Vice-ministrul Tehnologiei Informaţiei a făcut cumpărături ce depășesc veniturile sale anuale

Avere la vedere 25 mai 2016 377
Iulian Postică

Ministrul adjunct al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Iulian Postică, deși se află în funcții publice din anul 2005, a reușit să își achiziționeze în ultimii 3 ani un apartament în valoare de aproape 600 de mii de lei și un automobil de 450 de mii de lei. El a fost angajat în mai multe funcții la Ministerul Transporturilor și la Agenția Națională de Transport Auto (ANTA). La începutul acestui an și-a schimbat însă domeniul de activitate - de la transporturi a trecut la tehnologii informaționale.În anul 2013, având funcția de șef al direcției transport rutier din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și un salariu de 67 de mii de lei pe an, Iulian Postică și-a cumpărat un apartament cu suprafața de 94 m.p., în valoare de 597 970 de lei. În declarația pentru acel an, este indicat și un credit în valoare de 180 de mii de lei. Solicitat de Moldova Curată, Iulian Postică a declarat că și-a cumpărat locuința din banii donați de părinții săi, care au vândut un alt apartament. Cât privește creditul, funcționarul afirmă că l-a acoperit din salariul de la ANTA.

Tată şi fiu, vice-miniştri în Guvernul Filip

Iulian Postică este fiul ministrului adjunct Culturii, Gheorghe Postică, membru al Partidului Democrat. În declarația de avere a tatălui se regăsește vânzarea unui apartament cu 278 229 lei în anul 2013. Un calcul simplu arată că suma din vânzararea apartamentului lui Gheorghe Postică adunată cu cea a creditului luat de fiu, de 180 de mii de lei, nu este suficientă pentru a acoperi valoarea noului apartament achiziționat. Diferența constituie aproape 140 de mii de lei, sumă ce depășește de două ori venitul legal al lui Iulian Postică.

Automobil cumpărat din salariu

O altă achiziție costisitoare făcută de către fiul vice-ministrului Culturii este un automobil de tip Mercedes E Class, în valoare de 450 de mii de lei. Cumpărătura a fost făcută în 2014, când Iulian Postică fusese deja promovat într-o funcție mai bine plătită – cea de director la Agenția Națională de Transport Auto. Pentru anul 2014, Iulian Postică indică un venit din salariu de 555 200 lei.

Și în acest caz Iulian Postică spune că s-a descurcat cu banii din salariu. „Automobilul a fost schimbat pe unul mai vechi și achitat suplimentar din salariul de la ANTA. L-am plătit în leasing, nu a fost achitat integral de la început”, a precizat vice-ministrul. Anterior acesta deținea un autoturism Volkswgen, cumpărat în 2011 cu 150 000 lei. În declarația pentru 2014 nu este indicat venitul din vânzarea acestui automobil.

Soția lui Iulian Postică deține 5 la sută din acțiuni la o companie - Ewinpay Inc, ce prestează servicii de informatică. Funcționarul a declarat, însă, că firma nu a activat nici măcar o zi și probabil deja e lichidată sau, cel puţin, a fost inițiat procesul de lichidare 3-4 ani în urmă. Datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că firma nu este radiată, iar soția vice-ministrului Tehnologiei Informației, Ecaterina Baidauz, figurează în calitate de administratoare.

De la transporturi – la tehnologii informaţionale

Iulian Postică a trecut în ultimii ani prin mai multe posturi publice, inclusiv de vice-minstru. La ANTA a fost angajat din iulie 2014, în calitate de vicedirector, iar în ianuarie 2014 a fost avansat la funcția de director, pe care a deținut-o până în aprilie 2015. Ulterior, Iulian Postică a fost numit vice-ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, până în august 2015, iar în martie 2016 a devenit vice-ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, funcție pe care o deține și în prezent. Menționăm că ambele ministere, cel al Tehnologiei Informației și cel al Culturii, la care este vice-ministru tatăl său, Gheorghe Postică, sunt conduse de miniștri propuși de Partidul Democrat.

Întrebat de ce și-a schimbat domeniul de activitate, de la transporturi, la tehnologii informaționale, Iulian Postică a răspuns că acum, la minister, se ocupă de o ramură ce ține de transport: registrul transporturilor, înmatricularea transporturilor, înmatriculare, plăcuțe, permise de conducere etc.

Moldova Curată a scris anterior despre un alt fost şef la ANTA, actualul director interimar al Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Igor Guja, care, la fel, a beneficiat de un salariu anual considerabil, din care a reuşit să îşi achiziţioneze un apartament, fiind în această funcţie timp de un an şi opt luni.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Silvia Volosatâi ar putea fi verificată de Procuratură...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că șefa Direcției construcții capitale din cadrul Ministerul Sănătății, Silvia Volosatâi, ar fi comis fals în declarația de avere. CNI s-a autosesizat în urma unui articol publicat pe Moldova Curată și a demarat un control. Joi, 18 decembrie, CNI a examinat rezultatele controlului și a decis să trimită dosarul la Procuratura Generală. Astfel, procurorii urmează să verifice acțiunile Silviei Volosatâi pentru a vedea dacă acestea se încadrează în art. 352 Cod Penal (fals în declarații).

19 decembrie 2014
365
Avere la vedere

Mai multe transferuri bancare nedeclarate ar putea atra...

Fosta secretară a cosiliului local al comunei Doina, raionul Cahul, Olga Roșca, ar putea fi urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au constatat că ea ar fi omis intenționat din declarația de venituri și proprietate pentru anul 2014 mai multe sume de bani și bunuri deținute de familia sa. În ședința de la 9 iunie 2016, Olga Roșca a declarat că o parte din bani reprezintă transferuri bancare pe care soțul său le-a transmis altor persoane și că familia sa nu a fost beneficiarul lor. 

13 iunie 2016
340
Avere la vedere

Ghimpu, cercetat de CNI

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis astăzi inițierea unei proceduri de control în cazul liderului Partidul Liberal, Mihai Ghimpu, care nu și-a trecut în declarația de avere un apartament procurat încă la sfârșitul anului 2011 în centrul capitalei.

20 iunie 2013
324
Avere la vedere

Averile dobândite în trecut de către judecători nu sunt...

Pe pagina web a Comisiei Naţionale de Integritate sunt plasate 15 acte de iniţiere a procedurilor de control pe numele unor judecători din R. Moldova, pe motiv că aceştia nu şi-ar fi declarat toate averile pe care le deţin sau că unele date incluse în declaraţiile de venituri şi proprietate pentru anul 2012 sunt eronate. Deşi au fost începute controale pe numele mai multor magistraţi, doar în două cazuri au fost constatate, până acum, inexactităţi la declararea averilor. Și asta chiar dacă în presă au apărut mai multe investigaţii despre magistraţii care deţin bunuri imobile foarte scumpe.

21 octombrie 2013
303