Ialoveni:"Colaborarea" dintre Primărie şi ginerele primarului continuă

Arhiva 19 martie 2015 491
Instituţiile publice din Ialoveni care au încheiat contracte cu firma

Primăria oraşului Ialoveni continuă să încheie cu ginerele primarului contracte de achiziţie a pâinii pentru grădiniţele din localitate, chiar dacă Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat conflict de interese la încheierea primului contract. Primarul Gheorghe Caracuian se judecă acum cu CNI.Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în baza articolului „Pâine de la firma ginerelui”, în care se spunea că la sfârşitul anului 2013 Primăria Ialoveni a organizat o singură licitaţie pentru selectarea agenţilor economici care vor aproviziona cu produse alimentare, timp de jumătate de an, cele trei grădiniţe din oraş. Doar un singur agent economic a prezentat la concurs oferta de pâine: „Ialpanis” SRL, administrată de ginerele primarului. La 9 ianuarie 2014, primăria Ialoveni şi SRL „Ialpanis” au semnat un contract de achiziţionare a pâinii în valoare de 91 291 lei.

Atunci edilul declara pentru Moldova Curată că nu a făcut parte din grupul de lucru care a selectat câştigătorul. CNI însă a constatat, în luna mai 2014, că primarul Gheorghe Caracuian a admis o situaţie de conflict de interese deoarece ginerele său ar fi obţinut avantaje materiale prin semnarea contractului de achiziţionare a pâinii.

Încă două contracte

Gheorghe Caracuian a contestat în instanţă actul emis de CNI, în prezent cauza fiind pe rol la Judecătoria sectorului Râşcani al municipiului Chişinău. Între timp însă, Primăria Ialoveni continuă „colaborarea” cu firma „Ialpanis” SRL.

La două luni de la emiterea de către CNI a actului de constatare în acest caz, Primăria oraşului Ialoveni a încheiat cu firma „Ialpanis” un nou contract, în valoare de 102 760 de lei. Firma a câştigat licitaţia şi în acest an, obţinând un contract în valoare de 111 850 de lei, semnat la 16 ianuarie 2015.

Potrivit Agenţiei Achiziţii Publice, firma „Ialpanis” SRL a încheiat mai multre contracte de achiziţii cu instituţii de învăţământ din oraşul Ialoveni, însă primăria organizează concursuri publice doar pentru grădiniţie.

Coincidenţă: Contractele au fost semnate când primarul se afla în concediu

Acum primarul din Ialoveni a declarat pentru Moldova Curată, că în ambele cazuri, atât în luna iulie, cât şi în luna ianuarie curent, când Primăria Ialoveni a încheiat cele două contracte de achiziţii cu firma „Ialpanis” SRL, el se fla în concediu. „Nu am fost nici membru al grupului de lucru şi nu am semnat nici dispoziţia de plată. Toate documentele au fost semnate de viceprimar”, a spus Gheorghe Caracuian.

Mariana Kalughin, expertă anticorupţie, afirmă însă că în această situaţie, CNI ar putea iniţia un nou control pe numele edilului din Ialoveni şi acesta ar putea să fie bănuit din nou că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese. „Deoarece cazul este în instanţă, acum membrii Comisiei vor merge pe aceeaşi procedură, să iniţieze controlul, apoi după examinarea situaţiei, să constate conflictul de interese sau să claseze cazul. Din păcate, cadrul legislativ actual permite ca până la emiterea unei decizii definitive a instanţei, primăria să continue să lucreze cu acelaşi agent economic,” spune experta.

Din luna iunie 2014 cazul se află tot în instanţa de fond, iar următoarea şedinţă de judecată este programată pentru data de 2 aprilie 2015, la Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău.

Lilia Zaharia

Gheorghe CaracuianPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Șeful interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: proprietăți...

Șeful interimar al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, are proprietăți a căror valoare depășește cu mult veniturile sale declarate. Cavcaliuc ridică un salariu lunar de 10 mii de lei, însă în prezent își construiește o casă impunătoare în comuna Trușeni din municipiul Chișinău. El locuiește într-un apartament trecut în acte pe numele socrilor săi, care anterior a fost cumpărat de părinții săi. Toate acestea au fost descoperite de reporterii Ziarului de Gardă, care au publicat o investigație amplă.

17 decembrie 2015
1017
Arhiva

Profil candidat: Alexandru Cauia

Integritatea în activitatea politică

27 ianuarie 2019
1150
Arhiva

Dumitru Visternicean: „Nu avem judecători corupți”

Faptul că nu avem judecători judecați pentru acte de corupție demonstrează că nu avem judecători corupți în R. Moldova. De această părere este președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dumitru Visternicean. Într-un interviu pentru Moldova Curată, magistratul explică „paradoxul” potrivit căruia, deși avem un sistem judecătoresc corupt, nu avem și judecători corupți. „Fenomenul este compus din mai multe elemente. Atâta timp cât nu avem în plan penal infracțiunea numită corupția, în schimb avem dare de mită, luare de mită, trafic de influență, aceste lucruri trebuie demonstrate. Avem deja pe rol, în instanțele de judecată, patru dosare care vizează acte de corupție comise de judecători. Unul dintre ei a trecut deja de prima instanță unde a fost achitat”, a menționat Visternicean. Întrebat de ce majoritatea procedurilor disciplinare pornite de Colegiul disciplinar al CSM se încheie cu constatarea că judecătorul nu a comis nicio încălcare, președintele CSM a declarat: „Sunt mai multe probleme care duc la clasarea procedurii disciplinare. Trebuie să ținem cont de faptul că acest Colegiu disciplinar este o judecată a judecătorilor. Și, la fel ca în orice instanță, judecătorului îi este asigurat dreptul la apărare. Foarte multe proceduri disciplinare au fost intentate anterior doar de dragul de a fi intentate”. Cu toate acestea, Visternicean este mulțumit de activitatea acestui colegiu. În special, pentru că „și-a păstrat independența și imparțialitatea, indiferent de cine este cel supus examinării, cine a depus sesizarea”. În cadrul aceluiași interviu, președintele interimar al CSM dezvăluie care sunt criteriile în baza cărora are loc numirea și avansarea în post a judecătorilor și își expune părerea vizavi de judecătorii cu averi de milioane. Interviul integral îl puteți citi aici.

10 februarie 2014
684
Arhiva

Găsit vinovat de fals în declarația de avere și condamn...

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, găsit vinovat de Curtea de Apel Chișinău de fals în declarația de avere și condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, a fost restabilit în funcție. Judecătoarea Tatiana Avasiloaie de la Judecătoria Chișinău a dispus marți, 23 aprilie 2019, ca Ion Vrânceanu să fie reangajat, cu plata salariului neachitat și a despăgubirilor pentru absența de la serviciu în perioada 12 martie 2018 – 23 aprilie 2019.  Solicitată timp două zile să explice cum va rezolva această situație, de vreme ce funcția este ocupată de mult timp, Direcția Educație a municipiului Chișinău a refuzat să ofere un răspuns.

24 aprilie 2019
745