Se caută un judecător la Curtea Constituţională

Arhiva 7 martie 2015 1147
Judecătorii Curţii Constituţionale

Curtea Constituţională a Republicii Moldova are de patru luni un judecător lipsă. Guvernul, instituţia căreia îi revine misiunea să numească un magistrat, nu se grăbeşte să găsească un candidat potrivit. Între timp, s-a vehiculat că fotoliul ar urma să revină PCRM. Reprezentanţii partidului resping însă că şi-ar dori această funcţie. Experţii nu neagă totuşi existenţa unor jocuri de culise prin care s-ar încerca promovarea unui candidat pe criterii politice.  



Mandatul magistratului Petru Railean a expirat încă în octombrie 2014. De atunci Executivul ar fi trebuit să găsească un candidat potrivit care să-l înlocuiască, lucru care nu s-a întâmplat. „Sper că Guvernul nu a uitat că unui judecător i-a expirat mandatul. Vreau să cred că această tărăgănare a apărut din cauza elaborării unor proceduri transparente de numirea în bază de merite a unui magistrat la Curtea Constituţională. Între altele, observăm că puterea politică îşi permite luxul să piardă din timp şi să nu desemneze la timp nici avocaţii poporului, nici membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului”, a constatat avocatul Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice, instituţie care a atenţionat anterior despre necesitatea unui proces transparent de numire a magistraţilor la Curte.

Vladimir Grosu, noul ministru al Justiţiei, susţine că nu cunoaşte de ce nu a fost suplinită funcţia vacantă până acum. „Probabil a fost şi din cauza alegerilor. Odată cu numirea mea în funcţia de ministru, i-am atenţionat atât pe premierul Chiril Gaburici, cât şi pe reprezentanţii fracţiunii PLDM, de care am fost propus, despre necesitatea finalizării acestui proces. Am fost asigurat că procesul va fi reluat, fiind vorba de câteva săptămâni. Deci în curând chestiunea va reapărea pe ordinea de zi”, a declarat Vladimir Grosu.

Rodica Secrieru, secretar general al Curţii Constituţionale, spune că, deocamdată, activitatea instituţiei nu e blocată pentru că există cvorum. „Pentru cvorum e nevoie de patru judecători. Dacă ar fi o avalanşă mai mare de dosare, ar fi mai complicat. Fiecare magistrat este raportor pe anumite dosare”, a explicat Rodica Secrieru.

Între timp, s-a vehiculat că după ce a votat pentru Guvernul Gaburici, fracţiunea PCRM ar pretinde la fotoliul eliberat acum patru luni. „Nu am pretins şi nu pretindem la funcţii. Noi am deblocat situaţia ca Guvernul să poată funcţiona”, a declarat Violaeta Ivanov, preşedinta fracţiunii PCRM din Parlament.

„Să vedem cine va fi persoana numită, iar apoi se poate afla uşor dacă are sau nu vreo afilierea politică”, a spus în context, secretarul general al Curţii Constituţionale.

Ministrul Justiţiei a promis însă că va insista ca această funcţie să nu fie partajată politic.

Nicolae Osmochescu, expert în drept constituţional, admite existenţa unor intrigi politice. „Fiecare fracţiune parlamentară a încercat întotdeauna să aibă omul său în interiorul Curţii Constituţionale. Nu s-a văzut asta la numirile precedente? Partajarea funcţiilor pe criterii politice ne va duce la un adevărat haos”, a punctat Nicolae Osmochescu.

Anastasia Nani



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Vasile Costin

Integritatea în activitatea politică

08 februarie 2019
1379
Arhiva

Judecătorul Cristi Danileț: Dacă se știu că sunt cu ”pe...

Judecătorul și membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, Cristi Danileț, a acordat un interviu portalului Moldova Curată în care a vorbit despre performanțele la care a ajuns România în combaterea corupției și despre modelele pe care le poate împrumuta Republica Moldova. Cunoscător al sistemului de drept de la noi datorită conlucrării pe care o are cu autoritățile și magistrații de la Chișinău, magistratul român a punctat și câteva măsuri care se impun în primul rând pentru a avea progrese în ce privește eliminarea corupției.

18 septembrie 2015
680
Arhiva

Primarul din Catranâc „cară” proiectele în localitate c...

Primarul comunei Catranâc din raionul Făleşti, Mihail Popovici, a închiriat pentru primărie autoturismul de model Mercedes 320 de la firma soţiei sale. Demnitarul spune însă că primăria nu are autoturism, iar în localitate sunt implementate diverse proiecte care presupun multe deplasări la raion.

24 noiembrie 2014
835
Arhiva

Maşinile Consiliului Raional din Rezina, la ele „acasă”

Acum două luni, preşedinta raionului Rezina, Eleonora Graur, a emis o dispoziţie potrivit căreia funcţionarii publici din cadrul Consiliului Raional nu mai au dreptul să parcheze maşinile de serviciu, pe timp de noapte sau în zilele de odihnă, în garajele personale cum o făceau anterior. Aceştia sunt obligaţi să le parcheze într-un loc special amenajat pe teritoriul şcolii tehnice auto din Rezina, pentru ca maşinile să nu fie utilizate de către funcţionarii publici în scopuri personale.

05 iulie 2013
1224
Arhiva

Demnitar atenționat pentru că a urcat băut la volanul m...

Dorian Taşcă, şeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat Hânceşti, care a fost tras pe dreapta de inspectorii de patrulare în noaptea de Crăciun şi care a recunoscut că a băut două pahare de vin înainte de a urca  la volanul maşinii de serviciu, a fost... atenționat. Măsura a fost luată la două zile după ce Moldova Curată a relatat despre acest caz.

26 martie 2015
1114
Arhiva

Profil candidat: Remus Ciobanu

Integritatea în activitatea politică

23 ianuarie 2019
1028