Adepţi ai separatismului, candidaţi la fotoliul de primar al orașului Taraclia

Alegeri locale 3 iunie 2015 1210
Actualul primar al orașului Taraclia, Serghei Filipov

Şase candidaţi aspiră la fotoliul de primar al orașului Taraclia. Printre aceştia, actualul primar, Serghei Filipov, anterior membru PCRM, care la actualele alegeri candidează independent, şi actualul preşedinte al raionului Taraclia, Alexandr Garanovschi, membru PCRM. Anterior ambii au scandalizat opinia publică cu declaraţii care conţineau îndemnuri la separatism. Aceştia optează pentru acordarea unui statut special raionului Taraclia şi ameninţau că în cazul în care autorităţile nu dau curs acestei doleanţe pot organiza un referendum asemănător celui din 2 februarie 2014 din Găgăuzia, declarat ilegal de autorităţi. În funcţia de primar de Taraclia își mai doresc să ajungă Fiodor Covalji, membru PDM, director al întreprinderii „Taraclia Gaz” SRL, Teodora Dimitrieva, membru PLDM, şefă a oficiului de Stare Civilă, Taraclia, Vasile Gaidarji, antreprenor, membru al Partidului Socialiştilor, şi Ivan Panicerschi, propus de BE „Lista Poporului”.Serghei Filipov a lansat îndemnuri la separatism

Candidatul PCRM, Alexandr Garanovschi

Actualul primar, Serghei Filipov (50 de ani), a devenit cunoscut opiniei publice când în martie 2014  a făcut o declaraţie în care cerea acordarea unui statut special raionului Taraclia, „în caz contrar, raionul va intra în componenţa autonomiei găgăuze”. Filipov motiva prin faptul că, potrivit strategiei de descentralizare, adoptată de Parlament, Taraclia ar urma să fie alipit la raionul Cahul, iar acest fapt putea face ca etnicii bulgari să fie în minoritate. Primarul din Taraclia susţinea că în raion ar putea fi organizat un referendum similar celui din Găgăuzia, declarat ilegal de către Chișinău. "În acest caz vom restabili dreptatea istorică. Găgăuzii şi bulgarii au trăit împreună timp de secole în Balcani. Aici am fost transferaţi la ordinul ţarului. Prin urmare, în cazul în care Parlamentul refuză să ne acorde un statut special, vom solicita aderarea la Găgăuzia. Nu putem cere independenţă pentru că este imposibil. Odată cu aderarea la Găgăuzia, vom beneficia de un statut special. Deci, în cazul unirii Republicii Moldova cu România, Taraclia şi Găgăuzia vor avea dreptul de a ieşi din componenţa Republicii Moldova", declara Serghei Filipov în martie 2014.

Dosar clasat

O lună mai târziu, în aprilie, pe numele primarului a fost deschis un dosar penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Filipov era acuzat că a tăiat mai mulţi arbori  din parcul central al orașului Taraclia fără a coordona această decizie cu reprezentanţii Inspectoratului Ecologic din raion, acțiune ce se înscrie în Codul Penal. Procurorii cereau o pedeapsă de şase ani de  închisoare şi o amendă de 165 de mii de lei. Filipov a fost de părere că învinuirile i-au fost aduse din cauza convingerilor sale politice. Un an mai târziu judecătorii instanţei din Taraclia au clasat dosarul, motivând că în acţiunile lui Filipov nu ar exista elemente de infracţiune. Tot atunci, în aprilie 2015, Parlamentul a votat în prima lectură acordarea unui „statut special” raionului Taraclia.

Nu cunoaşte limba română

Filipov este născut în Ucraina, deţine actualmente cetăţenia Republicii Moldova şi locuieşte în orașul Taraclia. În datele biografice din dosarul depus la Consiliul Electoral de Circumscripţie arată că este medic de profesie. Datele biografice sunt sumare şi pe alocuri acesta scrie în limba română, dar cu alfabet chirilic. 

Filipov a declarat suma de 199 454 mii de lei obţinută pe parcursul anilor 2013 - 2014 din funcţia de primar. Indică două case de locuit în orașul Taraclia cu o suprafaţă de 70,1 m p. şi 82,7 m. p., două terenuri în raza oraşului cu o suprafaţă de 0,11 şi de 0,9 ari şi două proprietăţi imobile cu o suprafaţă de 20  şi 36 m.p., fără a specifica destinaţia acestora. 

