Profil candidat: Mihai Moldovanu

Arhiva 1 februarie 2019 1396

Integritatea în activitatea politicăMihai Moldovanu are 53 de ani, fiind originar din s. Ordăşei, raionul Teleneşti. A făcut studii la Colegiul de medicină din Orhei, a absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițeanu”, în 2001 a susținut teza de doctor în științe medicale, iar în 2010 a încheiat studiile la Școala de Management în Sănătate Publică. Și-a început activitatea profesională în 1986, în calitate de felcer la Spitalul de Urgenţă din Chişinău. În 1992 a devenit medic generalist la Spitalul Clinic Municipal nr.1, iar un an mai târziu a fost numit în funcția de medic terapeut la Policlinica Asociaţiei curativ-sanatoriale şi de recuperare a Aparatului Guvernului. Din 2007 până în 2018, a exercitat funcția de șef al Direcției Sănătate a Primăriei mun. Chișinău. Între timp, a fost și deputat (2009-2010) și viceprim-ministru pe probleme sociale (2011-2013).

Moldovanu a făcut carieră activând la Primărie, Legislativ și Executiv și fiind membru, apoi vicepreședinte, al Partidului Liberal. Candidează pe circumscripția uninominală Telenești.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În 2013, Ziarul de Gardă a scris despre casa de lux, care valora șase milioane de lei, și afacerile familiei șefului de Direcție de la Primăria Chișinău. Jurnaliștii precizau că Moldovanu este proprietarul unei case care ar costa milioane de lei, cu două nivele şi mansardă, amplasată pe str. Cetatea Chilia din sectorul Botanica. Pe numele soţilor Moldovanu mai erau înscrise două apartamente situate într-un bloc din str. Trandafirilor. Familia deținea două firme specializate în creşterea păsărilor şi animalelor, „Agrovas-Impex” SRL și „Avisalim” SRL, și gestiona o companie de detectivi particulari, „Pajura Imperială” SRL. Atunci, Mihai Moldovanu declara că imobilul l-a cumpărat și reparat din economii și din banii acumulați pe parcursul activității sale profesionale, iar o contribuție importantă a venit din partea soacrei sale, care a muncit peste hotare. Despre firme, acesta declara că sunt mai mult un hobby decât business, pentru că nu avea profit din ele.

În 2015, Mihai Moldovanu a devenit subiectul unei verificări efectuate de fosta Comisie Națională de integritate (CNI), demarate după ce actualul președinte Igor Dodon, pe atunci deputat din partea PSRM, a depus o sesizare privind verificarea veniturilor și proprietăților funcționarului. La 12 martie 2015, CNI a clasat cauza, invocând că „s-a constatat că nu există circumstanțe din care să rezulte încălcarea regimului juridic în declarația cu privire la venituri și proprietate a datelor inexacte sau incomplete”.

În același an însă, la 2 iulie 2015, CNI a mai emis un act de constatare în privința lui Mihai Moldovanu. De această dată, Comisa a stabilit că funcționarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în 2014, prin faptul că Direcția pe care o conducea a dat în locațiune un spațiu din incinta Spitalului Clinic Municipal pentru Copii nr.1 firmei „Medclinic International” SRL, în care fiica sa deținea o cotă-parte. CNI a decis remiterea materialelor către Centrul Național Anticorupție. Mihai Moldovanu a contestat în instanță actul, invocând că în perioada respectivă era suspendat din funcție, iar decizia a fost luată de adjunctul său. Actul CNI a fost anulat de Judecătoria Chișinău, iar decizia a fost menținută și de Curtea de Apel Chișinău.

În octombrie 2017, Ziarul de Gardă a scris că Mihai Moldovanu locuiește împreună cu partenera sa, Mihaela Iacub, şefa adjunctă a Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, într-un imobil de lux de la marginea Chişinăului, dat în exploatare acum doi ani și care este înregistrat pe numele părinţilor pensionari ai Mihaelei Iacub. Abordați, Mihai Moldovanu a declarat că nu are nicio contribuție la construcția casei, iar Mihaela Iacub a invocat că locuiește la părinți temporar până când va fi finalizat blocul în care a investit bani pentru procurarea unui apartament.

În declarație de avere și interese pentru 2017, Mihai Moldovanu a raportat un salariu mediu lunar de 9 400 de lei. Partenera sa, Mihaela Iacub, a fost remunerată cu un salariu mediu lunar de 10 300 de lei. Moldovanu mai declară cinci terenuri extravilane, achiziţionate în 2002-2013, şi două terenuri intravilane, cumpărate în 2006, respectiv 2014. Ultimul bun este cel achiziţionat de părinţii Mihaelei Iacub, pe care a fost ridicată casa în care acesta locuieşte. La capitolul construcţii, Moldovanu a trecut, pe lângă noua sa reşedinţă, imobilul de la Botanica, în care a locuit anterior şi despre care ZdG a scris în iulie 2013. În același act mai găsim trei apartamente, toate dobândite în 2003, un automobil Volvo XC 90, fabricat în 2011 şi achiziţionat în 2014 cu 170 de mii de lei, și un automobil Kia Sportage, fabricat în 2014 și cumpărat în 2016 de Mihaela Iacub cu 300 de mii de lei. În vigoare rămân și acțiunile lui Mihai Moldovanu la cele două companii cu activități în agricultură: SRL „Agrovas Impex” și SRL „Avisalim”. În 2016, liberalul a contractat două împrumuturi, de câte 25 de mii de euro, pe care trebuie să le restituie până în 2019.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice

