Vice-ministrul Tehnologiei Informaţiei a făcut cumpărături ce depășesc veniturile sale anuale

Avere la vedere 25 mai 2016 616
Iulian Postică

Ministrul adjunct al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Iulian Postică, deși se află în funcții publice din anul 2005, a reușit să își achiziționeze în ultimii 3 ani un apartament în valoare de aproape 600 de mii de lei și un automobil de 450 de mii de lei. El a fost angajat în mai multe funcții la Ministerul Transporturilor și la Agenția Națională de Transport Auto (ANTA). La începutul acestui an și-a schimbat însă domeniul de activitate - de la transporturi a trecut la tehnologii informaționale.În anul 2013, având funcția de șef al direcției transport rutier din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și un salariu de 67 de mii de lei pe an, Iulian Postică și-a cumpărat un apartament cu suprafața de 94 m.p., în valoare de 597 970 de lei. În declarația pentru acel an, este indicat și un credit în valoare de 180 de mii de lei. Solicitat de Moldova Curată, Iulian Postică a declarat că și-a cumpărat locuința din banii donați de părinții săi, care au vândut un alt apartament. Cât privește creditul, funcționarul afirmă că l-a acoperit din salariul de la ANTA.

Tată şi fiu, vice-miniştri în Guvernul Filip

Iulian Postică este fiul ministrului adjunct Culturii, Gheorghe Postică, membru al Partidului Democrat. În declarația de avere a tatălui se regăsește vânzarea unui apartament cu 278 229 lei în anul 2013. Un calcul simplu arată că suma din vânzararea apartamentului lui Gheorghe Postică adunată cu cea a creditului luat de fiu, de 180 de mii de lei, nu este suficientă pentru a acoperi valoarea noului apartament achiziționat. Diferența constituie aproape 140 de mii de lei, sumă ce depășește de două ori venitul legal al lui Iulian Postică.

Automobil cumpărat din salariu

O altă achiziție costisitoare făcută de către fiul vice-ministrului Culturii este un automobil de tip Mercedes E Class, în valoare de 450 de mii de lei. Cumpărătura a fost făcută în 2014, când Iulian Postică fusese deja promovat într-o funcție mai bine plătită – cea de director la Agenția Națională de Transport Auto. Pentru anul 2014, Iulian Postică indică un venit din salariu de 555 200 lei.

Și în acest caz Iulian Postică spune că s-a descurcat cu banii din salariu. „Automobilul a fost schimbat pe unul mai vechi și achitat suplimentar din salariul de la ANTA. L-am plătit în leasing, nu a fost achitat integral de la început”, a precizat vice-ministrul. Anterior acesta deținea un autoturism Volkswgen, cumpărat în 2011 cu 150 000 lei. În declarația pentru 2014 nu este indicat venitul din vânzarea acestui automobil.

Soția lui Iulian Postică deține 5 la sută din acțiuni la o companie - Ewinpay Inc, ce prestează servicii de informatică. Funcționarul a declarat, însă, că firma nu a activat nici măcar o zi și probabil deja e lichidată sau, cel puţin, a fost inițiat procesul de lichidare 3-4 ani în urmă. Datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că firma nu este radiată, iar soția vice-ministrului Tehnologiei Informației, Ecaterina Baidauz, figurează în calitate de administratoare.

De la transporturi – la tehnologii informaţionale

Iulian Postică a trecut în ultimii ani prin mai multe posturi publice, inclusiv de vice-minstru. La ANTA a fost angajat din iulie 2014, în calitate de vicedirector, iar în ianuarie 2014 a fost avansat la funcția de director, pe care a deținut-o până în aprilie 2015. Ulterior, Iulian Postică a fost numit vice-ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, până în august 2015, iar în martie 2016 a devenit vice-ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, funcție pe care o deține și în prezent. Menționăm că ambele ministere, cel al Tehnologiei Informației și cel al Culturii, la care este vice-ministru tatăl său, Gheorghe Postică, sunt conduse de miniștri propuși de Partidul Democrat.

Întrebat de ce și-a schimbat domeniul de activitate, de la transporturi, la tehnologii informaționale, Iulian Postică a răspuns că acum, la minister, se ocupă de o ramură ce ține de transport: registrul transporturilor, înmatricularea transporturilor, înmatriculare, plăcuțe, permise de conducere etc.

Moldova Curată a scris anterior despre un alt fost şef la ANTA, actualul director interimar al Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Igor Guja, care, la fel, a beneficiat de un salariu anual considerabil, din care a reuşit să îşi achiziţioneze un apartament, fiind în această funcţie timp de un an şi opt luni.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Mihai Moldovanu, dat pe mâna procurorilor pentru două c...

 Șeful Direcției sănătate a primăriei mun. Chișinău, Mihai Moldovanu, ar putea fi cercetat penal pentru fals în declarații. Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că funcționarul n-ar fi indicat în declarația sa de avere pentru anul trecut două conturi bancare și ar fi precizat greșit cota-parte pe care o deține într-o societate comercială. Pentru aceste încălcări, Moldovanu riscă până la un an de pușcărie sau o amendă de 12 mii de lei.

18 noiembrie 2013
593
Avere la vedere

Directori de licee, sancționați de CNI

Cel puțin doi directori de licee din Chișinău au fost amendați pentru că nu au luat în serios obligația de a depune declarațiile de venituri și interese pentru anul 2012. Directoarea Liceului ”Vasile Vasilache”, Vera Bălănel, și Boris Volosatâi de la ”Gheorghe Asachi” au depus declarațiile abia după ce au fost citați la Comisia Națională de Integritate (CNI). Bălănel a plătit pentru întârziere o amendă de 1500 de lei, în timp ce Boris Volosatâi spune că nu ține minte dacă a plătit amenda sau nu, dar știe că a fost citat la CNI.

20 iunie 2014
539
Avere la vedere

Donaţia făcută partidului îl va trimite pe vicepreşedin...

Vicepreşedintele raionului Ialoveni, Valeriu Ţurcanu, a donat Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM) 50 de mii de lei, potrivit raportului financiar depus de formaţiune la Comisia Electorală Centrală (CEC). Aceasta sumă este echivalentă cu cea câştigată de demnitar din salariu pe durata întregului an 2013. Ţurcanu a declarat că banii donaţi partidului provin dintr-o afacere pe care o deţine. În consecinţă, pentru că nu a indicat în declaraţia de avere ce venit a obţinut din gestionarea afacerii, vicepreşedintele raionului Ialoveni ar putea fi bănuit de incompatibilitate şi de nedeclarare a veniturilor.

18 noiembrie 2014
637
Avere la vedere

Funcționarii din România își declară până și locurile d...

Declarațiile de avere și proprietate pe care sunt obligați să le completeze funcționarii publici din România sunt atât de complexe, încât aceștia sunt nevoiți să indice chiar și bunuri cu caracter oarecum inedit.

13 septembrie 2013
496