Ialoveni:"Colaborarea" dintre Primărie şi ginerele primarului continuă

Arhiva 19 martie 2015 871
Instituţiile publice din Ialoveni care au încheiat contracte cu firma

Primăria oraşului Ialoveni continuă să încheie cu ginerele primarului contracte de achiziţie a pâinii pentru grădiniţele din localitate, chiar dacă Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat conflict de interese la încheierea primului contract. Primarul Gheorghe Caracuian se judecă acum cu CNI.



Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în baza articolului „Pâine de la firma ginerelui”, în care se spunea că la sfârşitul anului 2013 Primăria Ialoveni a organizat o singură licitaţie pentru selectarea agenţilor economici care vor aproviziona cu produse alimentare, timp de jumătate de an, cele trei grădiniţe din oraş. Doar un singur agent economic a prezentat la concurs oferta de pâine: „Ialpanis” SRL, administrată de ginerele primarului. La 9 ianuarie 2014, primăria Ialoveni şi SRL „Ialpanis” au semnat un contract de achiziţionare a pâinii în valoare de 91 291 lei.

Atunci edilul declara pentru Moldova Curată că nu a făcut parte din grupul de lucru care a selectat câştigătorul. CNI însă a constatat, în luna mai 2014, că primarul Gheorghe Caracuian a admis o situaţie de conflict de interese deoarece ginerele său ar fi obţinut avantaje materiale prin semnarea contractului de achiziţionare a pâinii.

Încă două contracte

Gheorghe Caracuian a contestat în instanţă actul emis de CNI, în prezent cauza fiind pe rol la Judecătoria sectorului Râşcani al municipiului Chişinău. Între timp însă, Primăria Ialoveni continuă „colaborarea” cu firma „Ialpanis” SRL.

La două luni de la emiterea de către CNI a actului de constatare în acest caz, Primăria oraşului Ialoveni a încheiat cu firma „Ialpanis” un nou contract, în valoare de 102 760 de lei. Firma a câştigat licitaţia şi în acest an, obţinând un contract în valoare de 111 850 de lei, semnat la 16 ianuarie 2015.

Potrivit Agenţiei Achiziţii Publice, firma „Ialpanis” SRL a încheiat mai multre contracte de achiziţii cu instituţii de învăţământ din oraşul Ialoveni, însă primăria organizează concursuri publice doar pentru grădiniţie.

Coincidenţă: Contractele au fost semnate când primarul se afla în concediu

Acum primarul din Ialoveni a declarat pentru Moldova Curată, că în ambele cazuri, atât în luna iulie, cât şi în luna ianuarie curent, când Primăria Ialoveni a încheiat cele două contracte de achiziţii cu firma „Ialpanis” SRL, el se fla în concediu. „Nu am fost nici membru al grupului de lucru şi nu am semnat nici dispoziţia de plată. Toate documentele au fost semnate de viceprimar”, a spus Gheorghe Caracuian.

Mariana Kalughin, expertă anticorupţie, afirmă însă că în această situaţie, CNI ar putea iniţia un nou control pe numele edilului din Ialoveni şi acesta ar putea să fie bănuit din nou că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese. „Deoarece cazul este în instanţă, acum membrii Comisiei vor merge pe aceeaşi procedură, să iniţieze controlul, apoi după examinarea situaţiei, să constate conflictul de interese sau să claseze cazul. Din păcate, cadrul legislativ actual permite ca până la emiterea unei decizii definitive a instanţei, primăria să continue să lucreze cu acelaşi agent economic,” spune experta.

Din luna iunie 2014 cazul se află tot în instanţa de fond, iar următoarea şedinţă de judecată este programată pentru data de 2 aprilie 2015, la Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău.

Lilia Zaharia

Gheorghe Caracuian



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Mai mulți magistrați se judecă cu CNAS pentru a obține...

După ce acum trei ani salariile judecătorilor au fost majorate substanțial, mai mulți magistrați pensionari, dar care continuă să muncească în sistem, s-au ales și cu pensii majorate, care se ridică la cel puțin 12 mii de lei. De regulă, ei obțin aceste pensii după ce dau în judecată Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Unii au obținut deja câștig de cauză, iar alții încă se judecă. În prezent CNAS are pe rol 4 cauze care vizează recalcularea pensiei de magistrat, potrivit unei note informative expediate portalului Moldova Curată.   

23 noiembrie 2017
792
Arhiva

Profil candidat: Valentin Cimpoeș

Integritatea în activitatea politică

20 februarie 2019
1392
Arhiva

Procurorul de la conducerea raionului Călăraşi vrea să...

După alegerile locale din acest an, raionul Călăraşi şi-a schimbat culoarea politică. Dacă timp de opt ani, adică pe parcursul a două mandate, la conducerea raionului s-a aflat democratul Ilie Rău, locul acestuia a fost luat, după alegerile din vară, de liberal-democratul Sergiu Artene. Fost procuror şi avocat, acesta şi-a pus un gând: să diminueze corupţia din administraţia publică locală.

28 noiembrie 2015
1118
Arhiva

Profil candidat: Sergiu Groza

Integritate în activitatea politică

05 februarie 2019
1857
Arhiva

Procuratura rămâne fără procurori: 10% dintre procurori...

De la începutul acestui an 65 de procurori din toată țara au plecat din sistem din proprie inițiativă, asta înseamnă cam 10% din tot corpul de procurori. Numai la ultima şedinţă a Consiliului Superior al Procurorilor, din 12 noiembrie 2015, au fost examinate 5 cereri de demisie. Motivele invocate sunt salariile mici, de aproximativ 5 mii de lei lunar, lipsa reformelor în sistem și planificata adoptare a unei modificări a legii cu privire la avocatura, care va lăsa procurorii fără dreptul de a deveni avocați fără să susțină examen.

20 noiembrie 2015
1481
Arhiva

Viorel Morari: Mi-am stabilit un termen: până la 1 augu...

Procurorul Anticorupție, Viorel Morari, ales recent pentru un mandat de 5 ani, a vorbit, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată, despre cum planifică să reorganizeze Procuratura Anticorupţie şi despre angajarea unor noi procurori. El a declarat că accederea în funcţia de Procuror Anticorupţie este o provocare profesională şi că îşi acordă termenul de până la 1 august 2016 pentru a obţine primele rezultate. „În caz contrar, eu primul o să-mi pun întrebarea dacă este cazul să mă mențin în funcție după 1 august”, a adăugat Viorel Morari.

17 mai 2016
708