Liberalul Mihai Moldovanu a pierdut procesul împotriva socialistei Eugenia Ceban, care l-a acuzat de corupție

Arhiva 21 septembrie 2018 847
Mihai Moldovanu a dat-o în judecată pe Eugenia Ceban cerînd dezmințirea unor informații pe care le consideră false

Șeful Direcției Sănătate a Consiliului Municipal Chișinău, liberalul Mihai Moldovanu, nu a reușit să obțină despăgubirile de 10 mii de lei, dar nici dezmințire și scuze publice, pe care le ceruse de la consiliera socialistă Eugenia Ceban. Aceasta declarase, între altele, într-o conferință de presă susținută cu alți membri ai PSRM, că Moldovanu ”a distrus tot procesul de sănătate din municipiul Chișinău” și că ar avea ”cotă-parte în fiecare instituție medicală”.La 20 februarie 2017, după ce Mihai Moldovanu a fost desemnat de către primarul de atunci Dorin Chirtoacă să conducă o comisie ce urma să verifice activitatea unor întreprinderi din alimentația publică, un grup de socialiști a susținut o conferință de presă la acest subiect. Eugenia Ceban ar fi declarat atunci că „Moldovanu are interese meschine şi a distrus tot procesul de sănătate din mun. Chişinău şi acum merge la învățământ şi s-a apucat de acuma şi de Direcţia de comerţ”, „agenţii economici (figuranţi pe dosarul alimentelor necorespunzătoare) sunt tot în Partidul Liberal, aceleaşi lucru Moldovanu îl vrea la combinatele şcolăreşti”, „Moldovanu are cota parte din fiecare instituţie medicală, se tem să spună şefii de secţie cât strânge el și cu ce se ocupă Moldovanu...”.

Eugenia Ceban l-a acuzat pe Mihai Moldovanu de fapte de corupție și administrare proastă a sectorului sănătății din municipiul Chișinău

Acestea și alte declarații liberalul le-a calificat ca afectându-i onoarea și reputația profesională, de aceea a depus o plângere în instanța de judecată. Informațiile enunțate de E. Ceban ar fi false și nu constituie rezultatul unei analize, a invocat Mihai Moldovanu, care a argumentat în instanță că declarațiile ”constituie acuzaţii grave şi fac trimitere la faptul precum că ar fi implicat în scheme de delapidare a banilor publici, trafic de influenţă şi protecționism”, iar prin asta s-ar pune la îndoială profesionalismul şi integritatea sa în exercitarea atribuţiilor.

Toate instanțele au fost de partea socialistei

Atât prima (Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani), cât și a doua instanță (Curtea de Apel Chișinău), au respins plângerea, cu mențiunea că ”în textul enunţat nu se atestă expunerea unei informaţii false, informaţia expusă nu poartă caracter defăimător, fiind doar atitudinea autorului faţă de anumite evenimente”.  La rândul său, Mihai Moldovanu a depus recurs la Curtea Supremă, afirmând că primele instanțe au apreciat superficial situația și că ”limitele unei libere discuţii politice au fost depăşite”. De asemenea, el a notat că prima instanță ar fi apreciat greșit că ”afirmațiile Eugeniei Ceban se încadrează în limitele libertăţii de exprimare, iar în calitate de director al Direcţiei Sănătate a Consiliului municipal Chişinău activitatea sa poate fi supusă unei analize minuţioase atât din partea publicului, cât şi din partea consilierilor locali”.

În final, Curtea Supremă a apreciat drept valide argumentele primelor instanțe și a emis la 12 septembrie 2018 o hotărâre definitivă prin care a respins pretențiile lui Mihai Moldovanu. Astfel, Eugenia Ceban, care este mama consilierului socialist si candidatului la funcția de primar (2018) al Capitalei Ion Ceban, nu va fi obligată să-și dezmintă afirmațiile și să-și ceară scuze și nici să-i plătească lui Mihai Moldovanu daune morale de 10 mii de lei.

