Situaţie de incompatibilitate „excepţională” la Hânceşti

Arhiva 30 ianuarie 2014 103
FOTO SIMBOL

Şeful Direcţiei Situaţiei Excepţionale (DSE) din Hânceşti este fondatorul unei întreprinderi de comercializare a produselor farmaceutice veterinare. Concomitent cu funcţia pe care o deţine, acesta este şi consilier local în comuna Bobeica, acelaşi raion. Experţii susţin că, în cazul respectiv, este încălcat regimul incompatibilităţii, deoarece un funcţionar public nu poate deţine în acelaşi timp două funcţii: una executivă şi alta electivă.
În luna decembrie 2013, Procuratura raionului Hânceşti a sesizat Comisia Naţională de Integritate (CNI) despre eventuale încălcări pe care le-a comis Victor Ioniţă, şeful DSE Hânceşti şi anume că acesta nu şi-ar fi declarat în anul 2012 toate bunurile pe care le deţine şi faptul că este fondatorul şi administratorul unei societăţi comerciale.

În declaraţia de avere pentru anul 2012 a lui Victor Ioniţă este indicat faptul că venitul familiei în anul respectiv a fost de peste 41 de mii de lei, acesta constituind salariul de funcţie. Funcţionarul mai indică un teren agricol de circa un hectar şi o casă de locuit. Acesta nu menţionează însă că ar fi obţinut venituri de la administrarea vreunei firme.

Victor Ioniţă a confirmat pentru Moldova Curată că este fondatorul unei întreprinderi, însă a specificat că, în prezent, firma este condusă de fiica sa. „În octombrie 2011, am venit în funcţia pe care o deţin acum. Tot atunci, am mers la Inspectoratul Fiscal şi i-am informat că, în continuare, întreprinderea va fi condusă de fiica mea. În toate actele, întreprinderea e pe numele meu, însă fata plăteşte toate impozitele”, explică Victor Ioniţă.

Menţionăm că, potrivit Camerii de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, firma a cărei fondator este şeful DSE Hânceşti se numeşte Întreprinderea Individuală „Victor Ioniţă”, iar principalul domeniu de activitate este cel de comercializare a produselor farmaceutice veterinare.

Şef sau consilier?

În timp ce deţine funcţia de şef al DSE Hânceşti, Victor Ioniţă este şi consilier local în comuna Bobeica din raionul Hânceşti. Funcţionarul a confirmat pentru Moldova Curată şi acest lucru, specificând însă că nu face parte din niciun partid politic, asta în timp ce Ion Beregoi, secretarul consiliului local din Bobeica, menţionează că Victor Ioniţă a fost ales consilier pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Acest lucru l-a confirmat şi primarul localităţii Lilian Musteaţă.

Galina Bostan, expertă anticorupţie, susţine că funcţionarul a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii, dar şi pe cel al conflictelor de interese. „Acum, funcţionarul deţine o funcţie executivă, iar în acelaşi timp deţine şi o funcţie electivă. Trebuie să se decidă: ori şef, ori consilier. Alegerile locale au avut loc în vara anului 2011, iar în octombrie a fost numit în funcția de şef al Direcţiei Situaţii Excepţionale. Odată ce a obţinut statutul de funcţionar, trebuia să-şi depună mandatul de consilier”, spune experta.

CNI a iniţiat un control pe numele funcţionarului şi cercetează eventualele încălcări comise de acesta. În cazul în care va constata că Ioniţă a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor, atunci când nu a menţionat venitul obţinut în urma gestionării firmei; al conflictului de interese – prin faptul că nu a indicat cotele-părţi deţinute la întreprindere şi cel al incompatibilităţii – deţinerea concomitentă a două funcţii, atunci Victor Ioniţă ar putea fi demis din funcţia de şef al Direcţiei Situaţiei Excepţionale din Hânceşti.


Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Andrei Cocieru

Integritate în activitate politică

17 februarie 2019
103
Arhiva

Profil candidat: Victor Său

Integritatea în activitate politică

25 ianuarie 2019
106
Arhiva

(Ne)cunoscuţii din Parlament

 - CV-urile actualilor deputaţi?  

16 martie 2015
96
Arhiva

Dorin Recean: „Polițiștii vor fi supuși testului cu pol...

- Aproape săptămânal, Centrul Național Anticorupție anunță despre cazuri de corupție în care au fost implicați polițiști. Cât de gravă este, de fapt, situația?

08 iulie 2013
103
Arhiva

Se apropie sfârşitul anului 2015, iar pe site-ul CNI în...

Până în prezent, doar 132 de declaraţii de venituri şi proprietăţi sunt plasate pe pagina web a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). În timp ce compania responsabilă de digitizarea declaraţiilor de avere şi CNI invocă motive tehnice, unii jurnalişti afirmă că publicarea declaraţiilor este tărăgănată intenţionat.

24 septembrie 2015
84
Arhiva

Profil candidat: Ion Terguță

Integritatea în activitatea politică

27 ianuarie 2019
98