Primarul de Ignăţei a fost sancţionat şi riscă să-şi piardă funcţia
Ion Balan, primarul satului Ignăţei din raionul Rezina, a fost amendat cu 4 000 mii de lei, deoarece a admis un conflict de interese, achiziţionând produse alimentare pentru grădiniţa de copii din localitate, prin intermediul întreprinderii Î.I. „Ion Balan”, care aparţine familiei acestuia. Menţionăm că şefa grădiniţei este Natalia Balan, soţia primarului.
Ziarul regional „Cuvântul” publica în aprilie curent investigaţia „Copiii satului şi afacerile primarului”, în care menţiona că primarul de Ignăţei achiziţionează produse alimentare de la propria Întreprindere Individuală.
Moldova Curată relata în materialul „Lapte muls din interes” despre faptul că elevii din clasele primare din satul Ignăţei şi cei de la grădiniţa din aceeaşi localitate sunt hrăniţi cu lapte şi pâine de la întreprinderea ce aparţine şefei grădiniţei.
Comisia Naţională de Integritate (CNI) a studiat situaţia şi a constatat că alesul local a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Actul de constatare emis de CNI a fost transmis Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), iar alesul local a fost amendat pentru ilegalitatea comisă. Angela Starinschi, şefa Serviciului de presă al CNA, a declarat pentru Moldova Curată că Ion Balan a fost sancţionat cu 200 de unităţi contravenţionale (4 000 de lei), însă primarul a achitat în termen de 72 de ore amenda, plătind doar jumătate din sumă, adică 2 000 de lei.
Primarul riscă să fie revocat
Din cauza încălcării regimului juridic al conflictului de interese, Cancelaria de Stat a iniţiat procedura de revocare din funcţie a lui Ion Balan. Alexandru Nicolae, specialist în cadrul Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, a specificat că, la momentul actual, sunt în proces de judecată cu primarul. „În luna august au avut loc două şedinţă de judecată, iar la 31 octombrie se va desfăşura următoarea. Noi am solicitat mai mult timp pentru acumularea de probe în scopul revocării din funcţie a primarului”, susţine specialistul.
Solicitat de Moldova Curată, primarul Ion Balan afirmă că s-a conformat deciziei CNI, achitând amenda, însă nu este de acord cu procedura iniţiată de Cancelaria de Stat. „Judecata va face dreptate”, menţionează alesul local.
60 de terenri agricole nu au fost declarate
Ion Balan nu este mulţumit nici de actul adoptat recent de CNI privind respectarea regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor. Specificăm că, la 22 august curent, CNI a constatat că primarul din Ignăţei, Ion Balan, nu şi-a declarat toate bunurile pe care alesul local şi familia acestuia le are. Potrivit actului emis de CNI, Ion Balan nu a declarat: două automobile, 60 de terenuri agricole, venitul obţinut din activitatea de întreprinzător al ÎI „Ion Balan”, venitul obţinut din pensiile persoanelor aflate la întreţinere şi patru conturi bancare.
De asemenea, primarul nu a declarat că este fondatorul şi administratorul unei întreprinderi individuale. CNI mai constată că alesul local a completat cu date eronate declaraţia de avere referitor la cota-parte a casei de locuit deţinute.
La rândul său, primarul afirmă că CNI a emis o decizie incorectă, de aceea o va contesta în instanţă. „Informaţia din acest act nu este veridică, 60 de terenuri agricole nu înseamnă 60 de hectare. Familia noastră deţine doar 10 hectare, terenurile având suprafeţe mici. Ele nu sunt doar ale mele, aparţin atât mamei, soţiei, cât şi copiilor. Recunosc că am uitat să-mi declar conturile bancare, însă specific faptul că ele sunt credite şi nu depozite”, argumentează primarul.
De menţionat că, pentru anul 2012, Ion Balan declară un venit de peste 72 de mii de lei obţinut de la locul de muncă, două terenuri agricole, o casă de locuit cu jumătate de cotă-parte, două autoturisme de marca „Mercedes”, un cont curent deschis în anul 2011, fără a specifica valoarea acestuia.
Precizăm că Ion Balan este primar la al treilea mandat, candidând independent. Din anul 2012, primarul din Ignăţei este membru al Partidului Democrat din Moldova (PDM).
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Fostul judecător Dumitru Visterniceanu: În ultimii ani,...
Judecătorul Dumitru Visterniceanu, fost membru și fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, acum pensionat, a comentat, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, diverse aspecte ale activității din ultimii ani a sistemului de justiție. Potrivit lui, procesul de subordonare a justiției de către sfera politicului a început încă în perioaa guvernării comuniste, însă cel mai mare grad de dependență a fost înregistrat în ultimii ani, cnd la putere au fost democrații.
Declarații de integritate semnate de membrii echipei pr...
Candidații la funcția de ministru în guvernul Ion Sturza au semnat duminică, 3 ianuarie, declarații de integritate, prin care recunosc că nu au comis în trecut fapte condamnabile și se obligă să își mențină un asemenea comportament pe viitor. Declarațiile au fost semnate în prezența a 7 reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale care promovează transparența, lupta împotriva corupției și integritatea funcționarilor publici: Transparency International Moldova, Asociația Presei Independente, Centrul de Investigații Jurnalistice etc.
Депутатство - в Гагаузии, процветающий бизнес и роскошн...
От округа № 7 города Чадыр-Лунга за место в Народном Собрании Гагаузии (НСГ) борются пять кандидатов. Наиболее серьёзные претенденты на победу оказались владельцами доходных предприятий и дорогой недвижимости в Кишиневе - там, где на самом деле проживают.
Ce trebuie să întreprindem în cazul în care o instituți...
Întrebare: La 4 octombrie a.c., Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis o decizie irevocabilă prin care obligă Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” să ofere Asociației Presei Independente (API) informații despre firmele care au prestat servicii de construcție, renovare, reabilitare şi modernizare a oficiilor poștale din țară, dar și despre sumele cheltuite în acest scop în perioada ianuarie 2014 - martie 2016. Deja a trecut mai mult de o lună de la emiterea hotărârii CSJ, iar Î.S. „Poșta Moldovei” așa și nu a oferit informația solicitată. Ce trebuie să mai întreprindă API pentru a determina entitatea respectivă să se conformeze deciziei CSJ?
Aici așteptăm comentariul tău!