Nouă candidați la funcția de primar al orașului Căușeni

Pentru fotoliul de primar al orașului Căușeni au fost înregistrați 9 candidați, dintre care 7 sunt propuși de partide și 2 independenți. Grigore Repeșciuc, actualul primar, ajuns în funcție ca independent în 2011, transformat între timp în democrat, va da piept cu fostul său rival, comunistul Veaceslav Nigai, vicepreședintele raionului, dar și cu Anatolie Donțu, reprezentantul PLDM, care provine din mediul de afaceri.
Pe 19 iunie 2011, actualul candidat al democraților la funcția de primar, Grigore Repeşciuc, pe atunci independent, a acumulat 53,96% (3323 voturi - n.r.) din voturile alegătorilor şi a devenit primar. Acesta l-a devansat pe Veaceslav Nigai, candidatul PCRM, care a fost votat de 46,04% (2835 voturi - n.r.) din alegători. Pe 27 iunie, Judecătoria Căuşeni valida alegerile, iar independentul Grigore Repeşciuc devenea primar cu acte în regulă. Comuniştii nu s-au resemnat şi au atacat decizia la Curtea de Apel Bender. Judecătorii Nicolae Nogai, Leonid Chirică şi Grigore Druguş au dat curs cererii PCRM, iar vineri, 1 iulie 2011, au decis anularea scrutinului. Motivarea instanţei este sinonimă cu cea a PCRM: lipsa draperiilor la cabinele de vot ar fi prejudiciat votul liber şi secret. Ulterior, a fost organizat un așa zis tur III, pe care Repeșciuc l-a câștigat din nou, de data aceasta cu 64%.
Problemele de la Căușeni din perioada Repeșciuc
Repeșciuc, născut în 1966, este fost polițist și ulterior comisar al orașului Căușeni (2007-2008), dar și fost șef al Unităţii de Salvatori din raion a Direcției Situații Excepționale. Deși în 2011 a candidat independent, anul trecut, Grigore Repeșciuc a aderat la PD, motivându-și alegerea prin faptul că acesta ar fi un partid „ce acţionează în folosul oamenilor”.
În 2012, Primăria Căușeni, fiind condusă de Grigore Repeșciuc, s-a confruntat cu probleme financiare, care au fost depășite parțial după ce din bugetul raionului i-a fost acordat un credit de 733 mii de lei. Banii erau necesari pentru că instituțiile subordonate primăriei aveau acumulate datorii la plata energiei electrice, gaze naturale, apă și canalizare. Problemele financiare ale Primăriei au fost amplificate de o decizie judecătorească, prin care un magistrat, Iurie Silarin, obliga Primăria să-i acorde altui judecător, Aurelia Parpalac, un apartament sau 40 de mii de euro, adică valoarea imobilului. Judecătorul a decis chiar să blocheze conturile Primăriei Căușeni, iar drept consecință, mai mulți angajați din oraș au rămas fără salarii timp de câteva luni. Conturile primăriei au fost blocate și anul trecut, când instanţa a obligat autorităţile locale să procure alte 7 apartamente pentru anumite categorii de persoane, judecători, angajați ai poliţiei sau procurori. „În 2012 am plătit 40 de mii de euro pentru apartamentul unei judecătoare. 20 de mii de euro i-am dat unei alte doamne. După anul nou ni s-au blocat conturile cu 300 de mii de lei. Banii erau pentru hrana copiilor. Acum vor fi pentru apartamente. A mai fost obţinut un titlu executoriu de 30 de mii de euro pentru un alt apartament”, declara, nemulțumit, primarul de Căuşeni, Grigore Repeşciuc, pentru Info-Prim Neo.
Tot în 2014, Primăria Căușeni a fost în centrul unui alt scandal. Atunci președintele raionului, Ion Ciontoloi, l-a acuzat pe primar de colectare ilegală de bani de la agenții economici din oraș pentru ca acestora să le fie permisă eschivarea de la plata impozitelor. În replică, Repeșciuc a precizat că toate impozitele sunt acumulate de Inspectoratul Fiscal, nu de primar sau primărie. Tot Ciontoloi l-a acuzat pe Repeșciuc și de faptul că în oraș, două grădinițe au fost la un pas de a fi închise. „De la Consiliul raional s-au alocat, pentru 2013, în jur de opt milioane de lei pentru întreţinerea celor 953 de copii. Însă pentru a întreţine cele şase grădiniţe din oraş ne trebuie adaugător la cele opt milioane încă două milioane şi cinci sute de mii de lei", declara primarul Repeşciuc. „Avem această situaţie, deoarece, în viziunea mea, este managmentul incorect la utilizarea banilor publici. În Primăria Căuşeni se poate de făcut economii, dar nu pe seama grădiniţelor”, afirma, la rândul său, preşedintele raionului Căuşeni, Ion Ciontoloi, citat de Publika TV.
