Adrian Lupușor: Amnistia de capital ar putea transforma Republica Moldova în punte pentru spălările de bani internaționale
Instrumentul pe care l-au ales autoritățile pentru a aduce capital în țară - aministia fiscală și amnistia de capital - este total inadecvat scopului propus, de aceea solicităm retragerea acestui proiect, întrucât el implică riscuri majore pentru economie, a declarat directorul executiv al Organizației Expert-Grup, Adrian Lupușor, despre proiectul de lege referitor la amnistie votat deja în prima lectură. În cadrul unei mesei rotunde organizate la 22 decembrie de către Asociația Presei Independente și portalul Moldova Curată, expertul a numit 7 riscuri care reprezintă argumente solide în favoarea retragerii proiectului.
„Proiectul compromite sistemul de integritate și favorizează corupția”
Documentul votat de deputați în prima lectură la 16 decembrie 2017 conține, în esență, prevederi care vor permite o „liberalizare a capitalului” și ar urma să ducă la o „stimulare fiscală”. Reprezentanții Expert-Grup spun că așa-numita liberalizare a capitalului este partea cea mai vulnerabilă a proiectului, deoarece astfel vor putea fi declarate, deci incluse în circuitul legal, activele tăinuite până acum - mașini, imobile, mijloace bănești, cote-părți în firme etc., contra unei taxe de doar 2 procente din valoarea lor. La fel vor putea proceda și cei care până în prezent au declarat valori mai mici ale bunurilor lor, iar statului îi va fi interzis să verifice proveninența acestui capital.
Pe lângă faptul că însuși procesul de adoptare a fost unul defectuos și pripit, fără să existe avizul Guvernului și consultări cu partenerii de dezvoltare, expertul a menționat că proiectul va contribui la sporirea evaziunii fiscale. „Cauza este că amnistiile fiscale și de capital pe termen lung duc la o îndatorare și mai mare a țărilor, deoarece aceasta creează așteptări din partea populației, agenților economici privind viitoarele amnistii. Firmele, la un moment dat, încetează să mai achite impozite, anticipând noi aministii și avem deja evidențe empirice: Kazahstanul, exemplul invocat de către autorii proiectului de lege, este la a 7-a amnistie. Argentina, o altă țară avântată în aceast cerc vicios, este la a 21-a amnistie. Republica Moldova este la a doua. Deci se creează așteptări referitoare la viitoarea aministie și pe termen lung se subminează disciplina fiscală, pentru că sunt avantajați cei care încalcă legislația și sunt discriminați cei care se conformează”, a spus Adrian Lupușor.
El a făcut trimitere la un studiu al FMI din anul 2008, care ar arăta că în majoritatea cazurilor amnistiile duc la rezultate negative, iar consturile sunt mai mari decât beneficiile. Expertul a adăugat că aministia fiscală și de capital aplicată în Republica Moldova în anul 2007 nu a avut efecte pozitive clare și că ar fi adus la buget doar 4 milioane de lei, iar capital ar fi fost declarat de 100 de milioane de lei, majoritatea reprezentând bunurile Întreprinderii MoldovaGaz, care și-a reevaluat activele.
Alte riscuri ar fi, în opinia expertului, compromiterea sistemului național de integritate datorită art. 10 din proiect, care interzice investigarea provenienței capitalului declarat, dar și cel de creștere a nivelului corupției în general.
„Aministia de capital ar putea favoriza dezvoltarea fenomenului spălării banilor”
Expertul a accentuat în mod deosebit fenomenul spărării banilor, care prin acest proiect ar putea fi amplificat. „Vor putea fi utilizate persoane interpuse din Republica Moldova care să declare aceste active și să plătească o taxă modestă de 2 la sută. Aceste active, intrate astfel în circuitul legal, pot proveni inclusiv de peste hotare și zone offshore. Proiectul de lege este destul de vag cu privire la eliminarea acestui risc și, în plus, aceste prevederi conform cărora beneficiarii amnistiei nu vor putea fi investigați vin în contradicție cu principiile organizaiei FATF, care setează standardele internaționale în domeniul luptei împotriva spălării banilor. Republica Moldova este parte a Convenției împotriva spălării banilor și încălcarea acestui principiul - acela de a investiga originea capitalului supus aminstiei ar putea izola țara sub aspectul plăților interbancare internaționale. Astfel, Republica Moldova ar risca să fie exclusă din sistemul de plăți interbancare internaționale dacă acest proiect de lege va fi adoptat în formula actuală”, a mai punctat Adrian Lupușor.
