Profil candidat: Mihai Moldovanu
Integritatea în activitatea politică
Mihai Moldovanu are 53 de ani, fiind originar din s. Ordăşei, raionul Teleneşti. A făcut studii la Colegiul de medicină din Orhei, a absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițeanu”, în 2001 a susținut teza de doctor în științe medicale, iar în 2010 a încheiat studiile la Școala de Management în Sănătate Publică. Și-a început activitatea profesională în 1986, în calitate de felcer la Spitalul de Urgenţă din Chişinău. În 1992 a devenit medic generalist la Spitalul Clinic Municipal nr.1, iar un an mai târziu a fost numit în funcția de medic terapeut la Policlinica Asociaţiei curativ-sanatoriale şi de recuperare a Aparatului Guvernului. Din 2007 până în 2018, a exercitat funcția de șef al Direcției Sănătate a Primăriei mun. Chișinău. Între timp, a fost și deputat (2009-2010) și viceprim-ministru pe probleme sociale (2011-2013).
Moldovanu a făcut carieră activând la Primărie, Legislativ și Executiv și fiind membru, apoi vicepreședinte, al Partidului Liberal. Candidează pe circumscripția uninominală Telenești.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
În 2013, Ziarul de Gardă a scris despre casa de lux, care valora șase milioane de lei, și afacerile familiei șefului de Direcție de la Primăria Chișinău. Jurnaliștii precizau că Moldovanu este proprietarul unei case care ar costa milioane de lei, cu două nivele şi mansardă, amplasată pe str. Cetatea Chilia din sectorul Botanica. Pe numele soţilor Moldovanu mai erau înscrise două apartamente situate într-un bloc din str. Trandafirilor. Familia deținea două firme specializate în creşterea păsărilor şi animalelor, „Agrovas-Impex” SRL și „Avisalim” SRL, și gestiona o companie de detectivi particulari, „Pajura Imperială” SRL. Atunci, Mihai Moldovanu declara că imobilul l-a cumpărat și reparat din economii și din banii acumulați pe parcursul activității sale profesionale, iar o contribuție importantă a venit din partea soacrei sale, care a muncit peste hotare. Despre firme, acesta declara că sunt mai mult un hobby decât business, pentru că nu avea profit din ele.
În 2015, Mihai Moldovanu a devenit subiectul unei verificări efectuate de fosta Comisie Națională de integritate (CNI), demarate după ce actualul președinte Igor Dodon, pe atunci deputat din partea PSRM, a depus o sesizare privind verificarea veniturilor și proprietăților funcționarului. La 12 martie 2015, CNI a clasat cauza, invocând că „s-a constatat că nu există circumstanțe din care să rezulte încălcarea regimului juridic în declarația cu privire la venituri și proprietate a datelor inexacte sau incomplete”.
În același an însă, la 2 iulie 2015, CNI a mai emis un act de constatare în privința lui Mihai Moldovanu. De această dată, Comisa a stabilit că funcționarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în 2014, prin faptul că Direcția pe care o conducea a dat în locațiune un spațiu din incinta Spitalului Clinic Municipal pentru Copii nr.1 firmei „Medclinic International” SRL, în care fiica sa deținea o cotă-parte. CNI a decis remiterea materialelor către Centrul Național Anticorupție. Mihai Moldovanu a contestat în instanță actul, invocând că în perioada respectivă era suspendat din funcție, iar decizia a fost luată de adjunctul său. Actul CNI a fost anulat de Judecătoria Chișinău, iar decizia a fost menținută și de Curtea de Apel Chișinău.
În octombrie 2017, Ziarul de Gardă a scris că Mihai Moldovanu locuiește împreună cu partenera sa, Mihaela Iacub, şefa adjunctă a Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, într-un imobil de lux de la marginea Chişinăului, dat în exploatare acum doi ani și care este înregistrat pe numele părinţilor pensionari ai Mihaelei Iacub. Abordați, Mihai Moldovanu a declarat că nu are nicio contribuție la construcția casei, iar Mihaela Iacub a invocat că locuiește la părinți temporar până când va fi finalizat blocul în care a investit bani pentru procurarea unui apartament.
