Şefa Direcţiei Juridice a Primăriei Chişinău va fi trimisă la Procuratură

Diana Gurschi este suspectată deja al doilea an de către Comisia Naţională de Integritate (CNI) că şi-ar fi tăinuit o parte din averi. După ce anul trecut CNI suspecta un eventual fals în declaraţii comis de funcţionara care nu a indicat în declaraţia de avere pe 2013 câteva imobile, în acest an şefa Direcţiei Juridice ar fi uitat să indice cotele părţi pe care le deţine într-un teren şi mai multe construcţii din capitală. Diana Gurschi spune că ceea ce a găsit Comisia este de fapt o proprietate veche şi părăsită moştenită de la străbunica sa.
Potrivit CNI, funcţionara de la primărie deţine ¼ dintr-un teren amplasat în municipiul Chişinău, pe strada Drumul Viilor, care are valoarea cadastrală de 574 mii lei. De asemenea, aceasta mai deţine ¼ din casa de locuit aflată la aceeaşi adresă. O cotă similară îi aparţine Dianei Gurschi şi din construcţiile accesorii casei de locuit.
Membrii Comisiei au mai descoperit că funcţionara nu a indicat un cont de card, cu rulajul pentru anul 2014 de circa 85 de mii de lei. Actul CNI, ca şi cel adoptat în 2015, urmează să fie expediat Procuraturii Generale.
Casa străbunicii – obiect de discuţie la CNI
Diana Gurschi a explicat pentru Moldova Curată că această casă i-a aparţinut străbunicii sale, iar terenul este de doar doi metri pătraţi. Ea menţionează că imobilul este nelocuibil. „Acest subiect a fost discutat şi anul trecut, dar şi cu doi ani în urmă. Dacă e unul şi acelaşi subiect în fiecare an, atunci eu cred că e prea banal. Construcţia are 40 de metri pătraţi şi a fost ridicată în 1935, e fără geamuri, fără acoperiş. Am primit-o de la străbunica mea, iar ¾ din aceste bunuri aparţin altor rude”, spune funcţionara. Ea precizează că în fiecare an, CNI vine cu aceleaşi constatări. „În anul 2013, aceleaşi momente au fost menţionate şi eu am contestat actul CNI, iar instanţa de judecată l-a anulat. Conform legii, declaraţia de avere pentru anul 2014 trebuia examinată în acel an. Termenele de competenţe ale CNI se limitează la un an”, precizează funcţionara.
Aceasta mai menţionează că nu a ştiut că CNI a adoptat din nou un act de constatare pe numele ei, precizând că nu a fost informată că este supusă controlului. „Nu am primit nici o citaţie. M-a contactat cu jumătate de an în urmă un domn, mi-a solicitat două contracte, iar eu le-am expediat prin fax. Doar atât…”, spune şefa Direcţiei Juridice a Primăriei Chişinău.
În şedinţa publică din 7 aprilie a CNI s-a menţionat însă că Diana Gurschi a fost anunţată despre iniţierea controlului, însă ea ar refuzat colaborarea cu angajaţii instituţiei.
Primul act al CNI a fost anulat de prima instanţă
În luna iulie anul trecut, CNI a constatat aceleaşi eventuale încălcări de lege admise de şefa de la Primărie. Funcţionara a contestat actul în instanţă, iar în luna ianuarie curent, Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău i-a dat câştig de cauză, anulând actul de constatare. CNI a făcut recurs, iar la 20 aprilie curent, cauza va fi examinată la Curtea de Apel Chişinău.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Vilele ascunse ale liderului PDM
Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, deține proprietăți în străinătate pe care nu le-a indicat în declarațiile de avere atunci când a fost deputat în Parlament (2010 - 2014). În prezent el nu deține nici o funcție publică, de aceea nu depune declarații de venituri și interese. Reporterii RISE Moldova au identificat 3 vile și o cabană de munte în Elveția, Franța și România, care ar aparține liderului PDM. Una dintre ele a fost cumpărată în anul 2012 cu o sumă echivalentă a 26 de milioane de euro. Cu alte 11 milioane de euro casa a fost reamenajată, anume s-a construit piscina și amenajată grădina.
Averile modeste ale judecătorilor din Ialoveni
Până la 14 iunie curent, pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) sunt publicate circa şase mii de declaraţii ale demnitarilor şi funcţionarilor publici. Printre acestea se regăsesc și declarațiile de avere pentru anul 2012 ale celor şase judecători de la Judecătoria Ialoveni.
Mai multe transferuri bancare nedeclarate ar putea atra...
Fosta secretară a cosiliului local al comunei Doina, raionul Cahul, Olga Roșca, ar putea fi urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au constatat că ea ar fi omis intenționat din declarația de venituri și proprietate pentru anul 2014 mai multe sume de bani și bunuri deținute de familia sa. În ședința de la 9 iunie 2016, Olga Roșca a declarat că o parte din bani reprezintă transferuri bancare pe care soțul său le-a transmis altor persoane și că familia sa nu a fost beneficiarul lor.
Soția ministrului Justiției și-a vândut cu 4 milioane d...
Soția ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, Maria Cebotari, și-a vândut cota-parte din compania aeriană Fly One cu 4 milioane de lei sau aproximativ 200 de mii de euro. Datele apar în declarația de avere și interese personale pentru anul 2016 a ministrului Justiției. Maria Cebotari avea în cadrul SRL Fly One o cotă de 40 la sută, iar valoarea de cumpărare era de 200 de mii de lei, potrivit declarației de venituri și proprietăți a demnitarului făcută pentru anul 2015. Solicitat de Moldova Curată, Vladimir Cebotari a precizat că valoarea cotei deținute a crescut pentru că s-au mai făcut investiții, a fost mărit capitalul social. ”Capitalizare pe asta nu am făcut, nu vă faceți griji”, a precizat ministrul.
Doi președinți de raion cu câte 3 apartamente fiecare
Președintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu, și cel al raionului Soroca, Mihai Mîțu, dețin câte trei apartamente, dar și alte bunuri imobile pe care susțin că le-au achiziționat din veniturile legale obținute fie din afaceri, fie din funcții publice deținute anterior.
Aici așteptăm comentariul tău!