Un primar și-a alocat un ajutor material prin propria dispoziție, contrar Legii privind declararea averii și intereselor

Averi nedeclarate și conflicte de interese 10 aprilie 2020 5363
Sursa foto: FacebookPrimarul satului Bardar, raionul Ialoveni, a semnat o dispoziție prin care și-a acordat sieși un ajutor material cu ocazia înregistrării căsătoriei și nașterii copilului. Experții anticorupție spun că o astfel de situație reprezintă un conflict de interese. Primarul nu a răspuns la solicitările noastre de a comenta dispoziția.

La 20 februarie 2020, primarul Valeriu Rață a emis o dispoziție cu următorul conținut: ”Din mijloacele planificate din bugetul Primăriei s. Bardar pentru susținerea populației se alocă primarului un ajutor unic cu ocazia înregistrării căsătoriei și un salariu de funcție în legătură cu nașterea copilului”. Cumulate, cele două sume formează în jur de 11 mii de lei.

La 17 martie 2020 Valeriu Rață și-a modificat dispoziția. A emis un alt document prin care dispune ca banii pentru acordarea ajutorului său să fie luați din alt fond – ”din mijloacele Bugetului Primăriei s. Bardar pentru anul 2020 economisite la fondul de salarizare”. În rest, prevederile dispoziției anterioare au rămas aceleași.

Lilia Ioniță, coordonatoare de proiecte la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, constată că această situație se încadrează în art. 12 al Legii privind declararea averii și a intereselor personale, care prevede: ”Conflictul de interese real apare în cazul în care subiectul declarării este chemat să rezolve o cerere/un demers, să emită un act administrativ, să încheie direct sau prin intermediul unei persoane terțe un act juridic, să ia o decizie sau să participe la luarea unei decizii în care are interese personale sau care vizează persoane ce îi sunt apropiate, persoanele fizice şi juridice cu care are relații cu caracter patrimonial și care influențează sau pot influența exercitarea imparțială și obiectivă a mandatului, a funcției publice sau de demnitate publică”.

”Prin urmare, aici e un conflict de interese real, care a devenit consumat, odată cu semnarea dispoziției. Primarul ar fi trebuit să soluționeze problema cu ajutorul Autorității Naționale de Integritate: să anunțe ca este în prezența acestui conflict și să solicite ca ANI să-i dea soluția de rezolvare. Una dintre soluții ar fi fost delegarea dreptului de semnătură către altcineva. În orice caz, situația trebuia declarată. Acum el riscă cu mandatul de primar, dacă nu a urmat pașii prevăzuți de lege”, a comentat experta anticorupție Lilia Ioniță.

Până a deveni primar, în octombrie 2019, Valeriu Rață s-a ocupat de propria afacere, o companie de confecționare a cuștilor pentru iepuri.

Numele lui figurează în prezent și ca administrator al firmei Coniglio, specializată în diverse tipuri de comerț cu amănuntul, ceea ce reprezintă o incompatibilitate cu funcția publică. De asemenea, pe portalul Autorității Naționale de Integritate, nu pot fi găsite declarațiile de avere ale lui Valeriu Rață, care ar fi trebuit depuse la preluarea funcției de primar, în 2019, dar și în primele trei luni ale anului 2020 (declarația anuală).

I-am solicitat un comentariu primarului Valeriu Rață, atât în privința dispozițiilor emise, cât și referitor la firma Coniglio și la declarațiile sale de avere, însă el nu ne-a răspuns nici la telefon, nici la mesajele trimise prin intermediul Facebook. Moldova Curată îi va acorda dreptul la replică în cazul în care primarul va veni cu o reacție.

ACTUALIZARE (13.04.2020, ORA 12.30):

La trei zile de la publicarea acestui articol, Valeriu Rață a plasat următoarea reacție pe pagina de Facebook a Primăriei: ”Nu am furat nici un ban, crimă nu am comis, nimic nu am avut de ascuns, totul este public și transparent și despre acest lucru eram conștient. Am mai spus și repet, am greșit dar neintenționat, mai mult decît atît, am impresia că am fost ajutat ca să greșesc.

Conform contractului colectiv de muncă, eu ca și alți funcționari publici de altfel, am avut dreptul la alocarea unui ajutor unic în mărime de 12.300 lei (nu 11.000 lei, conform știrii), dintre care 1.000 lei cu ocazia înregistrării oficiale a căsătoriei și un salariu de funcție (actual – 11.300 lei) în legătură cu nașterea unui copil. Astfel de precedente au mai existat, nu sunt eu primul și unicul care am solicitat ajutor material.

Dispozitia cu nr. 30 a fost emisă la 20 februarie 2020, în care conform indicației contabilului șef, s-a stipulat că banii se alocă din “mijloacele planificate în bugetul primăriei s. Bardar pentru susținerea populației”. Ulterior a fost respinsă de Cancelaria de Stat pe motiv că era greșit indicată sursa alocării mijloacelor financiare, (deși în dispoziția nr.83 din 2 septembrie 2019 era indicată aceeași sursă), dar nicidecum pentru că ar fi greșită din motiv că primarul a semnat această dispoziție.

La indicațiile Cancelariei de Stat, Secretarul Consiliului Bardar a întocmit (la fel și în primul caz) o altă dispoziție nr. 45 din 17 martie 2020, în care s-a menționat că alocarea ajutorului să fie făcut din “mijloacele bugetului s. Bardar economisite la fondul de salarizare”.

Conform statelor de personal, satului Bardar i se cuvine funcția de viceprimar, finanțată din bugetul de stat. Cu toții cunoașteți că din 01 ianuarie 2020 și pînă astăzi funcția de viceprimar este vacantă, astfel s-au făcut economii la fondul de salarizare, fapt care a facut posibilă executarea dispoziției în cauză.

Dispozițiile din 20 februarie și din 17 martie au trecut prin mâinile la toți cei care ar fi putut sau de altfel au avut obligația atît legală, cît și morală ca să mă anunțe că există conflict de interese, cu părere de rău acest lucru nu s-a întîmplat. Nu învinuiesc pe nimeni, am greșit și o să răspund. Toți o să răspundem mai devreme sau mai tîrziu, dacă nu în fața legii atunci în fața lui Dumnezeu”. 

 

Viorica ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Guvernul a demis un funcționar, invocând implicarea ace...

30 decembrie 2020
1699
2020

Două angajate ale Agenției Rezerve Materiale a MAI, con...

19 iulie 2020
1685
2020

Lilia Bolocan, fosta șefă de la AGEPI, ar putea fi însc...

24 ianuarie 2020
2648
2020

Deputatul Grigore Repeșciuc susține că unele prevederi...

Sesizare la Curtea Constituțională

12 februarie 2020
1899
2020

Un primar a semnat cu sine însuși un contract de vânzar...

19 octombrie 2020
3048
2020

Achiziții costisitoare, în pofida recomandărilor de a g...

22 aprilie 2020
2081