Se caută un judecător la Curtea Constituţională

Arhiva 7 martie 2015 54
Judecătorii Curţii Constituţionale

Curtea Constituţională a Republicii Moldova are de patru luni un judecător lipsă. Guvernul, instituţia căreia îi revine misiunea să numească un magistrat, nu se grăbeşte să găsească un candidat potrivit. Între timp, s-a vehiculat că fotoliul ar urma să revină PCRM. Reprezentanţii partidului resping însă că şi-ar dori această funcţie. Experţii nu neagă totuşi existenţa unor jocuri de culise prin care s-ar încerca promovarea unui candidat pe criterii politice.  Mandatul magistratului Petru Railean a expirat încă în octombrie 2014. De atunci Executivul ar fi trebuit să găsească un candidat potrivit care să-l înlocuiască, lucru care nu s-a întâmplat. „Sper că Guvernul nu a uitat că unui judecător i-a expirat mandatul. Vreau să cred că această tărăgănare a apărut din cauza elaborării unor proceduri transparente de numirea în bază de merite a unui magistrat la Curtea Constituţională. Între altele, observăm că puterea politică îşi permite luxul să piardă din timp şi să nu desemneze la timp nici avocaţii poporului, nici membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului”, a constatat avocatul Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice, instituţie care a atenţionat anterior despre necesitatea unui proces transparent de numire a magistraţilor la Curte.

Vladimir Grosu, noul ministru al Justiţiei, susţine că nu cunoaşte de ce nu a fost suplinită funcţia vacantă până acum. „Probabil a fost şi din cauza alegerilor. Odată cu numirea mea în funcţia de ministru, i-am atenţionat atât pe premierul Chiril Gaburici, cât şi pe reprezentanţii fracţiunii PLDM, de care am fost propus, despre necesitatea finalizării acestui proces. Am fost asigurat că procesul va fi reluat, fiind vorba de câteva săptămâni. Deci în curând chestiunea va reapărea pe ordinea de zi”, a declarat Vladimir Grosu.

Rodica Secrieru, secretar general al Curţii Constituţionale, spune că, deocamdată, activitatea instituţiei nu e blocată pentru că există cvorum. „Pentru cvorum e nevoie de patru judecători. Dacă ar fi o avalanşă mai mare de dosare, ar fi mai complicat. Fiecare magistrat este raportor pe anumite dosare”, a explicat Rodica Secrieru.

Între timp, s-a vehiculat că după ce a votat pentru Guvernul Gaburici, fracţiunea PCRM ar pretinde la fotoliul eliberat acum patru luni. „Nu am pretins şi nu pretindem la funcţii. Noi am deblocat situaţia ca Guvernul să poată funcţiona”, a declarat Violaeta Ivanov, preşedinta fracţiunii PCRM din Parlament.

„Să vedem cine va fi persoana numită, iar apoi se poate afla uşor dacă are sau nu vreo afilierea politică”, a spus în context, secretarul general al Curţii Constituţionale.

Ministrul Justiţiei a promis însă că va insista ca această funcţie să nu fie partajată politic.

Nicolae Osmochescu, expert în drept constituţional, admite existenţa unor intrigi politice. „Fiecare fracţiune parlamentară a încercat întotdeauna să aibă omul său în interiorul Curţii Constituţionale. Nu s-a văzut asta la numirile precedente? Partajarea funcţiilor pe criterii politice ne va duce la un adevărat haos”, a punctat Nicolae Osmochescu.

Anastasia Nani


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Alexandru Jizdan

Integritatea în activitatea politică

13 februarie 2019
103
Arhiva

Se caută un judecător la Curtea Constituţională

Curtea Constituţională a Republicii Moldova are de patru luni un judecător lipsă. Guvernul, instituţia căreia îi revine misiunea să numească un magistrat, nu se grăbeşte să găsească un candidat potrivit. Între timp, s-a vehiculat că fotoliul ar urma să revină PCRM. Reprezentanţii partidului resping însă că şi-ar dori această funcţie. Experţii nu neagă totuşi existenţa unor jocuri de culise prin care s-ar încerca promovarea unui candidat pe criterii politice.  

07 martie 2015
55
Arhiva

A fost ales ONG-ul care va expertiza politicile Guvernu...

Politicile publice în domeniile anticorupție și integritate ale Guvernului vor fi evaluate, până la mijlocul lunii iulie, de aceeași organizație neguvernamentală care a expertizat, în luna aprilie, reforma sectorului justiției. Institutului pentru Dezvoltare Moldova Cancelaria de Stat i-a încredințat recent alte două contracte pentru servicii de  evaluare – anticorupție și integritate, fiecare a câte 1, 2 milioane de lei. Din diferite motive, concursul public de achiziție a acestor servicii a fost repetate de trei ori. 

28 mai 2019
74
Arhiva

Președintele raionului Florești este cercetat penal: ”N...

17 octombrie 2015
50
Arhiva

CNI va verifica averea ministrului Mediului după un art...

Comisia Națională de Integrtate a decis la ședința de joi, 19 iunie, să inițieze un control în privința noului ministru al Mediului, Valentina Țapiș, care este bănuită că nu și-a inclus toate veniturile și proprietățile în declarația pentru anul 2012. Controlul vine în urma unui articol publicat de Moldova Curată în luna mai, când Valentina Țapiș deținea funcția de ministru adjunct al Mediului.

19 iunie 2014
81
Arhiva

Primari cu premii acordate de ei înșiși

Doi primari din raionul Criuleni au emis dispoziții prin care și-au fixat premii de peste 2 mii de lei cu ocazia unor sărbători, chiar dacă Legea cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar prevede că astfel de decizii pot fi luate doar de către organul deliberativ, adică de către Consiliul local. La intervenția Oficiului Teritorial Chișinău (OTC) al Cancelariei de Stat, ambele dispoziții de acordare a premiilor au fost anulate, doar că banii au rămas la primari.

24 decembrie 2015
67