Teleneşti: actualul primar plus alți patru candidați

Alegeri locale 1 iunie 2015 1936
Vadim Lelic

Comparativ cu alte raioane, unde la funcția de primar candidează câte 10 persoane, orașul Telenești este mai modest: aici în cursa electorală s-au înscris doar cinci persoane. Pentru dreptul de a gestiona localitatea cu o populație de aproape şapte mii de oameni luptă actualul primar Vadim Lelic (PLDM), Alexei Mereuță  (PDM), Eduard Roșca (PL), Alexei Gorun (PNL) şi Elena Cuşnir (PP”Partidul nostru). Candidatul PLDM, actualul primar, își dorește un al treilea mandat

Alexei Mereuţă

Vadim Lelic s-a născut la Teleneşti în anul 1972. În 1992 a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii Pedagogice „Ion Creangă”, dar nu a muncit în învăţământ, ci s-a ocupat de afaceri. În iunie 2007 a devenit primar al orașului Teleneşti. Acum aspiră la al treilea mandat. Este căsătorit și are doi copii. 

La Telenești,  toată lumea știe că în 1998, Vadim Lelic, care deţinea atunci o casă de schimb valutar, a devenit victima unui atac tâlhăresc. Unul dintre atacatori a tras în el mai multe gloanțe. Cu toate acestea, după o serie de operații complicate Vadim Lelic a supravețuit. Peste 8 ani vinovatul, după ce și-a ispășit pedeapsa, a venit la Lelic, care era deja primar la Telenești, și l-a rugat să-l ajute să-şi găsească un loc de muncă, iar primarul nu i-ar fi respins cererea.

A intrat în politică cu PPCD

Vadim Lelic spune că a luat decizia de a face politică atunci când se afla pe patul de spital și a aderat la Partidul Popular Creștin Democrat (PPCD). Însă în 2008 organizația din Telenești a PPCD, condusă de Vadim Lelic și Tudor Rotaru,  a trecut la PLDM. Într-un interviu, primarul a spus că el şi colegii săi au părăsit partidul condus de Iurie Roșca când acesta le-a sugerat ”că pot face alianță și cu comuniștii numai să obțină funcții în administrația publică locală”.

Vadim Lelic a câștigat primele două mandate din primul tur. Potrivit raportului prezentat recent de primar cetăţenilor or. Teleneşti, În anii 2007-2015 la Telenești au fost implementate 47 de proiecte în care au fost investiți circa 70 milioane de lei, un indice-record pentru comunutățile din regiune, cele mai multe proiecte fiind realizate cu suportul FISM și PNUD. 

Fondator a două firme

În declarația de venit prezentată la CEC Vadim Lelic a indicat că în anii 2013-2014 a avut, la locul de muncă, un venit de 152 974 lei, iar din alte surse (îndemnizații, peremii) - 6709, 96 lei. Primarul mai notează că împreună cu soţia are în proprietate șapte loturi de pământ cu suprafață totală de 1,84 ha. Familia Lelic deține un autoturism Skoda, înregistrat pe numele soției, Natalia Lelic. Primarul este acționar la două întreprinderi. În cadrul SRL “LeVa” deține 80%, iar în “LVM@TR” - o cotă de participare de 50 %. Într-o investigaţie a Centrului de Investigaţii Jurnalistice publicată în ianuarie 2011, se menţiona că la alegerile parlamentare din noiembrie 2010 Tudor Rotaru de la SRL “LVM-TR” în care Vadim Lelic deţine 50%, a donat în fondul electoral al PLDM 220 mii de lei, iar la alegerile parlamentare din noiembrie 2014 - 20 mii de lei. Numele lui Vadim Lelic nu figurează în listele de donatori în fondurile electorale ale PLDM pentru alegerile din ultimii cinci ani.   

Candidatul PDM

Pentru alegerile locale curente Organizația  Teritorială din Telenești a Partidului Democrat (PDM) a propus la funcţiile de primari câţiva  candidaţi care locuiesc în alte localităţi decât cele pe care își doresc să le administreze. Unul dintre ei este Alexei Mereuță (51 de ani) din Inești. Totuși, el este binecunoscut în centrul raional. Este inginer-constructor de meserie și de aproape 30 de ani activează la întreprinderile de construcții din Teleneşti, avansând de la șef de șantier până la director al SA ”Constructorul”.  