În declarație de avere și interese pentru 2017, Mihai Moldovanu a raportat un salariu mediu lunar de 9 400 de lei. Partenera sa, Mihaela Iacub, a fost remunerată cu un salariu mediu lunar de 10 300 de lei. Moldovanu mai declară cinci terenuri extravilane, achiziţionate în 2002-2013, şi două terenuri intravilane, cumpărate în 2006, respectiv 2014. Ultimul bun este cel achiziţionat de părinţii Mihaelei Iacub, pe care a fost ridicată casa în care acesta locuieşte. La capitolul construcţii, Moldovanu a trecut, pe lângă noua sa reşedinţă, imobilul de la Botanica, în care a locuit anterior şi despre care ZdG a scris în iulie 2013. În același act mai găsim trei apartamente, toate dobândite în 2003, un automobil Volvo XC 90, fabricat în 2011 şi achiziţionat în 2014 cu 170 de mii de lei, și un automobil Kia Sportage, fabricat în 2014 și cumpărat în 2016 de Mihaela Iacub cu 300 de mii de lei. În vigoare rămân și acțiunile lui Mihai Moldovanu la cele două companii cu activități în agricultură: SRL „Agrovas Impex” și SRL „Avisalim”. În 2016, liberalul a contractat două împrumuturi, de câte 25 de mii de euro, pe care trebuie să le restituie până în 2019.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice
În prezent (ianuarie 2019), Mihai Moldvanu luptă pentru a reveni în fotoliul de șef al Direcției Sănătate a mun. Chișinău, după ce la 29 martie 2018, fosta primară interimară a capitalei Silvia Radu a emis o dispoziție privind eliberarea sa din funcție. Demiterea lui Moldovanu a fost precedată de acuzații reciproce între cei doi și un conflict care a demarat în luna februarie curent, când Silvia Radu a efectuat un control inopinat la Spitalul Municipal Nr. 1. Atunci, șeful Direcției Sănătate ar fi fost surprins la masă cu directorul Spitalului Nr.1, cu un consilier PL în CMC, dar și cu alți angajați, în una dintre bucătăriile spitalului. Oficial, Mihai Moldovanu a fost eliberat din funcție „pentru controlul slab asupra instituțiilor medicale aflate în administrare, pentru numeroasele plângeri din partea pacienților şi pentru acțiunile care nu sunt luate în timp util pentru a elimina deficiențele în activitatea organizațiilor subordonate Direcției sănătății al Consiliului municipal Chișinău”. La 23 august, Mihai Moldovanu a obținut prima victorie în lupta pentru fotoliul pe care-l ocupă din 2007: Judecătoria Chișinău a anulat dispoziția Silviei Radu, a dispus restabilirea acestuia în funcție și încasarea de la Primăria mun.Chișinău a salariului pentru absența forțată de la serviciu, zece mii de lei drept prejudiciu moral și patru mii de lei drept cheltuieli de judecată.
Valeriu Bogdan, șeful Direcției juridice a Primăriei, susține că decizia primei instanțe, deși este executorie, nu a fost pusă în aplicare. Ea a fost contestată la CA Chișinău, iar examinarea recursului încă nu s-a încheiat.
”Cazier judiciar”
În octombrie 2017, Inspecția Financiară a Ministerul Finanțelor a transmis Centrului Național Anticorupție rezultatele unui control efectuat la Direcția Sănătate a Consiliului Municipal Chișinău, condusă de Mihai Moldovanu. Drept urmare, Procuratura Anticorupție a deschis o cauză penală în baza art.327, alin. 1, abuzul de putere sau abuz de serviciu, în cadrul căreia urma să fie colectate probe cu privire la existența infracțiunii și identificarea făptuitorului. Dosarul nu are o finalitate.
Solicitată de reporterul Campaniei Pentru un Parlament Curat, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Anticorupție, Anastasia Mihălceanu, a declarat că în cadrul acestei cauze penale se întreprind acțiuni de urmărire penală, iar Mihai Moldovanu nu are vreo calitate procesuală. „Mai multe nu vă putem comunica la acest moment, deoarece sunt în desfășurare măsuri procesuale”, a precizat Anastasia Mihălceanu, solicitată să precizeze dacă Moldovanu a fost, cel puțin, audiat pe dosar.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Mandatul primarului din Alexandreni ar putea să încetez...
Vladimir Joian, primarul comunei Alexandreni, raionul Sângerei, este bănuit de Comisia Naţională de Integritate (CNI) că ar fi încălcat regimul conflictului de interese şi al incompatibilităţii, deoarece nu a renunţat la atribuţiile de administrator de firmă. Alesul local din Alexandreni spune însă că el nu deţine nicio altă funcţie. Dacă CNI va constata încălcarea regimului conflictului de interese şi al incompatibilităţii, mandatul de primar ar putea înceta înainte de termen.
Primarul satului Pereni: ”Ce fel de conflict de interes...
O luptă continuă cu o decizie a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) are primarul satului Pereni din raionul Rezina. Dumitru Marchitan susține că nu poate fi vorba despre un conflict de interese atunci când în țară este situație excepțională și când toți producătorii agricoli primesc ajutoare. CNI a constatat în privința lui că ar fi fost în conflict de interese atunci când a acordat propriei gospodării țărănești un ajutor material din cele oferite de Guvern în 2012 pentru diminuarea consecințelor secetei. Primarul a atacat decizia, iar recent Judecătoria Râșcani a dat câștig de cauză CNI.
Adrian Lupușor: Amnistia de capital ar putea transforma...
Instrumentul pe care l-au ales autoritățile pentru a aduce capital în țară - aministia fiscală și amnistia de capital - este total inadecvat scopului propus, de aceea solicităm retragerea acestui proiect, întrucât el implică riscuri majore pentru economie, a declarat directorul executiv al Organizației Expert-Grup, Adrian Lupușor, despre proiectul de lege referitor la amnistie votat deja în prima lectură. În cadrul unei mesei rotunde organizate la 22 decembrie de către Asociația Presei Independente și portalul Moldova Curată, expertul a numit 7 riscuri care reprezintă argumente solide în favoarea retragerii proiectului.
Este inacceptabil ca membrii CNI să aibă aceleași salar...
În Parlament, cu titlu de iniţiativă legislativă a unui deputat, a fost înregistrat un proiect de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative, care vizează activitatea Comisiei Naţionale de Integritate (proiectul nr. 441 din 06.11.2013).
De luni până vineri - funcţionar public, sâmbăta şi dum...
În satul Grădiniţa din raionul Căuşeni, secretarul consiliului local deţine prin cumul şi funcţia de asistent social. Experţii afirmă că funcţionarul public nu are dreptul să primească alte remunerări decât din activităţi didactice, ştiinţifice sau de creaţie.
Aici așteptăm comentariul tău!