Un hectar de teren din satul Cotova a ajuns înapoi în fondul Primăriei, din cauză că a fost vândut în conflict de interese

Arhiva 18 decembrie 2015 875
Primarul satului Cotova, Fiodor Vortolomei

Un teren cu o suprafață de peste un hectar a fost întors în fondul Primăriei satului Cotova, Drochia, după ce s-a constatat că licitația de vânzare a fost ilegală. Motivul: primarul, care a condus Comisia de licitație, s-a aflat în conflict de interese. Cumpărătorul a fost fiul său.



Licitația pentru vânzarea terenului a fost organizată la 5 mai 2014. Comisia, din care au făcut parte primarul Fiodor Vortolomei, ca președinte, 4 angajați ai Primăriei și doi consilieri locali, a stabilit prețul pământului – 13 453,65 de lei. Înainte de asta, așa cum prevede procedura, a fost plasat un anunț în Monitorul Oficial. Ca participanți la licitație s-au înscris doi concurenți. Până la urmă, terenul a fost cumpărat de Ivan Vortolomei, fiul primarului. 

Această situație a fost observată de Oficiul Teritorial Soroca al Cancelariei de Stat, care a depus o sesizare la Comisia Națională de Integritate (CNI). După ce a efectuat controlul, CNI a emis un act de constatare în care se afirmă că licitația nu s-a desfășurat tocmai transparent și că participarea celui de-al doilea ofertant a fost fictivă.

Recuperat și revândut

Licitația a fost anulată prin hotărârea Consiliului local. Solicitat de Moldova Curată, Fiodor Vortolomei a declarat că nu a contestat actul emis de CNI, ci s-a conformat, a plătit o amendă de 1000 de lei și a restituit terenul în fondul Primăriei. «I-am dat băiatului banii înapoi, iar pământul l-am întors la primărie. Pe acel teren era o fostă fermă de vite. Fiul meu a vrut să construiască acolo o nouă fermă, dar deja a renunțat la intenție. Nu a mai solicitat un alt teren», ne-a spus Fiodor Vortolomei.

Reprezentanții Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat ne-au informat, făcând trimitere la secretarul Consiliului Local din Cotova, că pentru vânzarea acelui teren a fost deja organizată o altă licitație, astfel că acum lotul are un alt proprietar.

Potrivit reprezentanților Comisiei Naționale de Integritate, Fiodor Vortolomei, știind că fiul său a depus actele în calitate de participant la licitație, ar fi trebuit să delege dreptul de semnătură altei persoane din cadrul Comisiei de licitație. Iar dacă a semnat procesul-verbal și contractul, ar fi trebuit să informeze CNI despre interesul său personal, așa cum prevede legislația, în termen de 3 zile. Altfel, primarul poate fi bănuit și de faptul că a abuzat de funcție.  

Fiodor Vortolomei a negat că s-a condus de un interes personal, spunând că licitația a fost organizată conform procedurilor. «Numai cine nu lucrează nu greșește, asta vreau să vă spun», a conchis primarul.

Fiodor Vortolomei conduce satul Cotova din anul 2011, la scrutinul local din vara anului 2015 fiind ales pentru a doua oară, pe lista Partidului Democrat. În declarația sa de avere pentru anul 2014, el indică doar salariul său și cel al soției, arată că deține un autoturism Volkswagen Polo, fabricat în anul 2003 și procurat în anul 2004 cu 45 de mii de lei, și o casă de locuit cu o suprafață de 200 de metri pătrați.

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Cercetătoare în domeniul anticorupție: Actuala guvernar...

10 iulie 2019
988
Arhiva

Webinar: Cum se implică tinerii în obţinerea informaţii...

Ştiu tinerii să folosească Legea privind accesul la informaţie? Cum tratează autorităţile locale, centrale ori şcoala întrebările tinerilor, cum înteleg să răspundă şi cum trebuie tinerii să procedeze atunci când se confruntă cu un refuz categoric? Alianţa pentru o Românie Curată şi Iniţiativa pentru Integritate în Serviciul Public din Republica Moldova vă invită să vă înscrieţi la cel de-al treilea webinar din seria celor 10 astfel de sesiuni de pregătire.

24 august 2015
971
Arhiva

Bilanţ: CNI a iniţiat 112 controale în 2013

În anul curent, Comisia Naţională de Integritate a pornit controlul pe numele a 112 persoane cu funcţii de răspundere din cadrul autorităţilor publice centrale şi locale. Datele respective au fost expuse de către Anatolie Donciu, preşedintele CNI, în cadrul evenimentului Ziua uşilor deschise, organizat la 19 decembrie în incinta instituţiei.

20 decembrie 2013
962
Arhiva

Încă o tergiversare! Nu a fost aleasă conducerea Autori...

Nici în ședința de astăzi, 31 iulie 2017, nu a fost ales președintele și vicepreședintele ANI. Din cei patru candidați înscriși în concurs, membrii Consiliului de Integritate din cadrul ANI au stabilit că doar dosarul lui Victor Strătilă a fost complet. Concursul a fost prejungit cu zece zile.

31 iulie 2017
997
Arhiva

Obiectele de lux și colecțiile de artă deținute de func...

În declarațiile de avere făcute publice până acum, mulți dintre deputați, miniștri, judecători, funcționari la Președinție etc. indică faptul că dețin obiecte scumpe sau colecții de artă. Cu toate acestea, publicul nu poate afla despre ce obiecte anume este vorba, deoarece această informație a fost ascunsă în declarațiile de avere în timpul digitalizării. 

17 august 2017
934
Arhiva

Uşa Curţii de Apel Chişinău, închisă pentru judecătorii...

Niciunul din cei cinci judecători ai Curţii de Apel Bender, instanţă lichidată printr-o decizie de Parlament, nu are loc la Curtea de Apel Chişinău, unde au solicitat să fie transferaţi. Pentru că nu au adunat voturi suficiente pentru a ocupa un post în instanţa de apel din Capitală, printr-o decizie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) le-au sugerat judecătorilor Grigore Druguş, Svetlana Leu, Mihai Antonov, Aurelia Parpalac şi Nicolae Nogai să-şi încerce norocul timp de 15 zile la alte instanţe unde sunt locuri vacante. Pe de altă parte, experţii susţin că lipsa de transparenţă în luarea acestei hotărâri creează o situaţie confuză şi lasă loc de interpretări.

17 septembrie 2014
928