Șapte persoane candidează pentru cele două locuri de membru al Consiliului de Integritate al ANI din partea societății civile
Fondatorul și managerul general al trustului de presă Realitatea, Dumitru Țâra, președintele centrului de Resurse Juridice Vladislav Gribincea și specialista în comunicare a Asociației Promo-Lex Tatiana Pașcovschi sunt trei dintre cele 7 persoane care candidează din partea societății civile la funcția de membru al Consiliului de Integritate. De asemenea, în concurs s-au înscris jurista Carolina Macovețchi, lector universitar, avocatul Valentin Găină, jurista Oxana Novicov, lector universitar, și profesoara de limba engleză Tatiana Gogu.
Potrivit Ministerului Justiției, comisia de concurs, întrunită astăzi, a admis toate cele 7 dosare, urmând ca luni, 26 decembrie, candidații să fie supuși probei interviului. În urma punctajului acumulat, vor fi selectate două persoane, care vor completa Consiliului de Integritate.
Până acum, toate instituțiile care, potrivit legii, au fost obligate să delege reprezentanți în Consiliu au făcut-o, cu excepția Guvernului. Consiliul Superior al Magistraturii va fi reprezentat de Victor Micu, Consiliul Superior al Procurorilor - de Mircea Roșioru, Congresul Autorităților Locale - de Viorel Rusu. Astăzi și Parlamentul și-a desemnat reprezentantul. Acesta va fi Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului. Potrivit Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, Consiliul de Integritate se alege pe o perioadă de cinci ani și are drept principale atribuții alegerea președintelui și vicepreședintelui viitoarei Autorități Naționale de Integritate, aprobarea strategiei de activitate a Autorității, analizează și aprobă rapoartele de activitate ale acesteia etc.
Noua lege cu privire la ANI a fost adoptată la 17 iulie 2016. Noua structură este creată în baza fostei Comisii Naționale de Integritate, care a activat timp de trei ani. După adoptarea noii legi, ministrul Justiției declara că până la sfârșitul lunii august 2016 formarea Consiliului de Integritate urma să fie încheiată, astfel ca din luna ianuarie 2017 ANI să înceapă să funcționeze.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Doar doi candidați vor susține proba scrisă a concursul...
Victor Strătilă și Teodor Cîrnaț, candidați la funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), vor susține proba scrisă a concursului. A treia persoană, Lilian Chișcă, s-a retras din concursul pentru această funcție și a optat doar pentru poziția de vicepreședinte.
Judecători cu apartamente de pomană
Pe parcursul ultimilor cinci ani (2012-2017), din bugetul municipiului Chișinău au fost alocați peste 127 de milioane de lei pentru asigurarea cu apartamente a unor persoane care au dat Primăria în judecată cerând locuințe sau pentru încheierea cu aceasta a unor tranzacții de împăcare. Printre beneficiari de astfel de apartamente, dar și de bani, sunt și magistrați. Unii, deși au primit apartamente gratuite din fondul locativ al municipiului Chișinău, s-au îmbogățit între timp și cu alte locuințe: unele achiziționate la prețuri preferențiale, alte - cumpărate la preț de piață. Sunt și judecători care au părăsit sistemul judecătoresc la scurt timp după ce s-au pricopsit cu apartamente gratuite în Capitală.
Apartamente la preț redus pentru mama și rudele magistr...
Președintele Judecătoriei sectorului Râșcani din municipiul Chișinău, Oleg Melniciuc, și-a procurat un spațiu comercial de 82 m. p. într-un bloc de locuințe din sectorul Botanica al capitalei, construit special pentru magistrați și angajații Judecătoriei pe care o conduce. Asta în condițiile în care anterior susținea că este nevoie de construcția acestui bloc pentru a asigura judecătorii și pe copiii acestora cu locuințe. În aceeași clădire s-au ales cu apartamente mama magistratului, câteva dintre rudele sale, dar și președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu. Blocul se află pe strada Hristo Botev 6 și urmează să fie dat în folosință la începutul anului 2017.
Mandatul primarului din Alexandreni ar putea să încetez...
Vladimir Joian, primarul comunei Alexandreni, raionul Sângerei, este bănuit de Comisia Naţională de Integritate (CNI) că ar fi încălcat regimul conflictului de interese şi al incompatibilităţii, deoarece nu a renunţat la atribuţiile de administrator de firmă. Alesul local din Alexandreni spune însă că el nu deţine nicio altă funcţie. Dacă CNI va constata încălcarea regimului conflictului de interese şi al incompatibilităţii, mandatul de primar ar putea înceta înainte de termen.
Curtea de Apel Chișinău: șeful de la Fisc din Ungheni...
Victor Reznic, şeful Inspectoratului Fiscal (IFS) din Ungheni, deține ilegal funcția publică în același timp cu mandatul de consilier raional. Acest fapt l-a confirmat, după Comisia Națională de Integritate (CNI), Curtea de Apel Chișinău, care a decis că funcționarul se află în incompatibilitate de funcții.
Aici așteptăm comentariul tău!