Şefa Direcţiei Juridice a Primăriei Chişinău va fi trimisă la Procuratură

Avere la vedere 13 aprilie 2016 1437
Diana Gurschi

Diana Gurschi este suspectată deja al doilea an de către Comisia Naţională de Integritate (CNI) că şi-ar fi tăinuit o parte din averi. După ce anul trecut CNI suspecta un eventual fals în declaraţii comis de funcţionara care nu a indicat în declaraţia de avere pe 2013 câteva imobile, în acest an şefa Direcţiei Juridice ar fi uitat să indice cotele părţi pe care le deţine într-un teren şi mai multe construcţii din capitală. Diana Gurschi spune că ceea ce a găsit Comisia este de fapt o proprietate veche şi părăsită moştenită de la străbunica sa.Potrivit CNI, funcţionara de la primărie deţine ¼ dintr-un teren amplasat în municipiul Chişinău, pe strada Drumul Viilor, care are valoarea cadastrală de 574 mii lei. De asemenea, aceasta mai deţine ¼ din casa de locuit aflată la aceeaşi adresă. O cotă similară îi aparţine Dianei Gurschi şi din construcţiile accesorii casei de locuit.

Casa din municipiul Chişinău în care Diana Gurschi are 1/4 cotă-parte.

Membrii Comisiei au mai descoperit că funcţionara nu a indicat un cont de card, cu rulajul pentru anul 2014 de circa 85 de mii de lei. Actul CNI, ca şi cel adoptat în 2015, urmează să fie expediat Procuraturii Generale.

Casa străbunicii – obiect de discuţie la CNI

Diana Gurschi a explicat pentru Moldova Curată că această casă i-a aparţinut străbunicii sale, iar terenul este de doar doi metri pătraţi. Ea menţionează că imobilul este nelocuibil. „Acest subiect a fost discutat şi anul trecut, dar şi cu doi ani în urmă. Dacă e unul şi acelaşi subiect în fiecare an, atunci eu cred că e prea banal. Construcţia are 40 de metri pătraţi şi a fost ridicată în 1935, e fără geamuri, fără acoperiş. Am primit-o de la străbunica mea, iar ¾ din aceste bunuri aparţin altor rude”, spune funcţionara. Ea precizează că în fiecare an, CNI vine cu aceleaşi constatări. „În anul 2013, aceleaşi momente au fost menţionate şi eu am contestat actul CNI, iar instanţa de judecată l-a anulat. Conform legii, declaraţia de avere pentru anul 2014 trebuia examinată în acel an. Termenele de competenţe ale CNI se limitează la un an”, precizează funcţionara.

Aceasta mai menţionează că nu a ştiut că CNI a adoptat din nou un act de constatare pe numele ei, precizând că nu a fost informată că este supusă controlului. „Nu am primit nici o citaţie. M-a contactat cu jumătate de an în urmă un domn, mi-a solicitat două contracte, iar eu le-am expediat prin fax. Doar atât…”, spune şefa Direcţiei Juridice a Primăriei Chişinău.

În şedinţa publică din 7 aprilie a CNI s-a menţionat însă că Diana Gurschi a fost anunţată despre iniţierea controlului, însă ea ar refuzat colaborarea cu angajaţii instituţiei.

Primul act al CNI a fost anulat de prima instanţă

În luna iulie anul trecut, CNI a constatat aceleaşi eventuale încălcări de lege admise de şefa de la Primărie. Funcţionara a contestat actul în instanţă, iar în luna ianuarie curent, Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău i-a dat câştig de cauză, anulând actul de constatare. CNI a făcut recurs, iar la 20 aprilie curent, cauza va fi examinată la Curtea de Apel Chişinău.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Mai multe transferuri bancare nedeclarate ar putea atra...

Fosta secretară a cosiliului local al comunei Doina, raionul Cahul, Olga Roșca, ar putea fi urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au constatat că ea ar fi omis intenționat din declarația de venituri și proprietate pentru anul 2014 mai multe sume de bani și bunuri deținute de familia sa. În ședința de la 9 iunie 2016, Olga Roșca a declarat că o parte din bani reprezintă transferuri bancare pe care soțul său le-a transmis altor persoane și că familia sa nu a fost beneficiarul lor. 

13 iunie 2016
1036
Avere la vedere

Venitul unei firme a lui Iurie Dârda a crescut de trei...

Veniturile deputatului liberal Iurie Dârda provenite din activitatea uneia dintre companiile sale, care se ocupă de construcția blocurilor de locuit în Capitală, au crescut de trei ori anul trecut față de anul precedent. Dacă în anul 2014, când nu avea nicio funcție publică, liberalul declara că a obținut sub formă de dividende de la Compania „Dansicons” 4 750 025 lei, în anul următor venitul său a crescut la 15 294 279 de lei. Sporirea câștigului coincide cu perioada în care Dârda a devenit deputat. Liberalul spune că nu e nicio legătură între veniturile firmei și mandatul de deputat, ci pur și simplu în 2015 „a cules roadele” din blocurile ridicate câțiva ani mai devreme. 

29 septembrie 2016
983
Avere la vedere

Mașinile de lux ale ofițerilor anticorupție, în atenția...

Mașinile de lux ale cinci ofițeri de la Centrul Național Anticorupție (CNA) i-au determinat pe membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) să inițieze controale pentru verificarea averii și veniturilor acestora.

21 februarie 2014
1280
Avere la vedere

Un primar din raionul Ungheni, trimis la Procuratură

Serghei Gorea, primarul comunei Petrești din raionul Ungheni, riscă să fie cercetat de procurori pentru fals în declaraţia de avere pentru anul 2013. Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au constatat că alesul local nu a declarat cinci terenuri agricole, o clădire de producere, un automobil, venitul soției de aproximativ 3000 de lei, venitul fiicei de circa 1000 de lei și șase conturi bancare. Primarul menţionează că o parte din bunurile nedeclarate nu-i aparţin lui, ci familiei sale.

30 ianuarie 2015
1209
Avere la vedere

O nouă achitare într-un dosar de corupție la Judecători...

Directorul Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, acuzat de fals în declarația de avere și depășirea atribuțiilor de serviciu, a fost achitat de către prima instanță. Sentința de achitare a fost pronunțată la 28 aprilie de către judecătoarea Silvia Gârbu, iar cel care a condus urmărirea penală și a susținut acuzarea a fost procurorul anticorupție Dorin Compan. Sentința motivată încă nu a fost publicată. Procuratura Generală a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că procurorii o vor ataca la Curtea de Apel. 

06 mai 2016
1255
Avere la vedere

CNI va decide joi dacă va verifica averea președintelui...

Comisia Națională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în urma unor materiale difuzate de Jurnal TV și urmează să decidă joi, 24 aprilie, dacă va iniția un control în privința președintelui Academiei de Științe, Gheorghe Duca. Potrivit unui articol publicat pe jurnal.md, demnitarul nu și-ar fi trecut toate averile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2012.

23 aprilie 2014
1110