Se caută un judecător la Curtea Constituţională
Curtea Constituţională a Republicii Moldova are de patru luni un judecător lipsă. Guvernul, instituţia căreia îi revine misiunea să numească un magistrat, nu se grăbeşte să găsească un candidat potrivit. Între timp, s-a vehiculat că fotoliul ar urma să revină PCRM. Reprezentanţii partidului resping însă că şi-ar dori această funcţie. Experţii nu neagă totuşi existenţa unor jocuri de culise prin care s-ar încerca promovarea unui candidat pe criterii politice.
Mandatul magistratului Petru Railean a expirat încă în octombrie 2014. De atunci Executivul ar fi trebuit să găsească un candidat potrivit care să-l înlocuiască, lucru care nu s-a întâmplat. „Sper că Guvernul nu a uitat că unui judecător i-a expirat mandatul. Vreau să cred că această tărăgănare a apărut din cauza elaborării unor proceduri transparente de numirea în bază de merite a unui magistrat la Curtea Constituţională. Între altele, observăm că puterea politică îşi permite luxul să piardă din timp şi să nu desemneze la timp nici avocaţii poporului, nici membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului”, a constatat avocatul Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice, instituţie care a atenţionat anterior despre necesitatea unui proces transparent de numire a magistraţilor la Curte.
Vladimir Grosu, noul ministru al Justiţiei, susţine că nu cunoaşte de ce nu a fost suplinită funcţia vacantă până acum. „Probabil a fost şi din cauza alegerilor. Odată cu numirea mea în funcţia de ministru, i-am atenţionat atât pe premierul Chiril Gaburici, cât şi pe reprezentanţii fracţiunii PLDM, de care am fost propus, despre necesitatea finalizării acestui proces. Am fost asigurat că procesul va fi reluat, fiind vorba de câteva săptămâni. Deci în curând chestiunea va reapărea pe ordinea de zi”, a declarat Vladimir Grosu.
Rodica Secrieru, secretar general al Curţii Constituţionale, spune că, deocamdată, activitatea instituţiei nu e blocată pentru că există cvorum. „Pentru cvorum e nevoie de patru judecători. Dacă ar fi o avalanşă mai mare de dosare, ar fi mai complicat. Fiecare magistrat este raportor pe anumite dosare”, a explicat Rodica Secrieru.
Între timp, s-a vehiculat că după ce a votat pentru Guvernul Gaburici, fracţiunea PCRM ar pretinde la fotoliul eliberat acum patru luni. „Nu am pretins şi nu pretindem la funcţii. Noi am deblocat situaţia ca Guvernul să poată funcţiona”, a declarat Violaeta Ivanov, preşedinta fracţiunii PCRM din Parlament.
„Să vedem cine va fi persoana numită, iar apoi se poate afla uşor dacă are sau nu vreo afilierea politică”, a spus în context, secretarul general al Curţii Constituţionale.
Ministrul Justiţiei a promis însă că va insista ca această funcţie să nu fie partajată politic.
Nicolae Osmochescu, expert în drept constituţional, admite existenţa unor intrigi politice. „Fiecare fracţiune parlamentară a încercat întotdeauna să aibă omul său în interiorul Curţii Constituţionale. Nu s-a văzut asta la numirile precedente? Partajarea funcţiilor pe criterii politice ne va duce la un adevărat haos”, a punctat Nicolae Osmochescu.
Anastasia Nani
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
CNI a amânat examinarea dosarului lui Serafim Urechean
Preşedintele Curţii de Conturi (CC), Serafim Urechean, este bănuit de Comisia Naţională de Integritate (CNI) că nu ar fi indicat toate veniturile şi proprietăţile în declataţia de avere pentru anul 2012. Membrii CNI însă nu au emis o decizie finală, dosarul urmând să fie reexaminat. Serafim Urechean susţine că unii membri ai CNI nu se bazează pe fapte reale, ci ar face jocul partidelor.
„Eficientizarea CNI: obiecţii şi propuneri”
Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul web www.moldovacurata.md Vă invită la masa rotundă „Eficientizarea CNI: obiecţii şi propuneri”, care va avea loc miercuri, 25 februarie 2015, cu începere de la ora 11:00, la Hotelul Codru (mun. Chişinău, str. str. 31 August 1989, 127).
La vârsta de 29 de ani, președintele raionului Drochia,...
Raionul Drochia are un nou președinte, după ce, la 7 iunie, Vasile Grădinaru și-a prezentat demisia. În locul său la șefia raionului a fost numit Ion Dascăl, fost consilier raional din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM). Noul președinte a venit la conducerea raionului sărac, întrucât nu a indicat în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 nici un venit, proprietăți sau bunuri. Demnitarul susține că lucrează împreună cu tatăl său, de aceea nu a indicat nimic în declarația de avere.
Șefa Misiunii USAID în Moldova: ”Dacă trece proiectul d...
Șefa Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID) din Republica Moldova, Karen R. Hilliard, a acordat portalului Moldova Curată un scurt interviu în care a vorbit despre justiție, reformele în domeniul judiciar, dar și despre încrederea populației în acest sistem. Totodată, diplomata și-a exprimat îngrijorarea referitor la proiectul de lege propus de Ministerul Justiției, prin care sunt impuse câteva măsuri restrictive în activitatea organizațiilor neguvernamentale din Moldova.
Aici așteptăm comentariul tău!