Judecătorii sancţionaţi disciplinar rămân fără prime la salarii

Arhiva 5 iunie 2013 112

De la începutul anului curent, Colegiul disciplinar din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aplicat 11 sancţiuni judecătorilor care au comis abateri disciplinare în exercitarea funcţiei. Potrivit Codului Muncii, odată cu aplicarea acestor sancţiuni disciplinare, judecătorii nu mai beneficiază de stimulări salariale pe perioada validităţii sancţiunii şi nici nu pot fi avansaţi în funcţie.Pe pagina web a CSM sunt plasate 14 hotărâri adoptate în ianuarie-aprilie 2013 de Colegiul disciplinar, structură care examinează cazurile privind răspunderea disciplinară a judecătorilor. În această perioadă, judecătorilor care au comis abateri disciplinare le-au fost aplicate cinci mustrări aspre, trei mustrări şi trei avertismente. Alte cinci cazuri, în care se invocau anumite încălcări ale judecătorilor, au fost clasate.

Mustrări aspre pentru încălcarea gravă a eticii judiciare

În februarie curent, Colegiul disciplinar a aplicat mustrare aspră judecătorilor Curţii de Apel Chişinău Gheorghe Iovu, Vasile Gurin, Tudor Micu şi judecătorului de la Judecătoria Ialoveni Constantin Creţu, iar în luna aprilie mustrare aspră i-a fost aplicată judecătorului de la Judecătoria Vulcăneşti Victor Lanovenco.

Magistraţilor Tudor Micu, Gheorghe Iovu şi Vasile Gurin le-a fost aplicată mustrare aspră pentru încălcarea normelor imperative ale legislaţiei şi pentru încălcarea gravă a eticii judiciare la examinarea în apel a cauzei penale de învinuire a lui Adrian Nichifor, când judecătorii au decis reîncadrarea infracţiunii din „omor intenţionat” în „lipsire de viaţă din imprudenţă”.

În cadrul controlului efectuat de Inspecţia Judiciară pe marginea activităţii judecătorului Constantin Creţu, au fost depistate mai multe încălcări ale normelor de drept procesual la examinarea cauzelor civile si penale. Printre abaterile imputate acestui judecător sunt încălcarea obligaţiei de imparţialitate, atitudine nedemnă în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, avocaţi, experţi, martori sau alţi participanţi la proces.

Judecătorul Victor Lanovenco a fost sancţionat pentru comportament inadecvat în timpul activităţilor extrajudiciare şi încălcarea gravă a eticii judiciare. Potrivit hotărârii Colegiului, în decembrie 2012, judecătorul a intrat într-un magazin alimentar din oraşul Vulcăneşti, fiind încălţat doar în ciorapi, a avut un comportament inadecvat şi a tulburat ordinea publică, motiv pentru care a fost transportat la comisariatul de poliţie. În aceeaşi lună, judecătorul a fost protagonistul unei situaţii similare, de data aceasta însă magistratul a fost împiedicat să intre în magazin de către agenţii de pază.

Hotărâri remise cu întârziere şi servicii oferite de participanţii la proces

Valeriu Rusu, judecător din Străşeni, a fost sancţionat de Colegiul disciplinar cu mustrare pentru încălcarea termenelor de redactare a unei hotărâri judecătoreşti şi de transmitere a copiilor participanţilor la proces. Astfel, în luna iulie 2012, magistratul a pronunţat o hotărâre de judecată privind micşorarea pensiei de întreţinere a copilului, însă a expediat copia hotărârii abia după 92 de zile de la pronunţare, depăşind termenul legal cu 77 de zile.

Şi judecătorului Curţii de Apel Chişinău Victor Pruteanu i-a fost aplicată sancţiunea disciplinară în formă de mustrare, deoarece a primit un climatizor în valoare de 4,5 mii lei de la o companie care era parte a unui proces de insolvabilitate pe care îl judeca. În explicaţiile date CSM, judecătorul afirmă că acest climatizor a fost instalat în birou în lipsa sa şi că a transmis banii pentru achitarea lui prin intermediul grefierei. Totodată, magistratul regretă această situaţie.

După mustrare, demisia

La 18 ianuarie curent, i-a fost aplicată o mustrare şi judecătorului de la Curtea de Apel Chişinău Grigore Zubati pentru încălcarea legii procesuale şi acţiuni părtinitoare la examinarea şi pronunţarea unei hotărâri într-un dosar intentat de patru agenţi economici împotriva Inspectoratului Fiscal Principal de Stat. La 11 zile după emiterea acestei hotărâri, acest judecător a fost demis de Consiliul Superior al Magistraturii după examinarea contestaţiei ministrului Justiţiei Oleg Efrim împotriva hotărârii Colegiului disciplinar din 7 decembrie 2012, prin care lui Zubati i-a fost aplicat un avertisment pentru încălcarea principiului de imparțialitate în examinarea unui litigiu funciar. Atunci judecătorul a emis o hotărâre prin care a obligat Primăria Chișinău să-i repartizeze un teren de 670 m.p. într-un cartier de lux judecătorului din aceeași instanță Mihail Ciugureanu. Avertismentul a fost atacat la CSM de către ministrul Justiţiei ca fiind o sancțiune prea blândă, iar CSM a decis să propună Preşedintelui Republicii Moldova eliberarea lui Grigore Zubati din funcţia de judecător.

