Vice-ministrul Tehnologiei Informaţiei a făcut cumpărături ce depășesc veniturile sale anuale

Ministrul adjunct al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Iulian Postică, deși se află în funcții publice din anul 2005, a reușit să își achiziționeze în ultimii 3 ani un apartament în valoare de aproape 600 de mii de lei și un automobil de 450 de mii de lei. El a fost angajat în mai multe funcții la Ministerul Transporturilor și la Agenția Națională de Transport Auto (ANTA). La începutul acestui an și-a schimbat însă domeniul de activitate - de la transporturi a trecut la tehnologii informaționale.
În anul 2013, având funcția de șef al direcției transport rutier din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și un salariu de 67 de mii de lei pe an, Iulian Postică și-a cumpărat un apartament cu suprafața de 94 m.p., în valoare de 597 970 de lei. În declarația pentru acel an, este indicat și un credit în valoare de 180 de mii de lei. Solicitat de Moldova Curată, Iulian Postică a declarat că și-a cumpărat locuința din banii donați de părinții săi, care au vândut un alt apartament. Cât privește creditul, funcționarul afirmă că l-a acoperit din salariul de la ANTA.
Tată şi fiu, vice-miniştri în Guvernul Filip
Iulian Postică este fiul ministrului adjunct Culturii, Gheorghe Postică, membru al Partidului Democrat. În declarația de avere a tatălui se regăsește vânzarea unui apartament cu 278 229 lei în anul 2013. Un calcul simplu arată că suma din vânzararea apartamentului lui Gheorghe Postică adunată cu cea a creditului luat de fiu, de 180 de mii de lei, nu este suficientă pentru a acoperi valoarea noului apartament achiziționat. Diferența constituie aproape 140 de mii de lei, sumă ce depășește de două ori venitul legal al lui Iulian Postică.
Automobil cumpărat din salariu
O altă achiziție costisitoare făcută de către fiul vice-ministrului Culturii este un automobil de tip Mercedes E Class, în valoare de 450 de mii de lei. Cumpărătura a fost făcută în 2014, când Iulian Postică fusese deja promovat într-o funcție mai bine plătită – cea de director la Agenția Națională de Transport Auto. Pentru anul 2014, Iulian Postică indică un venit din salariu de 555 200 lei.
Și în acest caz Iulian Postică spune că s-a descurcat cu banii din salariu. „Automobilul a fost schimbat pe unul mai vechi și achitat suplimentar din salariul de la ANTA. L-am plătit în leasing, nu a fost achitat integral de la început”, a precizat vice-ministrul. Anterior acesta deținea un autoturism Volkswgen, cumpărat în 2011 cu 150 000 lei. În declarația pentru 2014 nu este indicat venitul din vânzarea acestui automobil.
Soția lui Iulian Postică deține 5 la sută din acțiuni la o companie - Ewinpay Inc, ce prestează servicii de informatică. Funcționarul a declarat, însă, că firma nu a activat nici măcar o zi și probabil deja e lichidată sau, cel puţin, a fost inițiat procesul de lichidare 3-4 ani în urmă. Datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că firma nu este radiată, iar soția vice-ministrului Tehnologiei Informației, Ecaterina Baidauz, figurează în calitate de administratoare.
De la transporturi – la tehnologii informaţionale
Iulian Postică a trecut în ultimii ani prin mai multe posturi publice, inclusiv de vice-minstru. La ANTA a fost angajat din iulie 2014, în calitate de vicedirector, iar în ianuarie 2014 a fost avansat la funcția de director, pe care a deținut-o până în aprilie 2015. Ulterior, Iulian Postică a fost numit vice-ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, până în august 2015, iar în martie 2016 a devenit vice-ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, funcție pe care o deține și în prezent. Menționăm că ambele ministere, cel al Tehnologiei Informației și cel al Culturii, la care este vice-ministru tatăl său, Gheorghe Postică, sunt conduse de miniștri propuși de Partidul Democrat.
Întrebat de ce și-a schimbat domeniul de activitate, de la transporturi, la tehnologii informaționale, Iulian Postică a răspuns că acum, la minister, se ocupă de o ramură ce ține de transport: registrul transporturilor, înmatricularea transporturilor, înmatriculare, plăcuțe, permise de conducere etc.
Moldova Curată a scris anterior despre un alt fost şef la ANTA, actualul director interimar al Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Igor Guja, care, la fel, a beneficiat de un salariu anual considerabil, din care a reuşit să îşi achiziţioneze un apartament, fiind în această funcţie timp de un an şi opt luni.
Natalia Enache
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Latifundiarii din CSM
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a umplut de milionari. Jumătate dintre actualii membri ai CSM declară proprietăți ce depășesc un milion de lei. Iar unul dintre noii membri ai Consiliului, juristul Teodor Cârnaț, deține tocmai cinci case în Chișinău și două mini-hoteluri.
Donaţia făcută partidului îl va trimite pe vicepreşedin...
Vicepreşedintele raionului Ialoveni, Valeriu Ţurcanu, a donat Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM) 50 de mii de lei, potrivit raportului financiar depus de formaţiune la Comisia Electorală Centrală (CEC). Aceasta sumă este echivalentă cu cea câştigată de demnitar din salariu pe durata întregului an 2013. Ţurcanu a declarat că banii donaţi partidului provin dintr-o afacere pe care o deţine. În consecinţă, pentru că nu a indicat în declaraţia de avere ce venit a obţinut din gestionarea afacerii, vicepreşedintele raionului Ialoveni ar putea fi bănuit de incompatibilitate şi de nedeclarare a veniturilor.
Ziarul Naţional: Bogdan Zumbreanu a primit un cadou de...
Șeful Direcției urmărire penală din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu, indică în declarația sa de avere, făcută publică pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate, că a primit în dar, cu ocazia căsătoriei care a avut loc în 2011, 292 de mii de lei.
Fosta șefă de secție la Ministerul Sănătății, Silvia Vo...
Fosta șefă a Secției Investiții și Administrarea Proprietății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Silvia Volosatâi, a fost declarată vinovată de comiterea falsului în declarația de avere, însă judecătorii au încetat procesul penal din cauză că infracțiunea s-a prescris. Fosta funcționară a încercat să-și dovedească nevinovăția atât la Curtea de Apel, cât și la Curtea Supremă de Justiție. Instanța supremă a emis o hotărâre irevocabilă acum o săptămână, prin care a lăsat în vigoare sentința care o declară pe Volosatâi vinovată de comiterea cu intenție, a falsului în declarații.
Familia deputatului Nicolae Juravschi – al treilea an m...
Din anul 2015, familia deputatului democrat Nicolae Juravschi înregistrează venituri ce depășesc un milion de lei. Dacă în anul 2016 familia câștiga lunar peste 143 de mii de lei, anul trecut a fost unul și mai bănos pentru soții Juravschi. Aceștia au avut un venit anual de peste două milioane de lei, ceea ce, împărțit la 12 luni, ar însemna circa 167 de mii de lei lunar.
Averile modeste ale judecătorilor din Ialoveni
Până la 14 iunie curent, pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) sunt publicate circa şase mii de declaraţii ale demnitarilor şi funcţionarilor publici. Printre acestea se regăsesc și declarațiile de avere pentru anul 2012 ale celor şase judecători de la Judecătoria Ialoveni.
Aici așteptăm comentariul tău!