Ialoveni:"Colaborarea" dintre Primărie şi ginerele primarului continuă

Arhiva 19 martie 2015 162
Instituţiile publice din Ialoveni care au încheiat contracte cu firma

Primăria oraşului Ialoveni continuă să încheie cu ginerele primarului contracte de achiziţie a pâinii pentru grădiniţele din localitate, chiar dacă Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat conflict de interese la încheierea primului contract. Primarul Gheorghe Caracuian se judecă acum cu CNI.Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în baza articolului „Pâine de la firma ginerelui”, în care se spunea că la sfârşitul anului 2013 Primăria Ialoveni a organizat o singură licitaţie pentru selectarea agenţilor economici care vor aproviziona cu produse alimentare, timp de jumătate de an, cele trei grădiniţe din oraş. Doar un singur agent economic a prezentat la concurs oferta de pâine: „Ialpanis” SRL, administrată de ginerele primarului. La 9 ianuarie 2014, primăria Ialoveni şi SRL „Ialpanis” au semnat un contract de achiziţionare a pâinii în valoare de 91 291 lei.

Atunci edilul declara pentru Moldova Curată că nu a făcut parte din grupul de lucru care a selectat câştigătorul. CNI însă a constatat, în luna mai 2014, că primarul Gheorghe Caracuian a admis o situaţie de conflict de interese deoarece ginerele său ar fi obţinut avantaje materiale prin semnarea contractului de achiziţionare a pâinii.

Încă două contracte

Gheorghe Caracuian a contestat în instanţă actul emis de CNI, în prezent cauza fiind pe rol la Judecătoria sectorului Râşcani al municipiului Chişinău. Între timp însă, Primăria Ialoveni continuă „colaborarea” cu firma „Ialpanis” SRL.

La două luni de la emiterea de către CNI a actului de constatare în acest caz, Primăria oraşului Ialoveni a încheiat cu firma „Ialpanis” un nou contract, în valoare de 102 760 de lei. Firma a câştigat licitaţia şi în acest an, obţinând un contract în valoare de 111 850 de lei, semnat la 16 ianuarie 2015.

Potrivit Agenţiei Achiziţii Publice, firma „Ialpanis” SRL a încheiat mai multre contracte de achiziţii cu instituţii de învăţământ din oraşul Ialoveni, însă primăria organizează concursuri publice doar pentru grădiniţie.

Coincidenţă: Contractele au fost semnate când primarul se afla în concediu

Acum primarul din Ialoveni a declarat pentru Moldova Curată, că în ambele cazuri, atât în luna iulie, cât şi în luna ianuarie curent, când Primăria Ialoveni a încheiat cele două contracte de achiziţii cu firma „Ialpanis” SRL, el se fla în concediu. „Nu am fost nici membru al grupului de lucru şi nu am semnat nici dispoziţia de plată. Toate documentele au fost semnate de viceprimar”, a spus Gheorghe Caracuian.

Mariana Kalughin, expertă anticorupţie, afirmă însă că în această situaţie, CNI ar putea iniţia un nou control pe numele edilului din Ialoveni şi acesta ar putea să fie bănuit din nou că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese. „Deoarece cazul este în instanţă, acum membrii Comisiei vor merge pe aceeaşi procedură, să iniţieze controlul, apoi după examinarea situaţiei, să constate conflictul de interese sau să claseze cazul. Din păcate, cadrul legislativ actual permite ca până la emiterea unei decizii definitive a instanţei, primăria să continue să lucreze cu acelaşi agent economic,” spune experta.

Din luna iunie 2014 cazul se află tot în instanţa de fond, iar următoarea şedinţă de judecată este programată pentru data de 2 aprilie 2015, la Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău.

Lilia Zaharia

Gheorghe CaracuianPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Președintele raionului Cantemir: două apartamente în Ch...

Raionul Cantemir, care are o populație de 63 de mii de locuitori, este condus din acest an de un democrat. Andrei Ciobanu nu a fost însă departe de o funcție de conducere nici pânâ atunci, întrucât din anul 2011 a fost vicepreședinte al raionului. La 23 iulie 2015 el a fost ales cu scandal. 

30 decembrie 2015
187
Arhiva

Profil candidat: Alexandr Nesterovschi

Integritate în activitatea politică

16 februarie 2019
197
Arhiva

Profil candidat: Oleg Sîrbu

Integritatea în activitatea politică

09 februarie 2019
226
Arhiva

Averile şi interesele a şapte persoane cu funcţii de ră...

În şedinţa Comisiei Naţionale de Integritate(CNI) din 21 noiembrie curent vor fi discutate declaraţiile de avere şi cele de interese personale a şapte persoane cu funcţii de răspundere din R. Moldova. Printre acestea se regăsesc doi deputaţi, trei conducători ai autorităţilor publice locale, un director adjunct al unei instituţii publice şi un poliţist.

20 noiembrie 2013
169
Arhiva

Noii miniștri Mircea Buga și Vladimir Grosu au avut an...

Declarațiile de avere ale noilor miniștri de la Sănătate și Justiție, Vladimir Grosu și Mircea Buga, arată că anul trecut ei au avut lunar, din salariu și premii, venituri pentru care alți angajați în domeniul public i-ar invidia - în jur de 20 de mii de lei. Astfel, Mircea Buga vine la minister la un salariu de aproape două ori mai mic decât cel pe care îl ridica anul trecut, la Compania Națională de Asigurări în Medicină. El are și o firmă prosperă, administrată de soția sa. Vladimir Grosu a ridicat, în medie, 17 mii de lei lunar de la Ministerul Justiției și a avut și alte venituri din activitatea didactică.

07 martie 2015
186
Arhiva

ONG-ul președintelui raionului Ialoveni, Lilian Carmanu...

Societatea Modernizată prin Aspectele Reformelor Teritoriale (SMART), o organizație neguvernamentală condusă de democratul Lilian Carmanu, actualul președinte al raionului Ialoveni, a beneficiat în acest an de un ajutor bănesc în valoare de 60 de mii de lei, acordat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Demnitarul spune că acești bani vor fi utilizați pentru organizarea Festivalului ”La gura teascului”, planificat pentru data de 15 septembrie 2018. SMART este una dintre cele peste 50 de organizații care au semnat, în anul 2017, o declarație de susținere a introducerii votului uninominal, inițiativă a Partidului Democrat din Moldova (PDM).

17 august 2018
203