Liberalul Mihai Moldovanu a pierdut procesul împotriva socialistei Eugenia Ceban, care l-a acuzat de corupție
Șeful Direcției Sănătate a Consiliului Municipal Chișinău, liberalul Mihai Moldovanu, nu a reușit să obțină despăgubirile de 10 mii de lei, dar nici dezmințire și scuze publice, pe care le ceruse de la consiliera socialistă Eugenia Ceban. Aceasta declarase, între altele, într-o conferință de presă susținută cu alți membri ai PSRM, că Moldovanu ”a distrus tot procesul de sănătate din municipiul Chișinău” și că ar avea ”cotă-parte în fiecare instituție medicală”.
La 20 februarie 2017, după ce Mihai Moldovanu a fost desemnat de către primarul de atunci Dorin Chirtoacă să conducă o comisie ce urma să verifice activitatea unor întreprinderi din alimentația publică, un grup de socialiști a susținut o conferință de presă la acest subiect. Eugenia Ceban ar fi declarat atunci că „Moldovanu are interese meschine şi a distrus tot procesul de sănătate din mun. Chişinău şi acum merge la învățământ şi s-a apucat de acuma şi de Direcţia de comerţ”, „agenţii economici (figuranţi pe dosarul alimentelor necorespunzătoare) sunt tot în Partidul Liberal, aceleaşi lucru Moldovanu îl vrea la combinatele şcolăreşti”, „Moldovanu are cota parte din fiecare instituţie medicală, se tem să spună şefii de secţie cât strânge el și cu ce se ocupă Moldovanu...”.
Eugenia Ceban l-a acuzat pe Mihai Moldovanu de fapte de corupție și administrare proastă a sectorului sănătății din municipiul Chișinău
Acestea și alte declarații liberalul le-a calificat ca afectându-i onoarea și reputația profesională, de aceea a depus o plângere în instanța de judecată. Informațiile enunțate de E. Ceban ar fi false și nu constituie rezultatul unei analize, a invocat Mihai Moldovanu, care a argumentat în instanță că declarațiile ”constituie acuzaţii grave şi fac trimitere la faptul precum că ar fi implicat în scheme de delapidare a banilor publici, trafic de influenţă şi protecționism”, iar prin asta s-ar pune la îndoială profesionalismul şi integritatea sa în exercitarea atribuţiilor.
Toate instanțele au fost de partea socialistei
Atât prima (Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani), cât și a doua instanță (Curtea de Apel Chișinău), au respins plângerea, cu mențiunea că ”în textul enunţat nu se atestă expunerea unei informaţii false, informaţia expusă nu poartă caracter defăimător, fiind doar atitudinea autorului faţă de anumite evenimente”. La rândul său, Mihai Moldovanu a depus recurs la Curtea Supremă, afirmând că primele instanțe au apreciat superficial situația și că ”limitele unei libere discuţii politice au fost depăşite”. De asemenea, el a notat că prima instanță ar fi apreciat greșit că ”afirmațiile Eugeniei Ceban se încadrează în limitele libertăţii de exprimare, iar în calitate de director al Direcţiei Sănătate a Consiliului municipal Chişinău activitatea sa poate fi supusă unei analize minuţioase atât din partea publicului, cât şi din partea consilierilor locali”.
În final, Curtea Supremă a apreciat drept valide argumentele primelor instanțe și a emis la 12 septembrie 2018 o hotărâre definitivă prin care a respins pretențiile lui Mihai Moldovanu. Astfel, Eugenia Ceban, care este mama consilierului socialist si candidatului la funcția de primar (2018) al Capitalei Ion Ceban, nu va fi obligată să-și dezmintă afirmațiile și să-și ceară scuze și nici să-i plătească lui Mihai Moldovanu daune morale de 10 mii de lei.
