Glodeni: primarul și subalternul său sunt adversari în alegeri

Alegeri locale 28 mai 2015 1086
Marian Ţărnă

În lupta pentru fotoliul de primar al orașului Glodeni s-au înscris șapte candidați: Marian Țărnă de la Partidul Socialiștilor; Stela Onuțu de la ”Partidul Nostru”; Iurie Budcenco de la Partidul Democrat; Iulian Scripcaru de la Partidul Liberal; Iulian Bogdan de la Partidul Comuniștilor; Petru Grijuc de la ”Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” și Tudor Grozavu de la Partidul Liberal Democrat. Ultimele scrutine arată că alegătorii orașului Glodeni dau preferință partidelor de stînga. Primăria Glodeni este condusă de mai mult timp de reprezentanți ai PCRM, însă, la ultimele alegeri parlamentare, din luna noiembrie 2014, în orașul Glodeni victoria a fost de partea PSRM. Vom prezenta candidații desemnați de aceste două formațiuni politice.Marian Țărnă - socialist care în trecut a fost liberal-democrat

Candidatul socialiștilor, Marian Țărnă, s-a născut la 29 august 1975, în satul Dușmani, raionul Glodeni. Are studii superioare. Este căsătorit și are doi copii. Țărnă are deja experiență de participare la alegerile locale. În 2011, el a fost ales în Consiliul orășenesc Glodeni, doar că a devenit consilier nu din partea PSRM, ci pe listele unei formațiuni din flancul politic opus – Partidul Liberal Democrat din Moldova. Din mai 2012 este arhitect, specialist pe probleme de construcții la Primăria Glodeni.

În declarația de avere, depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție Glodeni, el a indicat că pe parcursul anilor 2013-2014 a câștigat la locul de muncă de bază 110 mii de lei. Alți 6 800 de lei i-a obținut din darea în arendă a proprietății. Marian Țărnă deține două autoturisme (mărcile nu au fost specificate), un apartament cu suprafața de 80 m.p. în Glodeni, trei terenuri agricole (6 ha) și trei terenuri intravilane (0,17 ha).

La rubrica ”hârtii de valoare, acțiuni, cote-părți în societăți comerciale”, candidatul a lăsat spațiu gol. Cu toate acestea, declarațiile sale pentru anii 2012 și 2013 depuse la Comisia Națională de Integritate (CNI) arată că Marian Țărnă este co-fondator al SRL ”L. M. Vicmar”, înregistrată în 2006 în Glodeni și specializată în domeniul vânzărilor cu amănuntul. Țărnă și soția sa dețin cote a câte 50% din capitalul social al acestei întreprinderi.

Arhitectul orașului Glodeni, administrator al unei companii

Până în ziua de azi, administrator al firmei ”L. M. Vicmar” în bazele de date de stat figurează Marian Țărnă, chiar dacă Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public prevede că ”funcţionarul public nu este în drept să desfăşoare activitate de întreprinzător, cu excepţia calităţii de fondator al societăţii comerciale”. În declarațiile sale prezentate CNI, Țărnă a indicat doar salariul soției ridicat de la această întreprindere, de exemplu, 18 000 de lei în anul 2012, în timp ce datele din raportul anual al întreprinderii pentru anul 2012 arată că ”L. M. Vicmar” a înregistrat venituri din vânzări în sumă de 108,7 mii de lei.

În declarația de avere pentru anul 2013 Marian Țărnă a indicat o listă mai mare de bunuri imobile pe care le deține familia sa, decât în documentul depus înainte de alegerile locale din 2015. El a menționat 7 terenuri achiziționate pe parcursul anilor 2003-2013, dintre care 5 sunt intravilane, iar altele 2 sunt agricole. Ultimele două, de peste 2 ha, au fost achiziționate în anii 2012-2013. De asemenea, în documentul semnat de arhitectul Primăriei Glodeni apar și șapte imobile: un apartament de 79,8 m.p., două case, de 56 m.p. și 154 m.p., trei spații comerciale/de producție și încă un obiect neterminat de 240 m.p., inclus la categoria ”altele”. Aceste obiecte au fost cumpărate între anii 2000-2010.

Din această declarație este imposibil de înțeles ce proprietate anume și cui din membrii familiei Țărnă îi aparține. Complexul de proprietăți care figurează în acte la adresa firmei ”L. M. Vicmar” cuprinde un teren agricol, o casă de locuit, un magazin și un depozit. Toate, potrivit Registrului bunurilor imobile, aparțin soției candidatului la funcția de primar al orașului Glodeni.

