și Infrastructurii - căruia i se subordonează ASD - să organizeze un concurs. Gheorghe Curmei a fost anterior concediat de ministrul Transporturilor Iurie Chirinciuc, care a invocat „încălcări grave” în activitatea acestuia, descoperite de Inspecția Financiară și de un audit intern. Prin decizia CSJ însă a fost restabilit în funcție.

15 martie 2018
1763
Arhiva

Preşedintele raionului Cimişlia, fără locuinţă în decla...

După alegerile locale din vara anului curent, în fruntea raionului Cimişlia a acces un reprezentant al Partidului Popular European, unul dintre cei mai tineri preşedinţi de raion, Mihai Olărescu, în vârstă de 30 de ani. Licenţiat în finanţe şi asigurări, Olărescu s-a lansat în politică cu puţin timp înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Iniţial a făcut parte din organizaţia de tineret a PDM, dar după lansarea blocului lui Iurie Leancă, a decis să adere la PPEM. Şi-a propus candidatura la funcţia de primar de Cimişlia, dar colegii de partid au optat pentru o persoană cu mai multă experienţă. Au pierdut în cursa pentru funcţia de primar, în schimb PPEM a câştigat cele mai multe mandate în consiliul raional. Candidatura lui Olărescu a fost propusă la funcţia de preşedinte de raion şi a fost aprobată cu votul unei majorităţi PPEM-PDM.

10 decembrie 2015
879