Guvernul Gaburici: Miniştri noi cu trecut bogat

Arhiva 2 martie 2015 1504
Chiril Gaburici

Chiril Gaburici, Stephane Bride şi Oleg Balan sunt nume noi în politică. Primii doi: actualul premier şi ministrul Economiei au gestionat afaceri prospere, iar ministrul Afacerilor Interne a venit în Executiv de la conducerea Academiei de Administrare Publică.



Chiril Gaburici

Un businessman la cârma Guvernului

Chiril Gaburici este noul premier al Republicii Moldova, care a primit vot de încredere de la 60 de deputați, pe 18 februarie. El are 38 de ani și este născut în satul Logănești, r-nul Hâncești. Are studii economice, făcute la Universitatea Slavonă din Chișinău și masterat în științe economice la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. Premierul nu are background politic, dar este cunoscut opiniei publice datorită funcției pe care a deținut-o timp de patru ani (2008-2012) de manager general al companiei de telefonie mobilă Moldcell.

Moldcell și Azercell

Gaburici s-a angajat la Moldcell în anul 2001. Până în 2012, a activat în diferite funcții, apoi a fost numit director executiv a companiei Azercell din Azerbaidjan, care face parte din același grup internațional cu Moldcell, ”Telia Sonera”. Potrivit presei azere, în luna decembrie 2014 i-a expirat contractul și nu a mai vrut să-l prelungească.

Un articol publicat în luna decembrie 2014 de Ziarul Naţional, care citează site-uri de știri din Azerbaidjan, arată însă că în 2013 (adică pe vremea când Chiril Gaburici era manager acolo) compania ”Telia Sonera” a comandat un audit la Azercell, în cadrul căruia ar fi fost descoperite mai multe nereguli și care a dus la concedierea unor manageri. Potrivit publicaţiei, cel care ar fi acoperit unele nereguli de la Azercell ar fi Musa Pənahov, vice-ministru al Transporturilor și cuscrul fiului lui Vladimir Voronin. Fiul lui Pahanov este căsătorit cu nepoata lui Vladimir Voronin, Ecaterina.

Potrivit publicației, numele lui Gaburici apare și în raportul Comisiei parlamentare pentru investigarea evenimentelor din aprilie 2009, cunoscută sub denumirea de ”Comisia Nagacevschi”. Potrivit site-ului mold-street.md, din raport reiese că managerii companiei Moldcell (care atunci era condusă de Chiril Gaburici) au executat comanda președintelui Voronin de a bloca semnalul telefonic în perimetrul Pieții Marii Adunări Naționale, ca protestatarii să nu poată comunica între ei și astfel să nu se poată organiza. După ce a fost propus la funcția de prim-ministru, Gaburici a fost întrebat de jurnaliști despre aceasta și a răspuns că atunci rețeaua a fost suprasolicitată.

La un an de la numirea sa în funcție la Baku, Chiril Gaburici a oferit un interviu pentru revista ”VipMagazin”, în care a declarat că și-a început cariera de la un simplu agent de vânzări, iar atunci când a ajuns în capitala Azebaidjanului, a fost impresionat de infrastructura bine pusă la punct, precum și de investițiile în educație pe care le face guvernul de acolo.

Potrivit CV-ului său, Chiril Gaburici ar fi activat și în Consiliul Economic pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova, începând cu anul 2013. Premierul vorbește patru limbi și este președintele Clubului Național de Autosport.

Afacerile premierului

Chiril Gaburici deține o casă în cartierul Telecentru al capitalei. Potrivit RISE Moldova, aceasta ar fi fost cumpărată în 2010 de la Abdulhalim Ateș, consulul onorific al Republicii Moldova în Turcia. Locuința este estimată la șapte milioane de lei, potrivit experților imobiliari. Totodată, soția premierului, Irina Gaburici, deține ¼ cotă parte dintr-un apartament de pe strada Podul Înalt din capitală.

Ziarul de Gardă a publicat o investigație despre firmele noului premier și domeniile de activitate ale acestora. Potrivit Registrului de Stat al agenților economici, Gaburici figurează ca fondator la 3 firme: ”M-Docs” SRL, ”Halat-Auto” SRL și ”Green Property” SRL.