Solicitat de Moldova Curată să facă unele precizări pe marginea decarațiilor sale de avere, Marian Țărnă a spus: ”Declarația de avere este deja trimisă, n-am ce ascunde. Dar și să confirm ceva repetat nu are sens”. Despre veniturile obținute din arendă, candidatul a explicat că aceștea sunt banii primiți din darea în arendă a terenurilor unor lideri de gospodării agricole. Diferențele dintre declarațiile de avere le-a explicat astfel: ”Din cauza ca Oficiul Cadastral n-a indicat... Mi s-a pus mai mult...”. Când am încercat să concretizam unele fapte, Marian Țărnă ne-a rugat să-l sunăm mai târziu, spunând că se află într-o ședință, apoi nu a mai răspuns la apeluri.

Numele lui Marian Țărnă figurează într-o decizie a Judecătoriei Glodeni. În iulie 2011 el a fost amendat cu 2000 de lei pentru o contravenție. Inspecția de Stat în Construcții a constatat că el a reconstruit apartamentul fără a obține permisiunea legală necesară pentru lucrările de construcție. După cum s-a menționat în hotărârea Judecătoriei, Marian Țărnă și-a recunoscut vinovăția.

Actualul primar, comunistul Iulian Bogdan, și-a înmulțit averea pe durata mandatului

Iulian Bogdan candidează pentru al doilea mandat din partea Partidului Comuniștilor. El s-a născut la 12 iulie 1965, în satul Cobani din raionul Glodeni. Are studii superioare, este agronom. Are doi copii, dar nu este căsătorit.

Pe parcursul anilor 2007-2011, Iulian Bogdan a fost directorul întreprinderii municipale ”Direcția de producere a gospodăriei locativ-comunale”. Este primar al orașului Glodeni din anul 2011, când a câștigat alegerile în al doilea tur, depășindu-l pe oponentul său de la Partidul Liberal Democrat.

Judecând după declarația depusă înainte de alegerile locale curente, Iulian Bogdan a câștigat 113 010 de lei timp de doi ani – puțin mai mult decât subalternul său din primărie, acum concurent în alegeri din partea PSRM. Candidatul comuniștilor deține trei terenuri agricole (1,26 ha), o casă în satul Cobani (130 m. p.) și un automobil Honda.

23 de terenuri cumpărate într-un an

Pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) găsim două declarații de avere ale primarului Iulian Bogdan, pentru anii 2012 și 2013. Pentru anul 2012, funcționarul a indicat 26 de terenuri, 23 dintre care, cu suprafața totală de aproximativ 16 ha, au fost achiziționate în 2012, adică după ce a devenit primar. Bogdan nu are locuință proprie în orașul Glodeni, unde lucrează de mai mulți ani. Potrivit unei informaţii difuzate de postul local de televiziune "TV Prim" el locuiește într-un apartament dintr-o casă construită de Consiliul raional pentru familiile social-vulnerabile și pentru familiile tinerilor specialiști. Iulian Bogdan nu neagă acest fapt, mentionând că spațiul locativ l-a primit temporar, pe perioada mandatului de primar. ”Dacă nu voi obține al doilea mandat, atunci voi elibera apartamentul”, a spus candidatul pentru Moldova Curată.

În aceeași declarație, prezentată la CNI, Iulian Bogdan a arătat că a cumpărat în 2013 un automobil Honda, fabricat în 2005, și a primit 90 de mii de lei sub formă de donație din partea unei rude. Salariul de primar pentru un an a constituit 56 183 lei.

Declarația lui Iulian Bogdan pentru 2013 este cu mult mai laconică. Este indicat salariul de 86 251 lei și un teren agricol (2 ha) achiziționat în 2013. În declarație nu există alte înregistrări cu privire la proprietate, deși legea cere să fie prezentată toată proprietatea deținută la momentul declarării.

Despre discrepanțele din declarațiile sale Iulian Bogdan le-a comentat așa: ”Tot ce este indicat în declarațiile din anii 2012-2013, sunt trecute după mine. N-am ascuns nimic. Sunt multe unități cadastrale. Dar suprafața lor este de 8-9 ari. Fiecare [unitate de teren] are numărul său cadastral. Și se adună foarte multe, o lista mare. Eu am știut de acest lucru. Și ce se declară anual - aceia se consideră de bază".

