Un nou membru al Consiliului de Integritate al ANI – Victor Micu, președintele CSM

Arhiva 6 septembrie 2016 106
Victor Micu, preşedintele CSM

Consiliul de Integritate (CI), care va alege președintele și vice-președintele viitoarei Autorități Naționale de Integritate (ANI), are încă un membru desemnat. Este vorba despre președintele Consililui Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, numit în această funcție de instituția pe care o conduce, la ședința din 6 septembrie 2016.Solicitat de Moldova Curată, Victor Micu a lăudat noua legislație cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, menționând că aceasta oferă mai multe împuterniciri conducerii ANI și inspectorilor de integritate, care vor verifica declarațiile de avere și interese personale ale demnitarilor.

”Legea este binevenită, este mai severă față de legea precedentă, reglemetează unele situații mai concret, oferă mai multe împuterniciri inspectorilor de integritate pentru a verifica averile funcționarilor publici”, a subliniat președintele CSM.

Despre viitorul președinte al ANI, pe care îl va alege prin concurs, alături de ceilalți membri ai CI, Victor Micu spune că acesta trebuie să fie, în primul rând, o persoană integră, necompromisă și cu autoritate în rândul profesioniștilor din domeniu. Proaspătul membru al CI a dat asigurări că va fi un concurs foarte transparent, la care va participa și societatea civilă.

Cine va verifica declarațiile de avere ale membrilor Consiliului de Integritate?

Deși în legislație nu este specificat în mod expres, funcția de membru al CI nu va fi una remunerată, a explicat Victor Micu. În ceea ce privește declarațiile de avere și interese ale membrilor Consiliului, acestea urmează să fie verificare în mod obișnuit de Autoritatea Națională de Integritate, adică de inspectorii de integritate, a menționat președintele CSM. Legea cu privire la ANI, de asemenea, nu stabilește acest lucru în mod explicit. Norma spune, însă că membrii CI vor putea verifica dacă președintele și vice-președintele ANI, dar și inspectorii de integritate își depun în termenul stabilit declarațiile de avere și interese personale, dar le vor putea verifica doar pe cele ale conducerii ANI, nu și pe ale inspectorilor de integritate.

Doar doi din cei șapte membri ai CI au fost desemnați

Până în prezent, în afară de CSM, numai Consiliul Superior al Procurorilor și-a desemnat reprezentantul în cadrul Consiliului de Integritate, pe președintele CSP, Mircea Roșioru. Alți 5 membri urmează să fie desemnați câte unul din partea Parlamentului, Guvernului, Congresului Autorităților Locale (CALM) și doi membri ai societății civile, ce urmează să fie aleși prin concurs de către Ministerul Justiției.

Între prerogativele Consiliului de Integritate este și elaborarea regulamentului pentru concursul prin care vor fi aleși președintele și vice-președintele ANI, precum și organizarea concursului și validarea rezultatelor. De asemenea, CI va elabora regulamentul de selectare a inspectorilor de integritate, care urmează să fie aleși de către conducerea ANI.

Membrii CI vor putea propune președintelui Republicii Moldova și revocarea din funcții a președintelui și vice-președintelui ANI, în caz de abateri. De asemenea, CI va aproba strategia și planul de activitate al ANI și va analiza și aproba rapoartele anuale ale Autorității.

Membrii CI nu vor putea face declarații politice

Ședințele Consiliului de Integritate vor fi publice, fiind prezidate de un președinte de ședință, ales cu majoritatea voturilor membrilor desemnați. Ședințele vor fi considerate deliberative dacă la acestea vor participa 5 dintre membrii desemnați. Hotărârile Consiliului se vor adopta cu votul majorității membrilor desemnaţi și vor fi semnate de președintele ședinței. Prima şedinţă a Consiliului urmează să fie convocată de către preşedintele Autorității, în cel mult o lună de la numirea celui de-al cincilea membru al Consiliului.

Legislația mai stabilește că membrii Consiliului au obligaţia ca, în exercitarea atribuţiilor ce le revin, să se abţină de la exprimarea publică a convingerilor lor politice privind activitatea Consiliului sau a Autorității Naționale de Integritate şi să nu favorizeze vreun partid.