Prima firmă a fost înregistrată în 2011, Chiril Gaburici fiind singurul fondator. Activitatea firmei constă în  comerțul cu autovehicule, întreținerea și reparația acestora sau comerțul cu piese și accesorii.

”M-Docs” SRL se ocupă de activități de curierat, de telecomunicații sau de poștă electronică, având un capital social de peste jumătate de milion de lei. Firma a fost fondată în 2013 de către Gaburici – 33%, Gheorghe Nicolăescu - 34% și Liliana Iliescu -33%, aceasta fiind sora lui Iurie Ciocan, președintele Comisiei Electorale Centrale.

Cea de-a treia firmă, ”Green Property” SRL a fost fondată în septembrie 2014 și ar fi specializată în cultura cerealelor și leguminoaselor, cultura strugurilor și fructelor, comerțul, prelucrarea și conservarea cartofilor, importul și comercializarea produselor de uz fito-sanitar. Deocamdată nu se știe ce venituri au înregistrat aceste firme.

Acuzat că ar avea un dosar penal pe numele său

În ziua în care Gaburici cerea vot de incredere Parlamentului, reprezentanți a peste 20 de ONG-uri, inclusiv ai Alianței Anticorupție, au semnat un apel public prin care cereau retragerea candidaturii la funcția de premier până la verificarea suspiciunilor privind lipsa de integritate.

În același timp, fostul premier Ion Sturza le cerea deputaților să nu voteze Guvernul Gaburici, deoarece acesta ar fi un “inconștient” periculos. Sturza îl caracterizează pe Gaburici drept un om ascultător și cuminte.

Directorul Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS, Doru Petruți, nota pe blogul său că noul premier ar avea nevoie în primul rând de credibilitate și i-a amintit lui Gaburici despre  următoarele situații: modalitatea privind obţinerea diplomei de studii, contractele cu firmele-căpuşă la Moldcell, situaţiile de la Azercell, legăturile cu Voronin şi alţi politicieni, evenimentele din aprilie 2009. “Înainte de a ajunge prim-ministru trebuie să răspunzi acestor lucruri! A porni la drum cu atribute precum ”devalizare”, ”corupţie”, ”legături urît mirositoare” nu se conjugă cu verbul a fi credibil şi cu funcţia de prim-ministru”, a scris Petruți.

De asemenea, portalul vedomosti.md a scris că Gaburici este dat în urmărire în Federația Rusă, având și un dosar penal pentru trecerea ilegală a frontierei și folosirea actelor false. În ședința Parlamentului din 18 februarie, Ion Cebanu, deputat PSRM, l-a întrebat pe Chiril Gaburici despre dosarul penal din Federația Rusă. Premierul ar fi răspuns că nu a fost citat în acest dosar, însă a recunoscut că a existat o problemă la frontiera cu Federația Rusă, în anul 2000.

Prieteni și rude

Noul prim-ministru este naşul de cununie al secretarului general-adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, care a exercitat această funcție în guvernul Iurie Leancă și care figurează într-un dosar penal investigat în prezent de Centrul Național Anticorupție. 

De asemenea, odată cu venirea sa în Executiv, la 25 februarie 2015, Chiril Gaburici a numit-o pe Steluța Andreev, administratoarea unora dintre firmele sale, consilieră a prim-ministrului. Astfel, deputatul liberal Valeriu Munteanu a sesizat Comisia Națională de Integritate pentru a verifica existența unui conflict de interese. Ulterior, s-a anunțat că Andreev are la dispoziție 30 de zile să decidă dacă rămâne în Guvern sau își depune atribuțiile de administratoare a firmelor.

Stephane Bride

Auditor francez pentru economia Republicii Moldova

Stephane Bride este noul ministru al Economiei și viceprim-ministru. Deși este cetățean francez, deține și cetățenia Repubicii Moldova din anul 2013. Aceasta i-a fost acordată printr-un ordin semnat de președintele Nicolae Timofti.

Bride este de origine senegaleză, are 43 de ani și este co-fondator al biroului din Republica Moldova al Companiei de audit și consultanță ”Grant Thornton”.

Potrivit datelor din CV-ul publicat pe site-ul guvernului, Bride se află în Moldova din anul 2001, când a fost numit director executiv al Companiei ”E&Y” Moldova, însă pentru prima dată a venit aici în 1999. Stephane Bride este căsătorit cu o moldoveancă şi are un copil.

