Situaţie de incompatibilitate „excepţională” la Hânceşti

Arhiva 30 ianuarie 2014 1198
FOTO SIMBOL

Şeful Direcţiei Situaţiei Excepţionale (DSE) din Hânceşti este fondatorul unei întreprinderi de comercializare a produselor farmaceutice veterinare. Concomitent cu funcţia pe care o deţine, acesta este şi consilier local în comuna Bobeica, acelaşi raion. Experţii susţin că, în cazul respectiv, este încălcat regimul incompatibilităţii, deoarece un funcţionar public nu poate deţine în acelaşi timp două funcţii: una executivă şi alta electivă.
În luna decembrie 2013, Procuratura raionului Hânceşti a sesizat Comisia Naţională de Integritate (CNI) despre eventuale încălcări pe care le-a comis Victor Ioniţă, şeful DSE Hânceşti şi anume că acesta nu şi-ar fi declarat în anul 2012 toate bunurile pe care le deţine şi faptul că este fondatorul şi administratorul unei societăţi comerciale.

În declaraţia de avere pentru anul 2012 a lui Victor Ioniţă este indicat faptul că venitul familiei în anul respectiv a fost de peste 41 de mii de lei, acesta constituind salariul de funcţie. Funcţionarul mai indică un teren agricol de circa un hectar şi o casă de locuit. Acesta nu menţionează însă că ar fi obţinut venituri de la administrarea vreunei firme.

Victor Ioniţă a confirmat pentru Moldova Curată că este fondatorul unei întreprinderi, însă a specificat că, în prezent, firma este condusă de fiica sa. „În octombrie 2011, am venit în funcţia pe care o deţin acum. Tot atunci, am mers la Inspectoratul Fiscal şi i-am informat că, în continuare, întreprinderea va fi condusă de fiica mea. În toate actele, întreprinderea e pe numele meu, însă fata plăteşte toate impozitele”, explică Victor Ioniţă.

Menţionăm că, potrivit Camerii de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, firma a cărei fondator este şeful DSE Hânceşti se numeşte Întreprinderea Individuală „Victor Ioniţă”, iar principalul domeniu de activitate este cel de comercializare a produselor farmaceutice veterinare.

Şef sau consilier?

În timp ce deţine funcţia de şef al DSE Hânceşti, Victor Ioniţă este şi consilier local în comuna Bobeica din raionul Hânceşti. Funcţionarul a confirmat pentru Moldova Curată şi acest lucru, specificând însă că nu face parte din niciun partid politic, asta în timp ce Ion Beregoi, secretarul consiliului local din Bobeica, menţionează că Victor Ioniţă a fost ales consilier pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Acest lucru l-a confirmat şi primarul localităţii Lilian Musteaţă.

Galina Bostan, expertă anticorupţie, susţine că funcţionarul a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii, dar şi pe cel al conflictelor de interese. „Acum, funcţionarul deţine o funcţie executivă, iar în acelaşi timp deţine şi o funcţie electivă. Trebuie să se decidă: ori şef, ori consilier. Alegerile locale au avut loc în vara anului 2011, iar în octombrie a fost numit în funcția de şef al Direcţiei Situaţii Excepţionale. Odată ce a obţinut statutul de funcţionar, trebuia să-şi depună mandatul de consilier”, spune experta.

CNI a iniţiat un control pe numele funcţionarului şi cercetează eventualele încălcări comise de acesta. În cazul în care va constata că Ioniţă a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor, atunci când nu a menţionat venitul obţinut în urma gestionării firmei; al conflictului de interese – prin faptul că nu a indicat cotele-părţi deţinute la întreprindere şi cel al incompatibilităţii – deţinerea concomitentă a două funcţii, atunci Victor Ioniţă ar putea fi demis din funcţia de şef al Direcţiei Situaţiei Excepţionale din Hânceşti.


Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

ONG-urile propun membrilor Guvernului să semneze Declar...

Organizaţiile Neguvernamentale salută iniţiativa candidatului la funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova, dl Ion Sturza, şi propun modelul Declaraţiei de integritate, în calitate de punct de pornire în stabilirea unui stat de drept.

29 decembrie 2015
872
Arhiva

Directorul Agenției Achiziții Publice: ”Riscul de corup...

Directorul Agenției Achiziții Publice, Ruslan Malai, a declarat în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată că instituția pe care o conduce va rămâne fără mai multe atribuții, din 1 ianuarie 2017, potrivit unor modificări operate de Parlament la noua Lege privind achizițiile publice.

20 decembrie 2016
722
Arhiva

Doar doi candidați vor susține proba scrisă a concursul...

Victor Strătilă și Teodor Cîrnaț, candidați la funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), vor susține proba scrisă a concursului. A treia persoană, Lilian Chișcă, s-a retras din concursul pentru această funcție și a optat doar pentru poziția de vicepreședinte.

21 septembrie 2017
698
Arhiva

Președintele raionului Florești este cercetat penal: ”N...

17 octombrie 2015
724
Arhiva

Primarul oraşului Râşcani a scăpat de sancţiune

Victor Bogatico, primarul oraşului Râşcani, a încălcat regimul conflictului de interese prin faptul că a prezidat concursurile publice de dare în arendă a unor terenuri nepotului său, edilul fiind cel care a semnat şi procesele verbale de la licitaţiile cu strigare. Deşi anul trecut Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că alesul local a admis această abatere, Victor Bogatico nu a fost sancţionat, la mijloc fiind cunoscuta luptă dintre CNI şi CNA – termenul de prescripţie.

20 decembrie 2015
778
Arhiva

(Doc) Ce au invocat procurorii la clasarea dosarului pe...

Aureliu Colenco, Valeriu Harmaniuc, Eugeniu Clim și Ala Nogai, foşti magistraţi la judecătoriile economice, au scăpat de pedeapsă după ce procurorii Anticorupţie au emis o ordonanţă privind încetarea şi clasarea urmăririi penale. Ei au ajuns în vizorul oamenilor legii după ce, în 2009, ar fi pronunţat decizii şi încheieri contrare legii. În document, procurorii au invocat faptul că membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au opus demersului de a-i cerceta penal pe cei patru.

18 februarie 2015
790