Mihai Moldovanu face parte din Partidul Liberal și a deținut o perioadă îndelungată funcția de șef al Direcției Sănătate a municipiului Chișinău, a fost deputat pe lista liberalilor, dar vicepremier. În anul 2015 el a fost verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI), la solicitarea actualului președinte Igor Dodon (atunci deputat socialist), în privința declarării averilor. Comisia nu a găsit nici o neregulă și a clasat cazul. În același an CNI a emis al doilea act pe numele lui Mihai Moldovanu, prin care a constatat că acesta ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese în anul 2014, când Direcția a dat în locațiune un spațiu unei firme în care fiica sa avea o cotă-parte. Ulterior, funcționarul a contestat în instanță actul, motivând că în perioada respectivă era suspendat din funcție, de tranzacție ocupându-se adjunctul său. Prin decizia Curții de Apel Chișinău actul CNI a fost anulat.

Eugenia Ceban este consilieră locală în Consiliul local Chișinău din anul 2015. Face parte din Partidul Socialiștilor. În perioada guvernării comuniste a făcut parte din PCRM și a condus Direcția asistență socială a municipiului Chișinău. Despre proprietățile sale Moldova Curată a scris anul trecut.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Bunurile primarului, utilizate în interesul comunităţii...

Lilian Carmanu, primarul comunei Mileştii Mici din raionul Ialoveni, este acuzat de unii consilieri locali că a încheiat cu firma al cărei fondator este soţia sa un contract de prestare a serviciilor de transport, în valoare totală de 25 de mii de lei. Primarul însă susţine că a făcut acest lucru pentru comunitate.

03 aprilie 2014
1190
Arhiva

CNI a decis: Boris Golovin se află în incompatibilitate...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis astăzi, cu unanimitate de voturi, că deputatul neafiliat Boris Golovin se află în incompatibiltate de funcții, iar o asemenea situație atrage după sine, potrivit legislației, încetarea de drept a mandatului de deputat. El deține, din 31 decembrie 2015, și funcția de director al Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească (CNMUP). 

28 aprilie 2016
787
Arhiva

Președintele raionului Dondușeni, fondator la o firmă c...

Victor Chiriac, președintele raionului Dondușeni, a ales să rămână în această funcție, deși putea să ajungă deputat după demisia din Legislativ a lui Igor Corman. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 el a fost al 27-lea pe lista Partidului Democrat (PDM). La alegerile locale din 14 iunie 2015, fiind președinte al Organizației Teritoriale Dondușeni a PDM, Victor Chiriac a fost cap de listă, devenind ulterior consilier raional, iar pe 8 iulie 2015 a fost ales președinte de raion cu voturile democraților, liberal-democraților, liberalilor și comuniștilor. Printre cei care l-au votat se regăsește și un văr de-al său, însă președintele raionului nu crede că la mijloc e un conflict de interese. De meserie medic, Chiriac este fondator, împreună cu alți câțiva apropiați, inclusiv cu verișorul care l-a votat președinte, la un SRL cu activități în agricultură, care a raportat, în 2012, venituri din vânzări de 100 de milioane de lei.

03 decembrie 2015
1789
Arhiva

Confirmat de CNI: achiziții contrare legii la Primăria...

Primara satului Răcăria, raionul Râșcani, Valentina Nadulișneac, ar putea fi amedată de către CNA pentru admiterea situației de conflict de interese de 6 ori, adică de fiecare dată când întreprindere agricolă în care ea deține cote-părți a câștigat licitații organizate de Primărie. Acest caz a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI) în urma publicării unui articol pe Moldova Curată. La ședința din 30 iunie CNI a stabilit că Valentina Nadulișneac ar fi trebuit să declare, în termen de 3 zile, așa cum prevede legea, interesul său personal legat de încheierea acestor tranzacții. 

02 iulie 2016
783
Arhiva

Profil candidat: Vasile Bolea

Integritate în activitatea politică

19 ianuarie 2019
2640
Arhiva

Peste 20 de controale într-o singură zi

Membrii CNI vor decide iniţierea controalelor pe numele lui Vladimir Voronin, deputat PCRM, a Tamarei Chişca-Doneva, judecătoare la Curtea Supremă de Justiţie şi a lui Alexandru Raţă, procuror al raionului Străşeni. Aceştea sunt bănuiţi de CNI că ar fi comis abateri în procesul de declarare a averilor.

20 martie 2014
991