Un raport al Curţii de Conturi referitor la executarea bugetelor şi gestionarea patrimoniului raionului Taraclia în anul 2013 constată mai multe nereguli în procesul de gestionare a banilor publici în cadrul primăriei Taraclia, printre care şi economisirea unor sume de circa 200 mii de lei din banii destinaţi alimentaţiei copiilor din grădiniţe. Astfel în timp ce Ministerul Educaţiei prevedea alocarea a 8 lei pe zi pentru alimentarea copiilor cu vârsta de până la 3 ani şi circa 10 lei copiilor cu vârsta între 3 și 7 ani, primăria orașului Taraclia aloca 4, 84 de bani. Reprezentanţii Primăriei au motivat că ar fi dus lipsă de oferte la produse lactate, peşte şi carne.

De la „graniţele raionului”, vrea la cârma oraşului

PCRM s-a lansat în alegerile locale din Taraclia din acest an cu piesa tare, propunându-l la funcția de primar al orașului pe actualul preşedinte al raionului, Alexandr Garanovschi (57 de ani). Garanovschi are studii medii speciale. Este tehnician hodrotehnic de meserie. Ajuns funcţionar de stat, obligat de lege să cunoască limba statului în care locuieşte, Garanovschi  nu a ascuns niciodată că nu cunoaşte limba română şi cerea să i se vorbească ori de câte ori a avut ocazia la şedinţe publice, în limba rusă. La fel ca şi Filipov, Garanovschi consideră necesară atribuirea statutului de „autoritate naţional-culturală” raionului Taraclia. Acesta a declarat în calitate de preşedinte de raion, citat de gazetadesud.md, că acest pas le-ar aduce „mai multă siguranţă, stabilitate” şi „ar garanta păstrarea intactă a graniţelor raionului”. Dădea drept exemplu în acest sens autonomia găgăuză. 

Afectat de criză

În datele sale biografice, Garanovschi scrie că din 1991 până în 2011 s-a ocupat de activitate antreprenorială. Cu toate acestea, pe lângă veniturile din salariul de preşedinte de raion, în sumă de 253 737 de lei, obţinute pe parcursul anilor 2013 – 2014, candidatul nu indică alte averi. În declaraţia referitoare la venituri şi proprietăţi depusă la Consiliul Electoral de Circumscripţie, Garanovschi nu declară că ar avea casă de locuit, maşină ori cote părţi în vreo afacere. Cu toate acestea, anterior el se afla în fruntea unei fabrici de vinuri, SC „Grand Garanovschi” SRL. Potrivit informaţiei oferite de Camera de Înregistrări de Stat, această întreprindere deocamdată nu este radiată din baza de date, dar se află în proces de lichidare. Potrivit ultimului raport financiar, în 2012 firma înregistra venituri din vânzări în sumă de circa 2, 1 milioane de lei, principalul gen de activitate al acesteia fiind comerţul cu ridicata al băuturilor alcoolice. Alexandr Garanovschi este fondator unic, dar în prezent întreprinderea are un administrator provizoriu, care ia parte la  procesul de insolvabilitate. Solicitat de Moldova Curată, Garanovschi a declarat că acum nu are „nici casă, nici masă”. „Din 2013 închiriem cu familia un apartament. Muncim ca să ne plătim datoriile. Firma este în proces de lichidare”, ne-a informat el, precizând că a intrat în criză după ce a accesat un credit de 12 milioane de lei de la Victoriabank. „Toate bunurile noastre au fost vândute pentru a restitui o parte din datoriile față de bancă”, a mai spus Garanovschi, precizând că încă nu şi-a stins toate datoriile. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 a figurat pe locul 46 pe lista comuniștilor la funcţia de deputat. În pofida datoriilor, la actualele alegeri a donat partidului 10 mii de lei. 

Nereguli depistate de CC

În ceea ce priveşte activitatea sa în fruntea raionului Taraclia, în 2013 Curtea de Conturi a descoperit mai multe nereguli, enunţate în raportul privind executarea bugetelor şi gestionării patrimoniului raionului. “Auditul a elucidat iregularități semnificative în materie de disciplină financiară la gestionarea cheltuielilor din bugetele UTAG, care s-au soldat cu: efectuarea de cheltuieli neregulamentare, iraţionale şi contrar destinaţiei; denaturarea datelor din registrele contabile şi dările de seamă; încălcarea procedurilor la achiziţiile de mărfuri şi servicii; efectuarea de cheltuieli neregulamentare pentru investiții și reparații capitale, nefiind asigurată eficiența utilizării banului public”, se spune în raportul de audit.

Candidatul PDM: generos cu partidul, după ce statul a fost generos cu el

Partidul Democrat din Moldova l-a propus la funcția de primar  pe Fiodor Covalji (40 de ani), directorul întreprinderii “Taraclia Gaz” SRL și unul dintre cei mai generoși donatori ai PDM din această regiune.

