Locuitorii din Zagarancea, felicitaţi în fiecare zi de către primar
Primarul comunei Zagarancea din raionul Ungheni a găsit o metodă neobişnuită de a fi mai aproape de cetăţenii din localitate. În ziua când aceştia îşi sărbătoresc ziua de naştere, alesul local îi felicită telefonic dis-de-dimineaţă, explicând că astfel este mai aproape de cetăţean. Unii locuitori ai comunei sunt încântaţi de gestul alesului local, alţii însă afirmă că acest lucru ar fi un truc preelectoral.
Ziarul local „Unghiul” relata în articolul „Alo, primarul vă felicită”, că „de la o vreme, primarul Mihai Burlacu nu lasă telefonul mobil din mână şi telefonează omagiaţilor, le urează calde şi frumoase urări”...
„Îmi spun rugăciunea, după care îi sun pe oameni”…
Solicitat de www.moldovacurata.md, primarul comunei Zagarancea a menţionat că ideea de a felicita locuitorii comunei îi aparţine şi procedează astfel pentru a fi mai aproape de oameni. „Locuitorii comunei noastre sunt foarte receptivi şi, atunci când avem nevoie să ne unim forţele pentru implementarea proiectelor, ei sunt cei care se implică. De aceea, am hotărât să comunic cu ei şi atunci când au o bucurie, nu numai în momentele grele”, îşi argumentează gestul Mihai Burlacu. Alesul local afirmă că îi felicită şi pe locuitorii plecaţi peste hotare. „Lunar, cheltuiesc circa 100 de lei pentru convorbirile telefonice, felicitându-mi consătenii. Din componenţa comunei Zagarancea fac parte trei sate - Zagarancea, Elizavetovca şi Semeni. În comună sunt înregistraţi circa patru mii de locuitori. Nu e o sumă mare, aşa că nu sărăcesc. În schimb, simt o mare bucurie în glasurile oamenilor atunci când îmi aud urările de bine”, spune mulţumit primarul. „Dimineaţa, după ce mă trezesc, îmi spun rugăciunea, apoi iau telefonul în mână şi îi sun pe locuitorii născuţi în acea zi”, mai afirmă primarul.
Iniţiativa primarului, truc preelectoral?
Locuitorii din comună au păreri împărţite vizavi de iniţiativa primarului. De exemplu, Zinovia Dabija îi este recunoscătoare lui Mihai Burlacu, deoarece în ultima zi a lunii martie curent, acesta a sunat-o şi a felicitat-o. „A fost un gest frumos din partea lui, nu mă aşteptam ca însuşi primarul să-mi ureze de sănătate”, afirmă încântată locuitoarea din Zagarancea.
Pe de altă parte, consilierul local Mihai Gorenco susţine că ideea primarului aparent este una bună, însă scopul ascuns ar fi să capete încrederea cât mai multor oameni, pentru ca la alegerile locale să obţină un alt mandat. „Să ştiţi că unii locuitori cu care am vorbit zic că gestul primarului este unul electoral. Atâta timp cât Mihai Burlacu sună cetăţenii din banii săi, nu cred că este o problemă. E o altă întrebare dacă face acest lucru din banii publici, mai ales că, din câte am înţeles, sună şi locuitorilor din străinătate. Chiar la următoarea şedinţă a consiliului local voi solicita factura telefonică de la primărie. Părerea mea este că primarul vrea să obţină, cu ajutorul locuitorilor, al treilea mandat. Ştiţi şi dumneavoastră că, după trei mandate, un demnitar poate obţine anumite privilegii sociale”, spune consilierul local.
Specificăm că Legea nr.156 din 14.10.1998 privind pensiile de asigurări sociale de stat reglementează faptul că asiguratul care a realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 15 ani în serviciul public poate beneficia de dreptul la pensionare anticipată. Astfel, vârsta de pensionare a funcţionarului public se va micşora cu patru ani, în cazul când acesta are cel puţin 15 ani în serviciul public, şi cu cinci ani în cazul celui care a lucrat în domeniu cel puţin 20 de ani. Aceeaşi lege mai prevede că asiguratul care a activat cel puţin opt ani în funcţia de primar şi a realizat stagiul total de cotizare specificat mai sus are dreptul la pensie calculată în mărime de 42% din venitul mediu lunar.
Cetăţeanul nu trebuie privit ca un alegător
Ludmila Andronic, expertă în comunicare socială, susţine că este de apreciat felul în care primarul a ales să comunice cu oamenii, doar că cetăţeanul nu trebuie privit ca un viitor alegător. „Dacă primarul o face din suflet, doar pentru a fi mai aproape de oameni, atunci este un lucru lăudabil. În cazul în care un ales local vede în cetăţean un potenţial alegător, atunci nu e bine”, menţionează specialista în comunicare.
Primarul însă afirmă că nu are intenţii meschine şi că oamenii, dacă îl vor alege şi a treia oară, o vor face deoarece el a adus în comună circa 16 milioane de lei din proiectele implementate. Precizăm că Mihai Burlacu este la al doilea mandat de primar, fiind ales pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Instrumentele anticorupţie, contestate la Curtea Consti...
Legile din „pachetul anticorupţie” sunt contestate rând pe rând la Curtea Constituţională (CC). După Legea privind testarea integrităţii profesionale, contestată de comunişti, şi prevederile referitoare la „îmbogăţirea ilicită” urmează să fie examinate de către judecătorii Înaltei Curţi. Nemulţumirea faţă de această prevedere vine de la un avocat parlamentar. În prezent, Procuratura Anticorupţie are în examinare trei dosare penale privind îmbogăţirea ilicită.
Standarde duble la CNI
Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) aplică legislația diferit pentru același fel de dosare. În cazurile a doi şefi ai Inspectoratelor Fiscale (IFS) din Ungheni şi Cahul, care dețineau şi funcţiile elective de consilieri, opiniile CNI au fost diferite. Într-un caz s-a stabilit că funcţionarul a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii de funcţii, iar în al doilea - CNI se mai gândeşte dacă deținerea concomitentă a două funcții este sau nu o încălcare de lege.
Preşedintele judecătoriei Nisporeni: casă de la cumnată...
Petru Triboi, preşedintele judecătoriei Nisporeni are parte de rude generoase, atât timp cât acesta indică în declaraţia de avere pentru anul 2015 că apartamenul în care trăieşte el cu familia sa îi este dat în folosinţă de către cumnata sa, iar maşinile pe care le foloseşte îi sunt date în comodat de către socrul cumnatului său.
Procurorul general a semnat ordonanța de pornire a urmă...
Procurorul general Eduard Harunjen a semnat vineri, 22 decembrie 2017, ordonanța de pornire a urmăririi penale pentru fals în declarația de venituri și interese personale pe numele judecătoarei la Judecătoria Căușeni Maria Tertea (Țugui). După ce marți, 19 decembrie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a autorizat suspendarea din funcție și pornirea urmăririi penale, aceasta va fi urmărită penal conform art. 352 prim, alineatul 2, „includerea intenționată a unor date incomplete sau false, neincluderea intenționată a unor date în declarația de avere și interese personale”.
ANC de la București confirmă că deputații socialiști nu...
Deputații socialiști cu pașaport românesc care au declarat acum jumătate de an că au depus cereri să li se retragă cetățenia română nu au făcut, de fapt, acest lucru. Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) din România anunță că nici unul dintre cei șase parlamentari socialiști din Legislativul de la Chișinău nu au depus astfel de cereri.
Aici așteptăm comentariul tău!