Şefa Direcţiei Juridice a Primăriei Chişinău va fi trimisă la Procuratură

Avere la vedere 13 aprilie 2016 485
Diana Gurschi

Diana Gurschi este suspectată deja al doilea an de către Comisia Naţională de Integritate (CNI) că şi-ar fi tăinuit o parte din averi. După ce anul trecut CNI suspecta un eventual fals în declaraţii comis de funcţionara care nu a indicat în declaraţia de avere pe 2013 câteva imobile, în acest an şefa Direcţiei Juridice ar fi uitat să indice cotele părţi pe care le deţine într-un teren şi mai multe construcţii din capitală. Diana Gurschi spune că ceea ce a găsit Comisia este de fapt o proprietate veche şi părăsită moştenită de la străbunica sa.Potrivit CNI, funcţionara de la primărie deţine ¼ dintr-un teren amplasat în municipiul Chişinău, pe strada Drumul Viilor, care are valoarea cadastrală de 574 mii lei. De asemenea, aceasta mai deţine ¼ din casa de locuit aflată la aceeaşi adresă. O cotă similară îi aparţine Dianei Gurschi şi din construcţiile accesorii casei de locuit.

Casa din municipiul Chişinău în care Diana Gurschi are 1/4 cotă-parte.

Membrii Comisiei au mai descoperit că funcţionara nu a indicat un cont de card, cu rulajul pentru anul 2014 de circa 85 de mii de lei. Actul CNI, ca şi cel adoptat în 2015, urmează să fie expediat Procuraturii Generale.

Casa străbunicii – obiect de discuţie la CNI

Diana Gurschi a explicat pentru Moldova Curată că această casă i-a aparţinut străbunicii sale, iar terenul este de doar doi metri pătraţi. Ea menţionează că imobilul este nelocuibil. „Acest subiect a fost discutat şi anul trecut, dar şi cu doi ani în urmă. Dacă e unul şi acelaşi subiect în fiecare an, atunci eu cred că e prea banal. Construcţia are 40 de metri pătraţi şi a fost ridicată în 1935, e fără geamuri, fără acoperiş. Am primit-o de la străbunica mea, iar ¾ din aceste bunuri aparţin altor rude”, spune funcţionara. Ea precizează că în fiecare an, CNI vine cu aceleaşi constatări. „În anul 2013, aceleaşi momente au fost menţionate şi eu am contestat actul CNI, iar instanţa de judecată l-a anulat. Conform legii, declaraţia de avere pentru anul 2014 trebuia examinată în acel an. Termenele de competenţe ale CNI se limitează la un an”, precizează funcţionara.

Aceasta mai menţionează că nu a ştiut că CNI a adoptat din nou un act de constatare pe numele ei, precizând că nu a fost informată că este supusă controlului. „Nu am primit nici o citaţie. M-a contactat cu jumătate de an în urmă un domn, mi-a solicitat două contracte, iar eu le-am expediat prin fax. Doar atât…”, spune şefa Direcţiei Juridice a Primăriei Chişinău.

În şedinţa publică din 7 aprilie a CNI s-a menţionat însă că Diana Gurschi a fost anunţată despre iniţierea controlului, însă ea ar refuzat colaborarea cu angajaţii instituţiei.

Primul act al CNI a fost anulat de prima instanţă

În luna iulie anul trecut, CNI a constatat aceleaşi eventuale încălcări de lege admise de şefa de la Primărie. Funcţionara a contestat actul în instanţă, iar în luna ianuarie curent, Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău i-a dat câştig de cauză, anulând actul de constatare. CNI a făcut recurs, iar la 20 aprilie curent, cauza va fi examinată la Curtea de Apel Chişinău.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

FUNCŢIONARI DE LUX

Chiar dacă salariile de funcţionari sunt mai mult decât modeste, mai mulţi foşti miniştri şi angajaţi ai Primăriei capitalei au reuşit să se pricopsească în ultimii ani cu case luxoase în unul dintre cele mai scumpe şi prestigioase cartiere locative ale capitalei.

10 mai 2013
335
Avere la vedere

SECRET: Trei membri CSM, cu averea

Recent, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) numiţi din rândul profesorilor de drept titulari şi-au depus declaraţiile de avere la CSM, doar că aceste acte nu sunt publice. Experţii declară că toţi membrii CSM, indiferent dacă sunt aleşi din rândul judecătorilor sau din cel al profesorilor de drept, sunt obligaţi să-şi declare veniturile şi interesele şi să le facă publice.

06 februarie 2014
459
Avere la vedere

CNI a iertat încă un primar

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) „iartă” tot mai des persoane cu funcţii publice care s-au aflat în conflict de interese. Unul dintre ultimele cazuri de acest fel este al primarei comunei Băhrineşti, raionul Floreşti. Deşi CNI a recunoscut că Feodosia Bunescu a admis un conflict de interese, angajându-şi nepoata la Primărie, membrii Comisiei au clasat cazul.

20 aprilie 2016
350
Avere la vedere

Misterul pământurilor președintei Judecătoriei Briceni

Președintele Judecătoriei raionului Briceni, Viorica Caduc, este, cel puțin pe hârtie, cel mai împroprietărit magistrat din țară. În declarația sa de avere figurează 82 de terenuri, majoritatea agricole, procurate în special în ultimii ani.

14 noiembrie 2014
474