Ambasadorul Franței la Chișinău: o justiție independentă și un mecanism eficient de luptă cu corupția sunt reforme care așa și nu au fost făcute în Republica Moldova

Alte materiale 7 iunie 2021 1502
Excelența Sa, Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Pascal Le Deunff; Foto: Andrei Mardari/NewsMaker



Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Pascal le Deunff, a acordat un interviu portalului Newsmaker.md, în care a punctat principalele pobleme care au rămas nerezolvate în Republica Moldova, deși autoritățile s-au angajat în fața UE, cu care țara are un acord de asociere, să le soluționeze.

„În ultimii ani Republica Moldova a realizat mai multe reforme în special în domeniul economic. Dar există încă unele domenii în care nu au fost făcute reforme. Pentru noi, europenii, aceste reforme sunt cele mai importante. Ele sunt legate de restaurarea statului de drept. Vorbesc despre reforma justiției - ca justiția să fie transparentă și independentă - și despre punerea în aplicare a unor mecanisme puternice pentru a lupta eficient cu corupția. Aceste reforme nu au fost făcute în Moldova. Și anume asta e ceea ce Uniunea Europeană cere acum insistent, deoarece sunt reforme de care depind multe alte lucruri”, a declarat ambasadorul.

El a accentuat că reforme reale UE așteaptă și de la viitoarea guvernare:

„Pentru noi, europenii, reforma justiției este fundamentală. De asta depinde cu adevărat dezvoltarea statului. E drept că în acest domeniu au fost elaborate diferite proiecte de lege, au fost făcute dezbateri, tentative, dar în realitate această reformă nu a fost realizată. Deci, ceea ce așteptăm de la autoritățile Republicii Moldova - și sper că asta va face următoarea guvernare și următoarea majoritate parlamentară - așteptăm un angajament real de a realiza această reformă. Noi știm că e foarte dificil, dar această reformă este într-adevăr necesară. Nu spun că la noi totul e perfect, dar aici nu e bine deloc”.

Excelența Sa Pascal le Deunff a adăugat că guvernările din ultimii ani ale Republicii Moldova declarau, oficial, că se ocupă de reforma justiției. „Acest discurs (despre necesitatea reformei în justiție – n.n.) l-am susținut în fața tuturor decidenților politici de când am venit în Republica Moldova. Am venit aici în decembrie 2017. În ianuarie 2018 am avut o întrevedere cu dl Vladimir Plahotiuc (fostul președinte al Partidului Democrat, aflat atunci la guvernare – n.n.), în cadrul unei serii de vizite de curtoazie. Și i-am spus exact acest lucru pe care l-am spus mai sus. La acel moment Guvernul pe care el îl sponsoriza, îl susținea, încerca să facă reforme în domeniul justiției și el mi-a explicat că el acorda o mare importanță acestor eforturi. Apoi am vorbit cu dl Filip (Pavel Filip, prim-ministru la acel moment – n.n.), cu dl Tănase, ministru al Justiției la acea vreme. Toți cu care m-am întâlnit în anul 2018 aveau unul și același discurs: «noi încercăm», «noi facem», «noi vom face»”.

Ambasadorul s-a referit și la ajutorul pe care Uniunea Europeană îl oferă Republicii Moldova, insistând că acesta este condiționat de faptul dacă statul va realiza sau nu reforme, inclusiv în domeniul justiției. „Uniunea Europeană, în politica sa în raport cu Republica Moldova pune accent pe reforme. Există condiționalități. Noi ajutăm Republica Moldova și vom continua să o ajutăm dacă ea face reforme. Dar când deciziile (luate de autoritățile Republicii Moldova – n.n.) vin în contradicție cu reformele, atunci ajutorul nostru este pus sub semnul întrebării. Cred că Vă amintiți vara anului 2018, când alegerea primarului Chișinăului a fost anulată printr-o decizie lipsită de transparență a justiției. Atunci, tot probabil Vă amintiți, Uniunea Europeană a suspendat o parte din ajutorul său către Moldova. Așadar, noi suntem optimiști, pozitivi, vrem binele pentru Moldova, dar, în același timp, suntem atenți și realiști și, dacă e nevoie, ne revizuim optimismul”, a punctat ambasadorul Pascal le Deunff.

Interviul integral îl puteți viziona și citi pe Newsmaker.md.

 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Funcționare de la APP, cu indemnizații de la întreprind...

06 februarie 2021
1715
2021

Cadourile primite de Maia Sandu în primele trei luni al...

12 aprilie 2021
1656
2021

Un ac din aur pentru cravată – cadou pentru un reprezen...

13 martie 2021
3991
2021

O angajată a Ministerului Educației, amendată pentru ne...

22 mai 2021
3648
2021

Două controale ale ANI pe numele fostului deputat democ...

Suspiciunile că a acționat în interes personal și că ar avea venituri nedeclarate nu au fost confirmate de către inspectori

27 decembrie 2021
1430
2021

Președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, a fos...

Magistrații de la Judecătoria Criuleni au emis o încheiere prin care l-au restabilit în funcție pe Grigore Filipov, președintele raionului Dubăsari, suspendat acum o lună de o parte din consilierii raionali.

18 februarie 2021
1997