Şefa Direcţiei Juridice a Primăriei Chişinău va fi trimisă la Procuratură
![](https://www.moldovacurata.md/storage/upload/news/imd/5de4deb033955.jpg)
Diana Gurschi este suspectată deja al doilea an de către Comisia Naţională de Integritate (CNI) că şi-ar fi tăinuit o parte din averi. După ce anul trecut CNI suspecta un eventual fals în declaraţii comis de funcţionara care nu a indicat în declaraţia de avere pe 2013 câteva imobile, în acest an şefa Direcţiei Juridice ar fi uitat să indice cotele părţi pe care le deţine într-un teren şi mai multe construcţii din capitală. Diana Gurschi spune că ceea ce a găsit Comisia este de fapt o proprietate veche şi părăsită moştenită de la străbunica sa.
Potrivit CNI, funcţionara de la primărie deţine ¼ dintr-un teren amplasat în municipiul Chişinău, pe strada Drumul Viilor, care are valoarea cadastrală de 574 mii lei. De asemenea, aceasta mai deţine ¼ din casa de locuit aflată la aceeaşi adresă. O cotă similară îi aparţine Dianei Gurschi şi din construcţiile accesorii casei de locuit.
Membrii Comisiei au mai descoperit că funcţionara nu a indicat un cont de card, cu rulajul pentru anul 2014 de circa 85 de mii de lei. Actul CNI, ca şi cel adoptat în 2015, urmează să fie expediat Procuraturii Generale.
Casa străbunicii – obiect de discuţie la CNI
Diana Gurschi a explicat pentru Moldova Curată că această casă i-a aparţinut străbunicii sale, iar terenul este de doar doi metri pătraţi. Ea menţionează că imobilul este nelocuibil. „Acest subiect a fost discutat şi anul trecut, dar şi cu doi ani în urmă. Dacă e unul şi acelaşi subiect în fiecare an, atunci eu cred că e prea banal. Construcţia are 40 de metri pătraţi şi a fost ridicată în 1935, e fără geamuri, fără acoperiş. Am primit-o de la străbunica mea, iar ¾ din aceste bunuri aparţin altor rude”, spune funcţionara. Ea precizează că în fiecare an, CNI vine cu aceleaşi constatări. „În anul 2013, aceleaşi momente au fost menţionate şi eu am contestat actul CNI, iar instanţa de judecată l-a anulat. Conform legii, declaraţia de avere pentru anul 2014 trebuia examinată în acel an. Termenele de competenţe ale CNI se limitează la un an”, precizează funcţionara.
Aceasta mai menţionează că nu a ştiut că CNI a adoptat din nou un act de constatare pe numele ei, precizând că nu a fost informată că este supusă controlului. „Nu am primit nici o citaţie. M-a contactat cu jumătate de an în urmă un domn, mi-a solicitat două contracte, iar eu le-am expediat prin fax. Doar atât…”, spune şefa Direcţiei Juridice a Primăriei Chişinău.
În şedinţa publică din 7 aprilie a CNI s-a menţionat însă că Diana Gurschi a fost anunţată despre iniţierea controlului, însă ea ar refuzat colaborarea cu angajaţii instituţiei.
Primul act al CNI a fost anulat de prima instanţă
În luna iulie anul trecut, CNI a constatat aceleaşi eventuale încălcări de lege admise de şefa de la Primărie. Funcţionara a contestat actul în instanţă, iar în luna ianuarie curent, Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău i-a dat câştig de cauză, anulând actul de constatare. CNI a făcut recurs, iar la 20 aprilie curent, cauza va fi examinată la Curtea de Apel Chişinău.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Cazul averilor șefului poliției raionului Orhei urmează...
Șeful Inspectoratului de Poliție al raionului Orhei, Grigore Josan, spune că va contesta în instanță actul Comisiei Naționale de Integritate, aprobat săptămâna trecută. În document, CNI cere procuraturii să deschidă un dosar penal pe numele lui Josan pentru fals în declarația de avere.
Maşinile de „nimic” ale magistraţilor
Unii judecători indică în declaraţiile de avere autoturisme a căror valoare nu depăşeşte zece mii de lei. În realitate, pe piaţa secundară, aceste maşini valorează câteva mii de euro. Experţii susţin că uneori, subiecţii declarării indică în acte preţuri mai mici ale bunurilor deţinute pentru ca oamenii să nu îşi dea seama că valoarea bunului achiziţionat le depăşeşte vădit venitul.
Fostul vicepreședinte al raionului Basarabeasca nu a de...
Vasile Guzun, care a deținut funcția de vicepreședinte al raionului Basarabeasca în perioada 2012-2014, nu a trecut în declarația de avere pentru anul 2013 toate veniturile familiei sale. Soția sa, Maria Guzun, este proprietară a unei firme de producție și comerț, SRL ”Cristal Alex”, înregistrată în 1997. Firma este specializată în comerțul cu amănuntul în magazine, în vânzarea produselor alimentare, a băuturilor și țigărilor.
Mihai Moldovanu, dat pe mâna procurorilor pentru două c...
Șeful Direcției sănătate a primăriei mun. Chișinău, Mihai Moldovanu, ar putea fi cercetat penal pentru fals în declarații. Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că funcționarul n-ar fi indicat în declarația sa de avere pentru anul trecut două conturi bancare și ar fi precizat greșit cota-parte pe care o deține într-o societate comercială. Pentru aceste încălcări, Moldovanu riscă până la un an de pușcărie sau o amendă de 12 mii de lei.
Averile a doi deputaţi, un ministru şi doi viceminiştri...
În şedinţa de astăzi, 26 septembrie 2013, Comisia Naţională de Integritate (CNI) va examina cazuri de eventuale încălcari la declararea veniturilor şi proprietăţii de către deputaţii: Stella Jantuan, Ivan Ionaş, ministrul şi viceministrul Mediului - Gheorghe Şalaru şi Lazăr Chirică, dar şi de viceministrul Educaţiei - Liliana Nicolaescu-Onofrei.
Salarii ce se dublează de la un an la altul în instituț...
Venitul obținut de la locul de muncă de către un conducător al unei întreprinderi de stat s-a dublat în 2013 față de 2012, deși profitul întreprinderii a scăzut de două ori. Este vorba despre directoarea Întreprinderii de Stat Cadastru, Angela Matcov, care ridică lunar peste 20 de mii de lei.
Aici așteptăm comentariul tău!