Primarul de Ignăţei a fost sancţionat şi riscă să-şi piardă funcţia

Arhiva 3 septembrie 2013 1490
Ion Balan, primarul din Ignăţei, Rezina

Ion Balan, primarul satului Ignăţei din raionul Rezina, a fost amendat cu 4 000 mii de lei, deoarece a admis un conflict de interese, achiziţionând produse alimentare pentru grădiniţa de copii din localitate, prin intermediul întreprinderii Î.I. „Ion Balan”, care aparţine familiei acestuia. Menţionăm că şefa grădiniţei este Natalia Balan, soţia primarului.



Ziarul regional „Cuvântul” publica în aprilie curent investigaţia „Copiii satului şi afacerile primarului”, în care menţiona că primarul de Ignăţei achiziţionează produse alimentare de la propria Întreprindere Individuală.

Moldova Curată relata în materialul „Lapte muls din interes” despre faptul că elevii din clasele primare din satul Ignăţei şi cei de la grădiniţa din aceeaşi localitate sunt hrăniţi cu lapte şi pâine de la întreprinderea ce aparţine şefei grădiniţei.
Comisia Naţională de Integritate (CNI) a studiat situaţia şi a constatat că alesul local a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Actul de constatare emis de CNI a fost transmis Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), iar alesul local a fost amendat pentru ilegalitatea comisă. Angela Starinschi, şefa Serviciului de presă al CNA, a declarat pentru Moldova Curată că Ion Balan a fost sancţionat cu 200 de unităţi contravenţionale (4 000 de lei), însă primarul a achitat în termen de 72 de ore amenda, plătind doar jumătate din sumă, adică 2 000 de lei.

Primarul riscă să fie revocat

Din cauza încălcării regimului juridic al conflictului de interese, Cancelaria de Stat a iniţiat procedura de revocare din funcţie a lui Ion Balan. Alexandru Nicolae, specialist în cadrul Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, a specificat că, la momentul actual, sunt în proces de judecată cu primarul. „În luna august au avut loc două şedinţă de judecată, iar la 31 octombrie se va desfăşura următoarea. Noi am solicitat mai mult timp pentru acumularea de probe în scopul revocării din funcţie a primarului”, susţine specialistul.
Solicitat de Moldova Curată, primarul Ion Balan afirmă că s-a conformat deciziei CNI, achitând amenda, însă nu este de acord cu procedura iniţiată de Cancelaria de Stat. „Judecata va face dreptate”, menţionează alesul local.

60 de terenri agricole nu au fost declarate

Ion Balan nu este mulţumit nici de actul adoptat recent de CNI privind respectarea regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor. Specificăm că, la 22 august curent, CNI a constatat că primarul din Ignăţei, Ion Balan, nu şi-a declarat toate bunurile pe care alesul local şi familia acestuia le are. Potrivit actului emis de CNI, Ion Balan nu a declarat: două automobile, 60 de terenuri agricole, venitul obţinut din activitatea de întreprinzător al ÎI „Ion Balan”, venitul obţinut din pensiile persoanelor aflate la întreţinere şi patru conturi bancare.

De asemenea, primarul nu a declarat că este fondatorul şi administratorul unei întreprinderi individuale. CNI mai constată că alesul local a completat cu date eronate declaraţia de avere referitor la cota-parte a casei de locuit deţinute.

La rândul său, primarul afirmă că CNI a emis o decizie incorectă, de aceea o va contesta în instanţă. „Informaţia din acest act nu este veridică, 60 de terenuri agricole nu înseamnă 60 de hectare. Familia noastră deţine doar 10 hectare, terenurile având suprafeţe mici. Ele nu sunt doar ale mele, aparţin atât mamei, soţiei, cât şi copiilor. Recunosc că am uitat să-mi declar conturile bancare, însă specific faptul că ele sunt credite şi nu depozite”, argumentează primarul.

De menţionat că, pentru anul 2012, Ion Balan declară un venit de peste 72 de mii de lei obţinut de la locul de muncă, două terenuri agricole, o casă de locuit cu jumătate de cotă-parte, două autoturisme de marca „Mercedes”, un cont curent deschis în anul 2011, fără a specifica valoarea acestuia.

Precizăm că Ion Balan este primar la al treilea mandat, candidând independent. Din anul 2012, primarul din Ignăţei este membru al Partidului Democrat din Moldova (PDM). 

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Un incident școlar a scos la iveală un conflict de inte...

Un incident produs la şcoala din satul Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti, condusă de soția primarului din localitate, a scos la iveală și alte ”păcate” ale familiei funcționarului public. Astfel, directoarea Angela Comendant ar fi îmbrâncit o elevă, iar procurorii care au început să investigheze cazul au descoperit că, în școală, o firmă deţinută de primar şi soţia sa comercializa produse alimentare. Pe numele directoarei, care respinge toate acuzațiile, și, între timp, a decis să demisioneze, a fost deschis un dosar penal pentru folosirea intenționată a situației de serviciu. La rândul său, primarul spune că nu a avut loc niciun abuz sau conflict de interese, intrucât el nu a participat la selectarea firmei care urma să vândă chifle copiilor, iar totul ar fi o răfuială pusă la cale de o colegă de partid.

22 aprilie 2014
1177
Arhiva

Democrata Tatiana Golban ar fi fost numită în funcția d...

Șefa interimară a Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buicani din municipiul Chișinău, Tatiana Golban, ar fi fost numită în funcție, acum o lună, cu încălcarea legii. Cel puțin așa susțin unii juriști, care fac trimitere la Legea privind funcția publică. ”Odinul de numire este de contestat, întrucât Legea este absolut explicită în acest sens – doar funcționarii publici puteau fi numiți într-o astfeld e funcție”, spune experta anticorupție Mariana Kalughin.

21 iunie 2019
1201
Arhiva

Profil candidat: Andrei Cocieru

Integritate în activitate politică

17 februarie 2019
1177
Arhiva

INTERVIU// Sorin Ioniță, Expert Forum: Clientelismul po...

Sorin Ioniță, președinte al organizației Expert Forum din România, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre fenomenul clientelismului politic și riscurile acestuia pentru societate. În opinia sa, un exemplu de clientelism în Republica Moldova este programul ”Drumuri bune”, desfășurat în preajma alegerilor parlamentare.

08 decembrie 2018
844
Arhiva

Profil candidat: Vadim Lelic

Integritatea în activitatea politică

15 februarie 2019
2180
Arhiva

Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au manife...

„Nu legalizaţi corupţia!” „Nu legalizaţi banii furaţi!” „Nu amnistiei fiscale!”. Acesta sunt câteva mesaje care au fost transmise la un flashmob organizat în dimineaţa zilei de vineri, 16 decembrie, de către câţiva reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi reprezentanţi ai unor formaţiuni politice. Manifestanţii au protestat în faţa Parlamentului, înainte de şedinţa în plen, faţă de adoptarea unor iniţiative legislative care prevăd liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală. 

16 decembrie 2016
1250