Un nou membru al Consiliului de Integritate al ANI – Victor Micu, președintele CSM

Arhiva 6 septembrie 2016 833
Victor Micu, preşedintele CSM

Consiliul de Integritate (CI), care va alege președintele și vice-președintele viitoarei Autorități Naționale de Integritate (ANI), are încă un membru desemnat. Este vorba despre președintele Consililui Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, numit în această funcție de instituția pe care o conduce, la ședința din 6 septembrie 2016.



Solicitat de Moldova Curată, Victor Micu a lăudat noua legislație cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, menționând că aceasta oferă mai multe împuterniciri conducerii ANI și inspectorilor de integritate, care vor verifica declarațiile de avere și interese personale ale demnitarilor.

”Legea este binevenită, este mai severă față de legea precedentă, reglemetează unele situații mai concret, oferă mai multe împuterniciri inspectorilor de integritate pentru a verifica averile funcționarilor publici”, a subliniat președintele CSM.

Despre viitorul președinte al ANI, pe care îl va alege prin concurs, alături de ceilalți membri ai CI, Victor Micu spune că acesta trebuie să fie, în primul rând, o persoană integră, necompromisă și cu autoritate în rândul profesioniștilor din domeniu. Proaspătul membru al CI a dat asigurări că va fi un concurs foarte transparent, la care va participa și societatea civilă.

Cine va verifica declarațiile de avere ale membrilor Consiliului de Integritate?

Deși în legislație nu este specificat în mod expres, funcția de membru al CI nu va fi una remunerată, a explicat Victor Micu. În ceea ce privește declarațiile de avere și interese ale membrilor Consiliului, acestea urmează să fie verificare în mod obișnuit de Autoritatea Națională de Integritate, adică de inspectorii de integritate, a menționat președintele CSM. Legea cu privire la ANI, de asemenea, nu stabilește acest lucru în mod explicit. Norma spune, însă că membrii CI vor putea verifica dacă președintele și vice-președintele ANI, dar și inspectorii de integritate își depun în termenul stabilit declarațiile de avere și interese personale, dar le vor putea verifica doar pe cele ale conducerii ANI, nu și pe ale inspectorilor de integritate.

Doar doi din cei șapte membri ai CI au fost desemnați

Până în prezent, în afară de CSM, numai Consiliul Superior al Procurorilor și-a desemnat reprezentantul în cadrul Consiliului de Integritate, pe președintele CSP, Mircea Roșioru. Alți 5 membri urmează să fie desemnați câte unul din partea Parlamentului, Guvernului, Congresului Autorităților Locale (CALM) și doi membri ai societății civile, ce urmează să fie aleși prin concurs de către Ministerul Justiției.

Între prerogativele Consiliului de Integritate este și elaborarea regulamentului pentru concursul prin care vor fi aleși președintele și vice-președintele ANI, precum și organizarea concursului și validarea rezultatelor. De asemenea, CI va elabora regulamentul de selectare a inspectorilor de integritate, care urmează să fie aleși de către conducerea ANI.

Membrii CI vor putea propune președintelui Republicii Moldova și revocarea din funcții a președintelui și vice-președintelui ANI, în caz de abateri. De asemenea, CI va aproba strategia și planul de activitate al ANI și va analiza și aproba rapoartele anuale ale Autorității.

Membrii CI nu vor putea face declarații politice

Ședințele Consiliului de Integritate vor fi publice, fiind prezidate de un președinte de ședință, ales cu majoritatea voturilor membrilor desemnați. Ședințele vor fi considerate deliberative dacă la acestea vor participa 5 dintre membrii desemnați. Hotărârile Consiliului se vor adopta cu votul majorității membrilor desemnaţi și vor fi semnate de președintele ședinței. Prima şedinţă a Consiliului urmează să fie convocată de către preşedintele Autorității, în cel mult o lună de la numirea celui de-al cincilea membru al Consiliului.

Legislația mai stabilește că membrii Consiliului au obligaţia ca, în exercitarea atribuţiilor ce le revin, să se abţină de la exprimarea publică a convingerilor lor politice privind activitatea Consiliului sau a Autorității Naționale de Integritate şi să nu favorizeze vreun partid.

