Judecătorii sancţionaţi disciplinar rămân fără prime la salarii
De la începutul anului curent, Colegiul disciplinar din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aplicat 11 sancţiuni judecătorilor care au comis abateri disciplinare în exercitarea funcţiei. Potrivit Codului Muncii, odată cu aplicarea acestor sancţiuni disciplinare, judecătorii nu mai beneficiază de stimulări salariale pe perioada validităţii sancţiunii şi nici nu pot fi avansaţi în funcţie.
Pe pagina web a CSM sunt plasate 14 hotărâri adoptate în ianuarie-aprilie 2013 de Colegiul disciplinar, structură care examinează cazurile privind răspunderea disciplinară a judecătorilor. În această perioadă, judecătorilor care au comis abateri disciplinare le-au fost aplicate cinci mustrări aspre, trei mustrări şi trei avertismente. Alte cinci cazuri, în care se invocau anumite încălcări ale judecătorilor, au fost clasate.
Mustrări aspre pentru încălcarea gravă a eticii judiciare
În februarie curent, Colegiul disciplinar a aplicat mustrare aspră judecătorilor Curţii de Apel Chişinău Gheorghe Iovu, Vasile Gurin, Tudor Micu şi judecătorului de la Judecătoria Ialoveni Constantin Creţu, iar în luna aprilie mustrare aspră i-a fost aplicată judecătorului de la Judecătoria Vulcăneşti Victor Lanovenco.
Magistraţilor Tudor Micu, Gheorghe Iovu şi Vasile Gurin le-a fost aplicată mustrare aspră pentru încălcarea normelor imperative ale legislaţiei şi pentru încălcarea gravă a eticii judiciare la examinarea în apel a cauzei penale de învinuire a lui Adrian Nichifor, când judecătorii au decis reîncadrarea infracţiunii din „omor intenţionat” în „lipsire de viaţă din imprudenţă”.
În cadrul controlului efectuat de Inspecţia Judiciară pe marginea activităţii judecătorului Constantin Creţu, au fost depistate mai multe încălcări ale normelor de drept procesual la examinarea cauzelor civile si penale. Printre abaterile imputate acestui judecător sunt încălcarea obligaţiei de imparţialitate, atitudine nedemnă în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, avocaţi, experţi, martori sau alţi participanţi la proces.
Judecătorul Victor Lanovenco a fost sancţionat pentru comportament inadecvat în timpul activităţilor extrajudiciare şi încălcarea gravă a eticii judiciare. Potrivit hotărârii Colegiului, în decembrie 2012, judecătorul a intrat într-un magazin alimentar din oraşul Vulcăneşti, fiind încălţat doar în ciorapi, a avut un comportament inadecvat şi a tulburat ordinea publică, motiv pentru care a fost transportat la comisariatul de poliţie. În aceeaşi lună, judecătorul a fost protagonistul unei situaţii similare, de data aceasta însă magistratul a fost împiedicat să intre în magazin de către agenţii de pază.
Hotărâri remise cu întârziere şi servicii oferite de participanţii la proces
Valeriu Rusu, judecător din Străşeni, a fost sancţionat de Colegiul disciplinar cu mustrare pentru încălcarea termenelor de redactare a unei hotărâri judecătoreşti şi de transmitere a copiilor participanţilor la proces. Astfel, în luna iulie 2012, magistratul a pronunţat o hotărâre de judecată privind micşorarea pensiei de întreţinere a copilului, însă a expediat copia hotărârii abia după 92 de zile de la pronunţare, depăşind termenul legal cu 77 de zile.
Şi judecătorului Curţii de Apel Chişinău Victor Pruteanu i-a fost aplicată sancţiunea disciplinară în formă de mustrare, deoarece a primit un climatizor în valoare de 4,5 mii lei de la o companie care era parte a unui proces de insolvabilitate pe care îl judeca. În explicaţiile date CSM, judecătorul afirmă că acest climatizor a fost instalat în birou în lipsa sa şi că a transmis banii pentru achitarea lui prin intermediul grefierei. Totodată, magistratul regretă această situaţie.
