Demnitari din raionul Dubăsari se bat pentru Centrul „Prietenia”

Arhiva 11 septembrie 2014 1643
Centrul de odihnă pentru copii şi tineret „Prietenia”

Preşedintele raionului Dubăsari şi primarul satului Coşniţa sunt în proces de judecată, miza fiind Centrul de odihnă pentru copii şi tineret „Prietenia”, care este întreprindere municipală. Ei se acuză reciproc că ar avea interese personale legate de Centru. Între timp, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat şi un conflict de interese la această tabără.Până în anul 2004, Centrul de odihnă pentru copii şi tineret „Prietenia” a fost în gestiunea Agenţiei Proprietăţii Publice. De zece ani însă acest Centru, care este de fapt o tabără pentru copii foarte cunoscută şi cu câteva hectare de teren în apropierea râului Nistru, are statut de întreprindere municipală şi aparţine Consiliului Raional Dubăsari.

Nina Torpan, administratoarea Centrului „Prietenia” şi fiica sa, Tatiana Ochişor

Locul pitoresc nu-i lasă indiferenţi pe demnitarii din raionul Dubăsari. Primarul satului Coşniţa spune că Centrul trebuie să fie în gestiunea primăriei localităţii şi nu a Consliliului Raional. „Policinschi vrea să pună mâna pe această instituţie şi să o privatizeze, însă ea aparţine satului nostru”, spune primarul Alexandru Leşan.

Grigore Policinschi, preşedintele CR Dubăsari, susţine însă că primarul vrea acest Centru urmărind propriile interese. „Leşan se zbate pentru această instituţie, ca să puna mâna pe ea fratele său, care este antreprenor în localitate, argumentând că acest edificiu ar fi cota valorică a lor. Sunt doar prostii. Acum, când instituţia este una amenajată şi când conducerea ei a muncit mult să o aducă în această stare, toţi o vor. Fraţii Leşan tind mai mult la cele câteva hectare de teren de pe malul Nistrului care aparţin acestei instituţii. Acum ne judecăm pe acest caz”, explică Policinschi.

Conducerea Centrului, în conflict de interese

Primarul din Coşniţa spune însă că persoanele din conducerea Centrului ar fi apropiate lui Policinschi. „Administratoarea acestei tabere şi-a angajat fiica, cu şapte ani în urmă, pe Tatiana Ochişor, în funcţia de contabil-şef, iar în primăvara acestui an, promovând-o, a angajat-o în funcţia de administrator-adjunct. Aici sigur e un conflict de interese, iar Policinschi nu vede acest lucru, fiindcă el a angajat-o pe Nina Torpan”, spune primarul.

CNI a constatat recent existenţa unui conflict de interese atunci când administratoarea Centrului, Nina Torpan, şi-a angajat fiica în funcţia de administrator-adjunct. Tatiana Ochişor susţine însă că va ataca actul CNI în instanţă, deoarece ea nu a fost promovată de mama sa, ci de Consiliul de administrare al Centrului, din care fac parte câţiva consilieri raionali şi preşedintele Grigore Policinschi.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Alexandr Suhodolski

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1100
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Ce trebuie să întreprindem în cazul în care o instituți...

Întrebare: La 4 octombrie a.c., Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis o decizie irevocabilă prin care obligă Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” să ofere Asociației Presei Independente (API) informații despre firmele care au prestat servicii de construcție, renovare, reabilitare şi modernizare a oficiilor poștale din țară, dar și despre sumele cheltuite în acest scop în perioada ianuarie 2014 - martie 2016. Deja a trecut mai mult de o lună de la emiterea hotărârii CSJ, iar Î.S. „Poșta Moldovei” așa și nu a oferit informația solicitată. Ce trebuie să mai întreprindă API pentru a determina entitatea respectivă să se conformeze deciziei CSJ?

07 noiembrie 2017
1236
Arhiva

(VIDEO) Ministrul Justiției: Presa nu mai este o sursă...

Presa nu mai este o sursă de informare veridică, de aceea Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu se va mai putea sesiza din materialele din mass-media, a declarat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. El a argumentat în acest mod excluderea mijloacelor de informare în masă din legea referitoare la ANI, ca surse din care inspectorii de integritate se vor putea sesiza pentru a face controale.

12 august 2016
775
Arhiva

INTERVIU// Dumitru Visterniceanu, fost judecător CSJ: ”...

Proiectul de lege privind unificarea sistemului de salarizare pentru bugetari i-a determinat pe mai mulți judecători să plece din sistem în ultima perioadă, susține fostul magistrat la Curtea Supremă de Justiție, Dumitru Visterniceanu, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. El însuși a ales să părăsească CSJ, deși mai avea un an până la atingerea plafonului de vârstă, din același motiv.

21 noiembrie 2018
812
Arhiva

Profil candidat: Marina Radvan

Integritatea în activitatea politică

27 ianuarie 2019
1647
Arhiva

Expert Forum, Freedom House-România și alte organizații...

Patru organizații ale societății civile din România, Expert Forum (EFOR), Freedom House-România, Grupul de Dialog Social (GDS) și Centrul Român de Politici Europene au pregătit o petiție către președintele Klaus Johannis, primul ministru Dacian Cioloș și către liderii celor mai mari formațiuni politice Liviu Dragnea și Nicușor Dan. Organizațiile le solicită să ia „măsuri adecvate”, inclusiv să suspende finanțarea prin împrumutul de sprijin bugetar (și alte formule de asistență financiară) a Republicii Moldova, dacă Parlamentul de la Chișinău va adopta legea numită "pentru liberalizarea capitalului și stimularea fiscală".

19 decembrie 2016
858