Mihai Moldovanu face parte din Partidul Liberal și a deținut o perioadă îndelungată funcția de șef al Direcției Sănătate a municipiului Chișinău, a fost deputat pe lista liberalilor, dar vicepremier. În anul 2015 el a fost verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI), la solicitarea actualului președinte Igor Dodon (atunci deputat socialist), în privința declarării averilor. Comisia nu a găsit nici o neregulă și a clasat cazul. În același an CNI a emis al doilea act pe numele lui Mihai Moldovanu, prin care a constatat că acesta ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese în anul 2014, când Direcția a dat în locațiune un spațiu unei firme în care fiica sa avea o cotă-parte. Ulterior, funcționarul a contestat în instanță actul, motivând că în perioada respectivă era suspendat din funcție, de tranzacție ocupându-se adjunctul său. Prin decizia Curții de Apel Chișinău actul CNI a fost anulat.
Eugenia Ceban este consilieră locală în Consiliul local Chișinău din anul 2015. Face parte din Partidul Socialiștilor. În perioada guvernării comuniste a făcut parte din PCRM și a condus Direcția asistență socială a municipiului Chișinău. Despre proprietățile sale Moldova Curată a scris anul trecut.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Viceministrul Agriculturii Eduard Grama a studiat 7 an...
Noul viceministru al Agriculturii, Eduard Grama, și-a făcut studiile universitare timp de 7 ani, la secția frecvență redusă, la Facultatea de Drept a Institutului Nistrean de Economie și Drept de la Bălți, care este o instituție de învățământ privată. Funcționarul spune că studiile ”au fost mai mult o glumă”. El a devenit student la vârsta de 30 de ani. A lucrat mai mulți ani în domeniul vinificației, în diferite companii de vinuri, fără să aibă studii, dar spune că acest lucru nu l-a împiedicat deloc în carieră. ”Nu aveam timp pentru studii, eu am muncit”, ne-a spus Eduard Grama.
Instanța de judecată poate examina o cerere de chemare...
Întrebare: Sunt jurnalist și managerul unei publicații periodice din raionul Rezina. Am solicitat informații de interes public, prin cerere oficială, de la președintele raionului Rezina. Deși termenul prevăzut de lege, de 15 zile lucrătoare, a expirat, răspuns așa și nu am primit. Am decis să acționez președintele raionului în judecată pentru refuzul de a-mi oferi informația solicitată. Responsabili de la judecătoria Rezina ne-au informat, însă, că în prezent instanța de judecată duce lipsă de judecători, corespunzător cererea noastră ar putea fi examinată abia în luna iunie 2018. Cum trebuie să procedăm în această situație? Există prevederi legale care ar oferi drepturi exclusive jurnaliștilor, având în vedere că din această cauză nu putem finaliza una din investigațiile jurnalistice inițiate? Există posibilitatea să ne adresăm la instanțe de judecată din alte localități etc.?
Inventariere cu bătaie la Primăria din Ciuciuleni?
Directoarea Casei de Cultură din satul Ciuciuleni, raionul Hânceşti, este acum internată la Spitalul de Urgenţă din municipiul Chişinău. Femeia susţine că a fost îmbrâncită de către primarul Gheorghe Grigoraş, a căzut, s-a lovit la cap, şi s-a ales cu o comoţie cerebrală. Primarul însă spune că directoarea ar simula totul.
Președintele Judecătoriei Cantemir și-a cumpărat un aut...
Președintele Judecătoriei raionului Cantemir, Tudor Berdilă, și-a achizționat anul trecut un automobil în valoare de aproape 400 de mii de lei (aproximativ 18 000 euro), sumă care îi depășește de două ori veniturile oficiale din salariul de magistrat. Solicitat de Moldova Curată, judecătorul s-a arătat indignat de faptul că ne interesăm de sursa din care a reușit să își cumpere BMW-ul fabricat în 2008, menționând că există probleme mai importante pe care ar trebui să le abordeze presa.
Aici așteptăm comentariul tău!