Experiența lui Bride

Ministrul Economiei, propus de Partidul Democrat, are studii în contabilitate și finanțe și a activat mai mulți ani la firma de audit ”Ernst&Young”, în calitate de director executiv al filialei acesteia pentru Europa de Sud-Est (2001-2005),  iar în 2006 a fost numit director al reprezentanței din Chișinău.

În 2010, Bride a fost unul din partenerii care au fondat biroul ”Grant Thornton” din Republica Moldova şi România. Potrivit site-ului oficial, Stephane Bride este unul dintre oamenii-cheie din această companie.

În 2010, Stephane Bride s-a regăsit în topul 100 cei mai buni manageri întocmit de Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova, fondată de Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreședintele Partidului Democrat.

Stephane Bride a fost și consilier pentru comerț exterior al Franței în Republica Moldova în anul 2012. Iar în perioada 2013-2014 a deținut funcția de vicepreşedinte al Consiliului de administraţie al Camerei de Comerţ şi Industrie Franţa-Moldova.

Afacerile lui Bride

Firma ministrului Economiei este cunoscută opiniei publice încă din 2013, când ”Grant Thornton” SRL a efectuat auditul la șase bănci moldovenești: la trei cele mai problematice, unde la finele anului trecut a fost introdusă administrarea specială (Banca de Economii, Banca Socială, Unibank), precum și la Energbank, Moldinconbank și Comerțbank. Presa scrie că datorită acestui fapt, ”Grant Thornton” și-a majorat cota serviciilor de audit pentru băncile din Moldova de la 0% în 2009 pînă la 43% în 2013.

Totuși, după acest audit, au apărut mai multe nemulțumiri legate de concluziile finale, însă firma lui Bride a reacționat, precizând că în raportul din 2013 ar fi fost semnalată o disfuncționalitate completă și o gestionare frauduloasă a patrimoniului la Banca de Economii.

Potrivit informațiilor de la Camera Înregistrării de Stat, Stephane Bride este fondator și administrator la o altă frimă, ”G&G Solar 1”, creată în 2013, care se ocupă de construcții de clădiri, comerțul cu materiale lemnoase și articole de fierărie, precum și de producerea, transportul și distribuția energiei electrice.  Această firmă a câștigat un proiect de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) care a deschis în Republica Moldova Linia de Finanţare pentru Eficiență Energetică.

Pe numele soției sale, Olesea Bride, care face parte și din echipa ”Grant Thornton” Moldova, este înregistrată firma ”SC Novahabitat” SA care se ocupă de intermedieri în vânzarea, cumpărarea și închirierea bunurilor imobiliare. Aceasta a fost fondată în anul 2007 și își are sediul la aceeași adresă ca și compania lui Stephane Bride. Potrivit unei investigații realizate de RISE Moldova, imobilul acesta aparține familiei Bride. Cei doi soţi mai au în proprietate o locuință de lux, care se află în același cartier în care locuieşte şi Chiril Gaburici, evaluată de specialiști la jumătate de milion de lei.

Oleg Balan

Ministru cu doctorat susţinut la Cluj

La nici un an după ce a fost confirmat în funcția de rector al Academiei de Administrare Publică (AAP) pe un termen de cinci ani, Oleg Balan a ajuns în funcția de ministru de Interne. El a fost propus de către PLDM. Proaspătul ministru de Interne are 45 de ani, este profesor universitar și are titlul de doctor habilitat în drept. În anul 2003 a devenit șef de catedră la Academia de Admnistrare Publică și a avansat până la funcţiile de prim-prorector, apoi rector al AAP.

Într-un interviu pentru ziarul ”Funcționarul public”, Oleg Balan a spus că a studiat la Academia de Poliție din București, pe care a absolvit-o în 1994. În perioada 1994-2002 a activat în cadrul Ministerului de Interne din Republica Moldova, la Academia de Poliție, în funcție de lector.

Oleg Balan şi-a susţinut doctoratul în drept la Universitatea "Babes Bolyai" din Cluj-Napoca cu teza intitulată ”Terorismul internaţional” și este autor al mai multor manuale de drept şi lucrări ştiinţifice.

