Zeci de mii de declaraţii de avere ale funcţionarilor rămân neverificate

Arhiva 29 aprilie 2013 244

Procesul de verificare a declaraţiilor de venit ale funcționarilor publici pentru anul 2012 a eşuat. Aceasta este concluzia la care au ajuns, recent, experții Transparency Internaţional Moldova (TI - Moldova) care au monitorizat 20 de autorităţi publice centrale. Potrivit lor, circa 25 de mii de declarații pe venit și proprietăți, depuse în anii 2010-2011, n-au fost verificate. Experţii se arată îngrijoraţi de acest fapt, deoarece, spun ei, în acea perioadă s-a înregistrat un flux foarte mare de cadre în instituţiile monitorizate.“Situaţia este alarmantă, deoarece nimeni nu a verificat existenţa declaraţiilor de avere ale acelor angajaţi care şi-au încetat activitatea în cadrul acestor instituţii, iar declaraţiile existente sunt verificate aleatoriu”, a declarat Lilia Carasciuc, director executiv al TI - Moldova. Una din soluţiile pe care le propune Carasciuc este ca organul de control al acestor declaraţii, adică Comisia Naţională de Integritate(CNI), să verifice acele declaraţii, pentru a stabili corectitudinea îndeplinirii lor.

Pe de altă parte, Dumitru Florea, şeful Direcţiei de control al veniturilor şi proprietăţii din cadrul CNI, susţine că acest lucru este aproape imposibil, deoarece numărul declaraţiilor ce urmează a fi verificate este foarte mare, iar termenele de prescripție pentru verificarea declarațiilor pe venit este de un an. Reprezentantul CNI mai afirmă că o soluţie de rezolvare a acestei probleme ar fi crearea unei baze de date digitale, unde vor fi stocate declaraţiile de venit şi proprietate, ca mai apoi acestea să fie verificate mai amănunţit.

Lilia Carasciuc conchide că neasigurarea în deplină măsură a controlului prealabil şi verificării condiţiilor de formă ale declaraţiilor de avere nu poate fi imputat în exclusivitate entităţilor monitorizate. Asta pentru că, odată cu punerea în aplicare  de la 1 martie 2012 a noii redacţii a art. 10 din Legea privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii persoanelor cu funcţii de demnitate publică,  s-a produs întreruperea şi chiar imposibilitatea definitivării controlului prealabil.

Lilia Zaharia, Asociaţia Presei IndependentePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Mihai Popșoi

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
278
Arhiva

Prezentarea Studiului API: “Reacția instituțiilor publi...

01 februarie 2018
223
Arhiva

Președintele raionului Ialoveni: cu locuință cumpărată...

24 noiembrie 2015
228
Arhiva

Un hectar de teren din satul Cotova a ajuns înapoi în f...

Un teren cu o suprafață de peste un hectar a fost întors în fondul Primăriei satului Cotova, Drochia, după ce s-a constatat că licitația de vânzare a fost ilegală. Motivul: primarul, care a condus Comisia de licitație, s-a aflat în conflict de interese. Cumpărătorul a fost fiul său.

18 decembrie 2015
237