Nici riscul de imagine pentru sectorul bancar al țării nu ar fi de neglijat, în opinia expertului, la fel ca și cel referitor la înrăutățirea relațiilor cu partenerii de dezvoltare - Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional. „Miza autorilor proiectului de lege este că această amnistie va permite intrarea în Republica Moldova a capitalurilor care până acum erau în zone offshore sau nu circulau în spațiul formal. Ulterior aceste capitaluri ar urma să se transforme în investiții, impozite la buget. Eu nu văd cum acest scop va fi atins deoarece proiectul îi avantajează pe cei care nu s-au conformat până acum. Or, persoana care a încălcat legea ieri o va încălca și mâine, persoana care a fost coruptă ieri, va fi coruptă și mâine. Eu nu văd cum un proiect de lege care îi favorizează pe cei care nu se conformează legii și chiar îi discriminează pe cei care se conformează poate duce la efecte pozitive. În plus, noi totuși dorim în Republica Moldova investiții productive, care să aducă valoare adăugată și să creeze locuri de muncă. Nu vrem orice formă de investiții. Investiții formale, prin zone offshore. Țara noastră nu este un stat falimentar care necesită în mod disperat bani sub orice formă. Noi trebuie să atragem investiții productive prin alte instrumente, prin îmbunătățirea climatului de afaceri în primul rând. Dacă facem această amnistie de capital noi vom avea bani de proveniență ilicită care nu au cum să aducă valoare adăugată economiei și creează riscuri evidente de spălare de bani și de transformare a Republicii Moldova în punte pentru spălarea de bani cu conotație internațională”, a concluzionat directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor.
Prezent în sală, șeful adjunct al Direcției Legislație din cadrul Ministerului Justiției, Vladislav Cârlan, a confirmat că proiectul a fost adoptat de Parlament fără să existe, conform procedurii obligatorii, avizul Guvernului. El a spus că Executivul are nevoie de timp ca să consulte mai multe ministere, dar și partenerii de dezvoltare. De asemenea, Vladislav Cârlan a spus că și Ministerul Justiției consideră inacceptabile prevederile art. 10 din proiect, care presupun interzicerea investigării provenienței capitalului declarat după amnistie. El a adăugat că în prezent se lucrează la avizul Guvernului și la propunerile de modificare a proiectelor pentru lectura a doua.
Masa rotundă a avut loc în cadrul Proiectului “Monitorizarea integrităţii persoanelor cu funcţii publice şi a candidaţilor la alegerile în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat de Asociația presei Independente, cu susţinerea financiara a Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Un nou membru al Consiliului de Integritate al ANI – Vi...
Consiliul de Integritate (CI), care va alege președintele și vice-președintele viitoarei Autorități Naționale de Integritate (ANI), are încă un membru desemnat. Este vorba despre președintele Consililui Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, numit în această funcție de instituția pe care o conduce, la ședința din 6 septembrie 2016.
CNI a decis: Boris Golovin se află în incompatibilitate...
Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis astăzi, cu unanimitate de voturi, că deputatul neafiliat Boris Golovin se află în incompatibiltate de funcții, iar o asemenea situație atrage după sine, potrivit legislației, încetarea de drept a mandatului de deputat. El deține, din 31 decembrie 2015, și funcția de director al Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească (CNMUP).
Procurorul Vasile Gherasimenco, salvat şi de judecători...
Magistraţii Judecătoriei Buiucani au dat dreptate procurorilor Anticorupţie care, sesizaţi de Comisia Naţională de Integritate (CNI) în aprilie 2014, au refuzat să pornească un dosar penal în cazul colegului lor de la Procuratura municipiului Chişinău, Vasile Gherasimenco. Omul legii a fost în vizorul Comisiei pentru că ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri, inclusiv o casă cu două niveluri. „Corb la corb nu scoate ochii”, a comentat Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI.
Boris Gherasim, bănuit că și-ar fi favorizat rudele
Săptămâna trecută, Procuratura Generală a prelungit pentru încă o lună acțiunile de urmărire penală în dosarul în care este bănuit Boris Gherasim, viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Acesta este cercetat penal, fiind bănuit de abuz în serviciu. Oficialul se consideră nevinovat.
Pe urmele miliardului. În buzunarele cui au ajuns banii...
Aproape nouă din cei 14,2 miliarde de lei, acordaţi în noiembrie 2014 şi martie 2015 de Guvernul Republicii Moldova Băncii de Economii (BEM), Băncii Sociale (BS) şi Unibank, în baza unor hotărâri secrete, au ajuns în buzunarele a 0,87% din deponenţii celor trei bănci. Este vorba despre 1.400 de persoane fizice, milionari şi 19.685 de companii private. Banii le-au fost acordaţi în baza deciziilor unei comisii speciale, create de Guvern, a cărei componenţă este ţinută în mare secret. Centrul de Investigaţii Jurnalistice a reuşit să afle numele câtorva dintre membrii acestei comisii. Unii dintre ei s-au ales între timp cu funcţii publice importante. Deşi modul în care au fost luate cele două decizii de acordare a garanţiilor de stat ridică multiple semne de întrebare, procurorii nu au pornită nicio anchetă pe acest episod din „furtul miliardului”. Între timp, în cei doi ani de la lichidarea băncilor s-a reuşit recuperarea a doar 2% din banii fraudaţi. 12 miliarde de lei urmează să fie recuperaţi de la patru companii din aşa-numitul „grupul Şor”, în baza unor hotărâri judecătoreşti care însă nu prevăd niciun mecanism de restituire a banilor.
Aici așteptăm comentariul tău!