Locuitorii din Zagarancea, felicitaţi în fiecare zi de către primar

Arhiva 4 iulie 2013 350
Mihai Burlacu, primarul din Zagarancea

Primarul comunei Zagarancea din raionul Ungheni a găsit o metodă neobişnuită de a fi mai aproape de cetăţenii din localitate. În ziua când aceştia îşi sărbătoresc ziua de naştere, alesul local îi felicită telefonic dis-de-dimineaţă, explicând că astfel este mai aproape de cetăţean. Unii locuitori ai comunei sunt încântaţi de gestul alesului local, alţii însă afirmă că acest lucru ar fi un truc preelectoral.Ziarul local „Unghiul” relata în articolul „Alo, primarul vă felicită”, că „de la o vreme, primarul Mihai Burlacu nu lasă telefonul mobil din mână şi telefonează omagiaţilor, le urează calde şi frumoase urări”...

Ludmila Andronic, expertă în comunicare

„Îmi spun rugăciunea, după care îi sun pe oameni”…

Solicitat de www.moldovacurata.md, primarul comunei Zagarancea a menţionat că ideea de a felicita locuitorii comunei îi aparţine şi procedează astfel pentru a fi mai aproape de oameni. „Locuitorii comunei noastre sunt foarte receptivi şi, atunci când avem nevoie să ne unim forţele pentru implementarea proiectelor, ei sunt cei care se implică. De aceea, am hotărât să comunic cu ei şi atunci când au o bucurie, nu numai în momentele grele”, îşi argumentează gestul Mihai Burlacu. Alesul local afirmă că îi felicită şi pe locuitorii plecaţi peste hotare. „Lunar, cheltuiesc circa 100 de lei pentru convorbirile telefonice, felicitându-mi consătenii. Din componenţa comunei Zagarancea fac parte trei sate - Zagarancea, Elizavetovca şi Semeni. În comună sunt înregistraţi circa patru mii de locuitori. Nu e o sumă mare, aşa că nu sărăcesc. În schimb, simt o mare bucurie în glasurile oamenilor atunci când îmi aud urările de bine”, spune mulţumit primarul. „Dimineaţa, după ce mă trezesc, îmi spun rugăciunea, apoi iau telefonul în mână şi îi sun pe locuitorii născuţi în acea zi”, mai afirmă primarul.

Iniţiativa primarului, truc preelectoral?

Locuitorii din comună au păreri împărţite vizavi de iniţiativa primarului. De exemplu, Zinovia Dabija îi este recunoscătoare lui Mihai Burlacu, deoarece în ultima zi a lunii martie curent, acesta a sunat-o şi a felicitat-o. „A fost un gest frumos din partea lui, nu mă aşteptam ca însuşi primarul să-mi ureze de sănătate”, afirmă încântată locuitoarea din Zagarancea.

Pe de altă parte, consilierul local Mihai Gorenco susţine că ideea primarului aparent este una bună, însă scopul ascuns ar fi să capete încrederea cât mai multor oameni, pentru ca la alegerile locale să obţină un alt mandat. „Să ştiţi că unii locuitori cu care am vorbit zic că gestul primarului este unul electoral. Atâta timp cât Mihai Burlacu sună cetăţenii din banii săi, nu cred că este o problemă. E o altă întrebare dacă face acest lucru din banii publici, mai ales că, din câte am înţeles, sună şi locuitorilor din străinătate. Chiar la următoarea şedinţă a consiliului local voi solicita factura telefonică de la primărie. Părerea mea este că primarul vrea să obţină, cu ajutorul locuitorilor, al treilea mandat. Ştiţi şi dumneavoastră că, după trei mandate, un demnitar poate obţine anumite privilegii sociale”, spune consilierul local.

Specificăm că Legea nr.156 din 14.10.1998 privind pensiile de asigurări sociale de stat reglementează faptul că asiguratul care a realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 15 ani în serviciul public poate beneficia de dreptul la pensionare anticipată. Astfel, vârsta de pensionare a funcţionarului public se va micşora cu patru ani, în cazul când acesta are cel puţin 15 ani în serviciul public, şi cu cinci ani în cazul celui care a lucrat în domeniu cel puţin 20 de ani. Aceeaşi lege mai prevede că asiguratul care a activat cel puţin opt ani în funcţia de primar şi a realizat stagiul total de cotizare specificat mai sus are dreptul la pensie calculată în mărime de 42% din venitul mediu lunar.

Cetăţeanul nu trebuie privit ca un alegător

Ludmila Andronic, expertă în comunicare socială, susţine că este de apreciat felul în care primarul a ales să comunice cu oamenii, doar că cetăţeanul nu trebuie privit ca un viitor alegător. „Dacă primarul o face din suflet, doar pentru a fi mai aproape de oameni, atunci este un lucru lăudabil. În cazul în care un ales local vede în cetăţean un potenţial alegător, atunci nu e bine”, menţionează specialista în comunicare.

Primarul însă afirmă că nu are intenţii meschine şi că oamenii, dacă îl vor alege şi a treia oară, o vor face deoarece el a adus în comună circa 16 milioane de lei din proiectele implementate. Precizăm că Mihai Burlacu este la al doilea mandat de primar, fiind ales pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Cazul apartamentelor pentru rudele lui Oleg Melniciuc:...

Procuratura Anticorupție a sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI) să verifice un posibil conflict de interese în privința președintelui Judecătoriei sectorului Râșcani, Oleg Melniciuc. Sesizarea vizează modul în care mama și soacra lui Oleg Melniciuc au cumpărat apartamente la preț redus în blocul de pe strada Hristo Botev din Chișinău, destinat angajaților Judecătoriei Râșcani și celor ai Curții Constituționale. În prezent, Oleg Melniciuc este vicepreședinte al Judecătoriei municipiului Chișinău, ales la 29 noiembrie 2016, în legătură cu reorganizarea instanțelor judecătorești din țară.

01 februarie 2017
302
Arhiva

Unele prevederi ale noii legi a achiziţiilor publice ar...

O nouă lege a achiziţiilor publice va intra în vigoare la 1 mai curent. Documentul conţine mai multe restricţii pentru autorităţile contractante şi pentru agenţii economici participanţi la tendere. Chiar dacă noul instrument legislativ a reglementat şi conflictul de interese în procesul de achiziţii publice, legea conţine prevederi neclare, care lasă loc de interpretări, ceea ce ar putea permite părţilor implicate în proces să recurgă la subterfugii pentru a ocoli legea.

24 martie 2016
336
Arhiva

Cazul Policinschi, detalii din anchetă: contract de sut...

Procuratura Anticorupție (PA) a expediat în judecată dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari, Grigore Policinschi. PA a anunțat astăzi că demnitarul este învinuit de abuz în serviciu, iar prejudiciul adus statului s-ar ridica la 1,5 milioane de lei. Grigore Policinschi a declarat însă pentru Moldova Curată că aceste învinuiri ar fi „greșeli ale procurorilor” și așteaptă ca în instanță să-și demonstreze nevinovăția.

15 martie 2018
322
Arhiva

Eurodeputații așteaptă reformarea CNI și CNA

La reuniunea Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova, desfășurată la 15 martie la Bruxelles, primul ministru Pavel Filip a fost întrebat de către europarlamentari cum actualul Executiv își propune să combată corupția din țară și cum va fi elucidată frauda din sistemul bancar. De asemenea, eurodeputații au fost interesați să afle dacă și cum vor fi reformate Comisia Națională de Integritate și Centrul Național Anticorupție. Premierul nu a dat un răspuns exact, menționând că acest punct este o prioritate a actualei guvernări.

17 martie 2016
293