Soția sa, Ina Balan, este profesoară de limba franceză la Academia de Poliţie a Ministerului de Interne. În același interviu, Oleg Balan a afirmat că unul dintre frații săi, Nicolae Balan, a absolvit Academia de Poliție și este polițist în capitală.

A renunțat la calitatea de fondator a două firme

Moldova Curată a scris despre deputatul Oleg Bălan și despre faptul că acesta deținea două firme, în domeniul medicinei și agriculturii. Atunci Balan declara că aceste firme nu înregistrează venituri, iar una dintre ele urmează să fie înstrăinată. Conform ultimelor date furnizate de Camera Înregistrării de Stat, acum  Oleg Bălan nu mai este fondator nici la firma ”Sterimed Com” SRL, și nici la ”Bivon” SRL.

Declarația de avere pe anul 2013 indică faptul că proaspătul ministru deține două apartamente, care împreună ar valora peste 700.000 de lei și un garaj, de 32 m.p. care este trecut în declarația de avere la categoria apartamente. Oleg Balan a precizat pentru MC că este o greșeală în declarație și că de fapt a cumpărat un garaj. Fostul rector are și o mașină Audi A6 fabricată în 2010 și achiziționată în 2014 cu 300.000 de lei.

La prima ședință a Guvernului, Balan a venit cu mașina personală.

Ministrul de Interne deține 8 loturi de teren agricol în satul natal Cârpești, r-nul Cantemir și trei loturi de pământ intravilan.

În anul 2013 Balan a câștigat 386.000 de lei de la AAP sub formă de salariu, iar soția sa – 85.000 de lei, fiind angajată la Academia de Poliție ”Ștefan cel Mare” a MAI. Alte venituri provin din activitatea didactică la Universitatea ”Alecu Russo” din Bălți și activitatea științifică la Academia de Științe.

Fostul rector nu are background politic, el fiind pentru prima dată inclus pe lista PLDM la alegerile din 30 noiembrie 2014, pe locul zece.

Natalia Dabija



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Preşedintele Judecătoriei Leova vinde miere la Fabrica...

Pe lângă venitul obţinut din salariu în anul 2015, Petru Vacula, preşedintele instanţei din Leova, a obţinut peste 36 de mii de lei din vânzarea mierii. Judecătorul a vândut producţia apicolă fabricii de dulciuri “Bucuria”.

10 mai 2016
1211
Arhiva

Primarul chinuit de datorii, inclusiv față de stat

Cinci locuitori ai satului Holercani din raionul Dubăsari stau în aceste zile cu teama că le vor fi sechestrate casele și averea, pentru că întreprinderea primarului din sat, Tudor Tanasev, a acumulat datorii, iar ei figurează pe lista fondatorilor acesteia. Cooperativa Agricolă de Producere ”Holercani Triumf” are față de 4 creditori datorii în sumă totală de 3 milioane de lei și în prezent se află în procedură de insolvalbilitate. Primarul spune că a fondat această întreprindere împreună cu finul său pentru că a vrut să facă afaceri în domeniul agricol, însă seceta din anul 2007 le-a stricat planurile. 

15 decembrie 2015
1292
Arhiva

Un procuror a rămas fără funcție din cauză că a încerca...

Procurorul din Procuratura sectorului Râșcani al municipiul Chișinău, Oleg Oală, a fost demis acum câteva zile pentru o serie de abateri disciplinare. Printre acestea - faptul că ar fi încercat să înfluențeze, din poziția sa de procuror, asupra administrației S.A. ”Autogara Nord” să favorizeze circulația a două microbuze de pe ruta Chișinău-Bălți, deținute de soția sa. Procurorul a confirmat că soția sa deține două vehicole de model Mercedes Sprinter, pe care le dă în arendă Întreprinderii de Stat ”Servicii Transport Auto”, dar a afirmat că nu a solicitat avantaje.

01 octombrie 2015
1268
Arhiva

Profil candidat: Sergiu Berzan

Integritatea în activitatea politică

01 februarie 2019
1635
Arhiva

Profil candidat: Sergiu Litvinenco

Integritatea în activitatea politică

25 ianuarie 2019
1388
Arhiva

Profil candidat: Petru Burduja

Integritatea în activitatea politică

21 ianuarie 2019
3407