Fără stimulări şi promovări

Potrivit articolul 23 al Legii privind statutul judecătorului, magistraţilor le pot fi aplicate sancţiuni disciplinare ca: avertisment, mustrare, mustrare aspră, retrogradare, eliberare din funcţie, eliberare din funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte. Sancţiunea disciplinară se aplică în termen de 6 luni de la data depistării abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de un an de la data comiterii ei.

Codul Muncii al Republicii  Moldova interzice aplicarea amenzilor sau a altor sancţiuni pecuniare pentru încălcarea disciplinei de muncă, în schimb în perioada de validitate a sancţiunii disciplinare, salariatului sancţionat nu i se pot aplica asemenea stimulări cum sunt mulţumirile, premiile, cadourile de preţ, diplomele de onoare. Galina Bostan, directoarea Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), afirmă că neacordarea premiilor reprezintă o pedeapsă pecuniară serioasă pentru judecătorii sancţionaţi. „În cazul unor judecători cu experienţă, stimulările salariale echivalează cu circa jumătate din salariu de bază, iar odată ce le este aplicată o sancţiune disciplinară, nu le mai sunt acordate aceste stimulări. E o sancţiune ce doare în cazul în care judecătorul pedepsit trăieşte doar din venitul salarial”, menţionează experta. Galina Bostan precizează că judecătorii sancţionaţi nu pot fi promovaţi în funcţie în perioada de validitate a sancţiunii disciplinare.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Mobilizare democrată pentru colectarea semnăturilor la...

În timp ce conducerea Partidului Democrat din Moldova anunţă că echipa a reuşit să strângă într-un timp record numărul necesar de semnături pentru susţinerea candidatului Marian Lupu în scrutinul prezidenţial, angajaţii unei instituţii publice din Cahul divulgă detalii curioase despre modul în care formaţiunea a colectat semnăturile. Câţiva angajaţi ai Fabricii de Brânzeturi din Cahul spun că în ziua în care PDM a luat listele de subscripţie de la Comisia Electorală Centrală, la Fabrică a fost convocată o adunare a lucrătorilor. Oamenilor li s-a spus să aducă, obligatoriu, buletinele de identitate.

13 septembrie 2016
98
Arhiva

În doi ani, doar trei persoane au ajuns după gratii pen...

Deși Centrul Național Anticorupție (fostul Centru pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției) a inițiat în ultimii ani sute de dosare penale, foarte puțini dintre inculpați prinși că au luat mită ajung după gratii. În doi ani și jumătate, doar trei persoane au fost condamnate la închisoare pentru trafic de influență. Datele se conțin într-un studiu prezentat de CNA.

03 decembrie 2013
108
Arhiva

Muncă în vânt la Comisia Națională de Integritate

Cele mai multe dintre cazurile de incompatibilitate, de conflict de interese și de fals în declarațiile de avere, descoperite de Comisia Națională de Integritate (CNI), rămân nepedepsite. De aproape un an, Centrul Național Anticorupție refuză să aplice amenzi în baza actelor de constatare emise de CNI, motivând prin expirarea termenului de prescripție. Din același motiv, rămân nepedepsite și cazurile de nedeclarare a averilor.Doar două amenzi

23 aprilie 2014
107
Arhiva

Profil candidat: Leonid Nauc

Integritatea în activitatea politică

05 februarie 2019
113
Arhiva

Profil candidat: Valeriu Caisîn

Integritatea în activitatea politică

24 ianuarie 2019
111
Arhiva

Protestatari cu probleme de integritate

În dimineaţa zilei de 12 ianuarie curent, mai mulţi locuitori ai raionului Nisporeni au participat la un protest în fața sediului Consiliului Raional, scandând că doresc desemnarea unui premier şi instalarea unui Guvern. La manifestație a fost prezent şi preşedintele raionului Nisporeni, dar şi fostul primar al urbei – ambii membri ai Partidului Democrat (PDM). Cei doi s-au aflat anterior în atenţia portalului Moldova Curată: Ion Artene, preşedintele raionului, şi Ion Gangan, fostul primar, nu au indicat în declaraţiile de avere firmele pe care le dețin familiile lor.

13 ianuarie 2016
99