Afacerile familiei primarului
Grigore Repeșciuc este căsătorit cu Aurelia Repeșciuc, care este consilier orășenesc în Căușeni din anul 2007. Aceasta candidează pentru un loc în acest consiliu și în 2015. În paralel, se ocupă și de afacerile familiei. Or, conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), soția primarului este fondatoare și administratoare la trei firme: „Corinar-Trans” SRL, „Mihasi Test Auto” și „Galaxia-Parc”.
Prima dintre ele, „Corinar-Trans” SRL, a fost fondată în anul 2005 și este înregistrată chiar în casa familiei din str. N. Iorga, înregistrată pe numele lui Grigore Repeșciuc. În ultimii ani, casa a fost pusă în gaj pentru mai multe credite, iar unul din ele, în valoare de 100 de mii de lei, obținut de la Victoriabank în 2012, este încă nestins. Firma a avut licență pentru transportul auto de călători în serviciul public până în 2009, când i-a fost retrasă. De atunci, SRL-ul nu a raportat venituri, iar conform datelor de la CÎS, este dizolvat, doar că încă nu a fost radiat din baza de date. Probabil și din acest motiv, SRL-ul nu s-a regăsit în nicio declarație de venit a primarului, nici în cele depuse la Comisia Națională de Integritate, nici la Consiliului Electoral de Circumscripție.
SRL „Mihasi-Test-Auto” este cea mai profitabilă afacere a familiei Repeșciuc. Firma a fost fondată în 2006, este înregistrată pe strada Ștefan cel Mare din Căușeni și se ocupă de testarea autovehiculelor. Conform raportului financiar pe anul 2012, firma a raportat venituri din vânzări de peste jumătate de milion de lei. Cea de-a treia firmă a familiei Repeșciuc, „Galaxia-Parc” a fost fondată în 2008. Doar că, la fel ca și firma „Corinar-Trans”, aceasta nu a raportat venituri la FISC. Conform declarațiilor de venit ale lui Grigore Repeșciuc, familia sa deține o casă de locuit, două apartamente, un garaj și un lot de pământ. Familia Repeșciuc are trei copii: Mihai, Corina și Nicoleta.
Învinsul de acum patru ani revine
Ca și acum patru ani, unul dintre contracandidații lui Grigore Repeșciuc va fi reprezentantul PCRM, Veaceslav Nigai. După ce a pierdut în 2011 alegerile pentru funcția de primar, Nigai a ajuns, din partea PCRM, în noiembrie 2012, în funcția de vicepreședinte al raionului Căușeni. De profesie jurist, Nigai a candidat și la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 pe listele PCRM, însă, de pe locul 32, nu a reușit să acceadă în Legislativ.
Conform declarațiilor sale de venituri și proprietăți din ultimii ani, candidatul PCRM deține două terenuri, unul agricol și un altul pentru construcții, un apartament și un automobil, Wolkswagen Polo, fabricat în anul 2000. În declarația depusă la înregistrarea în cursa electorală, Nigai nu a indicat însă vreun automobil, dar a arătat în schimb un venit de 60 mii de lei provenit din înstrăinarea unui bun. Candidatul PCRM nu are înregistrată pe numele său nicio firmă. Soția sa nu este angajată în câmpul muncii.
Un fondator de firmă, candidatul PLDM
PLDM, al cărui candidat s-a clasat în 2011 pe locul trei în lupta pentru fotoliul de primar, l-a desemnat de această dată pe Anatolie Donțu, care provine din business. Acesta este unul dintre fondatorii firmei „Repar Plus” SRL, înregistrată în 2012 în Căușeni împreună cu Sergiu Iachim. Firma practică diferite tipuri de comerț, în special al materialelor lemnoase și celor de construcție. Donțu nu este un personaj prea cunoscut publicului. Acesta nu face parte din conducerea Organizației Teritoriale a PLDM din Căușeni.
Conform declarației de avere depusă la Consiliul Electoral de Cirscumscripție Căușeni, Donțu a avut anul trecut un venit de aproape 55 de mii de lei. El deține o casă de locuit în Căușeni de 150 m. p., un spațiu comercial de 500 m. p. și un teren pentru construcții de 0,23 ha. Candidatul PLDM are și două mașini, un Hyundai Tucson și un Mercedes 600.
