Un nou membru al Consiliului de Integritate al ANI – Victor Micu, președintele CSM

Arhiva 6 septembrie 2016 970
Victor Micu, preşedintele CSM

Consiliul de Integritate (CI), care va alege președintele și vice-președintele viitoarei Autorități Naționale de Integritate (ANI), are încă un membru desemnat. Este vorba despre președintele Consililui Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, numit în această funcție de instituția pe care o conduce, la ședința din 6 septembrie 2016.



Solicitat de Moldova Curată, Victor Micu a lăudat noua legislație cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, menționând că aceasta oferă mai multe împuterniciri conducerii ANI și inspectorilor de integritate, care vor verifica declarațiile de avere și interese personale ale demnitarilor.

”Legea este binevenită, este mai severă față de legea precedentă, reglemetează unele situații mai concret, oferă mai multe împuterniciri inspectorilor de integritate pentru a verifica averile funcționarilor publici”, a subliniat președintele CSM.

Despre viitorul președinte al ANI, pe care îl va alege prin concurs, alături de ceilalți membri ai CI, Victor Micu spune că acesta trebuie să fie, în primul rând, o persoană integră, necompromisă și cu autoritate în rândul profesioniștilor din domeniu. Proaspătul membru al CI a dat asigurări că va fi un concurs foarte transparent, la care va participa și societatea civilă.

Cine va verifica declarațiile de avere ale membrilor Consiliului de Integritate?

Deși în legislație nu este specificat în mod expres, funcția de membru al CI nu va fi una remunerată, a explicat Victor Micu. În ceea ce privește declarațiile de avere și interese ale membrilor Consiliului, acestea urmează să fie verificare în mod obișnuit de Autoritatea Națională de Integritate, adică de inspectorii de integritate, a menționat președintele CSM. Legea cu privire la ANI, de asemenea, nu stabilește acest lucru în mod explicit. Norma spune, însă că membrii CI vor putea verifica dacă președintele și vice-președintele ANI, dar și inspectorii de integritate își depun în termenul stabilit declarațiile de avere și interese personale, dar le vor putea verifica doar pe cele ale conducerii ANI, nu și pe ale inspectorilor de integritate.

Doar doi din cei șapte membri ai CI au fost desemnați

Până în prezent, în afară de CSM, numai Consiliul Superior al Procurorilor și-a desemnat reprezentantul în cadrul Consiliului de Integritate, pe președintele CSP, Mircea Roșioru. Alți 5 membri urmează să fie desemnați câte unul din partea Parlamentului, Guvernului, Congresului Autorităților Locale (CALM) și doi membri ai societății civile, ce urmează să fie aleși prin concurs de către Ministerul Justiției.

Între prerogativele Consiliului de Integritate este și elaborarea regulamentului pentru concursul prin care vor fi aleși președintele și vice-președintele ANI, precum și organizarea concursului și validarea rezultatelor. De asemenea, CI va elabora regulamentul de selectare a inspectorilor de integritate, care urmează să fie aleși de către conducerea ANI.

Membrii CI vor putea propune președintelui Republicii Moldova și revocarea din funcții a președintelui și vice-președintelui ANI, în caz de abateri. De asemenea, CI va aproba strategia și planul de activitate al ANI și va analiza și aproba rapoartele anuale ale Autorității.

Membrii CI nu vor putea face declarații politice

Ședințele Consiliului de Integritate vor fi publice, fiind prezidate de un președinte de ședință, ales cu majoritatea voturilor membrilor desemnați. Ședințele vor fi considerate deliberative dacă la acestea vor participa 5 dintre membrii desemnați. Hotărârile Consiliului se vor adopta cu votul majorității membrilor desemnaţi și vor fi semnate de președintele ședinței. Prima şedinţă a Consiliului urmează să fie convocată de către preşedintele Autorității, în cel mult o lună de la numirea celui de-al cincilea membru al Consiliului.

Legislația mai stabilește că membrii Consiliului au obligaţia ca, în exercitarea atribuţiilor ce le revin, să se abţină de la exprimarea publică a convingerilor lor politice privind activitatea Consiliului sau a Autorității Naționale de Integritate şi să nu favorizeze vreun partid.

Mandatul unui membru al Consiliului de Integritate este de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat consecutiv.

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Şeful Agenţiei Achiziţii Publice a găsit soluţia pentru...

Simion Botnari, directorul Agenţiei Achiziţii Publice, se laudă că subalternii îi raportează de fiecare dată când cineva încearcă să-i „mulţumească” fie cu o cutie de bomboane, fie cu o sticlă de şampanie. Şi asta pentru că, afirmă şeful instituţiei, fiecare şedinţă începe cu lecţii de moralitate, iar de aproape un an în Agenţie au fost instalate camere de supraveghere. 

27 octombrie 2014
985
Arhiva

Primarul din Cricova și-a angajat soția în funcția de d...

Valentin Guțan, primarul orașului Cricova din municipiul Chișinău, a fost verificat de două ori în acest an de către Comisia Națională de Integritate (CNI) și în ambele cazuri a rămas nesancționat, chiar dacă s-a constatat situația de conflict de interese. Primarul a semnat decizia prin care soția sa a fost angajată directoare a grădiniței din localitate, în urma unui concurs public.

18 iunie 2016
906
Arhiva

Profil candidat: Vladimir Golovatiuc

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1556
Arhiva

Testele la poligraf – efectuate la aparate necertificat...

Cadrul legal general privind testarea la poligraf, dar și legislația specifică referitoare la unele instituții care trebuie să testeze personalul la ”detectorul de minciuni”, trebuie să fie modificate, consideră experții reuniți în cadrul unei dezbateri organizate de Asociația Presei Independente și portalul Moldova Curată, la tema “Testarea la poligraf: un deceniu de eșecuri sau de reușite?”.

21 februarie 2018
1464
Arhiva

MAI vrea să-şi testeze angajații, de rând cu CNA

La trei săptămâni de la demararea procesului de testare a integrităţii profesionale a funcționarilor publici, divergenţele dintre instituţii ies la iveală. Bunăoară, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) insistă să le fie acordat dreptul de a-şi verifica propriii angajaţi. Deocamdată, în baza noilor prevederi, împuternicirea de a desfăşura astfel de testări o au doar Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS). Conducerea Centrului deschide parantezele şi explică faptul că MAI încearcă astfel să obţină acces la baza de date a cazierelor integrităţii profesionale în privinţă poliţiştilor, pe care ar urma să o deţină CNA şi SIS. Acest lucru, consideră angajaţii Centrului, ar duce la deconspirări şi scurgeri de informaţie.

06 septembrie 2014
1196
Arhiva

Experţii solicită pârghii legale pentru pedepsirea demn...

Accesul publicului la declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale demnitarilor şi funcţionarilor nu este asigurat, iar majoritatea instituţiilor publice nu se conformează normelor legale privind transparenţa obligatorie. În acelaşi timp, autorităţile abilitate cu funcţii de control nu verifică executarea respectării legislaţiei în acest domeniu, iar persoanele vinovate nu sunt sancţionate. Acestea sunt câteva din constatările dezbaterii publice „Accesul publicului la declaraţiile de avere şi proprietăţi în reţeaua Internet: contradicţii legale şi modalităţi de soluţionare”, organizată de Asociaţia Presei Independente (API) la 30 octombrie 2013.

01 noiembrie 2013
915