Primarul de Ignăţei a fost sancţionat şi riscă să-şi piardă funcţia

Arhiva 3 septembrie 2013 255
Ion Balan, primarul din Ignăţei, Rezina

Ion Balan, primarul satului Ignăţei din raionul Rezina, a fost amendat cu 4 000 mii de lei, deoarece a admis un conflict de interese, achiziţionând produse alimentare pentru grădiniţa de copii din localitate, prin intermediul întreprinderii Î.I. „Ion Balan”, care aparţine familiei acestuia. Menţionăm că şefa grădiniţei este Natalia Balan, soţia primarului.Ziarul regional „Cuvântul” publica în aprilie curent investigaţia „Copiii satului şi afacerile primarului”, în care menţiona că primarul de Ignăţei achiziţionează produse alimentare de la propria Întreprindere Individuală.

Moldova Curată relata în materialul „Lapte muls din interes” despre faptul că elevii din clasele primare din satul Ignăţei şi cei de la grădiniţa din aceeaşi localitate sunt hrăniţi cu lapte şi pâine de la întreprinderea ce aparţine şefei grădiniţei.
Comisia Naţională de Integritate (CNI) a studiat situaţia şi a constatat că alesul local a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Actul de constatare emis de CNI a fost transmis Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), iar alesul local a fost amendat pentru ilegalitatea comisă. Angela Starinschi, şefa Serviciului de presă al CNA, a declarat pentru Moldova Curată că Ion Balan a fost sancţionat cu 200 de unităţi contravenţionale (4 000 de lei), însă primarul a achitat în termen de 72 de ore amenda, plătind doar jumătate din sumă, adică 2 000 de lei.

Primarul riscă să fie revocat

Din cauza încălcării regimului juridic al conflictului de interese, Cancelaria de Stat a iniţiat procedura de revocare din funcţie a lui Ion Balan. Alexandru Nicolae, specialist în cadrul Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, a specificat că, la momentul actual, sunt în proces de judecată cu primarul. „În luna august au avut loc două şedinţă de judecată, iar la 31 octombrie se va desfăşura următoarea. Noi am solicitat mai mult timp pentru acumularea de probe în scopul revocării din funcţie a primarului”, susţine specialistul.
Solicitat de Moldova Curată, primarul Ion Balan afirmă că s-a conformat deciziei CNI, achitând amenda, însă nu este de acord cu procedura iniţiată de Cancelaria de Stat. „Judecata va face dreptate”, menţionează alesul local.

60 de terenri agricole nu au fost declarate

Ion Balan nu este mulţumit nici de actul adoptat recent de CNI privind respectarea regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor. Specificăm că, la 22 august curent, CNI a constatat că primarul din Ignăţei, Ion Balan, nu şi-a declarat toate bunurile pe care alesul local şi familia acestuia le are. Potrivit actului emis de CNI, Ion Balan nu a declarat: două automobile, 60 de terenuri agricole, venitul obţinut din activitatea de întreprinzător al ÎI „Ion Balan”, venitul obţinut din pensiile persoanelor aflate la întreţinere şi patru conturi bancare.

De asemenea, primarul nu a declarat că este fondatorul şi administratorul unei întreprinderi individuale. CNI mai constată că alesul local a completat cu date eronate declaraţia de avere referitor la cota-parte a casei de locuit deţinute.

La rândul său, primarul afirmă că CNI a emis o decizie incorectă, de aceea o va contesta în instanţă. „Informaţia din acest act nu este veridică, 60 de terenuri agricole nu înseamnă 60 de hectare. Familia noastră deţine doar 10 hectare, terenurile având suprafeţe mici. Ele nu sunt doar ale mele, aparţin atât mamei, soţiei, cât şi copiilor. Recunosc că am uitat să-mi declar conturile bancare, însă specific faptul că ele sunt credite şi nu depozite”, argumentează primarul.

De menţionat că, pentru anul 2012, Ion Balan declară un venit de peste 72 de mii de lei obţinut de la locul de muncă, două terenuri agricole, o casă de locuit cu jumătate de cotă-parte, două autoturisme de marca „Mercedes”, un cont curent deschis în anul 2011, fără a specifica valoarea acestuia.

Precizăm că Ion Balan este primar la al treilea mandat, candidând independent. Din anul 2012, primarul din Ignăţei este membru al Partidului Democrat din Moldova (PDM). 

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Testele la poligraf – efectuate la aparate necertificat...

Cadrul legal general privind testarea la poligraf, dar și legislația specifică referitoare la unele instituții care trebuie să testeze personalul la ”detectorul de minciuni”, trebuie să fie modificate, consideră experții reuniți în cadrul unei dezbateri organizate de Asociația Presei Independente și portalul Moldova Curată, la tema “Testarea la poligraf: un deceniu de eșecuri sau de reușite?”.

21 februarie 2018
277
Arhiva

Profil candidat: Adela Răileanu

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
497
Arhiva

„Legile imperfecte și tergiversarea procesului de conso...

20 martie 2017
202
Arhiva

Un fost primar cere de la un jurnalist jumătate de mili...

Fostul primar al satului Păpăuţi din raionul Rezina și fost lider a organizaţiei teritoriale a Partidului Democrat din acest raion cere de la directorul ziarului regional „Cuvântul” despăgubiri de jumătate de milion de lei. Leonid Balan, care anterior a fost condamnat pentru că ar fi comis mai multe încălcări ale legii în cazul privatizării unei Cooperative Agricole (CAP), s-a supărat că Tudor Iașcenco l-a pomenit în mai multe investigații jurnalistice, inclusiv din anul 2011. Jurnalistul, la rândul său, spune că are toate documentele necesare pentru a-și proba concluziile făcute în investigații.

02 martie 2015
221
Arhiva

Mass-media, cu peniţa pe averea şi interesele demnitari...

De la constituirea Comisiei Naţionale de Integritate(CNI), presa a avut un rol semnificativ în depistarea cazurilor în care subiecţi ai declarării erau suspectaţi de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, al incompatibilităţii de funcţii sau situaţii de tăinuire a unor proprietăţi sau maşini scumpe. Deoarece majoritatea subiecţilor declarării vizaţi în actele de constatare ale CNI scapă basma curată, instituţia pierde pe zi ce trece din credibilitate. Experţii sunt de părere că pentru ca CNI să capete încredere din partea societăţii, aşa cum o are instituţia similară din România, ea ar trebui urgent reformată.

17 iulie 2015
206
Arhiva

Un deputat din autonomia găgăuză intenţionează să modif...

Ivan Burgudji, deputat în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze, iniţiază în regiune consultări publice cu scopul de a modifica câteva prevederi din Codul Electoral al autonomiei găgăuze. Deputatul vrea ca numărul de circumscripţii electorale să fie redus: de la 35, câte sunt în prezent, la cinci, dar să fie schimbată şi procedura de alegere a deputaţilor. Burgudji spune că amendamentele ar fi cerute de Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), care obligă Adunarea Populară să ajusteze legislaţia electorală la articolul 38 din Constituţie. Argumentul este combătut de Curte.

05 iulie 2016
193