Locuitorii din Zagarancea, felicitaţi în fiecare zi de către primar

Arhiva 4 iulie 2013 113
Mihai Burlacu, primarul din Zagarancea

Primarul comunei Zagarancea din raionul Ungheni a găsit o metodă neobişnuită de a fi mai aproape de cetăţenii din localitate. În ziua când aceştia îşi sărbătoresc ziua de naştere, alesul local îi felicită telefonic dis-de-dimineaţă, explicând că astfel este mai aproape de cetăţean. Unii locuitori ai comunei sunt încântaţi de gestul alesului local, alţii însă afirmă că acest lucru ar fi un truc preelectoral.Ziarul local „Unghiul” relata în articolul „Alo, primarul vă felicită”, că „de la o vreme, primarul Mihai Burlacu nu lasă telefonul mobil din mână şi telefonează omagiaţilor, le urează calde şi frumoase urări”...

Ludmila Andronic, expertă în comunicare

„Îmi spun rugăciunea, după care îi sun pe oameni”…

Solicitat de www.moldovacurata.md, primarul comunei Zagarancea a menţionat că ideea de a felicita locuitorii comunei îi aparţine şi procedează astfel pentru a fi mai aproape de oameni. „Locuitorii comunei noastre sunt foarte receptivi şi, atunci când avem nevoie să ne unim forţele pentru implementarea proiectelor, ei sunt cei care se implică. De aceea, am hotărât să comunic cu ei şi atunci când au o bucurie, nu numai în momentele grele”, îşi argumentează gestul Mihai Burlacu. Alesul local afirmă că îi felicită şi pe locuitorii plecaţi peste hotare. „Lunar, cheltuiesc circa 100 de lei pentru convorbirile telefonice, felicitându-mi consătenii. Din componenţa comunei Zagarancea fac parte trei sate - Zagarancea, Elizavetovca şi Semeni. În comună sunt înregistraţi circa patru mii de locuitori. Nu e o sumă mare, aşa că nu sărăcesc. În schimb, simt o mare bucurie în glasurile oamenilor atunci când îmi aud urările de bine”, spune mulţumit primarul. „Dimineaţa, după ce mă trezesc, îmi spun rugăciunea, apoi iau telefonul în mână şi îi sun pe locuitorii născuţi în acea zi”, mai afirmă primarul.

Iniţiativa primarului, truc preelectoral?

Locuitorii din comună au păreri împărţite vizavi de iniţiativa primarului. De exemplu, Zinovia Dabija îi este recunoscătoare lui Mihai Burlacu, deoarece în ultima zi a lunii martie curent, acesta a sunat-o şi a felicitat-o. „A fost un gest frumos din partea lui, nu mă aşteptam ca însuşi primarul să-mi ureze de sănătate”, afirmă încântată locuitoarea din Zagarancea.

Pe de altă parte, consilierul local Mihai Gorenco susţine că ideea primarului aparent este una bună, însă scopul ascuns ar fi să capete încrederea cât mai multor oameni, pentru ca la alegerile locale să obţină un alt mandat. „Să ştiţi că unii locuitori cu care am vorbit zic că gestul primarului este unul electoral. Atâta timp cât Mihai Burlacu sună cetăţenii din banii săi, nu cred că este o problemă. E o altă întrebare dacă face acest lucru din banii publici, mai ales că, din câte am înţeles, sună şi locuitorilor din străinătate. Chiar la următoarea şedinţă a consiliului local voi solicita factura telefonică de la primărie. Părerea mea este că primarul vrea să obţină, cu ajutorul locuitorilor, al treilea mandat. Ştiţi şi dumneavoastră că, după trei mandate, un demnitar poate obţine anumite privilegii sociale”, spune consilierul local.

Specificăm că Legea nr.156 din 14.10.1998 privind pensiile de asigurări sociale de stat reglementează faptul că asiguratul care a realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 15 ani în serviciul public poate beneficia de dreptul la pensionare anticipată. Astfel, vârsta de pensionare a funcţionarului public se va micşora cu patru ani, în cazul când acesta are cel puţin 15 ani în serviciul public, şi cu cinci ani în cazul celui care a lucrat în domeniu cel puţin 20 de ani. Aceeaşi lege mai prevede că asiguratul care a activat cel puţin opt ani în funcţia de primar şi a realizat stagiul total de cotizare specificat mai sus are dreptul la pensie calculată în mărime de 42% din venitul mediu lunar.