Mandatul unui membru al Consiliului de Integritate este de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat consecutiv.

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Găsit vinovat de fals în declarația de avere și condamn...

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, găsit vinovat de Curtea de Apel Chișinău de fals în declarația de avere și condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, a fost restabilit în funcție. Judecătoarea Tatiana Avasiloaie de la Judecătoria Chișinău a dispus marți, 23 aprilie 2019, ca Ion Vrânceanu să fie reangajat, cu plata salariului neachitat și a despăgubirilor pentru absența de la serviciu în perioada 12 martie 2018 – 23 aprilie 2019.  Solicitată timp două zile să explice cum va rezolva această situație, de vreme ce funcția este ocupată de mult timp, Direcția Educație a municipiului Chișinău a refuzat să ofere un răspuns.

24 aprilie 2019
1202
Arhiva

Familia deputatei Ivanov: Casă de lux în construcţie şi...

Fami­lia depu­ta­tei Vio­leta Iva­nov şi-a ridi­cat o casă cu două nive­luri în Chi­şi­nău. Deşi acum o săp­tămână declara pre­sei că fiica sa, Mar­ga­rita, ajunsă în atenţia opi­niei publice pen­tru foto­gra­fi­ile de lux pe care le posta pe reţe­lele de soci­a­li­zare, nu are, „cu părere de rău, casă”, datele ofi­ci­ale demon­strează con­tra­riul. Minora este, în acte, pro­pri­e­tara tere­nu­lui pe care părinţii şi-au ridi­cat casa de lux, dar şi stă­pâna vechiu­lui imo­bil de pe acel teren, demo­lat între timp. Tot­o­dată, fami­lia ale­sei popo­ru­lui ges­tio­nează, de peste un dece­niu, două tere­nuri în Chi­şi­nău, folo­site ca şi par­cări, pe care le închi­ri­ază de la Pri­mă­ria Chi­şi­nău con­tra 20 de lei pen­tru o sin­gură zi.

08 aprilie 2016
989
Arhiva

Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au manife...

„Nu legalizaţi corupţia!” „Nu legalizaţi banii furaţi!” „Nu amnistiei fiscale!”. Acesta sunt câteva mesaje care au fost transmise la un flashmob organizat în dimineaţa zilei de vineri, 16 decembrie, de către câţiva reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi reprezentanţi ai unor formaţiuni politice. Manifestanţii au protestat în faţa Parlamentului, înainte de şedinţa în plen, faţă de adoptarea unor iniţiative legislative care prevăd liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală. 

16 decembrie 2016
1244
Arhiva

БЫВШИЙ ОФИЦЕР КГБ И ДВА АГРОНОМА БУДУТ СОСТЯЗАТЬСЯ ЗА Г...

От округа № 17 коммуны Чок-Майдан муниципия Комрат за место депутата в Народном собрании Гагаузии (НСГ) борются трое претендентов, выступающих как независимые кандидаты, хотя ранее все были связаны с теми или иными политическими формированиями. При этом двое из них носят ту же фамилию, но не состоят в родстве.

08 noiembrie 2016
1395
Arhiva

Un document semnat de soții Grozavu de la Primăria Chiș...

Un certificat de urbanism eliberat acum un an de vice-primarul capitalei Nistor Grozavu și pregătit de soția sa, care este șefă de secție în cadrul Primăriei Chișinău, a ajuns obiect de examinare pentru procurori. Procuratura Anticorupţie a deschis o cauză penală în care examinează legalitatea certificatului acordat întreprinderii ”Paralela 47”, deținătoarea rețelei de magazine Nr.1.

12 noiembrie 2015
789
Arhiva

Date publice, dar ascunse în declaraţiile pe venit şi d...

Mai multe declarații de venituri și proprietăți, precum și de interese personale pentru anul 2014 au fost publicate cu erori. Astfel au fost divulgate datele personale ale demnitarilor care le-au depus sau, dimpotrivă, au fost acoperite date care nu au caracter personal. De exemplu, denumirile și adresele firmelor și companiilor la care dețin acțiuni unii funcționari au fost hașurate, fapt care face inutilă publicarea declarației.

25 decembrie 2015
785