După mustrare, demisia
La 18 ianuarie curent, i-a fost aplicată o mustrare şi judecătorului de la Curtea de Apel Chişinău Grigore Zubati pentru încălcarea legii procesuale şi acţiuni părtinitoare la examinarea şi pronunţarea unei hotărâri într-un dosar intentat de patru agenţi economici împotriva Inspectoratului Fiscal Principal de Stat. La 11 zile după emiterea acestei hotărâri, acest judecător a fost demis de Consiliul Superior al Magistraturii după examinarea contestaţiei ministrului Justiţiei Oleg Efrim împotriva hotărârii Colegiului disciplinar din 7 decembrie 2012, prin care lui Zubati i-a fost aplicat un avertisment pentru încălcarea principiului de imparțialitate în examinarea unui litigiu funciar. Atunci judecătorul a emis o hotărâre prin care a obligat Primăria Chișinău să-i repartizeze un teren de 670 m.p. într-un cartier de lux judecătorului din aceeași instanță Mihail Ciugureanu. Avertismentul a fost atacat la CSM de către ministrul Justiţiei ca fiind o sancțiune prea blândă, iar CSM a decis să propună Preşedintelui Republicii Moldova eliberarea lui Grigore Zubati din funcţia de judecător.
Fără stimulări şi promovări
Potrivit articolul 23 al Legii privind statutul judecătorului, magistraţilor le pot fi aplicate sancţiuni disciplinare ca: avertisment, mustrare, mustrare aspră, retrogradare, eliberare din funcţie, eliberare din funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte. Sancţiunea disciplinară se aplică în termen de 6 luni de la data depistării abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de un an de la data comiterii ei.
Codul Muncii al Republicii Moldova interzice aplicarea amenzilor sau a altor sancţiuni pecuniare pentru încălcarea disciplinei de muncă, în schimb în perioada de validitate a sancţiunii disciplinare, salariatului sancţionat nu i se pot aplica asemenea stimulări cum sunt mulţumirile, premiile, cadourile de preţ, diplomele de onoare. Galina Bostan, directoarea Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), afirmă că neacordarea premiilor reprezintă o pedeapsă pecuniară serioasă pentru judecătorii sancţionaţi. „În cazul unor judecători cu experienţă, stimulările salariale echivalează cu circa jumătate din salariu de bază, iar odată ce le este aplicată o sancţiune disciplinară, nu le mai sunt acordate aceste stimulări. E o sancţiune ce doare în cazul în care judecătorul pedepsit trăieşte doar din venitul salarial”, menţionează experta. Galina Bostan precizează că judecătorii sancţionaţi nu pot fi promovaţi în funcţie în perioada de validitate a sancţiunii disciplinare.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Se apropie sfârşitul anului 2015, iar pe site-ul CNI în...
Până în prezent, doar 132 de declaraţii de venituri şi proprietăţi sunt plasate pe pagina web a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). În timp ce compania responsabilă de digitizarea declaraţiilor de avere şi CNI invocă motive tehnice, unii jurnalişti afirmă că publicarea declaraţiilor este tărăgănată intenţionat.
Magistraţi cu condamnări la Curtea Europeană, evaluaţi...
Toţi judecătorii Curţii Supreme de Justiţie notaţi până în prezent de Colegiul de evaluare a performanţelor judecătorilor au fost „răsplătiţi” cu calificativul „excelent”, deşi majoritatea acestor magistraţi se fac vinovaţi de condamnările Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) în ultimii şase ani.
Ziarul “Adevărul”: Dosarul nunţii şefului Vămii. Eduard...
Secretarul general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, a pierdut şi în a doua instanţă procesul de anulare a actului de constatare a conflictului de interese, emis de Comisia Naţională de Integritate (CNI) la 6 februarie 2014.
Unul dintre deputații aleși duminică are antecedente pe...
Unul dintre deputații noi aleși la 20 octombrie, socialistul Vitalii Evtodiev, a fost cercetat penal pentru falsificarea unei expertize. Ultima decizie în acest dosar a fost luată anul trecut de Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Vitalii Evtodiev a fost recunoscut vinovat, doar că nu a ispășit nici o pedeapsă, întrucât infracțiunea s-a prescris. Deputatul nu vrea să comenteze această cauză penală, spunând că însăși durata examinării în instanțe a acestui dosar ar vorbi despre multe.
Aici așteptăm comentariul tău!