Adepţi ai separatismului, candidaţi la fotoliul de primar al orașului Taraclia

Alegeri locale 3 iunie 2015 423
Actualul primar al orașului Taraclia, Serghei Filipov

Şase candidaţi aspiră la fotoliul de primar al orașului Taraclia. Printre aceştia, actualul primar, Serghei Filipov, anterior membru PCRM, care la actualele alegeri candidează independent, şi actualul preşedinte al raionului Taraclia, Alexandr Garanovschi, membru PCRM. Anterior ambii au scandalizat opinia publică cu declaraţii care conţineau îndemnuri la separatism. Aceştia optează pentru acordarea unui statut special raionului Taraclia şi ameninţau că în cazul în care autorităţile nu dau curs acestei doleanţe pot organiza un referendum asemănător celui din 2 februarie 2014 din Găgăuzia, declarat ilegal de autorităţi. În funcţia de primar de Taraclia își mai doresc să ajungă Fiodor Covalji, membru PDM, director al întreprinderii „Taraclia Gaz” SRL, Teodora Dimitrieva, membru PLDM, şefă a oficiului de Stare Civilă, Taraclia, Vasile Gaidarji, antreprenor, membru al Partidului Socialiştilor, şi Ivan Panicerschi, propus de BE „Lista Poporului”.Serghei Filipov a lansat îndemnuri la separatism

Candidatul PCRM, Alexandr Garanovschi

Actualul primar, Serghei Filipov (50 de ani), a devenit cunoscut opiniei publice când în martie 2014  a făcut o declaraţie în care cerea acordarea unui statut special raionului Taraclia, „în caz contrar, raionul va intra în componenţa autonomiei găgăuze”. Filipov motiva prin faptul că, potrivit strategiei de descentralizare, adoptată de Parlament, Taraclia ar urma să fie alipit la raionul Cahul, iar acest fapt putea face ca etnicii bulgari să fie în minoritate. Primarul din Taraclia susţinea că în raion ar putea fi organizat un referendum similar celui din Găgăuzia, declarat ilegal de către Chișinău. "În acest caz vom restabili dreptatea istorică. Găgăuzii şi bulgarii au trăit împreună timp de secole în Balcani. Aici am fost transferaţi la ordinul ţarului. Prin urmare, în cazul în care Parlamentul refuză să ne acorde un statut special, vom solicita aderarea la Găgăuzia. Nu putem cere independenţă pentru că este imposibil. Odată cu aderarea la Găgăuzia, vom beneficia de un statut special. Deci, în cazul unirii Republicii Moldova cu România, Taraclia şi Găgăuzia vor avea dreptul de a ieşi din componenţa Republicii Moldova", declara Serghei Filipov în martie 2014.

Dosar clasat

O lună mai târziu, în aprilie, pe numele primarului a fost deschis un dosar penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Filipov era acuzat că a tăiat mai mulţi arbori  din parcul central al orașului Taraclia fără a coordona această decizie cu reprezentanţii Inspectoratului Ecologic din raion, acțiune ce se înscrie în Codul Penal. Procurorii cereau o pedeapsă de şase ani de  închisoare şi o amendă de 165 de mii de lei. Filipov a fost de părere că învinuirile i-au fost aduse din cauza convingerilor sale politice. Un an mai târziu judecătorii instanţei din Taraclia au clasat dosarul, motivând că în acţiunile lui Filipov nu ar exista elemente de infracţiune. Tot atunci, în aprilie 2015, Parlamentul a votat în prima lectură acordarea unui „statut special” raionului Taraclia.

Nu cunoaşte limba română

Filipov este născut în Ucraina, deţine actualmente cetăţenia Republicii Moldova şi locuieşte în orașul Taraclia. În datele biografice din dosarul depus la Consiliul Electoral de Circumscripţie arată că este medic de profesie. Datele biografice sunt sumare şi pe alocuri acesta scrie în limba română, dar cu alfabet chirilic. 

Filipov a declarat suma de 199 454 mii de lei obţinută pe parcursul anilor 2013 - 2014 din funcţia de primar. Indică două case de locuit în orașul Taraclia cu o suprafaţă de 70,1 m p. şi 82,7 m. p., două terenuri în raza oraşului cu o suprafaţă de 0,11 şi de 0,9 ari şi două proprietăţi imobile cu o suprafaţă de 20  şi 36 m.p., fără a specifica destinaţia acestora. 