Un fost PD-ist a trecut la PSRM
Un alt candidat care ar putea emite pretenții pentru fotoliul de primar este Serghei Eremei, şeful Secţiei evidenţă şi documentare a populaţiei din Căuşeni. Acesta a fost până nu demult președintele Organizației PD din Căușeni, dar și liiderul fracţiunii PD din Consiliul raional. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie, Eremei a fost al 30-lea pe lista democraților. Pentru funcția de primar, fostul democrat va reprezenta însă Partidul Socialiștilor.
Ceilalți candidați sunt Olga Moisei, pensionară, din partea Mișcării Antimafie, Victor Timofte, profesor de istorie, din partea blocului Iurie Leancă, Iurie Turtureanu, neangajat, din partea PL, Agrepina Gudumac și Anatolie Zaremba, care vor candida în calitate de independenți.
Victor Moșneag
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Cine sunt socialiștii și reprezentanții Partidului Nost...
Socialiștii strică șirul scrutinelor victorioase din primul tur al actualului primar al orașului Anenii Noi, Mihail Cheibaș. Chiar dacă a condus orașul din 2003 și a câștigat de fiecare dată din primul tur, Cheibaș nu a mai fost votat și la actualul scrutin. Acum, în turul doi pentru Anenii Noi se vor lupta un comunist și un socialist. Și la Dondușeni fotoliul pe care comunistul Semion Rotaru a stat 20 de ani se clatină. Contracandidat - un adept al lui Renato Usatâi. La Briceni actualul primar democrat va trebui să lupte tot cu un socialist, care cu doar câteva luni în urmă făcea parte din alt partid, tot descendent din PCRM.
BMW-ul Primăriei Soroca, reparat de firma soţiei primar...
În luna martie curent, Primăria oraşului Soroca a încheiat un contract de prestări servicii cu firma „Navisor” SRL, administrată de Natalia Său, soţia primarului. Alesul local nu vede un eventual conflict de interese în acest caz şi motivează că a ales firma familiei sale deoarece ar fi singurul agent economic din oraş care prestează astfel de servicii.
La Cahul candidează o persoană cercetată penal pentru f...
Sergiu Renţa intenţionează să devină primarul oraşului Cahul, fiind propus de către formațiunea Partidul Nostru (PN), condusă de Renato Usatîi. El are un cazier juridic impresionant, fiind anterior cercetat penal pentru furt şi escrocherie. Totodată instanţa de judecată a emis o hotărâre prin care Sergiu Renţa este decăzut din drepturile părinteşti. Instanţa l-a mai obligat să-i plătească pensie alimentară copilului său, însă acesta nu s-a conformat deciziei, iar pentru asta are în prezent interdicţie de a părăsi ţara.
Primăria Ialoveni: şase candidaţi partinici şi unul ind...
În cursa pentru funcţia de primar al oraşului Ialoveni s-au înscris şapte candidaţi: şase propuşi de partide şi unul independent. Locuitorii oraşului vor trebui să fie foarte atenţi, deoarece lista de candidaţi conţine două nume identice. Este vorba despre Gheorghe Caracuian, actualul primar, propus de Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi un alt Gheorghe Caracuian, propus de Partidul Popular. La funcţia de primar mai aspiră actualul deputat liberal, Vladimir Cernat, Vitalie Lavric, candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Leonid Onceanu, propus de Partidul Socialiştilor şi Mihail Iliescu din partea Partidului Naţional Liberal. Sergiu Armaşu, vicecomisarul oraşului Ialoveni, a ales să intre în cursa electorală în calitate de candidat independent.
Orașul Edineț: 9 candidați, dintre care 3 sunt pedagogi
Actualul primar și alți 8 candidați se luptă pentru conducerea orașului Edineț, care are o populație de peste 25 de mii de locuitori. Printre candidați este o persoană care se decalară de naționalitate român și un fost funcționar raional care a arborat un drapel considerat ilegal de către autoritățile statului.
Primăria oraşului Leova: opt candidaţi – toţi sub umbre...
În cursa pentru Primăria oraşului Leova nu s-a înscris nici un candidat independent – toţi cei opt pretendenţi sunt propuși de partide. Comuniștii l-au propus pe Eujenii Buraga; democraţii - pe Vitalie Gargaun, iar liberal-democraţii pe Alexandru Bujorean. Vor funcţia de primar şi candidaţii altor formaţiuni: Ion Tabac (PNL); Valentina Hinev (PP); Valicu Florea (PPEM); Vladimir Carcea (PSRM) şi Ala Florea (PL).
Aici așteptăm comentariul tău!