A cărat ciment cu maşina de serviciu, dar a scăpat de amendă

Arhiva 20 februarie 2015 826
Valeriu Didencu a fost surprins încărcând ciment în maşina de serviciu în iunie 2014

Valeriu Didencu, secretarul Consiliului Municipal Chişinău, surprins cu maşina de serviciu la un depozit al unui centru comercial, de unde a cumpărat ciment, a scăpat de amendă. Reprezentanţii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) invocă expirarea termenului de prescripţie pentru aplicarea sancţiunii. Experţii constată că ofiţerii CNA aduc acest argument în favoarea lor aproape în toate cazurile de acest fel şi sunt de părerea că angajaţii acestei structuri nu au voinţa să meargă până la capăt.



Acum câteva luni, membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au decis să-l dea pe Valeriu Didencu pe mâinile ofiţerilor CNA pentru a-i aplica o amendă. Membrii Comisiei s-au autosesizat după ce postul de televiziune Pro TV a difuzat în iunie 2014 nişte imagini din care se vede că secretarul Consiliului Municipal Chişinău a oprit la un magazin şi a încărcat saci cu ciment în portbagaj. Reprezentanţii CNI au constatat că Valeriu Didencu a admis un conflict de interese atunci când şi-a rezolvat problemele personale folosind maşina statului şi nu şi-a informat despre asta şefii, în termen de trei zile, aşa cum prevede legea. Comisia a trimis actul de constatare ofiţerilor CNA pentru a-i aplica o amendă în baza articolului 313² din Codul Contravenţional – nedeclararea conflictului de interese. Amenda variază între 2.000 şi 6.000 de lei. 

Valeriu Didencu a scăpat însă de sancţiune pentru că a expirat termenul de prescripţie de trei luni, ne-au informat reprezentanţii CNA. „Credeţi că trebuia să fiu sancţionat pentru prostia cuiva? Chiar nu aveţi ceva mai serios?”, ne-a reproşat secretarul Consiliului Municipal Chişinău.

Nu este însă prima dată când angajaţii Centrului invocă expirarea termenului de prescripţie. Anterior, Moldova Curată a relatat că CNI şi CNA interpretează legislaţia diferit. În timp ce membrii Comisiei susţin că un conflict de interese trebuie sancţionat în timp de trei luni de la data constatării, angajaţii Centrul Naţional Anticorupţie, care aplică amenda în baza materialelor de la CNI, insistă că aceste trei luni trebuie numărate din ziua săvârşirii contravenţiei. Până acum reprezentanţii CNA nu au amendat niciun funcţionar pentru că a utilizat în scopuri personale bunurile publice, în baza actelor de constatare emise de către membrii Comisiei Naţionale de Integritate.

„Am impresia că CNA nu are voinţa să meargă până la capăt şi că ofiţerii acestei structuri invocă din start termenul de prescripţie şi se liniştesc. Nu! Ar trebui să meargă în instanţă cu 10-20 de cazuri, iar cuvântul final să aparţină judecătorilor. Atunci vom putea spune că avem o problemă şi că ar trebui operate modificări în legislaţie”, a comentat Galina Bostan, directorul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei.

Anastasia Nani



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Directoarea Centrului „Prietenia” din Coşniţa este bănu...

14 ianuarie 2016
639
Arhiva

Profil candidat: Remus Ciobanu

Integritatea în activitatea politică

23 ianuarie 2019
927
Arhiva

Cunoaște-ți candidatul!

În perioada 6 octombrie – 3 noiembrie 2019, portalul MoldovaCurata.md, în colaborare cu jurnaliștii Centrului de Investigații Jurnalistice, publică  profilurile de integritate ale candidaților la funcția de primar al municipiilor, inclusiv ale suburbiilor, și orașelor-centre de raion la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Profilurile au fost elaborate în baza unor criterii stabilite împreună cu experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției și vizează veniturile și bunurile candidaților, conflictele de interese, modul cum au fost gestionați banii publici etc.

10 octombrie 2019
849
Arhiva

Gafă a deputaților de aproape jumătate de milion de lei

Doi directori ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Nicolae Răileanu și Leonid Belinschi, continuă să activeze în cadrul instituției, chiar dacă mandatele le-au expirat încă acum un an și jumătate. Aceștia susțin că nu se pot concedia, pentru că Parlamentul nu a decis încheierea mandatelor, în schimb a votat numirea altor doi directori la ANRE. Timp de un an și jumătate, cât au lucrat cu mandatul expirat, Răileanu și Belinschi au primit împreună peste un milion și jumătate de lei.

20 septembrie 2013
779
Arhiva

Procesul de judecată în cazul Valentin Crudu vs ME decu...

„Clientul meu a fost demis din funcţie ilegal, iar dacă va câştiga judecata, el va fi restabilit în funcţie la Ministerul Educaţiei”. Declaraţia a fost făcută la 4 iunie curent, în cadrul unui club de discuţii, organizat de Amnesty International Moldova, de către avocatul Vitalie Nagacevschi. Acesta este apărătorul lui Valentin Crudu, fostul şef al Direcţiei generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei.

07 iunie 2013
1642
Arhiva

Profil candidat: Vladimir Vitiuc

Integritatea în activitatea politică

21 ianuarie 2019
1571