În prezent (ianuarie 2019), Mihai Moldvanu luptă pentru a reveni în fotoliul de șef al Direcției Sănătate a mun. Chișinău, după ce la 29 martie 2018, fosta primară interimară a capitalei Silvia Radu a emis o dispoziție privind eliberarea sa din funcție. Demiterea lui Moldovanu a fost precedată de acuzații reciproce între cei doi și un conflict care a demarat în luna februarie curent, când Silvia Radu a efectuat un control inopinat la Spitalul Municipal Nr. 1. Atunci, șeful Direcției Sănătate ar fi fost surprins la masă cu directorul Spitalului Nr.1, cu un consilier PL în CMC, dar și cu alți angajați, în una dintre bucătăriile spitalului. Oficial, Mihai Moldovanu a fost eliberat din funcție „pentru controlul slab asupra instituțiilor medicale aflate în administrare, pentru numeroasele plângeri din partea pacienților şi pentru acțiunile care nu sunt luate în timp util pentru a elimina deficiențele în activitatea organizațiilor subordonate Direcției sănătății al Consiliului municipal Chișinău”. La 23 august, Mihai Moldovanu a obținut prima victorie în lupta pentru fotoliul pe care-l ocupă din 2007: Judecătoria Chișinău a anulat dispoziția Silviei Radu, a dispus restabilirea acestuia în funcție și încasarea de la Primăria mun.Chișinău a salariului pentru absența forțată de la serviciu, zece mii de lei drept prejudiciu moral și patru mii de lei drept cheltuieli de judecată.

Valeriu Bogdan, șeful Direcției juridice a Primăriei, susține că decizia primei instanțe, deși este executorie, nu a fost pusă în aplicare. Ea a fost contestată la CA Chișinău, iar examinarea recursului încă nu s-a încheiat.

”Cazier judiciar”

În octombrie 2017, Inspecția Financiară a Ministerul Finanțelor a transmis Centrului Național Anticorupție rezultatele unui control efectuat la Direcția Sănătate a Consiliului Municipal Chișinău, condusă de Mihai Moldovanu. Drept urmare, Procuratura Anticorupție a deschis o cauză penală în baza art.327, alin. 1, abuzul de putere sau abuz de serviciu, în cadrul căreia urma să fie colectate probe cu privire la existența infracțiunii și identificarea făptuitorului. Dosarul nu are o finalitate.

Solicitată de reporterul Campaniei Pentru un Parlament Curat, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Anticorupție, Anastasia Mihălceanu, a declarat că în cadrul acestei cauze penale se întreprind acțiuni de urmărire penală, iar Mihai Moldovanu nu are vreo calitate procesuală. „Mai multe nu vă putem comunica la acest moment, deoarece sunt în desfășurare măsuri procesuale”, a precizat Anastasia Mihălceanu, solicitată să precizeze dacă Moldovanu a fost, cel puțin, audiat pe dosar.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Cazul Policinschi, detalii din anchetă: contract de sut...

Procuratura Anticorupție (PA) a expediat în judecată dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari, Grigore Policinschi. PA a anunțat astăzi că demnitarul este învinuit de abuz în serviciu, iar prejudiciul adus statului s-ar ridica la 1,5 milioane de lei. Grigore Policinschi a declarat însă pentru Moldova Curată că aceste învinuiri ar fi „greșeli ale procurorilor” și așteaptă ca în instanță să-și demonstreze nevinovăția.

15 martie 2018
996
Arhiva

Fostul edil al oraşului Ialoveni se vrea voluntar la CN...

Gheorghe Caracuian, ex-primarul oraşului Ialoveni, s-a aflat din nou în atenţia Comisiei Naţionale de Integritate. După ce acum doi, membrii Comisiei au constatat că fostul edil a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, în acest an Caracuian a  fost verificat pentru că nu şi-ar fi declarat toată averea.

22 aprilie 2016
1118
Arhiva

Curtea de Apel Chișinău: șeful de la Fisc din Ungheni...

Victor Reznic, şeful Inspectoratului Fiscal (IFS) din Ungheni, deține ilegal funcția publică în același timp cu mandatul de consilier raional. Acest fapt l-a confirmat, după Comisia Națională de Integritate (CNI), Curtea de Apel Chișinău, care a decis că funcționarul se află în incompatibilitate de funcții.

21 iunie 2016
1099
Arhiva

INTERVIU cu Procurorul General al României, Augustin La...

Conflictul de interese trebuie combătut ferm și sancționat penal, a declarat Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României, Augustin Lazăr, într-un interviu pentru Moldova Curată. El a vorbit despre gravitatea acestui tip de infracțiune și necesitatea ca autoritățile statului să acționeze cu fermitate pentru combaterea și prevenirea conflictului de interese.

30 august 2018
793
Arhiva

Profil candidat: Valeriu Ghilețchi

Integritatea în activitatea politică

16 februarie 2019
1245
Arhiva

Şleahtiţchi riscă să-şi piardă funcţia

Consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul culturii, învățământului și științei, Mihail Şleahtiţchi, ar putea fi demis. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că acesta a încălcat regimul juridic al conflictului de interese şi al incompatibilităţii de funcţii, atunci când, deţinând funcţia de ministru al Educaţiei, și totodată fiind fondatorul unei asociații obștești, a autorizat ca respectiva instituţie să avizeze, contra plată, planurile şi programele de formare profesională continuă pentru adulți.

24 ianuarie 2014
983