Un raport al Curţii de Conturi referitor la executarea bugetelor şi gestionarea patrimoniului raionului Taraclia în anul 2013 constată mai multe nereguli în procesul de gestionare a banilor publici în cadrul primăriei Taraclia, printre care şi economisirea unor sume de circa 200 mii de lei din banii destinaţi alimentaţiei copiilor din grădiniţe. Astfel în timp ce Ministerul Educaţiei prevedea alocarea a 8 lei pe zi pentru alimentarea copiilor cu vârsta de până la 3 ani şi circa 10 lei copiilor cu vârsta între 3 și 7 ani, primăria orașului Taraclia aloca 4, 84 de bani. Reprezentanţii Primăriei au motivat că ar fi dus lipsă de oferte la produse lactate, peşte şi carne.

De la „graniţele raionului”, vrea la cârma oraşului

PCRM s-a lansat în alegerile locale din Taraclia din acest an cu piesa tare, propunându-l la funcția de primar al orașului pe actualul preşedinte al raionului, Alexandr Garanovschi (57 de ani). Garanovschi are studii medii speciale. Este tehnician hodrotehnic de meserie. Ajuns funcţionar de stat, obligat de lege să cunoască limba statului în care locuieşte, Garanovschi  nu a ascuns niciodată că nu cunoaşte limba română şi cerea să i se vorbească ori de câte ori a avut ocazia la şedinţe publice, în limba rusă. La fel ca şi Filipov, Garanovschi consideră necesară atribuirea statutului de „autoritate naţional-culturală” raionului Taraclia. Acesta a declarat în calitate de preşedinte de raion, citat de gazetadesud.md, că acest pas le-ar aduce „mai multă siguranţă, stabilitate” şi „ar garanta păstrarea intactă a graniţelor raionului”. Dădea drept exemplu în acest sens autonomia găgăuză. 

Afectat de criză

În datele sale biografice, Garanovschi scrie că din 1991 până în 2011 s-a ocupat de activitate antreprenorială. Cu toate acestea, pe lângă veniturile din salariul de preşedinte de raion, în sumă de 253 737 de lei, obţinute pe parcursul anilor 2013 – 2014, candidatul nu indică alte averi. În declaraţia referitoare la venituri şi proprietăţi depusă la Consiliul Electoral de Circumscripţie, Garanovschi nu declară că ar avea casă de locuit, maşină ori cote părţi în vreo afacere. Cu toate acestea, anterior el se afla în fruntea unei fabrici de vinuri, SC „Grand Garanovschi” SRL. Potrivit informaţiei oferite de Camera de Înregistrări de Stat, această întreprindere deocamdată nu este radiată din baza de date, dar se află în proces de lichidare. Potrivit ultimului raport financiar, în 2012 firma înregistra venituri din vânzări în sumă de circa 2, 1 milioane de lei, principalul gen de activitate al acesteia fiind comerţul cu ridicata al băuturilor alcoolice. Alexandr Garanovschi este fondator unic, dar în prezent întreprinderea are un administrator provizoriu, care ia parte la  procesul de insolvabilitate. Solicitat de Moldova Curată, Garanovschi a declarat că acum nu are „nici casă, nici masă”. „Din 2013 închiriem cu familia un apartament. Muncim ca să ne plătim datoriile. Firma este în proces de lichidare”, ne-a informat el, precizând că a intrat în criză după ce a accesat un credit de 12 milioane de lei de la Victoriabank. „Toate bunurile noastre au fost vândute pentru a restitui o parte din datoriile față de bancă”, a mai spus Garanovschi, precizând că încă nu şi-a stins toate datoriile. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 a figurat pe locul 46 pe lista comuniștilor la funcţia de deputat. În pofida datoriilor, la actualele alegeri a donat partidului 10 mii de lei. 

Nereguli depistate de CC

În ceea ce priveşte activitatea sa în fruntea raionului Taraclia, în 2013 Curtea de Conturi a descoperit mai multe nereguli, enunţate în raportul privind executarea bugetelor şi gestionării patrimoniului raionului. “Auditul a elucidat iregularități semnificative în materie de disciplină financiară la gestionarea cheltuielilor din bugetele UTAG, care s-au soldat cu: efectuarea de cheltuieli neregulamentare, iraţionale şi contrar destinaţiei; denaturarea datelor din registrele contabile şi dările de seamă; încălcarea procedurilor la achiziţiile de mărfuri şi servicii; efectuarea de cheltuieli neregulamentare pentru investiții și reparații capitale, nefiind asigurată eficiența utilizării banului public”, se spune în raportul de audit.

Candidatul PDM: generos cu partidul, după ce statul a fost generos cu el

Partidul Democrat din Moldova l-a propus la funcția de primar  pe Fiodor Covalji (40 de ani), directorul întreprinderii “Taraclia Gaz” SRL și unul dintre cei mai generoși donatori ai PDM din această regiune.

