O angajată a Ministerului Educației, amendată pentru nefurnizarea informației către presă

Alte materiale 22 mai 2021 3156Direcția de Poliție a municipiului Chișinău a amendat cu suma de 1450 de lei o angajată a Ministerului Educației pentru încălcarea legislației referitoare la accesul la informație, în baza unei solicitări a portalului MoldovaCurata.md.

La 10 noiembrie 2020, printr-o cerere de acces la informație, portalul MoldovaCurata.md a solicitat de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) o informație detaliată referitoare la fraudele, de ordinul milioanelor de lei, constatate de Curtea de Conturi la executarea lucrărilor de reconstrucție la Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor (CESPA) din Bălți. În mod regulamentar, ar fi trebuit să primim un răspuns în 15 zile lucrătoare, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici după o lună și nici după două luni de la expedierea cererii. Serviciul de presă al MECC, solicitat telefonic, răspundea în permanență că informația cerută se pregătește, dar nu se știe din ce motive nu ajunge să fie expediată.

Au răspuns peste trei luni, când poliția a început să examineze plângerea portalului MoldovaCurata.md

La sfârșitul lunii decembrie 2020 MoldovaCurata.md a depus o plângere la poliție, cu solicitarea ca MECC să fie sancționat pentru încălcarea Legii privind accesul la informație, întrucât informația solicitată așa și nu a fost furnizată. Răpunsul de la MECC a venit la 15 februarie 2021, după ce Direcția de Poliție a mun. Chișinău, care examina plângerea, a cerut explicații de la Minister. Deși informațiile cerute au fost expediate, totuși, portalul nu și-a retras plângerea de la poliție, ci a insistat asupra sancționării Ministerului.

Întrucât cererea de acces la informație a fost adresată MECC și nu unei persoane anume, portalul MoldovaCurata.md a solicitat sancționarea instituției pentru îngrădirea accesului la informație. Într-un final însă poliția a ajuns la concluzia că vinovată ar fi Olga Șoga, consultantă principală a Secției financiar-administrative a MECC. Ea a fost citată legal de trei ori, pentru audieri la poliție, însă nici o dată nu s-a prezentat. În lipsă, i-a fost întocmit un proces-verbal pentru încălcarea art. 71 al. 1 din Codul Contravențional și o amendă de 29 de unități convenționale – 1450 de lei. Pe Olga Șova am căutat-o și noi în repetate rânduri la telefonul de serviciu, al cărui număr ne-a fost dat de către Serviciul de presă al MECC, însă nu ne-a răspuns nimeni.

Articolul în care au fost folosite informațiile solicitate și primite abia peste trei luni poate fi citit aici.

Viorica Zaharia

Acest material apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacțieiPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentarii:

Igor 06/06/2021

MECC este una dintre cele mai netransparente autoritati. Asa a fost si pe timpul democratului Sarov asa este si acuma. Eu am la ei o sesizare de acces la informatii din decembrie 2020 si nici o reactie. Dar banul public il cheltuie foarte frumos. Am probe prin care au aprobat fara acte atribuirea sumelor de bani.

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Un ac din aur pentru cravată – cadou pentru un reprezen...

13 martie 2021
3405
2021

Ambasadorul Franței la Chișinău: o justiție independent...

07 iunie 2021
1033
2021

Direcția Teritorială Sud a CNA nu a găsit „comportament...

05 iunie 2021
1223
2021

Două controale ale ANI pe numele fostului deputat democ...

Suspiciunile că a acționat în interes personal și că ar avea venituri nedeclarate nu au fost confirmate de către inspectori

27 decembrie 2021
1020
2021

Funcționare de la APP, cu indemnizații de la întreprind...

06 februarie 2021
1304
2021

Cadourile primite de Maia Sandu în primele trei luni al...

12 aprilie 2021
1196