Cetăţeanul nu trebuie privit ca un alegător

Ludmila Andronic, expertă în comunicare socială, susţine că este de apreciat felul în care primarul a ales să comunice cu oamenii, doar că cetăţeanul nu trebuie privit ca un viitor alegător. „Dacă primarul o face din suflet, doar pentru a fi mai aproape de oameni, atunci este un lucru lăudabil. În cazul în care un ales local vede în cetăţean un potenţial alegător, atunci nu e bine”, menţionează specialista în comunicare.

Primarul însă afirmă că nu are intenţii meschine şi că oamenii, dacă îl vor alege şi a treia oară, o vor face deoarece el a adus în comună circa 16 milioane de lei din proiectele implementate. Precizăm că Mihai Burlacu este la al doilea mandat de primar, fiind ales pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au manife...

„Nu legalizaţi corupţia!” „Nu legalizaţi banii furaţi!” „Nu amnistiei fiscale!”. Acesta sunt câteva mesaje care au fost transmise la un flashmob organizat în dimineaţa zilei de vineri, 16 decembrie, de către câţiva reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi reprezentanţi ai unor formaţiuni politice. Manifestanţii au protestat în faţa Parlamentului, înainte de şedinţa în plen, faţă de adoptarea unor iniţiative legislative care prevăd liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală. 

16 decembrie 2016
89
Arhiva

Dispersarea competenţelor de testare a integrităţii pro...

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a elaborat recent un proiect de lege pentru modificarea unui şir de acte legislative (Legea privind testarea integrităţii profesionale, Legea privind prevenirea şi combaterea corupţiei, Legea privind Codul de conduită a funcţionarului public, Legea cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie etc.) cu scopul de a înlătura neconcordanţele dintre Legea nr. 325 din 23 decembrie 2013 privind testarea integrităţii profesionale cu alte legi. Adiţional, autorii au argumentat că acest proiect derivă şi din necesitatea implementării unor acţiuni din Strategia Naţională Anticorupţie.

24 iulie 2014
96
Arhiva

CNI va iniţia controale şi în Săptămâna Patimilor

În şedinţa de astăzi, Comisia Naţională de Integritate (CNI) va examina averile şi interesele a 12 persoane cu funcţii de răspundere. Una dintre ele este directorul adjunct al Direcţiei Arhitectură a Primăriei Chişinău, Radu Blaj.

17 aprilie 2014
112
Arhiva

Posibile conflicte de interese în cadrul Primăriei Bălț...

Viceprimarul orașului Bălți, Lilia Sava, este bănuită de Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat (OTC) Bălți că s-ar afla în situație de conflict de interese, întrucât este responsabilă de domeniile învățământ, tineret și sport, iar șefa Direcției Învățământ i-ar veni drept fiică vitregă. OTC, prin semnătura șefului Octavian Mahu, a expediat o sesizare la Comisia Națională de Integritate (CNI) cu solicitarea să examineze această situație. Mahu, care este fost primar al orașului Bălți, a explicat în document că Lilia Sava se află în mariaj civil cu tatăl șefei Direcției de Învățământ, Tatiana Dubițcaia, iar ultima, la rândul său, o are în subordine pe sora sa, Nadejda Oprea, care este șefa unei grădinițe din oraș. 

20 aprilie 2016
88
Arhiva

CNI a depistat conflict de interese în cazul a cinci pe...

Primarul comunei Ghidighici, municipiul Chişinău, ex-procurorul general, ministru Sănătăţii, directorul general al S.A. „Termocom”, primarul comunei Ignăţei, raionul Rezina, ex-directorul Agenţiei „Moldsilva” – sunt persoanele în activitatea cărora Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat conflict de interese. În cazul în care actele de constatare ale CNI nu vor fi contestate în instanţa de judecată, acești foști și actuali demnitari vor fi sancţionați pentru nedeclararea conflictului de interese.

03 iunie 2013
95
Arhiva

Iniţiative de contracarare a spălării banilor publici

Documentele naţionale şi internaţionale în domeniu atestă o îngrijorare vădită în legătură cu extinderea fenomenului de spălare a banilor şi cel al finanţării terorismului. Circulaţia capitalului, inclusiv fluxurile băneşti de origine suspectă, ia amploare. Sunt pe larg utilizate tehnologiile informaţionale alternative pentru transfer, care, în majoritatea cazurilor, privează de informaţie organele de supraveghere. O parte substanţială a capitalurilor provenite din activităţi ilicite ajung în sectorul economic legal. Activitatea criminală transnaţională profită uşor, pe de o parte, de nivelul sporit de organizare, iar pe de altă parte, de suportul informaţional şi financiar. Odată cu integrarea sistemului financiar şi celui nefinanciar naţional în economia mondială, aceste riscuri devin proprii şi Republicii Moldova.

17 ianuarie 2015
82