Covalji este născut în satul Nagornoie din Ucraina, dar în prezent are cetățenia Republicii Moldova. Locuiește în orașul Taraclia și este inginer de profesie. În declarația de avere indică venituri din salariul din funcția de bază în sumă de 245 300 lei obținuți pe parcursul ultimilor doi ani și 8000 de lei din activitatea didactică. Dacă ar ajunge primar ar avea un salariu un pic mai mic decât cel pe care îl declară acum. 

Covalji are, potrivit documentului, un apartament de 72 m. p. și o casă de 168 m.p., ambele amplasate în Taraclia. Mai deține un automobil Honda și  cote-părți a câte 50 % în SRL “Acton Gaz” și SRL “TC Construct”. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 a donat Partidului Democrat 99 mii de lei. În actuala campanie electorală, până la acest moment a făcut două donații de 15 și 17 mii de lei.

Denumirea întreprinderii de stat pe care o conduce figurează și ea în raportul Curții de Conturi la care am făcut trimiteri mai sus. CC a relevat că 14 localități din raionul Taraclia au transmis în gestiune SRL “Taraclia Gaz”, fără a înregistra la organul cadastral, 7 conducte de gaze de presiune înaltă, 30 de conducte de gaze de presiune medie cu lungimea totală de circa 25 de km și 34 de conducte de gaze de presiune joasă cu lungimea de 42 km. Curtea de Connturi a criticat administrația publică locală, în a căror propritate sunt înregistrate aceste rețele de gazoduct, că le-au transmis în gestiune agentului economic gratuit, fără a obține beneficii pentru comunitate și fără a le înregistra la organul cadastrul.

Svetlana CorobceanuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Zece pentru oraşul Cimişlia

Fotoliul de primar al oraşului Cimişlia este râvnit de zece candidaţi. Este vorba despre: actualul primar Gheorghe Răileanu (PLDM); Olga Coptu -  şefa Direcției Relații Internaționale, Integrare Europeană și Diaspora din cadrul Biroului Relații Interetnice (PDM); Sergiu Suhan – directorul interimar al Şcolii Profesionale din Cimişlia (PL); Inga Sibova – inginer mecanic Filiala „Cimişlia-gaz” (PCRM);  Dumitru Crăciunel - candidat independent; Andrei Prisăcaru - Partidul Verde-Ecologist(PVE); Dumitru Untilă - Partidul Nostru (PN); Vasile Melinte - (PPEM); Vladislav Nijiberschi -  Partidul „Renaştere” şi Grigore Bârsă de la PSRM. Majoritatea candidaţilor promit că Cimişlia va deveni un oraş modern.

18 mai 2015
414
2015

Dosarul primarului din Cimişlia va fi trimis la Procura...

Actualul primar al oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, ar putea fi cercetat penal, deoarece nu şi-a declarat toată averea. CNI a stabilit în şedinţa din 21 mai că alesul local a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii. La rândul său, primarul spune că acţiunile CNI fac parte dintr-un joc politic. Actualul primar candidează la alegerile locale din 14 iunie curent pe lista Partidului Liberal-Democrat din Moldova(PLDM).

22 mai 2015
369
2015

Partidele pro-europene, fără candidați oficiali la șefi...

Șase candidați, patru propuși de partide și doi independenți, se bat pentru funcția de primar al municipiului Comrat. PLDM, PDM și PL, considerate cele mai mari partide cu viziuni pro-europene din țară, nu au înregistrat niciun candidat. În schimb, pentru un nou mandat candidează deputatul PDM, Nicolae Dudoglo, tot el, primarul orașului până la începutul anului 2015, când a renunțat la funcție în favoarea mandatului de deputat. Dudoglo candidează la alegerile din 14 iunie în calitate de independent.

07 iunie 2015
364
2015

Cine sunt socialiștii și reprezentanții Partidului Nost...

Socialiștii strică șirul scrutinelor victorioase din primul tur al actualului primar al orașului Anenii Noi, Mihail Cheibaș. Chiar dacă a condus orașul din 2003 și a câștigat de fiecare dată din primul tur, Cheibaș nu a mai fost votat și la actualul scrutin. Acum, în turul doi pentru Anenii Noi se vor lupta un comunist și un socialist. Și la Dondușeni fotoliul pe care comunistul Semion Rotaru a stat 20 de ani se clatină. Contracandidat - un adept al lui Renato Usatâi. La Briceni actualul primar democrat va trebui să lupte tot cu un socialist, care cu doar câteva luni în urmă făcea parte din alt partid, tot descendent din PCRM. 

19 iunie 2015
568