Două angajate ale Agenției Rezerve Materiale a MAI, controlate de ANI

Averi nedeclarate și conflicte de interese 19 iulie 2020 1684
Sediul Agenției Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne



Două angajate ale Agenției Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne (ARM), despre a căror activitate Moldova Curată a scris în luna martie 2020, sunt controlate în prezent de Autoritatea Națională de Integritate (ANI).  

În articolul ”Angajați la stat cu iPhone XS cumpărate din bani publici, fără concurs de achiziții” am arătat că Inspecția Financiară a Ministerului Finanțelor a decoperit o serie de nereguli în activitatea ARM. Printre acestea – faptul că Larisa Goncear, șefă a Direcției economico-financiare a ARM, a deținut, potrivit inspectorilor IF, o perioadă, două funcții concomitent și a fost remunerată nejustificat. Ea a comentat atunci: ”Asta e opinia Inspecției, că a fost făcute neîntemeiat plăți și că pensia a fost calculată neîntemeiat. Eu consider că e intemeiat” și a precizat că ARM a contestat în instanță actul Inspecției Financiare.

Moldova Curată a sesizat Autoritatea Națională de Integritate ca să verifice dacă această situație reprezintă sau nu o incompatibilitate de funcții. De asemenea, după publicarea articolului s-a aflat că Larisa Goncear deține și funcția de fondatoare și administratoare a unei companii broker de asigurări.

Drept răspuns, ANI ne-a informat că a pornit un control în privința Larisei Goncear, pentru a verifica dacă aceasta a încălcat sau nu regimul juridic al incompatibilităților.

Într-un alt articol, publicat tot în luna martie, am arătat că Floarea Dimitriu, șefa Bazei speciale de administrare medicală a ARM, și-a acordat sieși, în anul 2018, mai multe premii în baza propriilor dispoziții, ceea ce contravine legii. Și în acest caz ANI ne-a informat că a pornit un control sub aspectul încălcării regimului juridic al conflictelor de interese și în curând urmează să emită un act de constatare. Solicitată la momentul scrierii articolului, Floarea Dimitriu nu a răspuns cererilor noastre de a comenta faptele constatate de Inspecția Financiară.

Viorica Zaharia

 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Achiziții costisitoare, în pofida recomandărilor de a g...

22 aprilie 2020
2081
2020

Conflict de interese la Primăria de la Colonița

Inspectorii de integritate ai Autorității Naționale de Integritate (ANI) au emis un act de constatare pe numele primăriței satului Colonița, din municipiul Chișinău, Angela Zaporojan. Aceasta a admis, potrivit inspectorilor, un conflicte de interese, angajând-o în funcția de bibliotecară pe fiica sa minoră, cu jumătate de  normă  salarială.  Angela Zaporojan nu a vrut să comenteze actul emis de ANI.

27 iulie 2020
2306
2020

Guvernul a demis un funcționar, invocând implicarea ace...

30 decembrie 2020
1699
2020

Un fost primar se judecă cu ANI, insistând că nu a fost...

O ploaie cu grindină i-a adus, pe lângă pierderi materiale, probleme cu inspectorii de integritate.

12 ianuarie 2020
3185
2020

Un primar și-a alocat un ajutor material prin propria d...

10 aprilie 2020
5363
2020

Fostul președinte al raionului Fălești: dosar penal și...

26 septembrie 2020
1997