Președintele raionului Strășeni, care s-a dus în România cu mașina de serviciu, ar putea fi verificat de CNI

Arhiva 11 ianuarie 2016 1198
Președintele raionului Strășeni, Mihail Popa

Comisia Națională de Integritate (CNI) s-ar putea autosesiza în cazul președintelui raionului Strășeni, Mihail Popa, care a fost văzut cu mașina de serviciu în județul Harghita din România, unde se află mai multe stațiuni de odihnă. O fotografie cu automobilul acestuia, cu numere de înmatriculare RM A 147 a apărut zilele trecute pe Facebook. Popa susține că a fost în România în interes strict de serviciu. Solicitat de Moldova Curată, Mihail Popa a declarat că s-a aflat în România timp de trei zile - de pe 6 până pe 8 ianuarie și că a mers încolo la invitația unor senatori români care ar vrea să implice și autoritățile de la Strășeni în proiecte europene.

"Am fost la București, apoi la Harghita, împreună cu șoferul, în interes de serviciu. Familia mea era acasă în acele zile. Drept dovadă, vă spun că soția mea a participat pe data de 8 ianuarie la festivalul «Colinde, Colinde» și chiar a dat un interviu unui post de televiziune, puteți verifica. Copiii au fost acasă. Ne-am pornit și în Maramureș, dar mi s-a spus că drumul este rău și ne-am întors înapoi", ne-a explicat Mihail Popa.

CNI ar putea porni un control

"Aceasta este versiunea dlui, dar noi vom verifica și va decide Comisia până la urmă, pentru că doar CNI este cea care decide dacă a fost sau nu încălcare de lege", spune, în replică, președintele CNI, Anatolie Donciu. Potrivit lui, la următoarea ședință a CNI, care va avea loc joi, 14 ianuarie, ar putea fi inițiat un control pe numele lui Mihail Popa. Cel vizat, la rândul său, afirmă că nu se teme de o eventuală verificare. "Dacă va verifica CNI, poftim, nicio problemă", a adăugat Mihail Popa.  

Legea cu privire la conflictul de interese interzice persoanelor cu funcții publice să folosească, "direct sau indirect, orice bun proprietate publică în interese personale".  În caz că acest lucru se confirmă, alesul local sau funcționarul public este pasibil de amendă. În anul 2013, într-un caz similar, și anume al fostului președinte al raionului Ungheni Iurie Toma, CNI a constatat conflict de interese. Toma a plecat cu mașina de serviciu într-o deplasare în Lituania, unde fusese invitat, împreună cu un colectiv artistic din localitate, la un eveniment de cultură. Fostul președinte de raion a contestat actul CNI în instanță, iar acum dosarul este în proces de examinare.

Mihail Popa a devenit președinte al raionului Strășeni după alegerile locale din luna iunie 2015 și reprezintă Partidul Democrat. Anterior, Moldova Curată a scris că acesta a venit într-o funcție publică din business. El este fondator a două firme, ambele din domeniul comerțului. Mihail Popa face parte din Partidul Democrat din anul 2009. Până atunci a fost membru al Partidului Social-Democrat. 

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Zinainda Greceanîi

Integritatea în activitatea politică

18 februarie 2019
1588
Arhiva

Un consilier al lui Igor Dodon a fost numit în funcție,...

Consilierul președintelui Igor Dodon pentru relații interetnice, Serghei Mișin, numit în funcție acum 4 luni, este, în prezent, subiectul unei cauze penale pornite de Procuratura Anticorupție, după ce o fostă clientă care l-a angajat ca avocat, l-a acuzat că a mințit-o timp de doi ani și jumătate. O investigație publicată vineri de Ziarul de Gardă arată că Serghei Mișin și-ar fi mințit clienta despre existența unui litigiu în instanță și despre pronunțarea unor hotărâri judecătorești în favoarea sa. Până la urmă, el i-a restituit banii pentru pretinsele servicii (15 mii de lei), dar femeia a ratat termenele de adresare în judecată și astfel a pierdut, practic, banii pe care i-a investit în construcția unui apartament.

03 mai 2019
1125
Arhiva

Președintele raionului Orhei, cu CV, dar fără casă

Democratul Tudor Golub, care a preluat conducerea raionului Orhei în luna iulie 2015, are un CV impresionant, dar o declarație de avere aproape goală. El vine în această funcție de pe poziția de șef al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat.

05 decembrie 2015
941
Arhiva

Raport Freedom House: Corupția și proasta guvernare la...

Deşi există un larg consens în ceea ce priveşte accederea în Uniunea Europeană, Republica Moldova este încetinită încă de grave conflicte interne şi de clivaje în ceea ce priveşte orientarea sa viitoare – se arată în raportul Nations in Transit 2015 al Freedom House.

27 iunie 2015
800
Arhiva

Primăria Chişinău i-a plătit preşedintelui Judecătoriei...

Anul 2015 a fost unul norocos pentru Sergiu Osoianu, preşedintele Judecătoriei Străşeni. Astfel, în urma unui litigiu, Primăria municipiului Chişinău i-a achitat magistratului peste un milion de lei (echivalentul a 50 de mii de euro). Această sumă ar fi contravaloarea unui apartament cu două camere.

08 august 2016
2170
Arhiva

Profil candidat: Ion Terguță

Integritatea în activitatea politică

27 ianuarie 2019
1419