Ialoveni:"Colaborarea" dintre Primărie şi ginerele primarului continuă

Arhiva 19 martie 2015 593
Instituţiile publice din Ialoveni care au încheiat contracte cu firma

Primăria oraşului Ialoveni continuă să încheie cu ginerele primarului contracte de achiziţie a pâinii pentru grădiniţele din localitate, chiar dacă Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat conflict de interese la încheierea primului contract. Primarul Gheorghe Caracuian se judecă acum cu CNI.Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în baza articolului „Pâine de la firma ginerelui”, în care se spunea că la sfârşitul anului 2013 Primăria Ialoveni a organizat o singură licitaţie pentru selectarea agenţilor economici care vor aproviziona cu produse alimentare, timp de jumătate de an, cele trei grădiniţe din oraş. Doar un singur agent economic a prezentat la concurs oferta de pâine: „Ialpanis” SRL, administrată de ginerele primarului. La 9 ianuarie 2014, primăria Ialoveni şi SRL „Ialpanis” au semnat un contract de achiziţionare a pâinii în valoare de 91 291 lei.

Atunci edilul declara pentru Moldova Curată că nu a făcut parte din grupul de lucru care a selectat câştigătorul. CNI însă a constatat, în luna mai 2014, că primarul Gheorghe Caracuian a admis o situaţie de conflict de interese deoarece ginerele său ar fi obţinut avantaje materiale prin semnarea contractului de achiziţionare a pâinii.

Încă două contracte

Gheorghe Caracuian a contestat în instanţă actul emis de CNI, în prezent cauza fiind pe rol la Judecătoria sectorului Râşcani al municipiului Chişinău. Între timp însă, Primăria Ialoveni continuă „colaborarea” cu firma „Ialpanis” SRL.

La două luni de la emiterea de către CNI a actului de constatare în acest caz, Primăria oraşului Ialoveni a încheiat cu firma „Ialpanis” un nou contract, în valoare de 102 760 de lei. Firma a câştigat licitaţia şi în acest an, obţinând un contract în valoare de 111 850 de lei, semnat la 16 ianuarie 2015.

Potrivit Agenţiei Achiziţii Publice, firma „Ialpanis” SRL a încheiat mai multre contracte de achiziţii cu instituţii de învăţământ din oraşul Ialoveni, însă primăria organizează concursuri publice doar pentru grădiniţie.

Coincidenţă: Contractele au fost semnate când primarul se afla în concediu

Acum primarul din Ialoveni a declarat pentru Moldova Curată, că în ambele cazuri, atât în luna iulie, cât şi în luna ianuarie curent, când Primăria Ialoveni a încheiat cele două contracte de achiziţii cu firma „Ialpanis” SRL, el se fla în concediu. „Nu am fost nici membru al grupului de lucru şi nu am semnat nici dispoziţia de plată. Toate documentele au fost semnate de viceprimar”, a spus Gheorghe Caracuian.

Mariana Kalughin, expertă anticorupţie, afirmă însă că în această situaţie, CNI ar putea iniţia un nou control pe numele edilului din Ialoveni şi acesta ar putea să fie bănuit din nou că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese. „Deoarece cazul este în instanţă, acum membrii Comisiei vor merge pe aceeaşi procedură, să iniţieze controlul, apoi după examinarea situaţiei, să constate conflictul de interese sau să claseze cazul. Din păcate, cadrul legislativ actual permite ca până la emiterea unei decizii definitive a instanţei, primăria să continue să lucreze cu acelaşi agent economic,” spune experta.

Din luna iunie 2014 cazul se află tot în instanţa de fond, iar următoarea şedinţă de judecată este programată pentru data de 2 aprilie 2015, la Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău.

Lilia Zaharia

Gheorghe CaracuianPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Mai grav decât bormașina. Ce SURPRIZE se mai ascund în...

Bormașinile de la Spitalul pentru copii „V. Ignatenco” nu sunt cele mai ciudate instrumente folosite în instituțiile medicale din R. Moldova. Ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, recunoaște că în multe instituții sunt utilizate chiar și burghie manuale, care se foloseau prin 1944. De asemenea, afirmă oficialul, câmpul de improvizare în domeniul traumatologie este foarte mare.  „Ei lucrează cu șuruburi, piulițe, schije. Nu există doar bormașini performante care costă foarte scump. Asta e problema, spitalele nu sunt dotate cu echipament medical sută la sută. Dar avem elaborat un proiect de reechipare a instituțiilor medicale”, a declarat oficialul într-un interviu pentru „Moldova Curată”. Referindu-se la scandalul bormașinilor, ministrul nu exclude că acesta a avut și un substrat politic, iar instrumentul care apare în scandalosul filmuleț apărut în presă a fost adus de acasă de medicul de la spitalul „V. Ignatenco”. „Când am vizitat blocul de operații al spitalului „V. Ignatenco”, nu am văzut acolo bormașini industriale, ci doar din cele acreditate medical. Mi s-a spus că mașinile folosite în filmuleț au fost aduse de acei medici care apoi le-au dus acasă. Cu toate acestea, știam despre faptul că în spitale sunt folosite astfel de instrumente”, a recunoscut Usatâi. Interviul integral îl puteţi citi aici http://moldovacurata.md/interview/ministrul-sanatatii-interviu

19 august 2013
621
Arhiva

Președintele, îndemnat să țină cont de integritatea can...

Un grup de asociații obștești îl îndeamnă pe președintele Nicolae Timofti să nu se grăbească să numească în funcție 5 judecători, propuși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în ședința de pe 17 septembrie. Într-un apel expediat Președinției, Centrul de Resurse Juridice, Asociația ”Promo-Lex” și alte asociații îi cer președintelui să verifice suplimentar integritatea candidaților Petru Harmaniuc, Lucia Bagrin, Corneliu Crețu, Maria Cozma, Natalia Berbec.

30 septembrie 2014
633
Arhiva

Primari cu premii acordate de ei înșiși

Doi primari din raionul Criuleni au emis dispoziții prin care și-au fixat premii de peste 2 mii de lei cu ocazia unor sărbători, chiar dacă Legea cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar prevede că astfel de decizii pot fi luate doar de către organul deliberativ, adică de către Consiliul local. La intervenția Oficiului Teritorial Chișinău (OTC) al Cancelariei de Stat, ambele dispoziții de acordare a premiilor au fost anulate, doar că banii au rămas la primari.

24 decembrie 2015
886
Arhiva

CEC nu va publica declarațiile de avere ale candidațilo...

La alegerile locale din acest an, Comisia Electorală Centrală (CEC) nu va publica declarațiile de avere și interese personale ale candidaților la funcțiile de primar și consilier local. Motivul -  sunt prea mulți candidați și instituția nu are capacitatea operațională de a prelucra declarațiile și de a le plasa online. Jurnaliștii spun că lipsa declarațiilor de avere le îngreunează munca și privează alegătorii de posibilitatea de a se informa în special despre candidații puțin cunoscuți opiniei publice.

03 octombrie 2019
685