Mandatul unui membru al Consiliului de Integritate este de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat consecutiv.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Ascensiunea președintei raionului Șoldănești, firma ned...

Svetlana Rotundu, președintele raionului Șoldănești, nu a indicat în declarațiile sale cu privire la venituri și proprietate o întreprindere individuală fondată și administrată de soțul său. În 2012, în perioada în care aceasta deținea funcția de vicepreședinte de raion, o altă întreprindere individuală, fondată și administrată de fiul ei, a câștigat cel puțin o licitație organizată de o direcție raională din Șoldănești, soldată cu încheierea unui contract în valoare de peste 250 mii de lei.

23 noiembrie 2015
88
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Chiar dacă am decizia definitivă a instanței de judecat...

Întrebare: Sunt locuitoare a mun. Bălți și timp de mai mulți ani am lucrat la o întreprindere locală. În anul 2012, la această întreprindere a început procesul de insolvabilitate, iar angajații au fost disponibilizați.  Din această cauză nu mi-a fost achitat salariul în sumă de 15 000 de lei.  Deși am cerut de nenumărate ori să fie achitată restanța salarială, solicitarea nu a fost satisfăcută. În situația respectivă, am acționat întreprinderea în judecată și am câștigat definitiv procesul chiar în prima instanță, deoarece partea vizată nu a contestat decizia instanței de fond. La scurt timp am prezentat executorului judecătoresc decizia instanței de judecată. Deși au trecut mai mult de doi ani de atunci, problema așa și nu a fost soluționată. Executorul judecătoresc mi-a comunicat că nu poate executa decizia, deoarece este o procedură mai complicată și necesită mai mult timp. Cum să procedez?

23 martie 2018
149
Arhiva

Guma renunță la mandatul de deputat

Deputatul democrat Valeriu Guma a anunțat astăzi că renunță la mandatul de deputat pentru a pune capăt speculațiilor și acuzațiilor care i se aduc că ar încerca să se acopere cu imunitate parlamentară pentru a scăpa de pedeapsa la care a fost condamnat de Curtea Supremă de Justiție din România.

13 februarie 2014
93
Arhiva

Proiectul de lege care interzice funcționarilor publici...

În Parlament, cu titlu de iniţiativă legislativă a deputatului Iurie Bolboceanu, a fost înregistrat un proiect de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative (nr. 88 din 04.03.2013), prin care se pretinde eficientizarea procesului de declarare şi control al intereselor personale. Astfel, se propun modificări și completări la Legea nr. 90 din 25.04.2008 cu privire la prevenirea şi combaterea corupţiei, la Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese și la Codul Penal.

02 aprilie 2014
92
Arhiva

Avertizorii de integritate au nevoie de protecție din p...

În septembrie 2013, un Regulament–Cadru adoptat de Guvern a introdus termenul de „avertizor de integritate”, adică funcţionarul public şi alte persoane care prestează servicii publice, care informează benevol, cu bună-credinţă şi în interes public, despre comiterea actelor de corupţie, a faptelor de comportament corupţional, despre nerespectarea regulilor privind declararea veniturilor şi a proprietăţii şi despre încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese. Deși angajaţii instituţiilor publice sunt încurajaţi să-i informeze pe conducători despre încălcările descoperite la locul de muncă, totuși Regulamentul nu le oferă protecție sigură acestor avertizori. Experții anticorupţie sunt de părere că, fără un cadru legislativ adecvat care i-ar proteja de persecuţii, funcţionarii nu vor dori să vorbească despre actele de corupție din instituţiile publice.

21 aprilie 2016
89
Arhiva

Candidaţi la funcţia de procuror şi judecător, fără ave...

În acest an Consiliul Institutului Naţional al Justiţiei a decis ca persoanele care vor depune actele pentru a urma cursurile de instruire iniţială pentru funcţia de judecător şi procuror să nu mai fie obligate să prezinte declaraţia de avere. Anul trecut acest document era obligatoriu.

30 iunie 2015
88