Până acum el a fost consilier local din partea PDM la Inești, în anul 2009 a candidat cu numărul 34 pe lista PDM la alegerile parlamentare, însă nu a trecut în Legislativ. După ultimele alegeri locale a fost și consilier raional, activând în Comisia Buget și Finanţe. În iunie 2011, când în CR Teleneşti s-a creat alianța ”Pro Europa”, aleșii PLDM puteau face o coaliţie majoritară doar cu cei din PDM, eliminându-i de la guvernare pe consilierii PL (ultimii negociau funcția de  președinte al raionului). Atunci consilierul Alexei Mereuță a reușit să-i convingă pe colegi să amâne convocarea ședinței de constituire a organelor de conducere ale raionului. Între timp cele trei fracţiuni au găsit limbă comună şi şi-au asumat actul guvernării în comun. 

Alexei Mereuță este unul din cei patru consilieri raionali care de două decenii reprezentă același partid: inițial a făcut parte din Partidul Forțelor Democratice, condus de Valeriu Matei, care s-a unit cu Partidul Social-Liberal condus de Oleg Serebrian, iar acesta, la rându său, a fuzionat cu PDM. 

În declarația sa de avere Alexei Mereuță notează că în anii 2013-2014 a câștigat 25 605 lei la locul de muncă de bază, 96 955 lei – dintr-o muncă prestată prin cumul, iar 3500 lei - din alte surse legale. Averea lui este formată din 2.78 hectare de terenuri agricole, 146 m. p. de teren forestier la Inești şi un autoturism Mercedec ML 270, produs în a. 2005. De asemenea deţine 750 de acțiuni în Fondul de Investiții DAAC Hermes,  82,2% de acţiuni în SA ”Constructorul”, 100% cote-părţi în SRL „VLAMIALAN” și ÎI ”Alexei Mereuță”.

Candidatul PL, Eduard Roșca: fost militar cu studii în mai multe țări

Eduard Roșca (41 ani) este candidatul Partidului Liberal (PL) la funcția de primar al orașului Telenești. El s-a născut la Inești și are un CV impresionant. A absolvit Academia Militară de la Brașov şi posedă licență de inginer-electromecanic, specialist în deservirea rachetelor antiaeriene mari, a făcut cursuri postuniversitare la Seul, Londra, Lubek, Germania. De asemenea, a facut studii de masterat la două universități din SUA în domeniul managementul businesului și companiilor private. A activat în diferite domenii: a fost militar în Armata Nationala, inginer-programist la Centrul republican de informatica, specialist principal pentru informatizarea judetului Orhei, director SRL BRIGIF, presedinte al Asociației Militarilor Creștini “Cornelius”, presedinte al Centrului pentru Dezvoltarea Afacerilor, iar din 2009 și până în prezent este director al Companiei financiare moldo-elvetiene SRL „ASA BUSINESS”.

Chiar dacă este ctitorul unei biserici ortodoxe, din satul Cișmea, raionul Orhei, Eduard Roşca a aderat la Biserica Pentacostală și a fondat Asociația Militarilor Creștini ”Cornelius”, al cărui președinte este și în prezent. Într-un interviu acordat postului de radio ”Unison  FM”  din România, a spus că a făcut acest pas după o dramă a familiei care a avut un final fericit anume datorită rugăciunilor.

Eduard Roșca a scris și cărți. Mai întâi a publicat cartea ”Viața polițistului și militarului creștin”, apoi “Arta de a face bani pe timp de criză” şi ultima - “111 idei de afaceri pe timp de criză”, pe care le-a editat pe cheltuiala proprie şi le distribuie gratis în Moldova.

Acum trei ani era creștin-democrat

PL nu este singurul partid pe care l-a simpatizat Eduard Roșca. În timpul manifestațiilor organizate de Iurie Roșca împotriva Alianţei pentru Integrare Europeană în 2012, Eduard Roșca era alături de creștin-democrați.