Candidatul din partea PCRM nu a declarat nici o afacere proprie sau a copiilor. În baza de date a Camerei Înregistrării de Stat, Iulian Bogdan figurează ca administrator cu atribuțiile suspendate al întreprinderii municipale ”Bogbur-Agro” din satul Cobani.

Pe durata mandatului lui Iulian Bogdan, Primăria Glodeni a fost verificată o singură dată de Curtea de Conturi. Auditului bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale şi gestionării patrimoniului public din raionul Glodeni a fost efectuat conform totalurilor pe anul 2011. Această perioadă se referă la activitățile a doi primari: Iulian Bogdan (din iunie) și predecesorul său și colegul de partid, Iurie Evteev. În urma controlului, s-a constatat administrarea ineficientă a proprietății publice și nerespectarea legislației, acţiuni în urma cărora Primăria Glodeni a ratat venituri de milioane de lei. Încălcări de lege au fost identificate și în gestionarea financiară și în procedurile de achiziții publice. Auditorii Curții de Conturi au constatat lipsa de control intern în anumite domenii, fapt ce a creat ”riscuri de fraudă și gestionare ineficientă a fondurilor acordate din bugetul de stat”.

În timpul discuțiilor asupra raportului Curții de Conturi, primarul Iulian Bogdan a recunoscut încălcările comise, spunând că au fost de vină unii funcționari din cadrul Primăriei, care ”erau incompetenţi și nu au putut face față sarcinilor de serviciu”. El a promis să elimine carențele. În 2015 primarul a declarat că recomandările Curții de conturi au fost îndeplinite ”în proporție de 80 la sută”.

Ruslan MIHALEVSCHI

Iulian BogdanPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Primari cu interese în turul doi

Chiar dacă au avut probleme de integritate în mandatele anterioare, câţiva candidaţi la funcţia de primar au fost totuși aleși de oamenii din localitățile lor la scrutinul din 14 iunie și au trecut în turul doi. Unii au admis conficte de interese, cumpărând produse pentru primărie de la propiile firme. 

16 iunie 2015
620
2015

Rezina: Nouă candidaţi ţintesc fotoliul de primar

Printre cei 9 candidaţi la funcţia de primar al orașului Rezina sunt numai două femei. Vârsta medie a candidaţilor este de 54 ani, cel mai tânăr având 44 de ani, lucru care denotă una din două: sau pentru tinerii din Rezina această funcţie nu este atractivă, sau în oraş nu au mai rămas tineri dornici să-şi încerce forţele în administrația publică locală. Cu excepţia lui Valeriu Ciorici, care locuiește în satul Ţareuca, toți candidaţii locuiesc la Rezina. 7 dintre ei au studii superioare, ceilalţi – studii medii speciale. Profesiile lor sunt diferite: un specialist în domeniul administrării publice, un arhitect, 3 pedagogi, 2 economişti-finanţişti, un medic, un tehnician-constructor.

21 mai 2015
409
2015

O femeie și cinci bărbați candidează la funcția de prim...

Unii candidați la funcția de primar al orașului Strășeni au trecut prin mai multe partide sau au fost sprijiniți în diferite scrutine de formațiuni politice diferite. Liberalul a fost anterior sprijinit de comuniști, iar actualul primar - de liberali, a trecut la liberali-reformatori, iar acum este susținut de Blocul lui Iurie Leancă. În total, pentru Strășeni luptă 6 persoane: actualul primar, Valentina Casian, care candidează independent, dar este susținută de Blocul electoral PPE ”Iurie Leancă”, vicepreședintele raionului, Sergiu Nicula, propus de PLDM, Iurie Topor din partea PL, Vasile Mărgineanu din partea PCRM, Nicolae Robu – din partea PDM, toți trei fiind până acum consilieri raionali, și omul de afaceri Veaceslav Anghel, propus de PSRM.

29 mai 2015
436
2015

Partidele pro-europene, fără candidați oficiali la șefi...

Șase candidați, patru propuși de partide și doi independenți, se bat pentru funcția de primar al municipiului Comrat. PLDM, PDM și PL, considerate cele mai mari partide cu viziuni pro-europene din țară, nu au înregistrat niciun candidat. În schimb, pentru un nou mandat candidează deputatul PDM, Nicolae Dudoglo, tot el, primarul orașului până la începutul anului 2015, când a renunțat la funcție în favoarea mandatului de deputat. Dudoglo candidează la alegerile din 14 iunie în calitate de independent.

07 iunie 2015
382