Conflict de interese confirmat la Agenția Rezerve Materiale a MAI: o funcționară și-a acordat premii de aproximativ 100 000 de lei

Averi nedeclarate și conflicte de interese 12 august 2020 1466
Sediul Agenției Rezerve Materiale a MAIȘefa Bazei speciale de administrare medicală a Agenției Rezerve Materiale a MAI, Floarea Dimitriu, despre care Moldova Curată a scris în luna martie 2020, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese prin faptul că și-a acordat în ultimii ani 32 de premii bănești, fără să respecte procedura legală. Asta au stabilit inspectorii Autorității Naționale de Integritate (ANI), care au emis un act de constatare. Funcționara a atacat deja actul în instanță.

Un control al Inspecției financiare realizat în anul 2019 a arătat că în anii 2017 și 2018 la Agenția Rezerve Materiale (ARM) a MAI au fost comise mai multe încălcări ale legislației în gestionarea banilor publici. Inspectorii au constatat atunci că Floarea Dimitriu  a ridicat în anul 2018 șapte premii emițând dispoziții semnate de ea însăși, cheltuielile neîntemeiate constituind, potrivit inspectorilor, 36 897,23 lei. În mod normal, premiile ar fi trebuit să-i fie date prin ordinul șefului ierarhic superior, adică directorului ARM.

32 de premii acordate în conflict de interese

După publicarea articolului, ANI a pornit un control, iar la sfârșitul lunii iulie inspectorii au emis un act de constatare în care au stabilit că Floarea Dimitriu a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Numărul premiilor acordate ilegal s-a dovedit a fi mult mai mare decât a constatat Inspecția Financiară. Inspectorii de integritate au găsit 32 de acte administrative – dispoziții -, prin care funcționara și-a acordat premii, în valoare totală de aproximativ 100 de mii de lei.   

”Semnarea oricăror acte care urmăresc un interes personal, inclusiv, ca în cazul de față,  de stabilire a premiilor, reprezintă încălcarea regimului conflictului de interese. În condițiile legii, protagonista articolului urma să informeze superiorii despre situația creată și să urmeze instrucțiunile, soluțiile oferite de aceștia. Una din potențialele soluții putea fi delegarea competenței de semnare a ordinului de premiere către alt funcționar abilitat cu acest drept”, a explicat pentru Moldova Curată Lilia Ioniță, expertă la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției.

Actul ANI a fost deja contestat în instanță

Solicitată anterior de mai multe ori, Floarea Dimitriu a refuzat să comenteze pentru Moldova Curată constatările Inspecției Financiare. Ea însă a atacat în instanță actul de constatare al ANI.Fiind audiată de inspectorii ANI, Floarea Dumitriu a spus că funcția sa nu se regăsește în Nomenclatorul unic al funcțiilor publice și că instituția pe care o conduce nu este publică.

Amintim că în timpul aceluiași control al Inspecției Financiare s-au constatat și alte nereguli, de care s-ar face responsabilă șefa Direcției Economico-Financiare, Larisa Goncear. În privința ei ANI la fel a pornit un control privind posibila încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese, care în prezent este în desfășurare. Larisa Goncear a declarat anterior pentru Moldova Curată că nu împărtășește opinia IF în privința faptelor constatate. ”Asta e opinia inspecției, că a fost făcute neîntemeiat plăți și că pensia a fost calculată neîntemeiat. Eu consider că e intemeiat”, a comentat Larisa Goncear.

Viorica ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Guvernul a demis un funcționar, invocând implicarea ace...

30 decembrie 2020
1553
2020

Curtea Constituțională a respins sesizarea lui Grigore...

27 februarie 2020
1871
2020

Un primar și-a alocat un ajutor material prin propria d...

10 aprilie 2020
5194
2020

Lilia Bolocan, fosta șefă de la AGEPI, ar putea fi însc...

24 ianuarie 2020
2485
2020

Două angajate ale Agenției Rezerve Materiale a MAI, con...

19 iulie 2020
1584
2020

Conflict de interese la Primăria de la Colonița

Inspectorii de integritate ai Autorității Naționale de Integritate (ANI) au emis un act de constatare pe numele primăriței satului Colonița, din municipiul Chișinău, Angela Zaporojan. Aceasta a admis, potrivit inspectorilor, un conflicte de interese, angajând-o în funcția de bibliotecară pe fiica sa minoră, cu jumătate de  normă  salarială.  Angela Zaporojan nu a vrut să comenteze actul emis de ANI.

27 iulie 2020
2173