Profil electoral: Vitali Gorodinschi, candidatul PSRM pentru funcția de primar al orașului Briceni

Briceni 19 octombrie 2019 1331

Vitali Gorodinschi, primarul oraşului Briceni, candidează din partea PSRM pentru un nou mandat.Gorodinschi este pensionar al Ministerului Afacerilor Interne. Acesta a candidat la alegerile din 30 noiembrie 2014 pe listele Partidului Renaștere. A fost ales primar al orașului Briceni în urma alegerilor locale din 14 iunie 2015, fiind candidatul socialiștilor.

Deși a fost ales în 2015, prima declaraţie de venit şi interese a primarului Gorodinschi apare pe portalul Autorităţii Naţionale de Integritate abia în 2018 şi se referă la veniturile din 2017.

Vitali Gorodinschi are înregistrat pe numele său un apartament de 64 de metri pătrați cu o valoare cadastrală de 61.208 de lei (puțin peste 3.000 de euro), cumpărat în 2010. De asemenea, mai deţine cinci terenuri agricole care au în total aproape patru hectare. Gorodischi a încasat și o pensie de la Ministerul Afacerilor Interne în valoare de 54.000 de lei. De la Primăria orașului Briceni, Gorodinschi a ridicat suma de 111.291 de lei.

Deși PSRM are un discurs antiromânesc, primarul de Briceni a împărțit în aprilie 2016 ajutor umanitar oferit de statul român locuitorilor dezavantajați din orașul pe care îl administrează. În aprilie 2018, Igor Dodon a repartizat primăriei Briceni una din cele două autospeciale dăruite de Alexandr Lukașenko.

Curtea de Conturi a învinuit administrația Primăriei Briceni de gestionarea neadecvată a patrimoniului public, „condiționată de neglijarea de către APL din or. Briceni și entitățile fondate a principiilor de bună guvernare, inclusiv în materie de gestiune rațională și de integritate, a cauzat înstrăinarea bunurilor prin intermediul întreprinderilor fondate, ceea ce a condiționat neîncasarea unor venituri la bugetele locale”. Astfel, pe parcursul anului 2015, în bugetul or. Briceni au fost încasate din profitul net al entităților fondate venituri de 1,6 mil.lei, acestea nefiind estimate/prognozate. De menționat că mijloacele financiare indicate au fost transferate în bugetul orășenesc de către ÎM „Gospodăria Comunal-Locativă din or. Briceni”, acestea fiind obținute în urma comercializării în anul 2012 a unor active ce țin de sistemul de aprovizionare cu apă din râul Prut și stației de epurare a apelor reziduale, la prețul total de 7,0 mil.lei. Mai mult decât atât, AAPL din or. Briceni, contrar legii bugetare anuale, nu a întreprins măsurile de rigoare în privința încasării în bugetul orășenesc a impozitului privat în sumă de 70,2 mii lei din vânzarea bunurilor proprietate publică.

Sursa: Anticorupție.md

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Briceni

Profil electoral: Vasilii Petrașișin, candidatul Partid...

Vasilii Petrașișin este candidatul Partidului Șor pentru funcția de primar al orașului Briceni.

19 octombrie 2019
1101
Briceni

Profil electoral: Stanislav Pavliuc, candidatul PDM pen...

Stanislav Pavliuc este candidatul Partidului Democrat  pentru funcția de primar al orașului Briceni.

19 octombrie 2019
979
Briceni

Profil electoral: Valeriu Gorobeț, candidatul Blocului...

Valeriu Gorobeț, candidatul Blocului ACUM  pentru funcția de primar al orașului Briceni, deține o afacere în agricultură. Gorobeț este președintele organizației teritoriale a Platformei DA și candidează pentru prima dată la o funcție publică.

19 octombrie 2019
961