Acum doi ani Eduard Roșca a aderat la Partidul ”Forța poporului”, condus de Nicolae Chirtoacă. Potrivit site-ului acestei formațiuni, partidul  s-a constituit la 21 aprilie 2013 și are în total 6 vicepreședinți, unul dintre ei fiind preşedintele Asociaţiei Militarilor în rezervă din Republica Moldova Eduard Roşca.

În declarația de avere Eduard Roșca nu arată că în anii 2013-2014 ar fi avut venituri. El a explicat această situație prin faptul că activează la o campanie străină, al cărei statut interzice publicarea veniturilor obținute, dar alte surse de venit nu are. Candidatul are o casă de 150 m. p. la Ialoveni, unde locuiește împreună cu soția și cei trei copii; un apartament de 30 de m. p. în Chișinău și 4 hectare de terenuri agricole la Ialoveni. Lista bunurilor indicate în declarație se încheie cu autoturismul Chevrolet Captiva, al cărui preț și anul producerii nu sunt indicate.

Ion Cernei, Tudor Iaşcenco

Eduard RoşcaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Nouă candidați aspiră la funcția de primar al orașului...

Printre candidații la funcția de primar al orașului Basarabeasca, localitate cu peste 12 mii de oameni, unul a fost inițiatorul referendumului privind orientarea politicii externe a țării spre Uniunea Vamală - candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM), Piotr Pușcari, iar alţi sunt susținători ai acestei inițiative, între care, actualul primar, reprezentantul PCRM, Nicolai Nicolaev. Candidatul PLDM, Vasile Guzun, este vicepreședintele raionului, demis pentru că ar fi venit beat la serviciu, dar restabilit prin hotărâre judecătorească.

09 iunie 2015
1077
2015

Candidații la funcția de primar al municipiului Bălți....

Pentru fotoliul de primar al municipiului Bălţi luptă 11 candidaţi: Octavian Mahu (PCRM), Serghei Chiseliov (PDM), Nicolae Chirilciuc (Partidul Popular), Boris Marcoci (Partidul Liberal Democrat), Vladimir Doroșco (Partidul Socialist), Lilia Guțul (Partidul Socialiștilor), Vadim Vacarciuc (blocul "Iurie Leanca"), Renato Usatîi ("Partidul Nostru"), Vasile Dobrogeanu (Partidul Liberal), Mihail Smolenco ("Casa noastră Moldova"), Ruslan Belousov ("Renaștere").

28 mai 2015
1535
2015

Trei actuali și foști conducători ai orașului candideaz...

Trei actuali și foști conducători ai orașului candidează la funcția de primar la Orhei

26 mai 2015
1088
2015

Peste 100 de candidaţi la funcţia de primar au fost mon...

În perioada 18 mai-12 iunie 2015, pe portalul www.moldovacurata.md au fost publicate 36 de mini-investigaţii jurnalistice despre candidaţii la funcţia de primar din oraşe şi municipii, care au şanse mari de a câştiga alegerile în aceste localităţi. În total, la rubrica „Alegerile locale 2015: Cunoaşte-ţi candidatul!” au fost publicate profilurile a peste 100 de candidaţi din municipiile Chişinău, Bălţi, Comrat şi oraşele de reşedinţă ale raioanelor.

12 iunie 2015
1037
2015

Cei 10 candidați la funcția de primar al orașului Soroc...

Stație de epurare, locuințe sociale, infrastructură modernă - toate sunt promisiuni electorale ale celor zece pretendenți la funcția de primar al orașului Soroca. Chiar dacă sunt mandatați de partide să lupte pentru primăria orașului de pe malul Nistrului, candidații spun că vor lucra pentru oameni și nu vor face politică.

07 iunie 2015
1430
2015

“Excentricul” preşedinte al raionului şi doi candidaţi...

Cinci candidaţi sunt antrenaţi în bătălia pentru fotoliul de primar al oraşului Vulcăneşti.  Doi dintre ei candidează independent, iar trei au fost propuşi de “Partidul Nostru”, Partidul Socialiştilor şi de Mişcarea Populară “Antimafie”. După Comrat, este al doilea oraş din autonomia găgăuză la conducerea căruia partidele pro-europene PDM, PLDM şi PL n-au propus niciun candidat.

11 iunie 2015
1682