Președintele raionului Strășeni, care s-a dus în România cu mașina de serviciu, ar putea fi verificat de CNI

Arhiva 11 ianuarie 2016 52
Președintele raionului Strășeni, Mihail Popa

Comisia Națională de Integritate (CNI) s-ar putea autosesiza în cazul președintelui raionului Strășeni, Mihail Popa, care a fost văzut cu mașina de serviciu în județul Harghita din România, unde se află mai multe stațiuni de odihnă. O fotografie cu automobilul acestuia, cu numere de înmatriculare RM A 147 a apărut zilele trecute pe Facebook. Popa susține că a fost în România în interes strict de serviciu. Solicitat de Moldova Curată, Mihail Popa a declarat că s-a aflat în România timp de trei zile - de pe 6 până pe 8 ianuarie și că a mers încolo la invitația unor senatori români care ar vrea să implice și autoritățile de la Strășeni în proiecte europene.

"Am fost la București, apoi la Harghita, împreună cu șoferul, în interes de serviciu. Familia mea era acasă în acele zile. Drept dovadă, vă spun că soția mea a participat pe data de 8 ianuarie la festivalul «Colinde, Colinde» și chiar a dat un interviu unui post de televiziune, puteți verifica. Copiii au fost acasă. Ne-am pornit și în Maramureș, dar mi s-a spus că drumul este rău și ne-am întors înapoi", ne-a explicat Mihail Popa.

CNI ar putea porni un control

"Aceasta este versiunea dlui, dar noi vom verifica și va decide Comisia până la urmă, pentru că doar CNI este cea care decide dacă a fost sau nu încălcare de lege", spune, în replică, președintele CNI, Anatolie Donciu. Potrivit lui, la următoarea ședință a CNI, care va avea loc joi, 14 ianuarie, ar putea fi inițiat un control pe numele lui Mihail Popa. Cel vizat, la rândul său, afirmă că nu se teme de o eventuală verificare. "Dacă va verifica CNI, poftim, nicio problemă", a adăugat Mihail Popa.  

Legea cu privire la conflictul de interese interzice persoanelor cu funcții publice să folosească, "direct sau indirect, orice bun proprietate publică în interese personale".  În caz că acest lucru se confirmă, alesul local sau funcționarul public este pasibil de amendă. În anul 2013, într-un caz similar, și anume al fostului președinte al raionului Ungheni Iurie Toma, CNI a constatat conflict de interese. Toma a plecat cu mașina de serviciu într-o deplasare în Lituania, unde fusese invitat, împreună cu un colectiv artistic din localitate, la un eveniment de cultură. Fostul președinte de raion a contestat actul CNI în instanță, iar acum dosarul este în proces de examinare.

Mihail Popa a devenit președinte al raionului Strășeni după alegerile locale din luna iunie 2015 și reprezintă Partidul Democrat. Anterior, Moldova Curată a scris că acesta a venit într-o funcție publică din business. El este fondator a două firme, ambele din domeniul comerțului. Mihail Popa face parte din Partidul Democrat din anul 2009. Până atunci a fost membru al Partidului Social-Democrat. 

Viorica Manole


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Testarea cu poligraful a integrităţii celor din justiţi...

Cetăţeanul îşi percepe siguranța în funcție de nivelul de încredere pe care îl are faţă de justiţie, justiţia fiind autoritatea-terminus la care apelează pentru a-şi revendica un drept legitim.

16 septembrie 2013
62
Arhiva

Profil candidat: Igor Vremea

Integritatea în activitate politică

21 ianuarie 2019
160
Arhiva

Mobilizare democrată pentru colectarea semnăturilor la...

În timp ce conducerea Partidului Democrat din Moldova anunţă că echipa a reuşit să strângă într-un timp record numărul necesar de semnături pentru susţinerea candidatului Marian Lupu în scrutinul prezidenţial, angajaţii unei instituţii publice din Cahul divulgă detalii curioase despre modul în care formaţiunea a colectat semnăturile. Câţiva angajaţi ai Fabricii de Brânzeturi din Cahul spun că în ziua în care PDM a luat listele de subscripţie de la Comisia Electorală Centrală, la Fabrică a fost convocată o adunare a lucrătorilor. Oamenilor li s-a spus să aducă, obligatoriu, buletinele de identitate.

13 septembrie 2016
64
Arhiva

Eleonora Graur solicită dreptul la replică: ”Am obținut...

La sfârșitul lunii aprilie curent, portalul Moldova Curată și ziarul ”Cuvântul” de la Rezina au publicat o investigație jurnalistică în care se vorbea despre vila-pensiune din România pe care o deține Alexandra Graur, cumnata președintei raionului Rezina Eleonora Graur. Autoarea investigației este reportera portalului Moldova Curată, Lilia Zaharia. În procesul documentării, nici Alexandra Graur și nici Eleonora Graur – ambele angajate la stat, nu au vrut să discute cu autoarea, care le-a întrebat și telefonic, și în scris, din ce surse a fost achiziționată pensiunea și cui aparține de facto această afacere. După publicarea investigației însă, președinta de raion a expediat ziarului regional ”Cuvântul” un text despre care spune că ar fi dreptul ei la replică.

04 mai 2018
50
Arhiva

Profil candidat: Grigore Repeșciuc

Integritatea în activitatea politică

03 februarie 2019
77
Arhiva

Olesea Stamate: ”Un control public este întotdeauna cel...

Procesul de achiziții publice trebuie să devină mai transparent, cu acces liber al publicului la mai multe documente din dosarul de achiziții, este de părere preşedinta Asociației pentru o Guvernare Eficientă  și Responsabilă, Olesea Stamate. Ea a explicat, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată, care sunt noutățile Legii cu privire la achizițiile publice,  care a intrat în vigoare la 1 mai 2016. În acest context, experta a subliniat importanță transparentizării acestui proces, de la inițiere,  până la finalizare.

08 iulie 2016
48