Primarul municipiului Hâncești, Alexandru Botnari, riscă să își piardă mandatul pentru că a încheiat un contract de arendă cu fiul său

Averi nedeclarate și conflicte de interese 9 iulie 2020 3246
Sursa: FacebookAlexandru Botnari, primarul municipiului Hâncești, a  încălcat regimul juridic al conflictelor de interese prin încheierea unui contract de arendare a unui teren proprietate publică cu fiul său. Asta a stabilit Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Primarul a declarat pentru portalul Moldova Curată.md că el nu a făcut parte din comisia de licitație și că deja a contestat actul ANI în instanță.

Inspectorii de integritate au descoperit că în luna  ianuarie 2018, alesul local a încheiat cu fiul său un contract de arendă a unui teren cu statut de zonă de agrement. Lotul se află în intravilanul municipiului Hâncești și a fost adjudecat prin licitație funciară. Astfel, contractul a fost semnat pentru un termen de 25 de ani, iar beneficiarul urma să achite Primăriei 10% anual din prețul inițial de 79400 lei.

Potrivit comunicatului ANI, edilul era obligat să informeze Autoritatea Națională de Integritate despre conflictul de interese  real în care s-a aflat.

Alexandru Botnari: ”Feciorul meu are aceleași drepturi ca orice cetățean din Hâncești”

Primarul a declarat pentru Moldova Curată că nu  a făcut parte din comisia de licitație atunci când fiului i-a fost dat terenul.

”Fiul meu are toate drepturile  ca orice cetățean din Hâncești. La licitație doar s-a luat un teren în arendă, e vorba de doar șase ari. Acel teren nu a fost înstrăinat sau cumpărat. Nici până în ziua de astăzi acolo nu s-a construit nimic. La ședința comisiei de licitație nu am participat, decizia nu îmi aparține. Acolo președinte al comisiei a fost viceprimarul. Când s-a înregistrat contractul la notar, notarul nu a vrut să semneze, fiindcă doar primarul are semnătură electronică și cod personal”, adaugă Alexandru Botnari.

El a precizat că deja a încheiat un contract cu un birou de avocați care îl vor reprezenta în instanță în procesul de judecată cu ANI.

Dacă judecătorii le vor da dreptate inspectorilor de integritate și actul va rămâne definitiv,  Alexandru Botnari riscă să se aleagă cu o interdicție de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică și funcția de primar, pentru o perioadă de 3 ani. Acesta ar putea fi inclus și în Registrul Interdicțiilor al ANI.

Alexandu Botnari și fiul său, Alexandru Botnari (jr.) au mai fost suspectați de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese. Primarul  a fost protagonistul unei investigații publicate de portalul Moldova Curată, în care se relata că în  mandatul trecut,  în timp ce conducea orașul Hâncești, firma familiei sale,  PETROCUB&CO SRL, a câștigat contracte la Primărie, în valoare de circa 400 de mii de lei, pentru livrarea de combustibil. Și atunci Botnari a declarat că nu a făcut parte din grupul de lucru de selectare a câștigătorului. ANI nu a verificat acest episod.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Achiziții costisitoare, în pofida recomandărilor de a g...

22 aprilie 2020
1258
2020

Conflict de interese la Primăria de la Colonița

Inspectorii de integritate ai Autorității Naționale de Integritate (ANI) au emis un act de constatare pe numele primăriței satului Colonița, din municipiul Chișinău, Angela Zaporojan. Aceasta a admis, potrivit inspectorilor, un conflicte de interese, angajând-o în funcția de bibliotecară pe fiica sa minoră, cu jumătate de  normă  salarială.  Angela Zaporojan nu a vrut să comenteze actul emis de ANI.

27 iulie 2020
1022
2020

Guvernul a demis un funcționar, invocând implicarea ace...

30 decembrie 2020
632
2020

Conflict de interese confirmat la Agenția Rezerve Mater...

12 august 2020
656