Primarul de Ignăţei a fost sancţionat şi riscă să-şi piardă funcţia

Arhiva 3 septembrie 2013 1501
Ion Balan, primarul din Ignăţei, Rezina

Ion Balan, primarul satului Ignăţei din raionul Rezina, a fost amendat cu 4 000 mii de lei, deoarece a admis un conflict de interese, achiziţionând produse alimentare pentru grădiniţa de copii din localitate, prin intermediul întreprinderii Î.I. „Ion Balan”, care aparţine familiei acestuia. Menţionăm că şefa grădiniţei este Natalia Balan, soţia primarului.Ziarul regional „Cuvântul” publica în aprilie curent investigaţia „Copiii satului şi afacerile primarului”, în care menţiona că primarul de Ignăţei achiziţionează produse alimentare de la propria Întreprindere Individuală.

Moldova Curată relata în materialul „Lapte muls din interes” despre faptul că elevii din clasele primare din satul Ignăţei şi cei de la grădiniţa din aceeaşi localitate sunt hrăniţi cu lapte şi pâine de la întreprinderea ce aparţine şefei grădiniţei.
Comisia Naţională de Integritate (CNI) a studiat situaţia şi a constatat că alesul local a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Actul de constatare emis de CNI a fost transmis Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), iar alesul local a fost amendat pentru ilegalitatea comisă. Angela Starinschi, şefa Serviciului de presă al CNA, a declarat pentru Moldova Curată că Ion Balan a fost sancţionat cu 200 de unităţi contravenţionale (4 000 de lei), însă primarul a achitat în termen de 72 de ore amenda, plătind doar jumătate din sumă, adică 2 000 de lei.

Primarul riscă să fie revocat

Din cauza încălcării regimului juridic al conflictului de interese, Cancelaria de Stat a iniţiat procedura de revocare din funcţie a lui Ion Balan. Alexandru Nicolae, specialist în cadrul Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, a specificat că, la momentul actual, sunt în proces de judecată cu primarul. „În luna august au avut loc două şedinţă de judecată, iar la 31 octombrie se va desfăşura următoarea. Noi am solicitat mai mult timp pentru acumularea de probe în scopul revocării din funcţie a primarului”, susţine specialistul.
Solicitat de Moldova Curată, primarul Ion Balan afirmă că s-a conformat deciziei CNI, achitând amenda, însă nu este de acord cu procedura iniţiată de Cancelaria de Stat. „Judecata va face dreptate”, menţionează alesul local.

60 de terenri agricole nu au fost declarate

Ion Balan nu este mulţumit nici de actul adoptat recent de CNI privind respectarea regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor. Specificăm că, la 22 august curent, CNI a constatat că primarul din Ignăţei, Ion Balan, nu şi-a declarat toate bunurile pe care alesul local şi familia acestuia le are. Potrivit actului emis de CNI, Ion Balan nu a declarat: două automobile, 60 de terenuri agricole, venitul obţinut din activitatea de întreprinzător al ÎI „Ion Balan”, venitul obţinut din pensiile persoanelor aflate la întreţinere şi patru conturi bancare.

De asemenea, primarul nu a declarat că este fondatorul şi administratorul unei întreprinderi individuale. CNI mai constată că alesul local a completat cu date eronate declaraţia de avere referitor la cota-parte a casei de locuit deţinute.

La rândul său, primarul afirmă că CNI a emis o decizie incorectă, de aceea o va contesta în instanţă. „Informaţia din acest act nu este veridică, 60 de terenuri agricole nu înseamnă 60 de hectare. Familia noastră deţine doar 10 hectare, terenurile având suprafeţe mici. Ele nu sunt doar ale mele, aparţin atât mamei, soţiei, cât şi copiilor. Recunosc că am uitat să-mi declar conturile bancare, însă specific faptul că ele sunt credite şi nu depozite”, argumentează primarul.

De menţionat că, pentru anul 2012, Ion Balan declară un venit de peste 72 de mii de lei obţinut de la locul de muncă, două terenuri agricole, o casă de locuit cu jumătate de cotă-parte, două autoturisme de marca „Mercedes”, un cont curent deschis în anul 2011, fără a specifica valoarea acestuia.

Precizăm că Ion Balan este primar la al treilea mandat, candidând independent. Din anul 2012, primarul din Ignăţei este membru al Partidului Democrat din Moldova (PDM). 

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Primarul din Bleșteni a declarat un eventual conflict d...

În comuna Bleșteni din raionul Edineț primarul și-a angajat sora în calitate de directoare a Centrului comunitar pentru persoane în etate. Alesul local spune că în sat nimeni nu ar lucra cu un salariu atât de mic, de doar circa o mie de lei, de aceea și-a numit sora în această funcție. După aproape un an de la angajare, primarul s-a „spovedit” la Comisia Națională de Integritate (CNI).

30 decembrie 2015
1228
Arhiva

Diferenţa vădită între voinţa declarată şi cea real ang...

Cele mai importante instrumente de prevenire a corupţiei în serviciul public sunt declararea şi controlul veniturilor şi proprietăţilor, precum şi vegherea asupra intereselor personale ale agenţilor publici.

02 iulie 2013
951
Arhiva

Profil candidat: Nina Cereteu

Integritatea în activitatea politică

08 februarie 2019
2441
Arhiva

Profil candidat: Constantin Botnari

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1592
Arhiva

Consiliul Superior al Procurorilor are o nouă conducere

Angela Motuzoc, adjunctă a procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău, a fost aleasă în funcția de președintă a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Ea a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, şi-a început cariera în Procuratură în anul 2000, deţinând pe parcurs mai multe funcţii în procuratura municipiului Chişinău.

10 ianuarie 2018
1204
Arhiva

Ministrul Mediului și-a angajat finul de cununie în fun...

Noul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, l-a angajat în funcția de consilier al său și șef de cabinet pe finul său de cununie, Alexandru Bostan. Acesta i-a fost și asistent la Parlament, când Munteanu a fost deputat. Alexandru Bostan are 30 de ani și este profesor de drept la Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

20 august 2015
1243