Primarul de Ignăţei a fost sancţionat şi riscă să-şi piardă funcţia

Ion Balan, primarul satului Ignăţei din raionul Rezina, a fost amendat cu 4 000 mii de lei, deoarece a admis un conflict de interese, achiziţionând produse alimentare pentru grădiniţa de copii din localitate, prin intermediul întreprinderii Î.I. „Ion Balan”, care aparţine familiei acestuia. Menţionăm că şefa grădiniţei este Natalia Balan, soţia primarului.
Ziarul regional „Cuvântul” publica în aprilie curent investigaţia „Copiii satului şi afacerile primarului”, în care menţiona că primarul de Ignăţei achiziţionează produse alimentare de la propria Întreprindere Individuală.
Moldova Curată relata în materialul „Lapte muls din interes” despre faptul că elevii din clasele primare din satul Ignăţei şi cei de la grădiniţa din aceeaşi localitate sunt hrăniţi cu lapte şi pâine de la întreprinderea ce aparţine şefei grădiniţei.
Comisia Naţională de Integritate (CNI) a studiat situaţia şi a constatat că alesul local a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Actul de constatare emis de CNI a fost transmis Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), iar alesul local a fost amendat pentru ilegalitatea comisă. Angela Starinschi, şefa Serviciului de presă al CNA, a declarat pentru Moldova Curată că Ion Balan a fost sancţionat cu 200 de unităţi contravenţionale (4 000 de lei), însă primarul a achitat în termen de 72 de ore amenda, plătind doar jumătate din sumă, adică 2 000 de lei.
Primarul riscă să fie revocat
Din cauza încălcării regimului juridic al conflictului de interese, Cancelaria de Stat a iniţiat procedura de revocare din funcţie a lui Ion Balan. Alexandru Nicolae, specialist în cadrul Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, a specificat că, la momentul actual, sunt în proces de judecată cu primarul. „În luna august au avut loc două şedinţă de judecată, iar la 31 octombrie se va desfăşura următoarea. Noi am solicitat mai mult timp pentru acumularea de probe în scopul revocării din funcţie a primarului”, susţine specialistul.
Solicitat de Moldova Curată, primarul Ion Balan afirmă că s-a conformat deciziei CNI, achitând amenda, însă nu este de acord cu procedura iniţiată de Cancelaria de Stat. „Judecata va face dreptate”, menţionează alesul local.
60 de terenri agricole nu au fost declarate
Ion Balan nu este mulţumit nici de actul adoptat recent de CNI privind respectarea regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor. Specificăm că, la 22 august curent, CNI a constatat că primarul din Ignăţei, Ion Balan, nu şi-a declarat toate bunurile pe care alesul local şi familia acestuia le are. Potrivit actului emis de CNI, Ion Balan nu a declarat: două automobile, 60 de terenuri agricole, venitul obţinut din activitatea de întreprinzător al ÎI „Ion Balan”, venitul obţinut din pensiile persoanelor aflate la întreţinere şi patru conturi bancare.
De asemenea, primarul nu a declarat că este fondatorul şi administratorul unei întreprinderi individuale. CNI mai constată că alesul local a completat cu date eronate declaraţia de avere referitor la cota-parte a casei de locuit deţinute.
La rândul său, primarul afirmă că CNI a emis o decizie incorectă, de aceea o va contesta în instanţă. „Informaţia din acest act nu este veridică, 60 de terenuri agricole nu înseamnă 60 de hectare. Familia noastră deţine doar 10 hectare, terenurile având suprafeţe mici. Ele nu sunt doar ale mele, aparţin atât mamei, soţiei, cât şi copiilor. Recunosc că am uitat să-mi declar conturile bancare, însă specific faptul că ele sunt credite şi nu depozite”, argumentează primarul.
De menţionat că, pentru anul 2012, Ion Balan declară un venit de peste 72 de mii de lei obţinut de la locul de muncă, două terenuri agricole, o casă de locuit cu jumătate de cotă-parte, două autoturisme de marca „Mercedes”, un cont curent deschis în anul 2011, fără a specifica valoarea acestuia.
Precizăm că Ion Balan este primar la al treilea mandat, candidând independent. Din anul 2012, primarul din Ignăţei este membru al Partidului Democrat din Moldova (PDM).
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Preşedintele CNI: „Vom rămâne la sapă de lemn, dacă nu...
Persoanele cu funcţii de răspundere în serviciul public ar putea avea posibilitatea, începând cu anul viitor, să-şi declare veniturile şi proprietăţile în formă electronică, printr-un program special numit „E-integritate”. Specialiştii afirmă că această modalitate va elimina erorile comise fără intenţie sau cu bună ştiinţă de către subiecţi, deoarece programul va include câmpuri de date obligatorii. Dacă acestea nu vor fi completate, declaraţia nu va putea fi recepţionată. Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) spune însă declararea electronică va fi posibilă de la anul viitor doar în situaţia în care deputaţii vor vota proiectele de lege care presupun reformarea CNI, dar şi modificarea formularului de declarare a averilor şi intereselor personale.
CSM a propus spre avansare un judecător vizat de CEDO
Anul trecut, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îi propunea preşedintelui ţării să-i confere gradul superior de calificare unui judecător din cadrul Curţii Supreme de Justiţie. Acest grad este cel mai important pe care îl poate avea un judecător, ceea ce înseamnă şi un adaos salarial lunar de 400 de lei. Juriştii afirmă că magistraţii care sunt propuşi spre o astfel de promovare trebuie să aibă o experienţă de muncă bogată, dar şi succese remarcabile în domeniu. Preşedintele Nicolae Timofti, fost judecător şi el, a decis să nu-i acorde calificarea solicitată judecătorului Ghenadie Nicolaev.
O firmă la care primara este fondatoare câștigă licitaț...
Primara satului Răcăria, raionul Râșcani, Valentina Nadulișneac, deține o cotă de 28% din capitalul social al unei întreprinderi agricole, care în ultimii trei ani livrează produse alimentare pentru instituțiile publice din sat. Primara spune că nu s-a aflat în conflict de interese atunci când firma era selectată drept câștigătoare a licitațiilor publice. Reprezentanții CNI afirmă însă că Valentina Nadulișneac nu a depus declarații privind interesul personal, așa cum cere legea.
Un hectar de teren din satul Cotova a ajuns înapoi în f...
Un teren cu o suprafață de peste un hectar a fost întors în fondul Primăriei satului Cotova, Drochia, după ce s-a constatat că licitația de vânzare a fost ilegală. Motivul: primarul, care a condus Comisia de licitație, s-a aflat în conflict de interese. Cumpărătorul a fost fiul său.
Aici așteptăm comentariul tău!