Situaţie de incompatibilitate „excepţională” la Hânceşti

Arhiva 30 ianuarie 2014 1364
FOTO SIMBOL

Şeful Direcţiei Situaţiei Excepţionale (DSE) din Hânceşti este fondatorul unei întreprinderi de comercializare a produselor farmaceutice veterinare. Concomitent cu funcţia pe care o deţine, acesta este şi consilier local în comuna Bobeica, acelaşi raion. Experţii susţin că, în cazul respectiv, este încălcat regimul incompatibilităţii, deoarece un funcţionar public nu poate deţine în acelaşi timp două funcţii: una executivă şi alta electivă.
În luna decembrie 2013, Procuratura raionului Hânceşti a sesizat Comisia Naţională de Integritate (CNI) despre eventuale încălcări pe care le-a comis Victor Ioniţă, şeful DSE Hânceşti şi anume că acesta nu şi-ar fi declarat în anul 2012 toate bunurile pe care le deţine şi faptul că este fondatorul şi administratorul unei societăţi comerciale.

În declaraţia de avere pentru anul 2012 a lui Victor Ioniţă este indicat faptul că venitul familiei în anul respectiv a fost de peste 41 de mii de lei, acesta constituind salariul de funcţie. Funcţionarul mai indică un teren agricol de circa un hectar şi o casă de locuit. Acesta nu menţionează însă că ar fi obţinut venituri de la administrarea vreunei firme.

Victor Ioniţă a confirmat pentru Moldova Curată că este fondatorul unei întreprinderi, însă a specificat că, în prezent, firma este condusă de fiica sa. „În octombrie 2011, am venit în funcţia pe care o deţin acum. Tot atunci, am mers la Inspectoratul Fiscal şi i-am informat că, în continuare, întreprinderea va fi condusă de fiica mea. În toate actele, întreprinderea e pe numele meu, însă fata plăteşte toate impozitele”, explică Victor Ioniţă.

Menţionăm că, potrivit Camerii de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, firma a cărei fondator este şeful DSE Hânceşti se numeşte Întreprinderea Individuală „Victor Ioniţă”, iar principalul domeniu de activitate este cel de comercializare a produselor farmaceutice veterinare.

Şef sau consilier?

În timp ce deţine funcţia de şef al DSE Hânceşti, Victor Ioniţă este şi consilier local în comuna Bobeica din raionul Hânceşti. Funcţionarul a confirmat pentru Moldova Curată şi acest lucru, specificând însă că nu face parte din niciun partid politic, asta în timp ce Ion Beregoi, secretarul consiliului local din Bobeica, menţionează că Victor Ioniţă a fost ales consilier pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Acest lucru l-a confirmat şi primarul localităţii Lilian Musteaţă.

Galina Bostan, expertă anticorupţie, susţine că funcţionarul a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii, dar şi pe cel al conflictelor de interese. „Acum, funcţionarul deţine o funcţie executivă, iar în acelaşi timp deţine şi o funcţie electivă. Trebuie să se decidă: ori şef, ori consilier. Alegerile locale au avut loc în vara anului 2011, iar în octombrie a fost numit în funcția de şef al Direcţiei Situaţii Excepţionale. Odată ce a obţinut statutul de funcţionar, trebuia să-şi depună mandatul de consilier”, spune experta.

CNI a iniţiat un control pe numele funcţionarului şi cercetează eventualele încălcări comise de acesta. În cazul în care va constata că Ioniţă a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor, atunci când nu a menţionat venitul obţinut în urma gestionării firmei; al conflictului de interese – prin faptul că nu a indicat cotele-părţi deţinute la întreprindere şi cel al incompatibilităţii – deţinerea concomitentă a două funcţii, atunci Victor Ioniţă ar putea fi demis din funcţia de şef al Direcţiei Situaţiei Excepţionale din Hânceşti.


Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Unele judecătorii nu fac publice registrele de evidență...

În unele judecătorii, registre de evidență a cadourilor primite de magistrați sau de conducătorii instanțelor de judecată nu există, iar unde există, nu întotdeauna sunt accesibile publicului, așa cum prevede legea. Asta au constatat experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției într-un studiu preliminar privind punerea în aplicare a instrumentarului anticorupție în sistemul judecătoresc. 

16 martie 2017
862
Arhiva

Profil candidat: Grigore Repeșciuc

Integritatea în activitatea politică

03 februarie 2019
1019
Arhiva

Profil candidat: Andrei Năstase

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
983
Arhiva

Șapte persoane candidează pentru cele două locuri de me...

Fondatorul și managerul general al trustului de presă Realitatea, Dumitru Țâra, președintele centrului de Resurse Juridice Vladislav Gribincea și specialista în comunicare a Asociației Promo-Lex Tatiana Pașcovschi sunt trei dintre cele 7 persoane care candidează din partea societății civile la  funcția de membru al Consiliului de Integritate. De asemenea, în concurs s-au înscris jurista Carolina Macovețchi, lector universitar, avocatul Valentin Găină, jurista Oxana Novicov, lector universitar, și profesoara de limba engleză Tatiana Gogu. 

22 decembrie 2016
1021
Arhiva

Profil candidat: Fiodor Covalji

Integritatea în activitatea politică

13 februarie 2019
1093
Arhiva

Director de programe Transparency International Ucraina...

Viktor Nestulia, director de programe Transparency International Ucraina, a explicat în cadrul unui interviu pentru portalul Moldova Curată cum funcționează sistemul electronic de achiziții publice din țara sa, renumitul ProZorro, și cum s-a reușit economisirea unui miliard de euro odată cu implementarea lui. Un sistem similar este testat în prezent și în Republica Moldova, iar expertul ucrainean explică ce măsuri mai trebuie să aplice autoritățile de la Chișinău. În opinia lui, pe lângă un sistem transparent în domeniul achizițiilor publice, este important ca instituțiile de drept să fie eficiente.

12 septembrie 2017
716