A cărat ciment cu maşina de serviciu, dar a scăpat de amendă

Arhiva 20 februarie 2015 963
Valeriu Didencu a fost surprins încărcând ciment în maşina de serviciu în iunie 2014

Valeriu Didencu, secretarul Consiliului Municipal Chişinău, surprins cu maşina de serviciu la un depozit al unui centru comercial, de unde a cumpărat ciment, a scăpat de amendă. Reprezentanţii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) invocă expirarea termenului de prescripţie pentru aplicarea sancţiunii. Experţii constată că ofiţerii CNA aduc acest argument în favoarea lor aproape în toate cazurile de acest fel şi sunt de părerea că angajaţii acestei structuri nu au voinţa să meargă până la capăt.Acum câteva luni, membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au decis să-l dea pe Valeriu Didencu pe mâinile ofiţerilor CNA pentru a-i aplica o amendă. Membrii Comisiei s-au autosesizat după ce postul de televiziune Pro TV a difuzat în iunie 2014 nişte imagini din care se vede că secretarul Consiliului Municipal Chişinău a oprit la un magazin şi a încărcat saci cu ciment în portbagaj. Reprezentanţii CNI au constatat că Valeriu Didencu a admis un conflict de interese atunci când şi-a rezolvat problemele personale folosind maşina statului şi nu şi-a informat despre asta şefii, în termen de trei zile, aşa cum prevede legea. Comisia a trimis actul de constatare ofiţerilor CNA pentru a-i aplica o amendă în baza articolului 313² din Codul Contravenţional – nedeclararea conflictului de interese. Amenda variază între 2.000 şi 6.000 de lei. 

Valeriu Didencu a scăpat însă de sancţiune pentru că a expirat termenul de prescripţie de trei luni, ne-au informat reprezentanţii CNA. „Credeţi că trebuia să fiu sancţionat pentru prostia cuiva? Chiar nu aveţi ceva mai serios?”, ne-a reproşat secretarul Consiliului Municipal Chişinău.

Nu este însă prima dată când angajaţii Centrului invocă expirarea termenului de prescripţie. Anterior, Moldova Curată a relatat că CNI şi CNA interpretează legislaţia diferit. În timp ce membrii Comisiei susţin că un conflict de interese trebuie sancţionat în timp de trei luni de la data constatării, angajaţii Centrul Naţional Anticorupţie, care aplică amenda în baza materialelor de la CNI, insistă că aceste trei luni trebuie numărate din ziua săvârşirii contravenţiei. Până acum reprezentanţii CNA nu au amendat niciun funcţionar pentru că a utilizat în scopuri personale bunurile publice, în baza actelor de constatare emise de către membrii Comisiei Naţionale de Integritate.

„Am impresia că CNA nu are voinţa să meargă până la capăt şi că ofiţerii acestei structuri invocă din start termenul de prescripţie şi se liniştesc. Nu! Ar trebui să meargă în instanţă cu 10-20 de cazuri, iar cuvântul final să aparţină judecătorilor. Atunci vom putea spune că avem o problemă şi că ar trebui operate modificări în legislaţie”, a comentat Galina Bostan, directorul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei.

Anastasia NaniPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Ion Groza

Integritatea în activitatea politică

19 februarie 2019
1008
Arhiva

Peste 20 de controale într-o singură zi

Membrii CNI vor decide iniţierea controalelor pe numele lui Vladimir Voronin, deputat PCRM, a Tamarei Chişca-Doneva, judecătoare la Curtea Supremă de Justiţie şi a lui Alexandru Raţă, procuror al raionului Străşeni. Aceştea sunt bănuiţi de CNI că ar fi comis abateri în procesul de declarare a averilor.

20 martie 2014
1006
Arhiva

Un hectar de teren din satul Cotova a ajuns înapoi în f...

Un teren cu o suprafață de peste un hectar a fost întors în fondul Primăriei satului Cotova, Drochia, după ce s-a constatat că licitația de vânzare a fost ilegală. Motivul: primarul, care a condus Comisia de licitație, s-a aflat în conflict de interese. Cumpărătorul a fost fiul său.

18 decembrie 2015
908
Arhiva

Interese cu „tensiune înaltă”

O firmă fondată de Mihail Stratan, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE) a câştigat o licitaţie publică de achiziţionare a echipamentului energetic, în valoare de peste 44 mii de euro, destinat AEE. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Directorul Agenţiei a contestat actul CNI în judecată, calificându-l drept „aberaţie”.

11 martie 2014
1281
Arhiva

Profil candidat: Ion Dascăl

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1162
Despre ANI

Tatiana pașcovschi confirmă că se retrage din consiliul...

Jurnalista Tatiana Pașcovschi, membră a Consiliului de Integritate al ANI din partea societății civile, a confirmat pentru Moldova Curată că se retrage din CI. Ea anunță că ar fi informat despre asta Ministerul Justiției, autoritatea care a format comisia ce a ales reprezentantul societății civile în CI și care, acum, ar trebui să aleagă un nou reprezentant.

11 iunie 2019
1233