Covalji este născut în satul Nagornoie din Ucraina, dar în prezent are cetățenia Republicii Moldova. Locuiește în orașul Taraclia și este inginer de profesie. În declarația de avere indică venituri din salariul din funcția de bază în sumă de 245 300 lei obținuți pe parcursul ultimilor doi ani și 8000 de lei din activitatea didactică. Dacă ar ajunge primar ar avea un salariu un pic mai mic decât cel pe care îl declară acum. 

Covalji are, potrivit documentului, un apartament de 72 m. p. și o casă de 168 m.p., ambele amplasate în Taraclia. Mai deține un automobil Honda și  cote-părți a câte 50 % în SRL “Acton Gaz” și SRL “TC Construct”. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 a donat Partidului Democrat 99 mii de lei. În actuala campanie electorală, până la acest moment a făcut două donații de 15 și 17 mii de lei.

Denumirea întreprinderii de stat pe care o conduce figurează și ea în raportul Curții de Conturi la care am făcut trimiteri mai sus. CC a relevat că 14 localități din raionul Taraclia au transmis în gestiune SRL “Taraclia Gaz”, fără a înregistra la organul cadastral, 7 conducte de gaze de presiune înaltă, 30 de conducte de gaze de presiune medie cu lungimea totală de circa 25 de km și 34 de conducte de gaze de presiune joasă cu lungimea de 42 km. Curtea de Connturi a criticat administrația publică locală, în a căror propritate sunt înregistrate aceste rețele de gazoduct, că le-au transmis în gestiune agentului economic gratuit, fără a obține beneficii pentru comunitate și fără a le înregistra la organul cadastrul.

Svetlana CorobceanuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Peste 100 de candidaţi la funcţia de primar au fost mon...

În perioada 18 mai-12 iunie 2015, pe portalul www.moldovacurata.md au fost publicate 36 de mini-investigaţii jurnalistice despre candidaţii la funcţia de primar din oraşe şi municipii, care au şanse mari de a câştiga alegerile în aceste localităţi. În total, la rubrica „Alegerile locale 2015: Cunoaşte-ţi candidatul!” au fost publicate profilurile a peste 100 de candidaţi din municipiile Chişinău, Bălţi, Comrat şi oraşele de reşedinţă ale raioanelor.

12 iunie 2015
1010
2015

Cei 10 candidați la funcția de primar al orașului Soroc...

Stație de epurare, locuințe sociale, infrastructură modernă - toate sunt promisiuni electorale ale celor zece pretendenți la funcția de primar al orașului Soroca. Chiar dacă sunt mandatați de partide să lupte pentru primăria orașului de pe malul Nistrului, candidații spun că vor lucra pentru oameni și nu vor face politică.

07 iunie 2015
1391
2015

Actualul primar, fostul edil și un lider local, abonat...

Opt candidați și-au depus actele pentru funcția de primar de Cantemir. Printre ei, actualul primar, reprezentantul PCRM, fostul primar, care reprezintă PLDM, și un lider local, care a fost până nu demult coleg cu primarul comunist în Consiliul Orășenesc, dar care candidează din partea PDM. În ultimii ani, asociația condusă de el a câștigat licitații de peste un milion de lei organizate de Primăria condusă de fostul camarad de partid.

04 iunie 2015
1274
2015

Trei funcționari și un ofițer în rezervă luptă pentru P...

Mihail Gnatiuc, actualul primar, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM), Efimia Bandalac, președintele raionului, din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM), Aliona Babiuc, vicepreședintele raionului, candidatul Partidului Comuniștilor (PCRM) și pensionarul Vitalii Gorodinschi, care reprezintă Partidul Socialiștilor (PSRM) sunt cei patru pretendenți la șefia Primăriei Briceni, un oraș din nord-vestul țării cu o populație de aproape 9 mii de oameni.

21 mai 2015
1713
2015

Primari cu interese în turul doi

Chiar dacă au avut probleme de integritate în mandatele anterioare, câţiva candidaţi la funcţia de primar au fost totuși aleși de oamenii din localitățile lor la scrutinul din 14 iunie și au trecut în turul doi. Unii au admis conficte de interese, cumpărând produse pentru primărie de la propiile firme. 

16 iunie 2015
1359
2015

BMW-ul Primăriei Soroca, reparat de firma soţiei primar...

În luna martie curent, Primăria oraşului Soroca a încheiat un contract de prestări servicii cu  firma „Navisor” SRL, administrată de Natalia Său, soţia primarului. Alesul local nu vede un eventual conflict de interese în acest caz şi motivează că a ales firma familiei sale deoarece ar fi singurul agent economic din oraş care prestează astfel de servicii.

22 iunie 2017
1139