Zeci de mii de declaraţii de avere ale funcţionarilor rămân neverificate

Arhiva 29 aprilie 2013 66

Procesul de verificare a declaraţiilor de venit ale funcționarilor publici pentru anul 2012 a eşuat. Aceasta este concluzia la care au ajuns, recent, experții Transparency Internaţional Moldova (TI - Moldova) care au monitorizat 20 de autorităţi publice centrale. Potrivit lor, circa 25 de mii de declarații pe venit și proprietăți, depuse în anii 2010-2011, n-au fost verificate. Experţii se arată îngrijoraţi de acest fapt, deoarece, spun ei, în acea perioadă s-a înregistrat un flux foarte mare de cadre în instituţiile monitorizate.“Situaţia este alarmantă, deoarece nimeni nu a verificat existenţa declaraţiilor de avere ale acelor angajaţi care şi-au încetat activitatea în cadrul acestor instituţii, iar declaraţiile existente sunt verificate aleatoriu”, a declarat Lilia Carasciuc, director executiv al TI - Moldova. Una din soluţiile pe care le propune Carasciuc este ca organul de control al acestor declaraţii, adică Comisia Naţională de Integritate(CNI), să verifice acele declaraţii, pentru a stabili corectitudinea îndeplinirii lor.

Pe de altă parte, Dumitru Florea, şeful Direcţiei de control al veniturilor şi proprietăţii din cadrul CNI, susţine că acest lucru este aproape imposibil, deoarece numărul declaraţiilor ce urmează a fi verificate este foarte mare, iar termenele de prescripție pentru verificarea declarațiilor pe venit este de un an. Reprezentantul CNI mai afirmă că o soluţie de rezolvare a acestei probleme ar fi crearea unei baze de date digitale, unde vor fi stocate declaraţiile de venit şi proprietate, ca mai apoi acestea să fie verificate mai amănunţit.

Lilia Carasciuc conchide că neasigurarea în deplină măsură a controlului prealabil şi verificării condiţiilor de formă ale declaraţiilor de avere nu poate fi imputat în exclusivitate entităţilor monitorizate. Asta pentru că, odată cu punerea în aplicare  de la 1 martie 2012 a noii redacţii a art. 10 din Legea privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii persoanelor cu funcţii de demnitate publică,  s-a produs întreruperea şi chiar imposibilitatea definitivării controlului prealabil.

Lilia Zaharia, Asociaţia Presei Independente


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

A scăpat de sancţiuni, chiar dacă a uitat să declare un...

După alegerile locale din vara anului curent, Ion Ciontoloi (PLDM) a fost ales preşedinte de raion pentru al treilea mandat. Asta chiar dacă jumătate de an mai devreme Comisia Naţională de Integritate a constatat că Ciontoloi a omis din declaraţia de venituri pentru 2013 un teren, un cont bancar şi două întreprinderi în care soţia sa deţinea cote-părţi a câte 50%.

05 decembrie 2015
61
Arhiva

Judecătorii, la control

Judecătorii din R. Moldova vor fi obligaţi să-şi verifice starea de sănătate o dată la cinci ani, iar candidaţii la funcţiile de judecător vor trece un examen medical până la derularea concursului pentru suplinirea funcţiei. Un ordin în acest sens a fost înregistrat în Registrul actelor juridice de către Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, la 19 iunie curent.

27 iunie 2013
77
Arhiva

Preşedinţia ocolește legea: Ion Ceban, aflat în incompa...

Preşedinţia a găsit o modalitate inventivă de a-l păstra pe Ion Ceban, care este și consilier municipal, în funcţia de purtător de cuvânt al preşedintelui Republicii Moldova. După ce Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) s-a expus asupra situaţiei de incompatibilitate, Ion Ceban a fost angajat în funcţia de secretar al lui Igor Dodon, îndeplinind şi atribuţiile de purtător de cuvânt. Prin această schimbare, Ion Ceban a fost scutit de declararea veniturilor şi intereselor personale în calitate de persoană cu funcţie de demnitate  publică.

09 februarie 2017
51
Arhiva

Profil candidat: Maria Ciobanu

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
60
Arhiva

SONDAJ: Fostul șef al FISC-ului va fi achitat, cred 49...

Fostul șef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (FISC), Nicolae Vicol, ajuns pe banca acuzaților pentru acte de corupție și interceptarea ilegală a telefoanelor subalternilor săi, va fi achitat. Cel puțin, așa cred 49 la sută din participanții la sondajul de pe www.moldovacurata.md.

14 iunie 2013
79
Arhiva

Familia de magistrați Cupcea-Sănduța a investit toate v...

28 decembrie 2016
54